Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Θα πληρώνουν ενοίκιο όσοι χρωστούν στεγαστικό

Το σχέδιο των τραπεζών που θα τις βγάλει διπλά κερδισμένες



Να απασφαλίσουν τη βόμβα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον κοινωνικό ιστό της χώρας και να προκαλέσει τσουνάμι επιπτώσεων στην ήδη χειμαζόμενη κτηματαγορά, επιχειρούν οι τράπεζες.
Η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική, καθώς οι επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια προσεγγίζουν το 15% και ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ.
Περίπου 50.000 δάνεια βρίσκονται στον προθάλαμο του «κόκκινου», εμφανίζοντας καθυστέρηση από 1 έως 2 μήνες. Η σημαντική αύξηση του αριθμού των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, που αδυνατούν να πληρώσουν έστω και ένα ευρώ, έχει απασχολήσει, σύμφωνα με την «Ισοτιμία», το κλιμάκιο στελεχών της τρόικας, που ασχολείται με το τραπεζικό σύστημα.
Το σενάριο που επεξεργάζονται ενόψει άρσης, στο εγγύς μέλλον της απαγόρευσης κατασχέσεων 100.000 ακινήτων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι οποίες για την ώρα αναστέλλονται λόγω διακοπής των πλειστηριασμών, προβλέπει:
- Τα σύσταση από τις τράπεζες εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων, στις οποίες θα παραχωρηθούν τα κατασχεμένα ακίνητα.
-Την ενοικίαση των κατασχεμένων ή υπό κατάσχεση σπιτιών στους ιδιοκτήτες τους, ενόψει άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ίσως και εντός του 2013.
- Η εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει μόνο στα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και θα οδηγήσει σε μερική διαγραφή των δανείων αυτών.
- Οι τράπεζες, αντί να βγάζουν στο σφυρί τα ακίνητα, θα τα νοικιάζουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι, αν είναι συνεπείς, θα μπορούν να το επαναγοράσουν σε συμβολική τιμή.
- Οι συμβάσεις ενοικίασης ανάμεσα στις εταιρείες αξιοποίησης και τους σημερινούς ιδιοκτήτες θα είναι πολυετείς, το δε ενοίκιο σημαντικά χαμηλότερο από τη δόση του δανείου που πληρώνουν, ενδεχομένως δε και από τα ενοίκια που «τρέχουν» στην αγορά σήμερα.
- Η αναμενόμενη επαναγορά του ακινήτου από τον πρώην ιδιοκτήτη και υποψήφιο ενοικιαστή, οδηγεί επί της ουσίας σε μερική διαγραφή χρεών, κατ’ αποκλειστικότητα για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, αλλά και σε αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διάστημα θα προβλέπει η ρύθμιση.
- Η εταιρεία αξιοποίησης των ακινήτων θα κρατά ένα ποσοστό από τα χρήματα των ενοικίων. Θα επιστρέφει το υπόλοιπο στην τράπεζα, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει γίνει για το κόστος εκχώρησης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων σ’ αυτή.
-Αν προχωρήσει το σχέδιο και η κτηματαγορά ανακάμψει, οι εταιρείες αξιοποίησης ενδεχομένως θα μπορούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.

ΚΟΜΠΟΤΙ ΑΡΤΑΣ: Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστικές αποφάσεις.

Συνελήφθη χθες (13.05.2012) το μεσημέρι στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), ένας 37χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσαν σε βάρος του δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κεφαλληνίας και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ναυπάκτου για κλοπές κατ΄ εξακολούθηση και παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Στα 778.000 άτομα οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι, τον Απρίλιο

Στα 778.399 άτομα διαμορφώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Οργανισμός.

Τον προηγούμενο μήνα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν 785.203 άτομα.
Από τα 778.399 άτομα, 338.612 είναι άνδρες (43,50%) και 439.787 είναι γυναίκες (56,50%).
Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,08% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,12% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,80%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 47,08% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 36,55%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,20% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,17%.
Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 91,52% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,70% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,78%.

ΚΑΚΑΒΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σύλληψη διωκόμενου αλλοδαπού


Χθες (13-05-2012) το απόγευμα στην Κακαβιά Ιωαννίνων, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς συνέλαβαν 44χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διωκτική απόφαση για κλοπές.
Συγκεκριμένα, ο 44χρονος πήγε στο Σημείο Ελέγχου Διαβατηρίων Κακαβιάς, για να εισέλθει στη Χώρα και κατά το διαβατηριακό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δεκαπέντε (15) μηνών για κλοπές.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ: Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πωγωνιανής διοργανώνει πανηγύρι την Κυριακή 20 Μαΐου

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ληστεία σε βάρος 21χρονης

Σήμερα (14/05/2012) λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όπως καταγγέλθηκε, στα Σεισμόπληκτα Ιωαννίνων, άγνωστοι δράστες με χρήση βίας, αφαίρεσαν από 21χρονη ημεδαπή μικρό χρηματικό ποσό.
Η παθούσα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, για παροχή πρώτων βοηθειών.
Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ε.Μ.Υ.: Πρόβλεψη για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Με έκτακτο δελτίο, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Ε. Ιωαννίνων) ενημερώνει ότι από τη Δευτέρα 14/5/2012 έως και την Τρίτη 15/5/2012 τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας θα επιδεινωθούν επικίνδυνα.
Παρακαλούνται όλοι οι αρμόδιοι φορείς να βρίσκονται σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθη αλλοδαπός για κλοπή σε κατάστημα

Συνελήφθη, σήμερα (14-05-2012) τα ξημερώματα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, 29χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλγερίας, για κλοπή και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν άμεσα τον 29χρονο στην Πλατεία Μαβίλη, αφού προηγουμένως είχε αφαιρέσει από κατάστημα - ψητοπωλείο δύο (2) κινητά τηλέφωνα.
Ο 29χρονος θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Γεωργίου Καψάλη, πατέρα του Δημάρχου Πωγωνίου

Συλλυπητήρια επιστολή


Ο Πρόεδρος και το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πωγωνίου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στο Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη για τον θάνατο του πατέρα του Γεώργιο.




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ



Στις 5 το απόγευμα σήμερα από τον Ιερό ναό της Αγίας Σκέπης Καλπακίου κηδεύεται ο πατέρας του δημάρχου Πωγωνίου Γιώργος Καψάλης, που απεβίωσε σε ηλικία 87 χρόνων.

Rass: Στον πόντο η διαφορά για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Άλλη μια δημοσκόπηση έρχεται στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από την εταιρεία Rass για το ¨Ελεύθερο Τύπο”.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας στην περίπτωση νέων εκλογών που πλέον φαντάζει και το πιθανότερο σενάριο ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχουν διαφορά μιας μονάδας στην πρόθεση ψήφου
Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:
ΝΔ:19,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,5%
ΠΑΣΟΚ: 11,8%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 7,8%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 6,2%
ΚΚΕ: 4,8%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 3,8%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: 2,%
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ: 2,3%
ΛΑΟΣ: 2%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 2,0%