Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Δήμος Πωγωνίου: Ανακοίνωση για την καταδικαστική απόφαση του 3μελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων


Τη Δευτέρα η αντικατάσταση του Προέδρου της Τ.Κ. Δελβινακίου

Μετά την απόφαση του 3μελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, με την οποία καταδικάστηκε ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δελβινακίου για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης έκανε την εξής δήλωση:
«Ο Δήμος Πωγωνίου καταδικάζει απερίφραστα κάθε συμμετοχή σε παράνομη δραστηριότητα. Από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η σύλληψη κυκλώματος στο οποίο φερόταν να εμπλέκεται ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δελβινακίου, η Δημοτική Αρχή τήρησε στάση σιγής σεβόμενη το τεκμήριο της αθωότητας.
Μετά την καταδικαστική απόφαση, ο Δήμος κίνησε όλες τις αρμόδιες διαδικασίες για την αντικατάσταση του εν λόγω Προέδρου και τη Δευτέρα θα γίνει η ορκωμοσία του αντικαταστάτη του.
Σημαία της Δημοτικής Αρχής είναι η προφύλαξη της ασφάλειας της περιοχής και των δημοτών μας. Κάθε πρόσωπο ή πράξη που δεν ακολουθεί την οδό της νομιμότητας και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δημοτών μας θα μας βρίσκει απέναντι. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή σε παράνομες δραστηριότητες».

ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0

Το γκολ πέτυχε ο Ρικάρντο Βαζ στο 20΄

Νίκησε τον ΠΑΣ και πήρε μεγάλη βαθμολογική ανάσα ο ΟΦΗ στην μάχη που δίνει για την παραμονή.
Στο 20΄ ο Ρικάρντο Βαζ πήρε την μπάλα μετά  από το γέμισμα του Φερέιρα έκανε άψογο κοντρόλ και εν συνεχεία πλάσαρε τον Βελλίδη. 

ΟΦΗ (Χάιμε Βέρα): Σωτηρίου, Νάστος, Γιακουμάκης (Βουό 84΄), Μιχόγεβιτς, Γιαννούλης, Βαζ, Μεγιάδο, Κοροβέσης,Μπράουν, Νέϊρα, Φερέϊρα (Κουτσιανικούλης 83΄)
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Γιάκος (Παμλίδης 55΄), Πάντελιτς, Αθανασιάδης (Μάνος 75΄), Σεργκελασβίλι, Κρίζμαν, Σκόνδρας, Τζημόπουλος, Μπουκουβάλας (Αποστολόπουλος 79΄), Μιχαήλ, Νικολιάς

Τέλος τα βιβλιάρια υγείας


Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση και τίθεται πλέον σε ισχύ από τις 14 Μαρτίου του 2019 με την οποία καταργούνται τα  βιβλιάρια υγείας.
Ο ΕΟΠΥΥ δίνει οδηγίες στους ασφαλισμένους για το πώς θα εισάγονται στα νοσοκομεία.
«Σας ενημερώνουμε ότι τα έντυπα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελών οικογένειάς τους καταργήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.4603/2019 (ΦΕΚ 48/Α/14-3-2019).
Η ταυτοποίηση των ασφαλισμένων κατά την εισαγωγή τους σε νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως κρατικό νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική, Κέντρα Αποκατάστασης, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρασης, θα πιστοποιείται με οποιοδήποτε νομιμοποιητικό δημόσιο έγγραφο (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κα)».

Προς υλοποίηση από την Περιφέρεια Ηπείρου το πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων


Μια νέα δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας Υγείας και του ζωικού κεφαλαίου δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου, πρώτη από όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Πρόκειται για το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης ή και αποτέφρωσης κάθε είδους νεκρών ζώων, κατασχεθέντων προϊόντων και λήψη δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 600.000 ευρώ,  είναι τριετούς διάρκειας και  θα εφαρμοστεί και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Ενδεικτικό των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, είναι η εκτίμηση πως η ποσότητα νεκρών ζώων και κατασχεθέντων προϊόντων που θα  συλλεγεί,  θα ανέλθει περίπου σε 785 τόνους.
Η υλοποίηση του Προγράμματος αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε γίνει με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη και ήδη  με απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή στην τελευταία της συνεδρίαση (Τετάρτη 3 Απριλίου)  εγκρίθηκε η διενέργεια ηλεκτρονικού ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου.
Με την υλοποίηση του προγράμματος επιτυγχάνεται:
 Η απομάκρυνση από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το οδικό δίκτυο και την ύπαιθρο των πτωμάτων νεκρών ζώων, που αποτελούν εν δυνάμει ανοικτές εστίες μόλυνσης και απειλή για την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία.
 Η ορθή διαχείριση όλων των ποσοτήτων των «κατασχεθέντων προϊόντων» (όπως όστρακα, τρόφιμα ή ζωικά υποπροϊόντα, για τα οποία δεν βρέθηκε ο παραγωγός/ κάτοχος τους και κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες αρχές)
 Η αποφασιστική συνδρομή στην υλοποίηση του προγράμματος των Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών στη διατήρηση του υγειονομικού προφίλ της χώρας ως «χώρα ελεγχόμενου κινδύνου» και τη βελτίωση σε «χώρα αμελητέου κινδύνου», με σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις στο εμπόριο των προϊόντων ζωικής προέλευσης και στις εξαγωγές ζώντων ζώων
 Η αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας και της πραγματικής κατάστασης  ως προς τις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες στην Περιφέρεια και κατά συνέπεια στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας.
Επίσης εξυπηρετούνται οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απομάκρυνση και ταφή νεκρών ζώων.
Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει ήδη ικανοποιητική εμπειρία από την εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων, ενώ οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της διαθέτουν την επιστημονική επάρκεια για την παρακολούθηση και υλοποίηση του έργου. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Υπουργείο Εσωτερικών: Άνοιξε η πλατφόρμα "Μάθε που ψηφίζεις"


