Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

ZARAVINA F: Ένας νέος θεσμός για το Δήμο Πωγωνίου


Κόντρα στη νεροποντή που παραλίγο να ματαιώσει τη μεγάλη συναυλία δίπλα στη λίμνη Ζαραβίνα την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018, μικροί και μεγάλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Πωγωνίου και του Κέντρου Νέων Ηπείρου και κατέκλυσαν τον χώρο τιμώντας ένα νέο ξεκίνημα για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και δείχνοντας την αλληλεγγύη τους σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη καθώς στήριξαν έμπρακτα, φέρνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό συσσίτιο του Δήμου.
Ο μοναδικός Δημήτρης Υφαντής υποδέχτηκε στη σκηνή μεγάλα ονόματα του κλαρίνου και μαζί με τους Πέτρο Λούκα Χαλκιά, Γιώργο Κωτσίνη, Νίκο Τάσση, Κώστα Βέρδη και Πετράκη Χαλκιά, έδωσαν στη συναυλία μία ξεχωριστή νότα, σμίγοντας με το δικό τους μοναδικό τρόπο τα παραδοσιακά ακούσματα της περιοχής κι όχι μόνο.
Φιλοδοξία του Δήμου Πωγωνίου είναι η «ZaravinaF» να καταστεί θεσμός, «παντρεύοντας» αρμονικά δύο από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πωγωνίου, την παρθένα φυσική ομορφιά και την πλούσια μουσική παράδοση.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους υπογραμμίζοντας ότι το Πωγώνι έχει πλεονεκτήματα που θα πρέπει να βγουν στην επιφάνεια. «Σας ευχαριστούμε πολύ που παρά τις αντίξοες συνθήκες μας κάνατε την τιμή να είστε κοντά μας. Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που είχαμε σχεδιάσει καθώς ο καιρός αποφάσισε να σταθεί σήμερα απέναντί μας. Παρόλα αυτά είμαστε εδώ και θα διασκεδάσουμε με τους μοναδικούς μας καλλιτέχνες. Στόχος μας είναι αυτή η διοργάνωση να έχει μέλλον και να διανθιστεί με παράλληλες δράσεις που θα αναδείξουν την φυσική ομορφιά της περιοχής και την μεγάλη παράδοση που έχουμε στον χώρο της μουσικής. Σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε όλους συμπαραστάτες» τόνισε.
Ο Δήμος Πωγωνίου και το Κέντρο Νέων Ηπείρου ευχαριστούν ιδιαίτερα όσους αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους. Επίσης ευχαριστούν πολύ όσους ανταποκρίθηκαν στον κοινωνικό χαρακτήρα της συναυλίας και προσέφεραν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τον κοινωνικό παντοπωλείο και συσσίτιο.

Ο Υφυπουργός εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ μίλησε στην Τήνο για την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ «Η ΑΘΟΡΥΒΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ» 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Τήνο. Το πρωί, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο κ. Νίκο Τσούνη, έριξε στεφάνι στο Αιγαίο στο σημείο που δέχθηκε την τορπίλη το καταδρομικό «Έλλη», και στη συνέχεια παρέστη στις Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης.
Σε ομιλία του από την εξέδρα των επισήμων αλλά και σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Υφυπουργός τόνισε τα εξής:

«Σήμερα τιμούμε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Δεν προσφωνώ τους παριστάμενους επισήμους, γιατί σήμερα, όπως και κάθε μέρα στις καρδιές μας, η επίσημη είναι η Θεοτόκος. Μόνο που ο φετινός εορτασμός, συμπίπτει με ένα εξίσου πολύ σπουδαίο γεγονός για εμάς τους Έλληνες. Και αναφέρομαι στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που πάτησαν το χώμα της Πατρίδας μας, σήμερα ανήμερα της Παναγίας, στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. 

Φαντάζομαι, ότι στους περισσότερους διαχέεται η βεβαιότητα ότι η απελευθέρωση των δύο παλικαριών συνδέεται με θαύμα της Παναγίας. Εξάλλου αυτό αναφέρει στο μήνυμά του και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας κ. Θεόδωρος. Παράλληλα όμως, μπορούμε να μιλήσουμε και για ένα θαύμα των κοσμικών, αναφερόμενος στο εξαιρετικό αποτέλεσμα της αθόρυβης Ελληνικής Διπλωματίας. Από τις Βρυξέλλες και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο κ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, μέχρι και προχθές, ήταν εργώδεις οι διεργασίες της Ελληνικής Διπλωματίας που ηγείται ο κ. Νίκος Κοτζιάς, με πολύ λεπτούς, αλλά και δύσκολους χειρισμούς, που κατέληξαν στο να τελειώσει η άδικη κράτηση των δύο Στρατιωτικών μας στις φυλακές της Ανδριανούπολης.
Προσωπικά δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο, δεδομένου ότι έχουν ήδη κάνει δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Άμυνας, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί κομμάτων της Βουλής. Πρέπει όμως να τονίσω, ότι η αθόρυβη Διπλωματία που ασκήθηκε, γίνεται πάντοτε εκεί που χρειάζεται, και με απτά θετικά αποτελέσματα. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, με τον Αρχηγό του Ναυτικού και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ανοιχτά της Τήνου, έριξα από την τορπιλάκατο «Σιμιτζόπουλος» στεφάνι στο σημείο που τορπιλίστηκε η «Έλλη» και χάθηκαν τα στρατευμένα Ελληνόπουλα. Ευχηθήκαμε, να αναπαύεται αιώνια η ψυχή τους, έχοντας πέσει στο καθήκον στην ευλογημένη Ελληνική θάλασσα του Αιγαίου».

Το ξαφνικό μπουρίνι «χάλασε» το πανηγύρι στη Παναγιά Σιταριάς Πωγωνίου


Οι χωριανοί αλλά και κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή, τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή της Παναγίας.
Το πανηγύρι τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην υπουργός κ. Φούσας Αντώνης, ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Γρ. Φούσας, ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Φωτίου Θανάσης και ο Δημοτικός Σύμβουλός Δήμου Πωγωνίου κ. Μποντίνης Γρηγόρης.
Το ξαφνικό μπουρίνι  όμως που ξέσπασε το μεσημέρι δεν άφησε τους παρευρισκόμενους να απολαύσουν το φαγητό που πρόσφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.


Βήσσανη Πωγωνίου: Μνημόσυνο για τους ευεργέτες, την Κυριακή 19 Αυγούστου


Η Εκκλησιαστική Επιτροπή διοργανώνει Μνημόσυνο για τους ευεργέτες, την Κυριακή 19 Αυγούστου, στη Βήσσανη  Πωγωνίου.

Kεράσοβο Πωγωνίου: Γιορτή πίτας το Σάββατο 18 και παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 19 Αυγούστου


Γιορτή πίτας το Σάββατο 18 και παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 19 Αυγούστου στο Kεράσοβο Πωγωνίου.

Στρατίνιστα Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Αυγούστου


Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 18 Αυγούστου.
Παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 19 Αυγούστου  στη Στρατίνιστα Πωγωνίου.

Μερόπη Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Αυγούστου


Παραδοσιακό πανηγύρι μεσημέρι και βράδυ  του Σαββάτου 18 Αυγούστου.
Παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 19 Αυγούστου  στη Μερόπη Πωγωνίου.

Κίνηση «Καθαρός Καλαμάς»: Αποφάσεις και νέο Δ.Σ.


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Αυγούστου η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς.
Η Γ.Σ. έκανε ομόφωνα δεκτό τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό, πήρε αποφάσεις, έκανε ομόφωνα δεκτή την παραίτηση του Δ.Σ. και έγιναν εκλογές για το νέο Δ.Σ. Επιβεβαιώθηκε ομόφωνα από τη Γ.Σ η απόφαση για την εμπλοκή της Κίνησης στον αγώνα ενάντια στην έρευνα – εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.
Ο Καλαμάς απειλείται με το τελειωτικό χτύπημα, το ίδιο τα νερά, το περιβάλλον, ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας, ο τουρισμός, η υγεία, ο πολιτισμός, η παράδοση, το μέλλον του τόπου.
Η Ήπειρος χρειάζεται μια άλλη ανάπτυξη βασισμένη στο φυσικό της περιβάλλον μέσα από τη διατήρησή του και την ήπια ανάπτυξη, ώστε να αποτελέσει υπόδειγμα. Η χώρα μας οφείλει να προγραμματίσει την ενεργειακή της πολιτική σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού κι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι κάτι ασύμβατο με αυτήν.
Πολλά μέλη τόνισαν την ανάγκη μαζικότερης συμμετοχής των κατοίκων για την αντιμετώπιση της κατάστασης τόσο του Καλαμά όσο και της έρευνας -εξόρυξης υδρογονανθράκων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν άλλον, μόνο η δική μας στάση σαν ενεργών πολιτών και η συμμετοχή μας στον αγώνα απομένει η επιλογή μας. Αλλιώς θα αναγκαστούμε να υπομείνουμε τις συνέπειες της αδιαφορίας μας, όταν αποφασίζουν άλλοι για μας και χωρίς να μας ρωτούν καν.
Πάρθηκαν αποφάσεις που υποχρεούται να υλοποιήσει το νέο Δ.Σ. Συγκεκριμένα ψηφίστηκαν ομόφωνα:
-Αλλαγή του καταστατικού από την επόμενη συνέλευση ώστε να μειωθούν τα μέλη του Δ.Σ. από 9 σε 7 . Ομάδες εργασίας από φίλους και μέλη οργανωμένες κατά θέμα θα υποβοηθούν το Δ.Σ.
-Εμπλουτισμός με τα νέα στοιχεία του 2018 και αποστολής της, ήδη έτοιμης από πέρσι, καταγγελίας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, το Συνήγορο του Πολίτη και λοιπές αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες σχετικά με τη ρύπανση – μόλυνση του Καλαμά παρά τα όσα -ανεφάρμοστα – μέτρα προτείνονται στο  νέο αναθεωρημένο σχέδιο διαχείρισης της λεκάνης απορροής του Καλαμά.
-Προσφυγή στον Εισαγγελέα κλπ. αρμόδιες υπηρεσίες για τη μη κοινοποίηση από το Δήμο Ζίτσας των αποτελεσμάτων των μετρήσεων στην Τάφρο Λαψίστας και τον Καλαμά, που πραγματοποίησε το Τμήμα Επιδημιολογίας της Ιατρικής του Π.Ι. κατόπιν σχετικής σύμβασης, στην Κίνηση παρά τα αιτήματά μας.
-Επισκέψεις στον Εισαγγελέα, την Αποκεντρωμένη, την Περιφέρεια, τη ΔΕΥΑΙ, το Βιολογικό για την ενημέρωσή μας σχετικά με τις μηνύσεις που έχουμε καταθέσει και τις καταγγελίες μας για την υπερχείλιση του αντλιοστασίου στη ΒΙΠΕ, τη λυματολάσπη, το Θεογέφυρο, τη μη τήρηση του νόμου για την αυτοδιοίκηση όσον αφορά τις υποχρεωτικές ετήσιες Γ.Σ. των Τ.Κ. που δεν έχουν πραγματοποιηθεί από το 2014 στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου.Τέλος έγινε η ψηφοφορία για το νέο Δ.Σ. στη θέση του παραιτηθέντος – καθώς οι παραιτήσεις και απουσίες μελών από τις συνεδριάσεις του καθιστούσαν αδύνατη τη λειτουργία του όπως εξηγήθηκαν από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του παραιτηθέντος Δ.Σ.
Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Μίτσης Παναγιώτης
Αντιπρόεδρος: Ευθυμίου Ηλίας
Γενικός Γραμματέας: Χελιδώνη Σταματία
Ταμίας: Στεργίου Κων/νος
Οργανωτικός Γραμματέας: Τσίντζου Ευφροσύνη
Ειδικός Γραμματέας: Τσαγκαροπούλου Κατερίνα
Μέλη: Τσεκούρας Αθανάσιος, Διαμάντης Χρήστος, Καλογερίδης Χαράλαμπος
Αναπληρωματικά μέλη: 
Μήτσης Κων/νος, Περέντης Χρήστος
Εξελεγκτική Επιτροπή: Μπουραντζής Παναγιώτης, Δούσκου Σταυρούλα.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ταξίδια στην εγκυμοσύνη


Για τις περισσότερες γυναίκες, τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλή. Εφόσον οι ίδιες και το μωρό τους είναι υγιείς, μπορούν άνετα να ταξιδέψουν έως την 36η εβδομάδα της κυήσεως.
Ποια είναι, όμως η καλύτερη περίοδος για ταξίδι και πότε αντενδείκνυται; Τί πρέπει να κάνουν οι έγκυοι πριν ξεκινήσουν; Και τι πρέπει να προσέξουν στο ταξίδι τους;
Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ, απαντά σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα για τα ταξίδια στην εγκυμοσύνη.
Ποια είναι η καλύτερη εποχή για ταξίδι;
Για τις περισσότερες γυναίκες στα μέσα της εγκυμοσύνης (μεταξύ 14ης και 28ης εβδομάδας της κυήσεως). Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της εγκυμοσύνης εκδηλώνονται κατά το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο, όμως, η ενεργητικότητα της εγκύου κατά κανόνα έχει επιστρέψει, η ναυτία συνήθως έχει υποχωρήσει και η γυναίκα μπορεί ακόμα να μετακινείται εύκολα, εάν το επιθυμεί.
Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυνται τα ταξίδια;
Όταν υπάρχουν ορισμένες επιπλοκές της κυήσεως, όπως η προεκλαμψία, η πρόωρη ρήξη των μεμβρανών και ο πρόωρος τοκετός. Τα ταξίδια μπορεί επίσης να μην είναι καλή ιδέα για τις γυναίκες που κυοφορούν περισσότερα από ένα έμβρυο.
Υπάρχουν περιοχές όπου δεν πρέπει να ταξιδεύει η έγκυος;
Τα ταξίδια αντενδείκνυνται σε περιοχές με ενδημικές νόσους που μεταδίδονται με τα κουνούπια, όπως η ελονοσία και ο ιός Ζίκα. Επισφαλή μπορεί επίσης να είναι σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου υπάρχουν αμφιβολίες για την ποιότητα του φαγητού και του νερού, καθώς και σε περιοχές (ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες) χωρίς επαρκή ιατρική κάλυψη (με γιατρούς και νοσηλευτικές εγκαταστάσεις). Πριν λοιπόν ταξιδέψει η έγκυος, εντός ή εκτός Ελλάδος, καλό είναι να ενημερώνεται αν εκεί όπου θέλει να πάει υπάρχουν γιατροί και νοσοκομείο, καθώς και για τους τυχόν κινδύνους που θα συναντήσει.
Τι πρέπει να κάνει πριν ταξιδέψει;