Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 57 νέα κρούσματα


Τα 10 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κανένας θάνατος  σήμερα, 57 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 57 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.336, εκ των οποίων το 54,4% αφορά άνδρες.
1.212 (28,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.157 (49,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών.
2 (25,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες των Δικαιούχων Κοινωνικού Τουρισμού


Αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ οι οριστικοί πίνακες των Δικαιούχων Κοινωνικού Τουρισμού.
Οι πίνακες αφορούν σε 370.000 Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού, όπου αναγράφονται τα στοιχεία των Δικαιούχων - Ωφελουμένων και Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων, καθώς και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021.
Στις αρχές Ιουλίου, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωνε πως σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών από πολίτες για τις παροχές κοινωνικού τουρισμού.
Όσοι βρίσκονται στους πίνακες δικαιούχων Κοινωνικού Τουρισμού μπορούν να κάνουν χρήση της Επιταγής, που αποτελεί έναν μοναδικό αριθμό ανά δικαιούχο και ωφελούμενο ξεχωριστά και μπορεί να ενεργοποιηθεί από την 1η Αυγούστου 2020 μέχρι την 31η Ιουλίου 2021.
Υπενθυμίζεται πως οι πίνακες αυτοί αποτελούν τα οριστικά αποτελέσματα, μετά και τη διαδικασία ένστασης.
Για κρατήσεις σε τουριστικά καταλύματα, οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν κατάλυμα από το Μητρώο Παρόχων και κατόπιν να επικοινωνούν με τον πάροχο.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


*Στη σύλληψη ενός 26χρονου αλλοδαπού προέβησαν τα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, τις βραδινές ώρες χθες στον επιβατικό σταθμό του λιμένα Ηγουμενίτσας. Ο συλληφθείς κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.
*Επίσης, στη σύλληψη τεσσάρων (04) αλλοδαπών  προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη, σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο το οποίο βρισκόταν στο λιμένα Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκε 57χρονος αλλοδαπός οδηγός ΙΧΕ οχήματος να μεταφέρει τους τρεις υπόλοιπους αλλοδαπούς ηλικίας 25, 16, 15 ετών, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή κατασχέθηκε το ΙΧΕ όχημα.

Παρακάλαμος: Κλάπηκαν σκυλιά dogo argentino


Κλάπηκαν στα εικονιζόμενα dogo argentino παρακαλώ αν ακούσετε ή δείτε κάτι ενημερώστε ...περιοχή Παρακάλαμος Πωγωνίου.

Ξεκινά το πρόγραμμα επανασύνδεσης ρεύματος νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα


Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ξεκινά το πρόγραμμα επανασύνδεσης νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Μάλιστα εν λόγω απόφαση προβλέπει την παροχή από τον κρατικό προϋπολογισμό ειδικού βοηθήματος για την στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το βοήθημα – ανάλογα με το ύψος της οφειλής – θα χορηγείται με απόφαση τοπικών επιτροπών ανά Δήμο και θα καλύπτει το 30 έως και το 100 % της οφειλής (ανάλογα με το ύψος της) ενώ το υπόλοιπο ποσό θα ρυθμίζεται σε άτοκες δόσεις.
Αναλυτικά οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και το ύψος του βοηθήματος καθορίζονται σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ως εξής:
1.Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 30/04/2020 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το βοήθημα χορηγείται αποκλειστικά για την κύρια κατοικία του νοικοκυριού.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για νέα έργα οδικής ασφάλειας, περιβάλλοντος, αγροτικών υποδομών κ.α.


Ανάδειξη αναδόχων για νέα έργα, οριστικοποιήσεις διαγωνισμών, ως και νέες δημοπρατήσεις περιλαμβάνονται στις  σημερινές αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Μεταξύ των οδικών έργων περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός ακόμη κόμβου σε επικίνδυνο σημείο του Εθνικού Οδικού Δικτύου στην Πρέβεζα και η κατασκευή πεζοδρομίου σε τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Κοζάνης και συγκεκριμένα στην πολυσύχναστη περιοχή του Αεροδρομίου.

Αναλυτικά:

Προσωρινοί ανάδοχοι αναδείχτηκαν για τα παρακάτω έργα:

Ø  «Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Γέφυρας Καλογήρου – Πρέβεζας (θέση Λιμποχωβίτη Ζέφυρος)», προϋπολογισμού 545.000 €. Ανάδοχος ΟΡΡΑΟΝ Α.Τ.Ε.

Ø  «Αποκατάσταση οδού Κόνιτσα – Ελεύθερο – Δίστρατο – Όρια Νομού» προϋπολογισμού 885.000  €.Ανάδοχος ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΤΕΒΕ. 

Ø   «Βελτίωση οδού Θεριακήσι - Δερβίζιανα - Όρια Νομού», προϋπολογισμού 500.000 €.. Ανάδοχος ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΤΕΒΕ.


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για το Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο


Επιστολή στον πρόεδρο του Δ.Σ. Αρταίων: Περί Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου 
Κύριε Πρόεδρε, 
Από το Δήμαρχο Αρταίων, μας κοινοποιήθηκε με το υπ΄ αριθμ. 14878/9-7-2020 έγγραφό του, απόφαση του Δημοτικού σας Συμβουλίου για «άμεση λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα».
Στην απόφαση αυτή ζητείται μεταξύ άλλων, «η λειτουργία εντός του Πάρκου 1) Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος 2) Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων και 3) Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών».
Επιπλέον καλείτε την Περιφέρεια Ηπείρου, μαζί με τα αρμόδια Υπουργεία να χρηματοδοτήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα και υποδομές για τη δημιουργία και λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.Τ.Π.Η.).
Προς άρση παρεξηγήσεων, οφείλουμε  να σας επισημάνουμε πως η ίδρυση τριών κέντρων με τα ανωτέρω αντικείμενα που προωθεί προς υλοποίηση η Περιφέρεια, αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας στις 11/7/2017, δηλαδή πολύ νωρίτερα από την ψήφιση του νόμου 4559/2018 που προβλέπει την ίδρυση του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου.  
Ακόμη και αν η «ταύτιση» των τριών  παραγωγικών δραστηριοτήτων πρόκειται για σύμπτωση, δεν παύει να αναιρεί ισχυρισμούς  περί δήθεν πρόθεσης της Περιφέρειας να υποβαθμίσει το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο Άρτας, καθώςη συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει  προηγηθεί  χρονικά σε επίπεδο αποφάσεων, μελετών, αλλά και σε  οργανωτικά ζητήματα.
Είναι ευνόητο πως ο προγραμματισμός της Περιφέρειας είναι ανεξάρτητος  του Πανεπιστημίου, το οποίο μπορεί να κάνει το δικό του σχεδιασμό, δίχως να επηρεάζεται ή να εξαρτάται από τις αποφάσεις άλλων φορέων.
Η επιλογή για τη λειτουργία των Κέντρων του Κατσικά ή της Κόνιτσας δεν είναι απόρροια πολιτικής επιλογής, αλλά  λειτουργικών δεδομένων. 

Επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου όλο το χρόνο


Με νόμο που έφερε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ψηφίσθηκε από τη Βουλή, επιτρέπεται το κυνήγι του αγριογούρουνου όλο το χρόνο, για λόγους δημόσιου συμφέροντος.
Η συγκεκριμένη τροπολογία έγινε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάκη Βορίδη, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, γίνεται για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και προστασίας της υγείας των ζώων.
Σύμφωνα με την Απόφαση, η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το έτος 2020 – 2021 είναι για το διάστημα 20 Αυγούστου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο, επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolaguscuniculus) μέχρι την 10 Μαρτίου 2021.
Οι κυνηγοί, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχουν στα υπόψη τους ότι:
– Απαγορεύεται το κυνήγι της Μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.

Ανοίγει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου η πλατφόρμα για την επιδότηση των μηνιαίων δόσεων δανείων


Αναμένεται να ανοίξει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλουν τις αιτήσεις οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό για την επιδότηση των δόσεων των δανείων τους με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.
Οι δανειολήπτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Eιδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους κωδικούς του Taxisnet και το σύστημα αυτόματα θα αντλεί όλα τα δεδομένα εισοδήματος και περιουσίας, σε συνεργασία και με τις τράπεζες, ώστε να προκύπτει η επιλεξιμότητα ή μη του δανειολήπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δανειολήπτης θα καλείται να συμπληρώσει μόνο ποια είναι η πρώτη του κατοικία, καθώς δεν είναι σε γνώση ούτε της Εφορίας ούτε της τράπεζας, και τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών.
Στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα - γέφυρα.

Οστεοαρθρίτιδα: Μπορεί να γίνει αιτία διαζυγίου;


Σημαντική είναι η επιβάρυνση των συζύγων ασθενών με οστεοαρθρίτιδα, αφού συχνά αναλαμβάνουν το ρόλο φροντιστή και υποχρεώνονται να κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν. 
Αν και δεν έχουν οι ίδιοι το πρόβλημα, βιώνουν έμμεσα τον πόνο και τις συνέπειες της ελλιπούς λειτουργικότητας της πληγείσας άρθρωσης του συντρόφου τους. Μπορούν ακόμη και να αξιολογήσουν ορθότερα την ένταση του πόνου του. 
Έρευνα έχει δείξει επίσης ότι οι σύζυγοι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τα επίπεδα της συζυγικής ζωής, έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και χαμηλότερη ποιότητα ζωής, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε διατάραξη της οικογενειακής τους γαλήνης. 
Η μόνη ελπίδα που έχουν αμφότεροι για να επανέλθουν στη φυσιολογική ζωή τους και να σώσουν τον γάμο τους είναι η ριζική αντιμετώπιση της πάθησης, η οριστική απαλλαγή από τον πόνο που προκαλεί και η πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης.
«Η ολική αντικατάσταση του ισχίου ή του γόνατος με οστεοαρθρίτιδα μπορεί να βελτιώσει τη ζωή τόσο του ασθενούς όσο και του/της συζύγου, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. 
Αφού οι ασθενείς υποβληθούν στη χειρουργική επέμβαση, ανακουφίζονται από τον πόνο στις αρθρώσεις και είναι πιο πρόθυμοι να μοιραστούν τις υποχρεώσεις με τον σύντροφό τους. 
Επιπλέον, μπορούν και πάλι να απολαύσουν τις δραστηριότητες που αγαπούν, τόσο ατομικά όσο και μαζί με την οικογένειά τους», σημειώνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών, Κλινική Περιστερίου.