Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Μέσω ΟΤΑ σε ιδιώτες τα παράλια θαλασσών, λιμνών και ποταμών

Η Κτηματική Υπηρεσία θα εγκρίνει τις μισθώσεις…

Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για την εκμετάλλευση του αιγιαλού, καθώς και της παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και ποταμών της χώρας, αφού Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών προβλέπει ότι η ευθύνη περνάει πλέον στους ΟΤΑ.
Με τη σειρά τους οι Δήμοι θα μπορούν να παραχωρούν το δικαίωμα εκμετάλλευσης σε ιδιώτες.  Αυτή η εξέλιξη έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τη λίμνη των Ιωαννίνων, η οποία τελευταία έχει βάναυσα καταπατηθεί.

Έργα ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου (Τ.Κ. Κουκλιών – Μαζαρακίου – Ριαχόβου και Καταρράκτη) στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

ΜΑΖΑΡΑΚΙ
Την Τετάρτη 13 Μαρτίου και ώρα 14:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση αποφάσεων 4ου Πρακτικού της Συνεδριάσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
1.Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου για την υποβολή πρότασης και ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013 για το έργο: "Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τα Τ.Δ. Κουκλιών – Μαζαρακίου – Ριαχόβου και Καταρράκτη», προϋπολογισμού 500.000,00 €, και ορισμό ενός μέλους με τον αναπληρωτή του από την Περιφέρεια Ηπείρου για την Κοινή Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου".
2.Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Εγκατάσταση και λειτουργία μικρού Υδροηλεκτρικού (ΜΥΗΕ ΚΑΛΑΜΑΣ), εγκατεστημένης ισχύος 5,8 MW , επί του ποταμού Καλαμά, στα διοικητικά όρια των Δήμων Σουλίου και Φιλιατών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία : ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ -ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» . (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Αγρότες με πλαστά-εικονικά τιμολόγια αξίας 222,5 εκατ.

Λαυράκια ανακάλυψε το ΣΔΟΕ το Φεβρουάριο

Φοροδιαφυγή ύψους 340 εκατ. ευρώ εντόπισε το ΣΔΟΕ το Φεβρουάριο στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και των ελέγχων αδήλωτων εισοδημάτων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:
-Στην περιοχή του Λεκανοπεδίου, αρμοδιότητα Π.Δ. Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, 11 επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά και πλαστά τιμολόγια ύψους 88.240.000 ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις κατασκευής και συντήρησης διαφημιστικών πινακίδων, κλωστοϋφαντουργία, τεχνική εταιρεία, εμπόριο χημικών.
-Ένας συνταξιούχος που εξέδωσε 365 εικονικά στοιχεία ύψους 4.081.000 ευρώ και μια Ομοσπονδία ατομικού αθλήματος που εξέδωσε 15 πλαστά στοιχεία και δύο εικονικά τιμολόγια ύψους 150.000 ευρώ.Επίσης, 21 επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 7.220.000 ευρώ, προκειμένου να αυξήσουν τα έξοδά τους, ώστε να αποφύγουν την καταβολή ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Εντολή για προσωρινή αναστολή καταβολής 18.228 συντάξεων

Το υπουργείο Εργασίας, με εντολή του κ. Βρούτση, προς την ΗΔΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, προχωρεί ήδη από αυτό τον μήνα στην προσωρινή αναστολή καταβολής 18.228 αταυτοποίητων συντάξεων μέχρι την πλήρη ταυτοποίηση των στοιχείων, καθώς ακόμα και μετά τις αυτοπρόσωπες απογραφές διαπιστώθηκε, μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ότι από το σύνολο των 4.412.797 συντάξεων, ένα ποσοστό 0.4% δηλαδή 18.228 συντάξεις, δεν διαθέτει ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ.
Οι περισσότερες αταυτοποιήτες συντάξεις εντοπίσθηκαν σε ΙΚΑ (8.577 περιπτώσεις), Δημόσιο (3.266), ΟΓΑ (2.874) και ΕΤΕΑΜ (2.129).

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 5,7% η ύφεση στη χώρα το τελευταίο τρίμηνο του 2012

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 9,0% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2011
 Στο 5,7% διαμορφώθηκε η ύφεση στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο 2012, έναντι 6% που προέβλεπε αρχικά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σε μέσα επίπεδα το 2012 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,375%.
Στοιχεία για το ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο 2012 που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ -μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία-  καταδεικνύουν πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 5,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2012 του 2011, έναντι μείωσης κατά 6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του τέταρτου τρίμηνου 2012 (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2013.
Όπως διευκρίνισε η ΕΛΣΤΑΤ η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 9,0% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2011, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3%, ενώ μείωση κατά 17,5% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.
Μείωση κατά 4,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο  του 2011 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,9 %.
Μείωση κατά 8,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2011 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 6,3%.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθη ένας 61χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε με το αυτοκίνητό του τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη, χθες (10-03-2013) το βράδυ στην πόλη της Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 61χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε τέσσερις μη νόμιμους αλλοδαπούς, προωθώντας τους στο εσωτερικό της χώρας.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 61χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε τέσσερις παράνομους αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας (ηλικίας 25, 29, 26 και 23 ετών), οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.
Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ως μέσο μεταφοράς των παράνομων μεταναστών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Σχέδιο για την απορρόφηση 400.000 ανέργων με μισθό 470 ευρώ!!!

Το σχέδιο κινείται, μάλιστα, στα πρότυπα αναλόγου προγράμματος μαζικής απασχόλησης ανέργων που εφαρμόσθηκε στη Λετονία.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανεργία με θέσπιση «ειδικού μισθού» 470 ευρώ, μέσω της απορρόφησης 400.000 και πλέον ανέργων σε θέσεις κοινωνικής εργασίας προτείνουν στο υπουργείο Εργασίας στελέχη της τρόικας.
Το σχέδιο κινείται, μάλιστα, στα πρότυπα αναλόγου προγράμματος μαζικής απασχόλησης ανέργων που εφαρμόσθηκε στη Λετονία.
Η πρόταση κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπου της Κυριακής», στις επαφές που είχαν τα τεχνικά στελέχη της τρόικας με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση των δανειστών ως προς το σκέλος της μαζικής απορρόφησης ανέργων έως ένα βαθμό έρχεται να παραβιάσει ανοιχτές πόρτες, καθώς ήδη έχει ανατεθεί από το υπουργείο στον ΟΑΕΔ η κατάρτιση προγράμματος για 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.
Το ενδιαφέρον, όμως, που έρχεται μέσα από την πρόταση των τεχνικών κλιμακίων είναι ότι προτάθηκε ο ειδικός μισθός πρόσληψης αυτών των ανέργων να μην έχει ασφαλιστικές κρατήσεις (θα έχει μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
Δηλαδή να είναι 20% κάτω από το νομοθετημένο βασικό μισθό των 586 ευρώ, με στόχο να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι -και κυρίως οι μακροχρόνια άνω των 12 μηνών- άνεργοι σε σίγουρες θέσεις απασχόλησης, όπως οι κοινωνικές δομές των δήμων, με πεντάμηνες συμβάσεις για κοινωνική και κοινωφελή εργασία.
Η επιλογή ενός τόσο θηριώδους προγράμματος προσιδιάζει στη θεωρία του «έσχατου εργοδότη», δηλαδή του κράτους που μπορεί να απορροφήσει, λόγω των αναγκών που έχει σε υποστήριξη των κοινωνικών του υποδομών, έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανέργων για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

ΠΗΓΗ:  www.enikos.gr

'Ερχεται μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων

Πάντως, ακόμα και το μέτρο αυτό δεν φαίνεται ισχυρό ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων.

Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο αφενός, να εναρμονισθούν οι συντελεστές με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου να «ξεπαγώσουν» οι αγοραπωλησίες ακινήτων.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης τόνισε χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι: «Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), με στόχο να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Οι συναλλαγές, το τελευταίο διάστημα, έχουν περιοριστεί και πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας εξετάζουμε την πιθανότητα μείωσης του ΦΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη μας τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο σενάρια που προβλέπουν:
- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 4% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 8%
- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 6%.
Πάντως, ακόμα και το μέτρο αυτό δεν φαίνεται ισχυρό ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο θεωρείται ένα πρώτο βήμα προκειμένου να «κινηθεί» η κτηματαγορά.
Σε δεύτερη φάση, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες καινούργιων ακινήτων που ανέρχεται στο 23% (από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.).
Σήμερα, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων ανέρχεται στο 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της.
Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.

Ο Λευτέρης Μήλος (1966-1997), θρύλος του αλβανικού ποδοσφαίρου και πρώην παίκτης της Λάρισας και του Ηρακλή, τιμήθηκε στη γενέτειρα του στη Βόρειο Ήπειρο



Πλημύρισε από συγκίνηση
 και περηφάνια η Δερβιτσάνη
Φωτογραφίες και
 ρεπορτάζ του Παναγιώτη
 Μπάρκα από τα
 αποκαλυπτήρια προτομής
και εκδηλώσεις τιμής
 για τον Λευτέρη Μήλο
 στο Αργυρόκαστρο
 και τη Δερβιτσάνη

Πλημύρισε από συγκίνηση και περηφάνια η Δερβιτσάνη

  
Το Σάββατο, στις 09.03.2013 ζήσαμε μια εκδήλωση γεμάτη συγκινήσεις. Σπάνια το κινηματοθέατρο Αργυροκάστρου βίωνε μια τέτοια εκδήλωση. Αφιερώνονταν στο Θρύλο του Ποδοσφαίρου, τον Λευτέρη Μήλο. Πρωταγωνιστές της δεν ήταν οι διοργανωτές και ομιλητές αλλά η ζωντανή και ζωηρή παρουσία και αναβίωση στην αίθουσα του ποδοσφαιρικού ταλέντου, χαρακτήρα και μνήμη του αείμνηστου Μήλου, που ιόνιζε την ατμόσφαιρα ως διέγερση συναισθημάτων και βιωμάτων των διαχρονικών μας αξιών. Με τη δεύτερη ζωή του, την μνήμη μας, ο Τέρης τα έφερνε συμπυκνωμένα μέσα από την φευγαλέα σύντομη πρώτη ζωή του.

Ελλαδίτες, που ήρθαν να τον τιμήσουν από Λάρισα και Θεσσαλονίκη, Αλβανοί και Έλληνες πρώην συμπαίκτες, φίλοι και καλοθελητές, είχαν  φυλάξει λίγα δάκρυα για τη μέρα αυτή. Η μπάλα στα πόδια του Λευτέρη είχε ένα ειλικρινές, άφθαρτο και σημαντικό μήνυμα. Αγάπη, συνεργασία, σύμπραξη, υψηλούς στόχους, μέσα από επιμονή, επιμονή και δύναμη ψυχής.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και όπλων στην πύλη του λιμένα εξωτερικού

Συνελήφθησαν, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου ένας 33χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, τύπου Vanκαι οι έξι (06) αλλοδαποί συνεπιβαίνοντές του, διότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου εντοπίστηκαν στα πλαϊνά τοιχώματα του οχήματος:
α) οκτώ (08) συσκευασίες με ακατέργαστη ινδική κάνναβη μικτού βάρους ενός κιλού και τετρακοσίων γραμμαρίων (1.400 gr),
β) τέσσερα (04) οπλοπολυβόλα,
γ) πέντε (05) σιγαστήρες,
δ) πέντε (05) γεμιστήρες και
ε) σαράντα έξι (46) φυσίγγια.
Επίσης συνελήφθησαν άλλοι τέσσερις (04) αλλοδαποί, οι οποίοι συνόδευαν με δεύτερο Ι.Χ.Ε. όχημα το ανωτέρω Van.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε η αναφερόμενη ναρκωτική ποσότητα, τα δυο (02) Ι.Χ.Ε. οχήματα , τα οπλοπολυβόλα, οι σιγαστήρες, οι γεμιστήρες και τα φυσίγγια, τα οποία πρόκειται να αποσταλούν στο Τμήμα Εργαστηρίων – γραφείου Πυροβόλων Όπλων ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω έρευνα.