Το Υπουργείο Εσωτερικών άνοιξε την εφαρμογή "Μάθε που ψηφίζεις" εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.
Η εφαρμογή  είναι πλήρως ενημερωμένη.
Εισάγουμε τα στοιχεία μας στην ειδική εφαρμογή (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, όνομα μητέρας και την χρονολογία γέννησης) και μαθαίνουμε που θα ψηφίσουμε.
Αυτομάτως η εφαρμογή εμφανίζει στον ενδιαφερόμενο σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές.


Ο κ. Στέφανος Φούσας στην εκδήλωση με θέμα: «Τα Τζουμέρκα…….αλλιώς»


Ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας στην εκδήλωση με θέμα: «Τα Τζουμέρκα…….αλλιώς. Διαφορετικές όψεις του πολιτισμού τους μέσα στους αιώνες», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής».

Η Πρέσβης της Αυστρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου


Σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού εστιάστηκε η συζήτηση που είχαν την Πέμπτη 4/4/19 ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και η Πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα κ. Mag. Andrea Ikic- Bohm.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η Αυστρία για το ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή η Ήπειρος, είναι η πρόθεσή της να ιδρύσει προξενικό γραφείο με έδρα τα Ιωάννινα. 
Επίσης στη διάρκεια της συζήτησης διερευνήθηκε και η δυνατότητα ένταξης της Αυστρίας στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για την προβολή του τουρισμού και των τοπικών μας προϊόντων.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για το Μάρτιο 2019 στην Ήπειρο


Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για το Μάρτιο του 2019, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 9 τροχαία ατυχήματα (έναντι 7 το 2018 ). 
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
2 θανατηφόρα τροχαία (έναντι 3 το 2018)
1 τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (κανένα το 2018)
6 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 4 το 2018)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 13 παθόντες (έναντι 10 το 2018).
Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
2 νεκροί (έναντι 5 το 2018 )
1 σοβαρά τραυματίας (κανένας το 2018 )
10 ελαφρά τραυματίες (έναντι 5 το 2018)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων-δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
υπερβολική ταχύτητα
οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς και πεζούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (6.406) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Βεβαιώθηκαν:

250 καρότσια με τρόφιμα από την Alpha Bank για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πωγωνίου


250 καρότσια με τρόφιμα προσέφερε η τράπεζα Alpha Bank στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Πωγωνίου για τις ανάγκες των ωφελουμένων.
Η μεγάλη αυτή προσφορά θα προσφέρει χαμόγελο ανακούφισης σε δημότες που έχουν γνωρίσει το πρόσωπο της ανέχειας και έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης που «τυλίγει» τις κοινωνικές δομές του Δήμου.
Η παράδοση των προϊόντων έγινε παρουσία του Περιφερειακού Δ/ντή Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων κ. Ε. Καλούδη, στα πλαίσια του προγράμματος κοινωνικής προσφοράς της τράπεζας.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σιούτης ευχαρίστησε την Alpha Bank για την προσφορά  και ευχήθηκε η κίνησή της να βρει κι άλλους μιμητές. «Ευχαριστούμε πολύ την Alpha Bank για την  ιδιαίτερα συγκινητική προσφορά. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική, στην φροντίδα και ανακούφιση όσων δημοτών μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Σε αυτήν μας την προσπάθεια έχουμε ανάγκη από αρωγούς και συμπαραστάτες. 
Τόσο φορείς, επιχειρήσεις όσο και απλοί πολίτες δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και μας στηρίζουν έμπρακτα, πάντα όμως υπάρχει έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη προσφορά γιατί οι ανάγκες, δυστυχώς, αυξάνονται» σημείωσε.
Στην παράδοση παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γκόγκος Χρήστος, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γιούνης Αναστάσιος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μποντίνης Γρηγόρης.


