Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Παράταση έως τις 17 Ιουλίου για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος

Μέχρι 17 Ιουλίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, αφού ένα μεγάλο μέρος των υπόχρεων δεν προχωρήσει ακόμη στη σύνταξη των ηλεκτρονικών αρχείων.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου δέχθηκε σχετικές εισηγήσεις για την παράταση προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις και να λειτουργήσει το σύστημα.
Οι Ενώσεις των Λογιστών και των Φοροτεχνικών ζητούσαν παράταση σχεδόν μέχρι το τέλος Ιουλίου, εκτιμώντας ότι αν η παράταση είναι μικρότερη ο χρόνος και πάλι δεν θα είναι επαρκής.
Όπως ανέφεραν από το υπουργείο Οικονομικών, η παράταση που σχεδιάζεται να δοθεί για τις φορολογικές δηλώσεις Φυσικών και Νομικών Προσώπων θα εκτείνεται μέχρι και την Δευτέρα 17 Ιουλίου.
Επί της διαδικασίας η σχετική απόφαση θα πρέπει να υπογραφεί από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και για να ισχύσει θα πρέπει να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.


Στην Βροντισμένη Πωγωνίου συνελήφθησαν οι 4 ληστές του βενζινάδικου

Συνελήφθησαν, σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή της Βροντισμένης Ιωαννίνων, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας, ως δράστες της ένοπλης ληστείας που έγινε σήμερα μετά τα μεσάνυχτα σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Καλπακίου.
 Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε πολεμικό τυφέκιο (kalashnikof).

Προανάκριση σε πλήρη εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Στέφανος Φούσας: «Υπάρχει ελπίδα στην Ελλάδα»

Στο Δήμο Φιλιατών το Οδοιπορικό Υγείας

Στον ακριτικό Δήμο Φιλιατών φιλοξενήθηκε το Οδοιπορικό Υγείας, με τον ε. Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Στέφανο Φούσα να ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του Δημάρχου, του Σ. Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής και του Διοικητή του Γ.Ν. Φιλιατών. Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Βουλευτή κ. Β. Γιόγιακα, ιατρών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών,  ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης κ. Σπύρος Παππάς καλωσόρισε τον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και με θέρμη τον παρουσίασε στο κοινό: «Ευχαριστούμε τον κ. Στέφανο Φούσα για την αποδοχή της πρόσκλησης. Πρόκειται για έναν καταξιωμένο επιστήμονα που την τελευταία δεκαετία οργώνει κυριολεκτικά τη χώρα και την Ήπειρο. Τον απόλαυσα πριν από τρία χρόνια και ειλικρινά με εκπλήσσει κάθε φορά ο απλός τρόπος προσέγγισης κρίσιμων θεμάτων πρόληψης από τον καθηγητή». 
Την πολυσχιδή δράση του ομιλητή στην καρδιολογία και στην κοινωνία αλλά και την ανεξάντλητη ενεργητικότητά του υπογράμμισε ο κ. Παπαλαμπρακόπουλος Ανδρέας, τονίζοντας ότι «ο κ. Στέφανος Φούσας με την οργανωτικότητά του στο Τζάνειο Νοσοκομείο και στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και την αστείρευτη επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητά του τυγχάνει της ευρείας αποδοχής των Ελλήνων Καρδιολόγων». Ο Διοικητής του Γ.Ν. Φιλιατών κ. Σπύρος Δερδεμέζης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Οργανισμού και στα αποτελέσματά τους στην τοπική κοινωνία και ευχαρίστησε τον ε. Καθηγητή Καρδιολογίας για την παρουσία του στην πόλη. Ωστόσο, εκτός από την πρόληψη του εμφράγματος, του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και του εθισμού από το διαδίκτυο (με ομιλητή στο τελευταίο τον μεταπτυχιακό ερευνητή Σταύρου Σταύρο), η εκδήλωση περιλάμβανε και παρουσίαση τρόπων αξιοποίησης των γεωμορφολογικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής ευθύνης του Δήμου Φιλιατών από τον κ. Γείτονα Ελευθέριο, Γενικό Διευθυντή των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, ο οποίος συμμετέχει στο οδοιπορικό υγείας με θέμα την Αλληλεγγύη. 
Ο ευαισθητοποιημένος σε θέματα ανάπτυξης της Ηπείρου κ. Στέφανος Φούσας παρουσίασε ως ζωντανό παράδειγμα νεανικής επιχειρηματικότητας τον κ. Μηνά Γκίκα, ιδιοκτήτη του  πρότυπου συσκευαστηρίου «Γκίκας Διονύσιος ΕΠΕ-Gikas Fruit Ltd» και εξήρε την προσπάθεια της επιχείρησης να συγκεντρώνει και να προωθεί το 25-30 % των εσπεριδοειδών του Νομού Θεσπρωτίας στις χώρες των Βαλκανίων, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο και τις ελιές που στέλνονται στην Ιταλία για συσκευασία, καταλήγοντας ότι «υπάρχει ελπίδα στην Ελλάδα, αρκεί όλοι να αποφασίσουμε να την αδράξουμε».                

Ανακοίνωση Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ανατολικού τομέα Ιωαννίνων για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πόλη μας από την μη αποκομιδή των απορριμμάτων

Σε συνεδρίασή της η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικού Τομέα Ιωαννίνων συζήτησε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Πόλη μας από την μη αποκομιδή των απορριμμάτων.  
Είναι γνωστή σε όλους η δημόσια θέση του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζεται και προωθεί ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων να υλοποιείται από τους εργαζόμενους των Δήμων και όχι από τους ιδιώτες. Πιστεύουμε ότι έτσι καλύτερα εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον από πολλές απόψεις και τελικά το κόστος είναι μικρότερο για όλους μας. Σταθερές εργασιακές σχέσεις, καλύτερες αμοιβές εργαζομένων άρα και π.χ. μεγαλύτερα έσοδα για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, επαρκέστερος εξοπλισμός, μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου των εργαζομένων από τον εργοδότη τους - το Δήμο -, μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής στις ιδιαίτερες ανάγκες αποκομιδής, καλύτερη εξυπηρέτηση όλων μας, αποτελούν στοιχεία τα οποία μας οδηγούν στο να υπερασπιζόμαστε  διαχρονικά το δημόσιο χαρακτήρα της αποκομιδής των απορριμμάτων.
 Γνωρίζουμε όλοι τις ιδιαίτερες προσπάθειες  - σε ένα δύσκολο περιβάλλον - που καταβάλλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να μειώσει την ανεργία στη Χώρα και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι να αποκομίζουν περισσότερα οφέλη από την εργασία τους (π.χ. εκδίωξη εργολάβων καθαριότητας από τα Νοσοκομεία, προώθηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.α.). Επίσης είναι γνωστό ότι και στο χώρο των Δήμων νομοθέτησε παρατάσεις εργασίας υφιστάμενων συμβασιούχων εργαζομένων, έχει επανεκκινήσει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υπηρεσίες  ανταποδοτικού χαρακτήρα και τέλος με τη σημερινή της τροπολογία για πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ μόνιμων εργαζομένων στην Καθαριότητα των Δήμων θα δώσει τη δυνατότητα στους Δήμους, στους πολίτες και στους εργαζόμενους να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρου Κοντονή, στην Άρτα

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη 28 Ιουνίου, συνόδεψε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή, στην επίσκεψή του στην Άρτα και συμμετείχε στις συναντήσεις με τους Δικαστικούς Λειτουργούς στο Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο Άρτας, τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου και Δικαστικούς Υπαλλήλους για όλα τα κρίσιμα θέματα σχετικά με τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης. Στην ομιλία του στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Τσίρκας ανέφερε τα εξής:

«Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο οποίο έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση, με την Ελλάδα να στέκεται όρθια, κερδίζοντας συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και ορατό πλέον τον οδικό χάρτη για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία.
Σήμερα είναι η πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια λιτότητας, που μπορούμε βάσιμα να συζητάμε για την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη και στην κανονικότητα. Η Ελλάδα γυρνά επιτέλους σελίδα. Έχουμε μπροστά μας μόλις ένα χρόνο, ώστε να περάσουν οριστικά στο παρελθόν τα υφεσιακά προγράμματα και οι εκβιασμοί που έπληξαν την κοινωνία αλλά και το κύρος ολόκληρης της Ευρώπης.  
Η απόφαση του Eurogroup είναι ξεκάθαρη στην τοποθέτηση ότι η ρύθμιση του χρέους θα γίνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το Eurogroup δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα για έξοδο στις αγορές, μέσω της δημιουργίας αποθεματικού για την εξασφάλιση εξόδου στις αγορές με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια. Επίσης έχουμε ρητή δέσμευση για επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων μέχρι και 15 έτη, καθώς και πάγωμα των επιτοκίων μέχρι και 15 έτη.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό τη δημιουργία της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα δώσουν ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας με όρους δίκαιης και κοινωνικά αποδεκτής ανάπτυξης. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα αποτελέσει εγχείρημα μακράς πνοής για την ελληνική οικονομία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση και τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν επιλέξει να τα αποσιωπήσουν όλα αυτά. Δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι εμείς είμαστε αυτοί που βγάζουμε τη χώρα από τα μνημόνια και από την κρίση που δημιούργησαν οι ίδιοι με τις επιλογές τους και το σύστημα διαπλοκής τόσων χρόνων.
Αυτοί οι ίδιοι έχουν επενδύσει στην καταστροφολογία αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική: το πρώτο τρίμηνο του 2017 έκλεισε με οριακά θετικούς ρυθμούς (0,4%), ενώ έχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι πολύ πιο θετικό. Αναμένουμε, λοιπόν, να καταγραφούν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κρίσης υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Στο μεγάλο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, στη διετία της δικής μας διακυβέρνησης έχουμε 250.000 νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα σε μια περίοδο σχετικής στασιμότητας της οικονομίας. Γνωρίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία περνάει δύσκολα. Ωστόσο, οι συγκρίσεις γίνονται σε σχέση με το τι χώρα παραλάβαμε από αυτούς που σήμερα μας κουνάνε το χέρι.
Πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα αποτελεί πλέον η σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας, η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας μέσω και της προσέλκυσης επενδύσεων. Προωθούμε ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των πολλών, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και όλων των κατακτήσεων του λεγόμενου ευρωπαϊκού κεκτημένου που καταπατήθηκε αυτά τα χρόνια στη χώρα μας.
Εκτός από τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, θεωρώ ότι έχουν γίνει άλματα τη διετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλους τομείς, που αφήνουν  το αποτύπωμα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και αυτό θα γίνει ορατό σε βάθος χρόνου στην ελληνική κοινωνία.
Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην κρίση. Εμείς επιλέγουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στο νόμισμα.
Αυτή η Κυβέρνηση δεν ήρθε απλά για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση. Ο ελληνικός λαός την εμπιστεύτηκε για να βάλει τέλος στην ασυδοσία, τη διαφθορά και το σύστημα διαπλοκής που δημιούργησε το μιντιακό σύστημα, οι τράπεζες και τα κόμματα που κυβέρνησαν επί σαράντα χρόνια.
Σε όλα αυτά μπαίνει ένα οριστικό τέλος. Η χώρα διέπεται από νόμους, οι οποίοι πλέον εφαρμόζονται και ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως. Η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της έχει την ανάγκη και ταυτόχρονα την ωριμότητα να γυρίσει αυτή τη σελίδα. Έχουμε ακόμη μπροστά μας να διανύσουμε πολύ δρόμο. Η αρχή όμως έχει γίνει.
Η ελληνική Κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τον καθορισμό των βημάτων για την έξοδο από τα μνημόνια το επόμενο καλοκαίρι, εντείνει την προσπάθειά της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Η νέα σελίδα που ανοίγει χρειάζεται ένα οργανωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και σε αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε να δουλέψουμε το επόμενο διάστημα. Για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την επιστροφή στην κανονικότητα, την οριστική έξοδο από την κρίση».

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017, ώρα 9:30

Την Παρασκευή 30-06-2017  και ώρα 9.30  συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 26-06-2017 συνεδριάσεως.
1. Κατάρτιση της έκθεσης απολογισμού οικονομικού έτους 2016, της Περιφέρειας Ηπείρου και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Κατακύρωση του αποτελέσματος  του διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης της Π.Ε. Ιωαννίνων «Μελέτη αρδευτικού έργου μέσω ρου Καλαμά», προεκτιμώμενης αμοιβής € 301.534,24 με ΦΠΑ.
3. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 06-06-2017 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση προσβάσεων σε παρακείμενες ιδιοκτησίες στο δρόμο Ζωοδόχος-Λύγγος», προϋπολογισμού 60.000,00 € με Φ.Π.Α.
4. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση-ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού Παλαιοχώρι Σιρράκου -Κοτομίστα», προϋπολογισμού € 300.000,00 με Φ.Π.Α.
5. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση της 12α επαρχιακής οδού προς Λίππα», προϋπολογισμού € 105.000,00 με Φ.Π.Α.
6. Έγκριση χορήγησης 3ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οδού Δίστρατο - Βασιλίτσα» αναδόχου Γεωργίου Ντάφλη Ε.Δ.Ε, μέχρι την 31-10-2017.
7. Έγκριση χορήγησης 5ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Καβαλλαρίου», αναδόχου Άγγελου Τσιμπίκη, μέχρι την 30-09-2017.

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή 30 Ιουνίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο-ΚΑΛΠΑΚΙ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Έχοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 παρ.6 του Ν. 3852 / 2010 για έκτακτη* σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής (λόγω καταληκτικής ημερομηνίας έργων ΣΑΕ 055 και συγκεκριμένα στο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄βαθμού της Χώρας»2003ΣΕ05500005) σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί την 30η Ιουνίου 2017, ημέρα Παρασκευή & ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο-ΚΑΛΠΑΚΙ με θέματα συζήτησης:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Ανάθεση εκτέλεσης & ψήφιση δαπάνης του έργου «Συλλογή διαρρέουσας ποσότητας ύδατος
υδρομάστευσης Βασιλικού» προϋπολογισμού 7.200,00€ από ΣΑΕ 055 έτους 2015.
2. Ανάθεση εκτέλεσης & ψήφιση δαπάνης του έργου «Περίφραξη υδρομάστευσης Μερόπης»
προϋπολογισμού 5.400,00€ από θεομηνίες από ΣΑΕ 055 έτους 2015.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Κώστας Τασούλας: «Άρνηση του κ. Τόσκα να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση με θέμα τα προβλήματα φύλαξης και ασφαλείας στο Πωγώνι»

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τασούλας με αφορμή τη συνεχιζόμενη άρνηση του κ. Τόσκα να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση με θέμα τα προβλήματα φύλαξης και ασφαλείας στο Πωγώνι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα αρνείται απαράδεκτα και περιφρονητικά για μια ολόκληρη δοκιμαζόμενη περιοχή της χώρας, να έλθει στη Βουλή και να λάβει υπεύθυνα θέση για το σοβαρότατο ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας στην παραμεθόριο κυρίως ζώνη του Δήμου Πωγωνίου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας.
Με την απαξιωτική και ανεύθυνή του στάση επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι περιορίζει το ρόλο του στο Μενίδι και στα Εξάρχεια, λησμονώντας πως έχει και την ευθύνη των απομακρυσμένων χωριών της Ελλάδος, όπως εκείνων του Νομού Ιωαννίνων που βρίσκονται πλησίον των Ελληνο-Αλβανικών συνόρων και πλήττονται από έντονη και επίμονη εγκληματικότητα.
Τόσο την Πέμπτη 22/6, όσο και την Πέμπτη 29/6 είχε προσδιοριστεί από το Προεδρείο της Βουλής η συζήτηση επίκαιρης ερωτήσεώς μου προς τον κ. Τόσκα με θέμα τα κρίσιμα προβλήματα φύλαξης και δημόσιας ασφάλειας στα παραμεθόρια με την Αλβανία χωριά των Ιωαννίνων. Και τις δύο φορές το γραφείο του κ. Υπουργού ενημέρωσε πως κωλύεται να παραστεί στον ασκούμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ένταξη στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020" του Δικτύου Σ.Μ.Α.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την προστασία του Περιβάλλοντος και τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σύνολο της Ηπείρου,   έγινε σήμερα με την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη της ένταξης στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020" της πράξης για το "Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Σ.Μ.Α.", με συνολικό προϋπολογισμό 12.349.685 ευρώ.
Το δίκτυο περιλαμβάνει τους παρακάτω  οκτώ Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπως προβλέπεται στον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) της Περιφέρειας Ηπείρου.
1. Σ.Μ.Α. Ιωαννίνων (με δυναμικότητα της τάξης των 146,34tn/d),
2. Σ.Μ.Α. Ζίτσας (με δυναμικότητα της τάξης των 30,3 tn/d),
3. Σ.Μ.Α. Πωγωνίου (με δυναμικότητα της τάξης των 49,5 tn/d)
4.  Σ.Μ.Α. Μετσόβου (με δυναμικότητα της τάξης των 26,2 tn/d) της Π.Ε Ιωαννίνων,
5. Σ.Μ.Α Άρτας (με δυναμικότητα της τάξης των 86,48tn/d)
6.  Σ.Μ.Α. Γ. Καραΐσκάκη (με δυναμικότητα της τάξης των 17,16 tn/d), της Π.Ε Άρτας,
7. Σ.Μ.Α. Ηγουμενίτσας (με δυναμικότητα της τάξης των 103,24 tn/d) της Π.Ε Θεσπρωτίας,
8. Προμήθεια εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό του Σ.Μ.Α Πρέβεζας (με δυναμικότητα της τάξης των 70 tn/d) της Π.Ε Πρέβεζας.
Τι θα περιλαμβάνουν οι Σ.Μ.Α.
Οι σταθμοί μεταφόρτωσης θα περιλαμβάνουν κτιριακές ή άλλου είδους εγκαταστάσεις, που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις διοικητικές λειτουργίες, την εποπτεία – φύλαξη της
εγκατάστασης και τον έλεγχο των εισερχόμενων και εξερχόμενων οχημάτων, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία τους.
Αναλυτικότερα τα έργα υποδομής κατά περίπτωση περιλαμβάνουν: Φυλάκιο (κτίριο) ελέγχου και Δίκτυα υποδομής (έργα εξωτερικών Η/Μ δικτύων, έργα διαχείρισης ομβρίων, έργα πρασίνου και άρδευσης, έργα οδοποιίας), Προστατευτική περίφραξη του χώρου (κατάλληλων διαστάσεων και χαρακτηριστικών), Πλατώματα ελιγμών, Χώροι στάθμευσης, Θέσεις απόθεσης container, Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου, Σήμανση, Πύλη εσόδου - εξόδου, Υποδομή αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας των ΣΜΑ (έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου) και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, Γεφυροπλάστιγγα ζύγισης (για τον έλεγχο και την καταγραφή του βάρους εισερχόμενων και εξερχόμενων φορτίων), Δεξαμενές νερού (για τις ανάγκες ύδρευσης, άρδευσης και πυρόσβεσης), Σηπτική Δεξαμενή, Αντιπυρική ζώνη και έργα βελτίωσης της οδού πρόσβασης.
Η προμήθεια περιλαμβάνει: 17 Πρέσες απορριμμάτων, 17 Χοάνες απόρριψης απορριμμάτων, 47 Απορριμματοδέκτες (container) κλειστού τύπου, 12 Οχήματα μεταφοράς container, 8 Γεφυροπλάστιγγες, 6 Προκατασκευασμένους οικίσκους και 17 Μεταλλικές ράμπες.
• Η πράξη ενάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας " Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος- Προαγωγή της Αποδοτικής χρήσης των πόρων" του Ε.Π. "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη".


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Η ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Δόση στην εκδήλωση στο Πνευματικό κέντρο Ηπειρωτών με θέμα «Βίκος-Θύαμις: Χρονικό στις Εποχές. Μια ωδή στην Ηπειρωτική ύπαιθρο και το περιβάλλον»

Η ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Δόση  στην εκδήλωση στο Πνευματικό κέντρο Ηπειρωτών με θέμα «Βίκος-Θύαμις: Χρονικό στις Εποχές. Μια ωδή στην Ηπειρωτική ύπαιθρο και το περιβάλλον».
Αγαπητοί  προσκεκλημένοι
Συμπατριώτισες και συμπατριώτες
Φίλες και φίλοι της Ηπείρου
Από τη μεριά του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε με την Ομοσπονδία Καλαμά και το συμπατριώτη μας σκηνοθέτη Βασίλη Λάππα με Θέμα «Βίκος-Θύαμις: Χρονικό στις Εποχές Μια ωδή στην Ηπειρωτική ύπαιθρο και το περιβάλλον»
 Η Ήπειρος περιλαμβάνει τις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας με το μεγαλύτερο μέρος της να καλύπτεται από ορεινούς όγκους που τροφοδοτούν ποτάμια μεγάλου μήκους αλλά διαθέτει και εκπληκτικές ακτές με πολύ δημοφιλείς καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς.Είναι πραγματικά ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα περιοχή της Ελλάδας με πλούσιο παρθένο φυσικό περιβάλλον. Στο εσωτερικό της υπάρχουν βουνά, δάση, εθνικοί δρυμοί, ποτάμια, λίμνες, υδροβιότοποι, κοιλάδες, με εξαιρετική άγρια ομορφιά και μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Στην περιφέρεια Ηπείρου υπάρχει σημαντικός αριθμός ευαίσθητων και προστατευμένων περιοχών με κύριο κριτήριο την οικολογική και αισθητική τους αξία. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται δύο εθνικοί δρυμοί, μια περιοχή RAMSAR 27 περιοχές εντεταγμένες υπό το Πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευμένων περιοχών NATURA 2000 ένα μνημείο φύσης, δύο προστατευμένα τοπία αισθητικά-δάση και 30 περιοχές CORINE.
Σημαντικές δυσχέρειες παρουσιάζονται στους τομείς λειτουργίας και χρηματοδότησης της διαχείρησης των προστατευμένων περιοχών τομείς που σχετίζονται άμεσα με τη δια φύλαξη των φυσικών τους χαρακτηριστικών.
Οι περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί Εθνικά Πάρκα είναι:
Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Και Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων –Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου
Επί πλέον η ευρύτερη περιοχή Βίκου- Αώου αποτελεί το 4ο Γεωπάρκο της Ελλάδος. Το γεωπάρκο Βίκου-Αώου εκτείνεται στην περιοχή του Δήμου Κόνιτσας και Ζαγορίου(Δυτικού, Κεντρικού  και Τύμφης). Παράλληλα στο σύνολο των 449 περιοχών της Χώρας χαρακτηριζομένων ως περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους οι 49 εντοπίζονται εντός των Διοικητικών Συνόρων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ανατολή Ιωαννίνων: Συλλήψεις τριών ημεδαπών, (δύο άνδρες, ηλικίας 56 και 35 ετών και μία 33χρονη γυναίκα) για διακίνηση ναρκωτικών

Συνελήφθησαν, χθες (28-06-2017) το απόγευμα στην Ανατολή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί, δύο άνδρες, ηλικίας 56 και 35 ετών και μία 33χρονη γυναίκα, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της  κατοχής και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του 56χρονου δράστη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
·        μία συσκευασία με ηρωίνη, βάρους (1,9) γραμμαρίων
·        ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (1,7) γραμμαρίων
·        (3,5) χάπια, άγνωστης χημικής σύνθεσης και ένα ναρκωτικό χάπι
·        το χρηματικό ποσό των (265) ευρώ
·        δύο κινητά τηλέφωνα
Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, διακριβώθηκε η εμπλοκή της 33χρονης σε προμήθεια ποσότητας ηρωίνης, βάρους (1,3) γραμμαρίων, από τον 56χρονο, την οποία προόριζε προς πώληση στον 35χρονο.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Θυρεοειδοπάθειες: Ποια η συμβολή του βιοπαθολογικού εργαστηρίου;

Έχετε πρόσφατα παρατηρήσει συμπτώματα όπως άγχος, νευρικότητα, τριχόπτωση, αύξηση του σωματικού σας βάρους, ευαισθησία στο κρύο, πόνο και ενόχληση στα μάτια; Εάν ναι, τότε στις προτεραιότητές σας είναι αναγκαίο να προσθέσετε μια εξέταση αίματος για τον θυρεοειδή σας!
«Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και ο ρόλος του είναι η έκκριση ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν πλήθος σωματικών λειτουργιών, όπως είναι η αναπνοή, η θερμοκρασία του σώματος, οι καρδιακοί παλμοί, η πέψη και κυρίως τις  μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού», μας εξηγεί ο κ. Αντώνιος Χατζηιωαννίδης, επιστημονικά υπεύθυνος του Ενδοκρινολογικού τμήματος του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης. «Οι ορμόνες που παράγει είναι δύο: η Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και η  Τ4 (θυροξίνη), ενώ η ορμόνη διέγερσης θυρεοειδούς (TSH), η οποία παράγεται και ελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος από την υπόφυση, ελέγχει την παραγωγή αυτών των θυρεοειδικών ορμονών. Παράγει επίσης και την καλσιτονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου», συμπληρώνει.
Πρόκειται για έναν αδένα ζωτικής σημασίας, καθώς  η ανισορροπία των ορμονών Τ3 και Τ4 οδηγεί είτε σε υποθυρεοειδισμό είτε σε υπερθυρεοειδισμό, δύο παθήσεις με συμπτώματα που μπορούν να επηρεάζουν σχεδόν ολόκληρο τον οργανισμό. Τα γενικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, σκληρότητα του δέρματος, μη φυσιολογικούς κύκλους της εμμήνου ρύσεως, τραχιά φωνή, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, αύξηση του βάρους, χαμηλό μεταβολικό ρυθμό, ενώ τα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού είναι η σημαντική απώλεια βάρους, οι διαταραγμένοι κύκλοι ύπνου, οι υπερδραστήριοι ιδρωτοποιοί αδένες και ο ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος. «Οι ασθενείς είναι δύσκολο να υποπτευθούν ότι για όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ενοχοποιείται ένα και μόνο όργανο. Μια απλή εξέταση αίματος όμως θα μπορούσε, σε αρκετές περιπτώσεις, να τους απαλλάξει από τις αλλεπάλληλες επισκέψεις σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων», σημειώνει ο κ. Χατζηιωαννίδης.

Ένοπλη ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο 22ο χμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Κόνιτσας (πλησίον στη Βρύση του Πασά)

Τέσσερις άνδρες αργά τη νύχτα, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπήκαν στο πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται στο 22ο χμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κόνιτσας (πλησίον στη Βρύση του Πασά) και με την απειλή όπλου (Kalasnikov) αφαίρεσαν από το  ταμείο χρηματικό ποσό και τράπηκαν σε φυγή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων δραστών.

«Αγκώνας του τένις»: δεν αφορά μόνο τους αθλητές!

Η άρθρωση του αγκώνα λόγω θέσης και χρήσης είναι εκτεθειμένη σε κακώσεις, φλεγμονές, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες και διάφορες άλλες καταστάσεις, όπως ο λεγόμενος αγκώνας του τένις (επικονδυλίτιδα), ή ακόμη και κατάγματα, που δεν είναι καθόλου σπάνια, με συνέπειες συνήθως μακροχρόνιες στην αποκατάσταση, επειδή τα οστά που σπάνε είναι ακριβώς στην άρθρωση.
«Από τις πιο συχνές παθήσεις του αγκώνα είναι η επικονδυλίτιδα ή ο «αγκώνας του τένις». Πήρε το όνομά της επειδή εμφανίζεται συχνά σε παίχτες του τένις. Φυσικά δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος τενίστας για να το υποστεί», υπογραμμίζει ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Υδραυλικοί, μάγειρες, οδηγοί, νοικοκυρές, καθώς και όσοι κάνουν πολλά ερασιτεχνικά μαστορέματα, που απαιτούν στροφικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή σηκώνουν διάφορα αντικείμενα, που συνδυάζουν στροφή και έλξη, μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την εκδήλωση της επικονδυλίτιδας».
Σύμφωνα με την Κλινική του Κλήβελαντ η πάθηση:
• Συνήθως επηρεάζει ενήλικες μέσης ηλικίας 40-60 ετών.
• Προσβάλλει πιο πολύ τους άνδρες από τις γυναίκες σε αναλογία 3 προς 1.
• 10-50% των παικτών τένις υποφέρει από επικονδυλίτιδα.
• 1-3% του πληθυσμού πάσχει από επικονδυλίτιδα.
• Περίπου το 30% των εργαζόμενων θα την υποστεί.
• Λιγότερο από 5% των περιπτώσεων είναι συνδεδεμένο με το τένις.
• Λιγότερο από 10% αυτών χρήζει χειρουργικής επέμβασης.
Επικονδυλίτιδα, λοιπόν, είναι η επίσημη ιατρική ονομασία μιας μορφής τενοντίτιδας ή τενοντοπάθειας, δηλαδή φλεγμονής των επικονδυλίων μυών του αγκώνα, που είναι υπεύθυνοι για την έκταση των δακτύλων του χεριού, καθώς και για την ύπτια στροφή του χεριού.