Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Οι οφειλές μου προς την εφορία με λίγα κλικ

 


Η  εξέλιξη της τεχνολογίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου τα τελευταία χρόνια έκαναν την εξυπηρέτηση των πολιτών πιο εύκολη.

Πλέον, το μόνο που αρκεί είναι μερικά κλικ και η συμπλήρωση των απαραίτητων προσωπικών στοιχείων για την ταυτοποίηση προκειμένου οι φορολογούμενοι να ενημερωθούν για μια σειρά από ζητήματα που τους αφορούν. Πλέον όλο και περισσότεροι βλέπουν online τις οφειλές τους προς την Εφορία, ενώ παράλληλα δίνεται και η δυνατότητα να ρυθμιστούν online οι οφειλές που είναι εκτός ρύθμισης.

Bήμα-βήμα πώς μπορούμε να ενημερωθούμε για τις οφειλές προς την Εφορία

Βήμα πρώτο: Αναζητάμε στον ιστότοπο που χρησιμοποιούμε την ιστοσελίδα της MyAADE (κάντε κλικ ΕΔΩ για μεγαλύτερη ευκολία)

Προκαταβολή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

 


Η καταβολή της προκαταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο θα δοθεί στους δικαιούχους την 1η Απριλίου 2024, ενώ έως και τις 22 Μαρτίου 2024 το ΥπΑΑΤ θα διαβιβάσει στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ), αρχείο (σε ψηφιακό μέσο), με τα ΑΦΜ των δικαιούχων, την ετήσια δικαιούμενη ποσότητα καυσίμου καθώς και την επιδοτούμενη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2023.

Ο υπολογισμός της επιστροφής της προκαταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο θα γίνει σύμφωνα με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023

Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα (παραγωγοί) τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Δήμος Ιωαννιτών: Σημαντική αναβάθμιση των σχολικών υποδομών με την μετεγκατάσταση των πειραματικών δημοτικών σχολείων στο πανεπιστήμιο

 


Ο δήμος Ιωαννιτών χαιρετίζει την απόφαση χρηματοδότησης του έργου «Μεταστέγαση Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων Ιωαννίνων σε οικόπεδο εντός του χώρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» με προϋπολογισμό 6.900.000,00 ευρώ την οποία υπέγραψε ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Πρόκειται για μια άκρως θετική εξέλιξη για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2016, εντάθηκε κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο και ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή την υπογραφή της χρηματοδότησης δήλωσε:

Εκ νέου διορισμός Γενικού Γραμματέα στο Δήμο Πωγωνίου

 


ΘΕΜΑ: «Εκ νέου διορισμός Γενικού Γραμματέα στο Δήμο Πωγωνίου»

ΑΠΟΦΑΣΗ   ΔΗΜΑΡΧΟΥ  111/2024

Ο  Δήμαρχος Πωγωνίου

Έχοντας υπόψη:

1.Τις  διατάξεις  του άρθ.  58  τουΝ.3852/2010 «Νέα  αρχιτεκτονική  της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης –Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87Α ́).

2.Τις διατάξεις των άρθρων 161 και 167 του Ν.3584/07 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης  Δημοτικών  και  Κοινοτικών Υπαλλήλων»  (ΦΕΚ  143  Α’), όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 15 του Ν.4623/19 «Ρυθμίσεις  του  Υπουργείου  Εσωτερικών,  διατάξεις  για  την  ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα.»(ΦΕΚ 134/τ. Α ́/09.08.2019)

3.Τις  διατάξεις της παρ.  6 του άρθρου 11τουΝ.4674/2020«Στρατηγική αναπτυξιακή  προοπτική  των Οργανισμών  Τοπικής  Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις»(ΦΕΚ 53/τ. Α’/11-3-2020).

4.Την  ανάγκη  πρόσληψης  Γενικού  Γραμματέα  για  την  κάλυψη  αντίστοιχων αναγκών  για  την  δημοτική  περίοδο  2024-2028  και  το γεγονός  ότι  υπάρχει ανάλογη οικονομική δυνατότητα όπως βεβαιώνεται με την υπ ́αριθ. 47/04-01-2024 Βεβαίωση πιστώσεων της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Πωγωνίου.

5.Την  υπ ́αριθ.  1088/28-12-2023  γνώμη  του  Παρατηρητηρίου  οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ επί του σχεδίου προϋπολογισμού έτους 2024 του Δήμου Πωγωνίου.

6.Το  γεγονός  της  επανεκλογής  του  Δημάρχου  κ.  Καψάλη  Κωνσταντίνου  ως Δημάρχου  Δήμου  Πωγωνίου  (Απόφαση  104/2023  Πολυμελούς  Πρωτοδικείου Ιωαννίνων -Διαδικασία  Εκούσιας  Δικαιοδοσίας,  περί  επικύρωσης αποτελεσμάτων Δημοτικών Εκλογών στις 8 Οκτωβρίου 2023).

7.Την υπ ́αριθ. 47/04-01-2024 Βεβαίωση πιστώσεων της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Πωγωνίου. 

8.Την  με  αριθμό  513/2020  (ΑΔΑ:  6ΠΒΖΩ1Ω-5ΦΛ)  προηγούμενη  Απόφαση Δημάρχου Πωγωνίου με την οποία διορίστηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα ο κ. Βιρβίλης Σταύροςτου Μιχαήλ, η οποία εγκρίθηκε με την υπ ́αριθ. 10731/03-09-2020 Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας  και περίληψή της δημοσιεύτηκε στο  ΦΕΚ με αριθμό 1465/τ.Γ ́/21-09-20

9.Τηνμε  αριθμό  5/2024  (ΑΔΑ:  9Σ4ΗΩ1Ω-ΓΒΛ) Διαπιστωτική  Πράξη Δημάρχου Πωγωνίου  περί  αυτοδίκαιης  απόλυσης  του  Γενικού  Γραμματέα  του  Δήμου Πωγωνίου κ. Βιρβίλη Σταύρου του Μιχαήλ, από την 01-01-2024.

Έλεγχος τιμών από το eΚαταναλωτής για 3.500 κωδικούς προϊόντων

 


Το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας νέες πρωτοβουλίες στη μάχη κατά της ακρίβειας.

Όπως εκτιμά η αγορά, τα μέτρα που εφαρμόζονται το τελευταίο δεκαήμερο λειτουργούν τόσο σταθεροποιητικά για τις τιμές και αποθαρρυντικά για ανατιμήσεις όσο και, σταδιακά, οδηγούν στις απαραίτητες μειώσεις στο ράφι για προϊόντα αναγκαία για την διαβίωση του νοικοκυριού.

Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει, πολλές φορές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μάχη κατά της ακρίβειας δεν σταματά.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, στις 15 Μαρτίου, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του ρόλου του καταναλωτή στη μάχη κατά της ακρίβειας.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται αφορούν στην πλατφόρμα του Παρατηρητηρίου Αγοράς e-Καταναλωτής.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για παράνομες σφαγές και διακίνηση κρεάτων

 


Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνονται τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία μας γίνεται αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών από πολίτες και επαγγελματίες του κλάδου για ορισμένους κτηνοτρόφους που προχωρούν σε παράνομη πώληση προϊόντων κρέατος, τα οποία προέρχονται από παράνομες σφαγές ζώων, απευθείας σε καταναλωτές.

Οι καταγγελίες αυτές διερευνώνται, ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές ότι:

Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία και υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και επεξεργασίας.

Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στο στάβλο.

Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί τον Α.Π.Σ.Ι. "ΠΙΝΔΟΣ" για την προσφορά του στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

 


Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί θερμά τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «ΠΙΝΔΟΣ» για την προσφορά του στους οικονομικά αδύναμους δημότες μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Η εταιρεία «ΠΙΝΔΟΣ» προσέφερε κατεψυγμένα τεμάχια τα οποία διατέθηκαν άμεσα σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Αποτελέσματα εκλογών Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 


ΕΚΛΟΓΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκλογές  για την ανάδειξη της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων, η οποία αποτελείται από 23 μέλη.  

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των εφορευτικών επιτροπών και του κανονισμού των εσωκομματικών εκλογών εκλέγονται οι εξής:

ΨΗΦΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ     159

ΠΑΛΑΣΧΑΣ ΠΕΤΡΟΣ   147

ΚΟΛΟΚΟΥΡΗ ΕΛΕΝΗ 140

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 120

ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 118

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΕΜΜΑΝΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΩΛΗΣ)   102

ΚΟΛΙΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ        94

ΧΑΡΙΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ         92

ΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ     84

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΗΣ ΘΑΛΗΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ        82

ΧΗΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ         79

ΚΑΡΑΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ        75

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ         74

ΜΠΗΤΣΙΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ         63

ΣΚΑΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ       50

ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΛΕΝΗ         44

ΣΙΑΡΑΜΠΗ ΟΛΓΑ        35

ΤΖΙΜΑ ΜΑΡΙΑ     33

ΒΥΖΟΥΚΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ  31

ΠΕΤΣΙΟΥ ΑΘΗΝΑ        29

ΝΤΑΣΚΑΡΗ ΕΛΕΝΗ     27

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ      17

ΣΔΡΑΛΑΓΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ        12

Η εφορευτική επιτροπή πραγματοποίησε κλήρωση μεταξύ των:  

Βραζιτούλη Γιάννη, Μπήτσικα Άγγελου και Μουστάκα Γεώργιου που ισοψήφισαν με 63 ψήφους και εκλέγεται με βάση την κλήρωση ο  Μπήτσικας Άγγελος.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Νομαρχιακή για να εκλέξει τον Συντονιστή/στρια και τον Αναπληρωτή/τρια Συντονιστή.

Ανοίγει τη Δευτέρα 11 Μαρτίου η πλατφόρμα του "Εξοικονομώ – Επιχειρώ" για ξενοδοχεία και καταλύματα

 


Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» ειδικά για ξενοδοχεία και καταλύματα, έχοντας καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου.

Το πρόγραμμα αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης υφιστάμενων επιχειρήσεων όλων των μεγεθών – ακόμη και ατομικών – που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και έχουν ιδρυθεί μέχρι την 31η/12/2023.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις ενισχύονται με σκοπό την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού.

Σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας, αλλά και συστήματα ηλιακής θέρμανσης, αντικατάσταση ενεργοβόρων μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού επιχειρήσεων κ.λπ.

Δελβινάκι: Αποκριάτικο party την Κυριακή 17 Μαρτίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι

 

Η Τοπική Κοινότητα Δελβινακίου με την αρωγή του Δήμου Πωγωνίου διοργανώνει  αποκριάτικο party την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, ώρα 12:00 το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου

 


Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης

 


Η βουβωνοκήλη είναι η συχνότερη μορφή κήλης. Εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες, 25% πιθανότητα ανάπτυξης, εν αντιθέσει με τις γυναίκες όπου το ποσοστό είναι 5%. Πρόκειται για πάθηση το κοιλιακού τοιχώματος στη βουβωνική χώρα, η οποία εντοπίζεται μεταξύ κορμού και μηρού.

«Η ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία ασκείται από έντονη άρση βάρους, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, χρόνιο βήχα, δυσκοιλιότητα κ.ά., αποτελούν πιθανά αίτια δημιουργίας της βουνωνοκήλης», εξηγεί ο Γιώργος Ευσταθίου, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής ΛΗΤΩ. «Επιπρόσθετα», συνεχίζει, «μία παρελθούσα χειρουργική επέμβαση ή ένας τραυματισμός μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες εμφάνισής της».

Συμπτώματα βουβωνοκήλης

Τα συνήθη συμπτώματα της βουβωνοκήλης, τα οποία οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό, είναι ο πόνος υπό πίεση, η διόγκωση στη βουβωνική περιοχή ή στο όσχεο (όπου σε συνθήκες ηρεμίας μπορεί να υποχωρήσει ή να εξαφανιστεί), στην ορθοστασία ή κατά την ανάπαυση στο τέλος μιας απαιτητικής ημέρας. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να μην παρουσιάζονται καθόλου συμπτώματα με ελάχιστη ή και καθόλου διόγκωση στη βουβωνική περιοχή.