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Σταύρος Ζηκόπουλος: Το αγώι θα ξυπνήσει τον αγωγιάτη


«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ»
Υποψήφιος Δήμαρχος Ζηκόπουλος Σταύρος

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
                                                    
Το τουριστικό μοντέλο που ταιριάζει είναι  ο  ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τώρα υπάρχει και  το  ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ  ΠΛΑΙΣΙΟ που ξεμπλοκάρει τον ιδιοκτήτη.
ΑΠΟ ΤΟ  ΠΩΓΩΝΙ  ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΜΗ  ΧΑΣΕΙ  ΤΟ  ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.
 Όποιος επιθυμεί να ενοικιάσει το σπίτι του σε ξένους τουρίστες, είτε για μία μέρα, είτε για μία εβδομάδα, είτε για ένα 20ήμερο, μπορεί να το πράξει και κυρίως χωρίς να θεωρηθεί (το ακίνητο) τουριστικό κατάλυμα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 4276/2014, καθώς και στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 της υποπαραγράφου ΙΔ1 του ν. 4254/2014, «ακίνητο που εκμισθώνεται για προσωρινή διαμονή του μισθωτή για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριάντα (30) ημερών θεωρείται τουριστικό κατάλυμα». Αυτή η απαίτηση εδώ και λίγες εβδομάδες δεν ισχύει, με αποτέλεσμα τόσο οι δημοφιλείς πλατφόρμες διαμοιρασμού», όπως, για παράδειγμα, η Airbnb, όσο και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν πάρτι, αφού η αγορά φαίνεται να απελευθερώνεται άνευ όρων.
Εφόσον το προς μίσθωση ακίνητο δεν θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να εξασφαλίσει το ειδικό σήμα του ΕΟΤ (Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού) που απαιτείται στην περίπτωση επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζομένων δωματίων, ούτε να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία ως επαγγελματίας που ασχολείται με τον τουρισμό.
Σημειώνεται, πάντως, πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου και ενδιαφέρονται να εκμισθώσουν το ακίνητο τους έχουν την ελάχιστη υποχρέωση, σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, να προχωρήσουν στην εμπρόθεσμη ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων της μισθώσεως αυτής μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr  και την εντεύθεν λήψη του μοναδικού αριθμού καταχώρησης της μίσθωσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτές από το εξωτερικό μπορούν ήδη να συνάψουν συμβόλαια μισθωτηρίου χωρίς τη χρήση ΑΦΜ, παρά μόνο με την επίδειξη του διαβατηρίου τους.
Μαζαράκι Πωγωνιου 10-10-2016
Ζηκοπουλος Σταύρος
Την πρόταση μου την έχω αρκετές  φορές δημοσιεύσει.
Μπορείτε να τη βρείτε στο «ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ» Σταύρος Ζηκόπουλος  ή στο «Η  ΑΛΛΗ   ΠΡΟΤΑΣΗ» Σταυρός  Ζηκόπουλος ή στο facebook Σταύρος Ζηκόπουλος.

Εγκυμοσύνη: Οι αιτίες της αποβολής στα αρχικά στάδια της κύησης



Η αποβολή είναι μία πολύ δυσάρεστη εμπειρία για το ζευγάρι, σε όποιο στάδιο της κυήσεως και αν συμβεί. Συχνά, όμως, εκδηλώνεται πριν καν αντιληφθεί η γυναίκα ότι είναι έγκυος.
Σύμφωνα με το March of Dimes, τον κορυφαίο μη κερδοσκοπικό οργανισμό υγείας για μητέρες και νήπια, έως και το 50% όλων των κυήσεων τελειώνουν πρόωρα λόγω αποβολής. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει πριν παρατηρήσει η γυναίκα καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση της, ώστε να αντιληφθεί ότι είναι έγκυος. Οι περισσότερες γυναίκες που αποβάλλουν δίχως να γνωρίζουν την εγκυμοσύνη τους, μπορούν να αποκτήσουν αργότερα υγιή μωρά.
Το ποσοστό των αποβολών στις γυναίκες που γνωρίζουν ότι είναι έγκυοι είναι 10-15%. Οι περισσότερες από αυτές τις αποβολές (σχεδόν οι οκτώ στις δέκα) συμβαίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, δηλαδή πριν από την 12η εβδομάδα.
Πού οφείλονται όμως οι πρώιμες αποβολές; «Αρκετές αποβολές είναι αγνώστου αιτιολογίας, αλλά ευτυχώς γνωρίζουμε την αιτία σε πολλές άλλες», απαντά ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Περίπου στις μισές περιπτώσεις, η απώλεια της κύησης κατά το πρώτο τρίμηνο οφείλεται σε ένα τυχαίο συμβάν, κατά το οποίο η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο οδηγεί σε έμβρυο με λανθασμένο αριθμό χρωμοσωμάτων. Το συμβάν αυτό δεν έχει καμία σχέση με κάτι που έκανε η γυναίκα, ούτε με περιβαλλοντικά αίτια ή με την κληρονομικότητα».
Όπως εξηγεί ο ειδικός, τα περισσότερα σωματικά κύτταρα διαθέτουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων (ή συνολικά 46 χρωμοσώματα). Αυτά προέρχονται από το ωάριο και το σπερματοζωάριο, κάθε ένα από τα οποία διαθέτει 23 χρωμοσώματα. Κατά την γονιμοποίηση, όταν ενώνονται το ωάριο με το σπερματοζωάριο, δημιουργούνται τα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων.