Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Απάντηση στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Ιωαννίνων για το “πλιάτσικο” στην Ιερά Μονή Βελλάς

 


Με ιδιαίτερη πικρία και θλίψη διαβάσαμε σήμερα  – εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας μας, κατά την οποία εορτάζει και η Ιερά Μονή Βελλάς –το δημοσίευμα που υπογράφει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Μολονότι βρίσκομαι στο στάδιο της αφυπηρέτησης  θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντήσω στις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «πλιάτσικου» – και να εκφράσω τη λύπη μου που ο κ. Δήμαρχος Πωγωνίου τώρα αντιλήφθηκε τι θα απομείνει τελικά από την παλαίφατο και ιστορική Σχολή της Βελλάς (ιδρύθηκε από έναν οραματιστή αρχιερέα, τον Σπυρίδωνα Βλάχο, επί τουρκοκρατίας και κλείνει με την τομή για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, κατόπιν συμφωνίας Εκκλησίας και Πολιτείας το2021) –       καταθέτω λοιπόν ότι παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν  για να μην κλείσει η Σχολή, τελικά με το άρθρο 241 του Νόμου 4823/21 το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της  ΑΕΑ Βελλάς συγχωνεύεται  με το αντίστοιχο της ΑΕΑ Αθηνών και το Πρόγραμμα Βυζαντινής  Μουσικής και Ψαλτικής με το αντίστοιχο της ΑΕΑ  Κρήτης.

Ως εκ τούτου και σε εφαρμογή του Νόμου με εντολή του Υπουργείου Παιδείας οι Πρόεδροι των παραπάνω Ακαδημιών πρέπει να παραλάβουν όλο το εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει στην ΑΕΑ Βελλάς και το οποίο αγοράστηκε με χρήματα από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΠΘ.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Μεταγραφή-επιστροφή στην ομάδα, του Κωνσταντίνου Κόντου

 


Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοινώνει τη μεταγραφή – επιστροφή του Κωνσταντίνου Κόντου.

Ακόμη μια επιστροφή-μεταγραφή για την ομάδα μας, αυτή την φορά είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επιστροφή του Κωνσταντίνου Κόντου.

Ένα παιδί της περιοχής μας που έχει ξανά φορέσει την φανέλα της ΑΕΔ Πωγωνάτος καθώς μετά το πέρασμα από Ελπίδες Ιωαννίνων και ΠΑΣ Ατρόμητο 95 στην ομάδα μας ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά κάνοντας 3 γεμάτες σεζόν ενώ την περίοδο απραγίας της ομάδας ο Κωνσταντίνος έκανε μεταγραφή στην ομάδα του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά.

Ένας παίκτης με τεχνική λατίνου και πολύ δύναμη.

Ήρθε η στιγμή για τον βραχύσωμο μπακ να ξανά φορέσει τα χρώματα του Πωγωνάτου!

Καλωσήρθες Κωνσταντίνε!

Συνελήφθησαν για παρεμπόριο πέριξ του παζαριού στη Βουνοπλαγιά Ιωαννίνων

 


Συνελήφθησαν χθες 07-09-2022 το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, δύο άνδρες, για παράνομη άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε οι συλληφθέντες διέθεταν προς πώληση (28) υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτου.

Με πέντε (5) ειδικότητες θα λειτουργήσει το Ι.Ε.Κ. Ι.Μ. Βελλάς

 


Με πέντε (5) ειδικότητες θα λειτουργήσει το σχολικό έτος 2022-2023 το θεματικό Παράρτημα Ι.Ε.Κ. Ι. Μ. Βελλάς, Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν οι ειδικότητες:

1. Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας

2. Τεχνικός Γαλακτοκομίας – τυροκομίας

3. Τεχνικός Κρεάτος και Κρεατοσκευασμάτων

4. Τεχνικός Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών (Πειραματική Ειδικότητα)

5. Τεχνικός Μελισσοκομίας

Εγγραφές μέχρι 12/9/2022 ηλεκτρονικά       https://diek.it.minedu.gov.gr/  ή εναλλακτικά στο κεντρικό ΙΕΚ Ιωαννίνων ώρες 12:00 – 19:00, συγκρότημα πρώην πολυκλαδικού Λυκείου

Δικαιολογητικά: Απολυτήριο Λυκείου, αστυνομική ταυτότητα, ΑΜΚΑ

Έναρξη μαθημάτων 3/10/2022

Μετακίνηση από Ιωάννινα δωρεάν

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω τηλεδιάσκεψης) την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 09:30


Την 09-09-2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ Α΄136), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατάρτιση του σχεδίου της 3ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2022 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

2.    Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 01-07-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση - αποκατάσταση I.N. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δ.Δ. Γοργόμυλου ΠΕ Πρέβεζας», προϋπολογισμού  € 106.000,00 με ΦΠΑ.

3.    Έγκριση του 3ου/02-09-2022 Πρακτικού (αποσφράγιση και αξιολόγηση δικαιολογητικών κατακύρωσης) της Επιτροπής Διενέργειας του ανοικτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με αντικείμενο την «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών», με Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) – Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

4.    Έγκριση του 2ου/06-09-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Τοποθέτηση πλέγματος για την προστασία της Ε.Ο. Καλπακίου - Κλειδωνιάς (θέση Βίγλα)», προϋπολογισμού 139.500,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων καταγγέλλει «πλιάτσικο» στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς

 


Πληροφορηθήκαμε από τον Δήμαρχο Πωγωνίου ότι κρυφά και χωρίς καμία ενημέρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και της Ιεράς Μονής Βελλάς φορτώνονται και μεταφέρονται πράγματα, δήθεν της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς προς προορισμό που δεν γνωρίζουμε. 

Γι’ αυτή την μετακίνηση υλικού, που δεν γνωρίζουμε τί είδους είναι, δεν είχαμε καμία σχετική ενημέρωση ούτε από τους υπευθύνους του Υπουργείου Παιδείας, ούτε από την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, ούτε από την μέχρι τώρα Πρόεδρο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς.

Μια τέτοια ενέργεια, χωρίς την ενημέρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και της Ιεράς Μονής Βελλάς, η οποία μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου, έχει προγραμματισθεί να συνεχισθεί, αποτελεί σοβαρό ατόπημα και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «πλιάτσικο».

Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων διαμαρτύρεται έντονα γι’ αυτή την πρακτική, ενημερώνει το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, καταγγέλει ό,τι συνέβη, εν τη απουσία μάλιστα του Μητροπολίτου σε Συνοδική Αποστολή στη Γερμανία επί δεκαήμερο, παραγγέλλει στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βελλάς να σφραγίσει τους χώρους της Ιεράς Μονής και να απαγορεύσει την είσοδο στον οποιονδήποτε και, τέλος, ζητά από κάθε υπεύθυνο ( Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, πρώην Πρόεδρο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς) να ενημερώσουν την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και την Ιερά Μονή Βελλάς για το τί έχουν πάρει μέχρι τώρα και να έρθουν σε συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και την Ιερά Μονή Βελλάς για το τί προτίθενται να πράξουν.

Άρτα: Δικογραφία σε βάρος γυναίκας για παραμέληση εποπτείας ανήλικου


 Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μιας γυναίκας για παραμέληση εποπτείας ανήλικου.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την 02-09-2022 το μεσημέρι στην πόλη της Άρτας, ανήλικος, την επιμέλεια του οποίου έχει η κατηγορούμενη, αφαίρεσε χωρίς να γίνει αντιληπτός από ανασφάλιστο όχημα χρηματικό ποσό -370- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Στο πρόγραμμα HOPEgenesis για τη στήριξη της οικογένειας εντάχθηκε ο Δήμος Πωγωνίου

 


Μία ουσιαστική πρωτοβουλία στήριξης της οικογένειας λαμβάνει ο Δήμος Πωγωνίου συμμετέχοντας στο πρόγραμμα δράσης της HOPEgenesis «Ελπίδα Ζωής» που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Βίκος Α.Ε.

Το πρόγραμμα δράσης της HOPEgenesis έρχεται να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες υγείας σε γυναίκες που είναι ήδη έγκυες ή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, προσφέροντας δωρεάν την πλήρη οικονομική κάλυψη εξετάσεων, μετακινήσεων και τοκετού.

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή κάθε βοήθειας στις γυναίκες που κατοικούν μόνιμα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπως στα χωριά του παραμεθόριου Δήμου Πωγωνίου και κατ’ επέκταση να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Το πρόγραμμα καλύπτει δωρεάν:

Εξετάσεις κατά τη διάρκεια της κύησης

Ιατρική παρακολούθηση της ενδιαφερόμενης

Το κόστος τοκετού και τη μεταφορά και διαμονή σε τοποθεσία κοντά σε συνεργαζόμενο ιατρικό κέντρο κατά την εβδομάδα του τοκετού.

Τη µεταφορά και διαµονή των εγκύων σε ένα από τα συνεργαζόµενα ιατρικά κέντρα κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης.

Τη φροντίδα στην έγκυο σε ένα αξιόπιστο νοσοκοµείο µε αξιόπιστο µαιευτικό προσωπικό και κατάλληλες ιατρικές υποδοµές.

Κάθε έκτακτο περιστατικό που τυχόν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης.

Επιστροφή στο σπίτι στη συνέχεια με όλα τα έξοδα πληρωμένα

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, οι έγκυες γυναίκες μέχρι και την 18η εβδομάδα κύησης ή γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν.

«Στηρίζουμε έμπρακτα το θεσμό της οικογένειας και βρισκόμαστε στο πλευρό όσων επιθυμούν να γίνουν γονείς.

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και σε συνάρτηση με τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες απαιτεί δραστικά μέτρα. Το πρόγραμμα της HOPEgenesis που υλοποιείται σε συνεργασία με την Βίκος Α.Ε. αποτελεί βασικό σύμμαχο για όσους κρατούν ζωντανά τα χωριά μας κι ελπίζουμε να είναι το έναυσμα για να ακουστούν περισσότερες παιδικές φωνές στο Δήμο Πωγωνίου» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Για την ένταξη των γυναικών στο πρόγραμμα απαιτούνται:

Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το Δήμο

Λογαριασμός ΔΕΚΟ

Έντυπο Ε112

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής:

www.hopegenesis.org

T: 216 9002088

Email: hope@hopegenesis.org

Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης: Δελτίο τύπου δια την ανοικοδόμησιν του Ιερού Ναού Οσίου Σοφιανού εις Κόνιτσα

 


   Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης ἀνακοινώνει μέ ἰδιαίτερη χαρά καί συγκίνηση, καί ἀναπέμποντας δοξολογία στόν Ἅγιο Θεό, ὅτι ὁλοκληρώθηκαν, τήν Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022, οἱ ἐργασίες τοποθετήσεως ἑνός νέου Ἱεροῦ Ναοῦ στήν Κόνιτσα, Βυζαντινοῦ ρυθμοῦ, ὁ ὁποῖος βρίσκεται στήν περιοχή «Σέρβιανα» – «Τοπόλιτσα» Κονίτσης, καί εἶναι ἀφιερωμένος στόν Ὅσιο Σοφιανό Ἐπίσκοπο Δρυϊνουπόλεως τόν Σημειοφόρο, δηλαδή Θαυματουργό. Ἀξίζει νά σημειωθῇ ὅτι, διά τοῦ ἔργου αὐτοῦ, ἐκπληρώνεται ἐπιθυμία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κ.κ. Ἀνδρέου, νά τιμήσῃ μέ αὐτόν τόν τρόπο, τόν ἐκ τῶν προκατόχων του Ὅσιο Σοφιανό, Ἐπίσκοπο Δρυϊνουπόλεως.   
            
Θά ἦταν παράλειψη νά μήν ἀναφερθῇ, ὅτι συγκεκριμένος Ἱερός Ναός ἀνοικοδομήθηκε μέ τήν εὐγενῆ προσφορά εὐλαβοῦς Χριστιανοῦ ἀπό τήν ἀκριτική μας Μητρόπολη, εἰς μνημόσυνον συγγενικοῦ αὐτοῦ προσώπου, ἀμφοτέρων μνημονευομένων εἰς τό διηνεκές ὡς κτιτόρων. Ἀποτελεῖ τόν πρῶτο ἐν Ἑλλάδι Ἱερό Ναό ἐπὀνόματι τοῦ Ὁσίου Σοφιανοῦ, εἰς τόν ὁποῖον θά φυλάσσεται καί τεμάχιον ἐκ τῶν Ἱερῶν του Λειψάνων. Τέλος, νά σημειωθῇ, ὅτι ἡ Ἐκκλησία μας, τιμᾶ τήν μνήμη τοῦ Ὁσίου Σοφιανοῦ  στίς 26 Νοεμβρίου ἑκάστου ἔτους.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.

 


Εκ μέρους του Δ.Σ. θερμή παράκληση προς τους συγχωριανούς μας να συμμετέχουν στις εκλογές του Συλλόγου μας στις 11/9/2022 ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ. για την ανάδειξη νέου Δ.Σ..

Ευχαριστούμε.

Ε.Π.Σ.ΗΠ: Το πρόγραμμα της Α’ Ερασιτεχνικής 2022-23

 


Πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Ε.Π.Σ.ΗΠ. η κλήρωση για το πρωτάθλημα της Α΄ Ερασιτεχνικής.

Το πρωτάθλημα ξεκινάει την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου!

Το πρόγραμμα της Α΄ Ερασιτεχνικής:

1η αγωνιστική 20η

Πίνδος Κόνιτσας-Άτλας Χουλιαράδες

ΠΑΟ Κουτσελιού-ΠΑΟ Ηλιόκαλης

Αστήρ Αμφιθέας-ΑΟ Ανατολής

ΑΟ Νεοχωρόπουλου-Τιτάν Λογγάδων

Αγία Μαρίνα-ΑΟ Σταυρακίου

Θύελλα Κατσικά-Αετός Νήσου

Θύελλα Ελεούσας-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου

ΑΕ Μικρασιατών-Αγροτικός Καστρίτσας

ΠΑΣ Μετσόβου-Παντελεήμων Δροσοχωρίου

Ρεπό: ΑΟ Κοσμηράς

2η αγωνιστική 21η

ΑΟ Κοσμηράς-Πίνδος Κόνιτσας

Άτλας Χουλιαράδες-ΠΑΟ Κουτσελιού

ΠΑΟ Ηλιόκαλης-ΑΟ Νεοχωρόπουλου

ΑΟ Ανατολής-Αγία Μαρίνα

Τιτάν Λογγάδων-Θύελλα Κατσικά

ΑΟ Σταυρακίου-Θύελλα Ελεούσας

Αετός Νήσου-ΑΕ Μικρασιατών

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Παντελεήμων Δροσοχωρίου

Αγροτικός Καστρίτσας-ΠΑΣ Μετσόβου

Ρεπό: Αστήρ Αμφιθέας

3η αγωνιστική 22η

Πίνδος Κόνιτσας-ΠΑΟ Κουτσελιού

Αστήρ Αμφιθέας-ΑΟ Κοσμηράς

ΑΟ Νεοχωρόπουλου-Άτλας Χουλιαράδες

Θύελλα Κατσικά-ΠΑΟ Ηλιόκαλης

Θύελλα Ελεούσας-ΑΟ Ανατολής

ΑΕ Μικρασιατών-Τιτάν Λογγάδων

Παντελεήμων Δροσοχωρίου-ΑΟ Σταυρακίου

ΠΑΣ Μετσόβου-Αετός Νήσου

Αγροτικός Καστρίτσας-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου

Ρεπό: Αγία Μαρίνα

4η αγωνιστική 23η

Αστήρ Αμφιθέας-Πίνδος Κόνιτσας

ΠΑΟ Κουτσελιού-ΑΟ Νεοχωρόπουλου

ΑΟ Κοσμηράς-Αγία Μαρίνα

Άτλας Χουλιαράδες-Θύελλα Κατσικά

ΠΑΟ Ηλιόκαλης-ΑΕ Μικρασιατών

ΑΟ Ανατολής-Παντελεήμων Δροσοχωρίου

Τιτάν Λογγάδων-ΠΑΣ Μετσόβου

ΑΟ Σταυρακίου-Αγροτικός Καστρίτσας

Αετός Νήσου-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου

Ρεπό: Θύελλα Ελεούσας

5η αγωνιστική 24η

Πίνδος Κόνιτσας-ΑΟ Νεοχωρόπουλου

Αγία Μαρίνα-Αστήρ Αμφιθέας

Θύελλα Κατσικά-ΠΑΟ Κουτσελιού

Θύελλα Ελεούσας-ΑΟ Κοσμηράς

ΑΕ Μικρασιατών-Άτλας Χουλιαράδες

ΠΑΣ Μετσόβου-ΠΑΟ Ηλιόκαλης

Αγροτικός Καστρίτσας-ΑΟ Ανατολής

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Τιτάν Λογγάδων

Αετός Νήσου-ΑΟ Σταυρακίου

Ρεπό: Παντελεήμων Δροσοχωρίου

Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας «Η Πίνδος»: Ηπειρώτικη παραδοσιακή βραδιά «Αντάμωμα 2022», το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ., στην πλατεία Μακεδονίας

 


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας «Η Πίνδος» διοργανώνει ηπειρώτικη παραδοσιακή βραδιά «Αντάμωμα 2022», το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ., στην πλατεία Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

 


Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Μέγα Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-13:30

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων: Δελτίο τύπου αναφορικά με τις δηλώσεις του βουλευτή Ιωαννίνων και ΠτΒ Κ. Τασούλα για το μέλλον της σύνδεσης Ιωαννίνων-Κακαβιάς

 


Τα στελέχη της κυβέρνησης και σε τοπικό επίπεδο αποδεικνύουν καθημερινά ότι ο λαϊκισμός δεν έχει όριο.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων και πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, που τον τελευταίο μήνα έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του στην περιοχή, ανακοίνωσε στη συνάντηση που είχε με την Ένωση Ξενοδόχων ότι η επέκταση της Ιόνιας Οδού εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ και οδεύει προς δημοπράτηση.

Νιώθουμε την ανάγκη να συγχαρούμε την κυβέρνηση της ΝΔ που κατάφερε να εντάξει ένα έργο χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη και πριν ακόμη ανοίξει το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών.

Όσο κι αν ψάξει κανείς δεν θα βρει ανάλογο προηγούμενο.

Θα ζητούσαμε την πράξη ένταξης του έργου αλλά είναι άσκοπο και μάταιο.

Φυσικά υπάρχει και η πρωθυπουργική εξαγγελία για τη δημοπράτηση του οδικού έργου μέχρι το τέλος του 2022. Εξαγγελία που είναι στον «αέρα» αφού το έργο δεν έχει ενταχθεί και  δεν  έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που απαιτείται για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και την τελική έγκριση από την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες, η δημοπράτηση μάλλον θα αργήσει…

Κατανοούμε την αγωνία της ψήφου, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δυστυχώς για την πραγματικότητα και τον τόπο μας……

Ο αιφνίδιος θάνατος στις σύγχρονες κοινωνίες

 


Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, η ξαφνική και απροσδόκητη απώλεια ζωής αποτελεί μεγάλο πρόβλημα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου και αφορά κυρίως στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Σαν αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ορίζεται αυτός που οφείλεται σε καρδιακά αίτια και συμβαίνει εντός μίας ώρας από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Αίτια

«Ο αιφνίδιος θάνατος εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές σε άτομα φαινομενικά υγιή, μπορεί όμως να παρατηρηθεί και σε άτομα με προγενέστερη καρδιακή νόσο. Η συχνότητα του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου υπολογίζεται σε 0,4% στο γενικό πληθυσμό. Με το δεδομένο αυτό χάνονται στις ΗΠΑ περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι ετησίως που οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν γνωστή καρδιακή πάθηση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες σε ποσοστά υψηλότερα του καρκίνου, των ατυχημάτων και του AIDS. Στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ποσοστά είναι περίπου τα ίδια. Σε αναλογία στην Ελλάδα οι αναμενόμενοι θάνατοι είναι περίπου 40.000 ετησίως», αναφέρει ο κ. Γιώργος Θεοδωράκης, Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών & Βηματοδότησης του Metropolitan General.


Η κύρια αιτία για το δραματικό αυτό γεγονός είναι το οξύ ισχαιμικό επεισόδιο ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, δηλαδή ολική ή μερική απόφραξη ενός κατά κανόνα στεφανιαίου αγγείου. Ο μηχανισμός που προκαλεί απόφραξη είναι η ανάπτυξη της λεγόμενης αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό του αγγείου, που όταν αυτή ραγεί συσσωρεύονται στοιχεία πήξεως του αίματος με συνέπεια τη δημιουργία θρόμβου και απώτερο αποτέλεσμα την απόφραξη του αγγείου. Αυτό που επακολουθεί είναι ηλεκτρική αστάθεια, δηλαδή κοιλιακή ταχυκαρδία-μαρμαρυγή. Η αρρυθμία αυτή αν δεν αναταχθεί με ηλεκτρική απινίδωση οδηγεί ταχέως σε θάνατο.

Επομένως, η αθηρωμάτωση των στεφανιαίων αγγείων και η δημιουργία πλακών κάτω από το ενδοθήλιο των στεφανιαίων αγγείων αποτελεί πρωταρχική αιτία ενδεχόμενου ισχαιμικού επεισοδίου. Πρέπει να τονισθεί ότι ο βαθμός της απόφραξης δεν σχετίζεται με το ενδεχόμενο εμφράγματος ή αιφνίδιου θανάτου, αλλά από το πόσο ευάλωτη και μαλακή είναι η αθηρωματική πλάκα. Η σύσταση αυτής της πλάκας αποτελείται κυρίως από χοληστερίνη.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης της αθηρωματικής νόσου σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες, ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη, επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, το κάπνισμα, την αρτηριακή πίεση, τη φυσική άσκηση και την ψυχική καταπόνηση.