Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Σεισμική δόνηση 3,2 R, 8 χλμ Βορειοανατολικά της Αγίας Κυριακής Ιωαννίνων

 


Σεισμική δόνηση έντασης 3,2 R, σημειώθηκε στις 17:03 το απόγευμα της Παρασκευής 2 Ιουνίου 2023, 8 χλμ Βορειοανατολικά της Αγίας Κυριακής Ιωαννίνων.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 5  χλμ.

Χρονίζουν τα προβλήματα βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης της Τ.Κ. Ρεπετίστας

 


Όπως καταγγέλλει συνδημότης παρά τις  υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν τα τρία τελευταία χρόνια και αφορούν βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης της Τ.Κ. Ρεπετίστας, δυστυχώς μέχρι σήμερα καμιά εξέλιξη δεν υπήρξε.

Συγκεκριμένα  μια βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης  (περίπου τριακοσίων μέτρων) από το υδραγωγείο «Ντριάμπιστας» έχει ως αποτέλεσμα τα τρία τελευταία χρόνια να στερέψουν οι βρύσες που τροφοδοτούνται από την συγκεκριμένη δεξαμενή.

Δάσκαλος Φρίξος

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για μεταφορά παράτυπων μεταναστών σε περιοχή της Θεσπρωτίας

 


Στη σύλληψη συνολικά 8 αλλοδαπών προχώρησαν σήμερα (2-6-2023) μετά τα μεσάνυχτα σε περιοχή της Θεσπρωτίας αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.

Πρόκειται για 35χρονο και 34χρονο ομοεθνή του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών, καθώς και 6 αλλοδαπούς, που κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο ομοεθνείς μετέβησαν με ιδιόκτητα αυτοκίνητά τους σε περιοχή της Πελοποννήσου, από όπου ο 35χρονος επιβίβασε στο όχημά του τους 6 αλλοδαπός, ενώ ο 34χρονος, οδηγώντας το δικό του όχημα, λειτουργούσε ως προπομπός για την αποφυγή τυχόν αστυνομικού ελέγχου, με τελικό προορισμό τα ελληνοαλβανικά σύνορα, από όπου στη συνέχεια οι παράτυποι μετανάστες θα επιχειρούσαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα.

Στην κατοχή των δύο αλλοδαπών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.920 ευρώ, χρηματικό ποσό που είχαν συμφωνήσει ως συνολική αμοιβή με τους 6 παράτυπους μετανάστες για τη μεταφορά τους, ενώ κατασχέθηκαν επιπλέον τα οχήματα και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων: «Ανασφάλιστοι από 1η Ιουνίου 2023 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με ευθύνη Ν.Δ.»

 


Από  1η Ιουνίου 2023 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με οφειλές στον ΕΦΚΑ δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε ενημερότητα ούτε σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πάρα μόνο καλύπτονται από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να δοθεί λύση με ρύθμιση των χρεών, κούρεμα της βασικής οφειλής, μακρά περίοδο αποπληρωμής.  Έχει δεσμευτεί, μάλιστα, για αυτό στο πρόγραμμά του.

Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε. Και οφείλει να εξηγήσει τους λόγους, στους χιλιάδες ανθρώπους, που επιμένει να τους ζητά να αποπληρώσουν 724 ευρώ, την ώρα που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους αφού η  ακρίβεια και τα υψηλά κόστη λειτουργίας και παραγωγής τους έχουν οδηγήσει σε αδυναμία πληρωμής.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 6 Ιουνίου, ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμενα προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις 06 Ιουνίου 2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00το μεσημέρι,  στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την υπ. αριθμ.374/2022 (αρ.πρωτ. 39135/30-05-22) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το άρθρο 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ 136/09-07-2022) καθώς και τηνΚΥΑΔ1α/ΓΠ.οικ. 51236/09.09.2022 (ΦΕΚ 4756/09.09.2022 τεύχος Β') όπως ισχύει σήμερα, για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1.Ψήφιση πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων  για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ»  Κοινότητας Λάβδανης οικ. έτους 2023.

2.Τροποποίησητης 314/2022 Α.Ο.Ε.(ΑΔΑ: 9ΠΙ6Ω1Ω-ΥΧ9) του Δήμου Πωγωνίου  περί συγκρότησης επιτροπών διενέργειας /αξιολόγησης διαγωνισμών προμηθειών και υπηρεσιών έτους 2023  Δήμου Πωγωνίου βάσει του Ν.4412/2016.

3.Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης με τίτλο «Έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων»-(σχετ. 4η παρ.  της αρ. 106/23 Α.Δ.Σ. –ΑΔΑ:ΩΧΠΦΩ1Ω-ΝΓΤ).

4.Καθορισμός όρων διενέργειας δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος Κοινότητας Ριαχόβου -Δήμου Πωγωνίου(σχετ.107/23Α.Δ.Σ. ).

5.Εισήγηση της Ο.Ε. προς το Δ. Σ. για την 7η  αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έργων χρήσης 2023 Δήμου Πωγωνίου».

6.Έγκριση –κατάρτιση των όρων δημοπρασίας με ανοιχτό διαγωνισμό  του έργου με τίτλο: «Εργασίες ανακαίνισης ΚΕΠ Δήμου Πωγωνίου –Επιχορήγηση Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ταμείου Ανάκαμψης » προϋπολογισμού 175.870,00€ με Φ.Π.Α.

7.Έγκριση της αρ. 15/2023 μελέτης που συνέταξε το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου για την κατασκευή του έργου «Συντήρηση –επισκευή δημοτικών κτιρίων Δήμου Πωγωνίου Β ́Φάση» προϋπολογισμού 74.000,00 με Φ.Π.Α. & καθορισμός τρόπου ανάθεσής του.

8.Τροποποίηση της αρ.70/23 Α.Ο.Ε. (ΑΔΑ:Ψ6ΘΤΩ1Ω-1ΑΥ) με θέμα « Έγκριση της αρ.06/23 μελέτης  προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια υγρών καυσίμων, λιπαντικών, αντιψυκτικών του Δήμου Πωγωνίου και των  Νομικών Προσώπων του για ένα έτος (2023-2024)» και καθορισμός διαδικασίας σύναψης σύμβασης  -κατάρτιση όρων δημοπράτησης ηλεκτρονικού ανοιχτού διαγωνισμού».

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δήμος Ζίτσας: Συντονισμός ενεργειών για την αντιπυρική περίοδο

 


Πρακτικά ζητήματα που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και τα δεδομένα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την πολιτική προστασία, εξετάστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας το πρωί της Παρασκευής (02/06/2023).

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα, τα μέλη του Συντονιστικού αντάλλαξαν απόψεις για τη μεταξύ τους αρτιότερη συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι, η αντιμετώπιση των περιστατικών πυρκαγιάς εν τη γενέσει τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονται κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

 Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος με ελάχιστο προσωπικό στη διάθεσή του και υποτυπώδη χρηματοδότηση να εκτελέσει εργασίες προληπτικών καθαρισμών και ταυτόχρονα όταν κρίνεται απαραίτητο να συνδράμει στο έργο των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Ερμηνεύοντας τη νίκη της «ΝΙΚΗΣ»

 


Ερμηνεύοντας τη νίκη της «ΝΙΚΗΣ», του Παναγιώτη Τσαγκάρη Υπ. Δρ. Θεολογίας

Πολύ συζήτηση γίνεται μετά τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, για το νεοεμφανιζόμενο στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ. Τα σχόλια για το καλό εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε αυτό το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, δεν ήταν μόνο θετικά αλλά και αρνητικά.  

Τα αρνητικά σχόλια, κατά κύριο λόγο, εκπορεύονται από τους πολιτικούς αντιπάλους της ΝΙΚΗΣ, όπως το κόμμα της Ελληνικής Λύσης και το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και όμορους, μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς και έχουν προφανή στόχο να πλήξουν εκλογικά τη ΝΙΚΗ.

Μάλιστα, οι διαδόσεις  για «εμπλοκή της Εκκλησίας και κληρικών της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας», οι οποίες στην ουσία αφορούν στη στήριξη του προειρημένου κόμματος ΝΙΚΗ, ανάγκασαν  και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο  να τοποθετηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Ως εδώ»!

Αυτό βέβαια, το ότι μίλησε δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος, ασχέτως της ουσίας και της αναγκαιότητας της τοποθετήσεώς του, από μόνο του είναι ένα θετικό γεγονός και πρέπει να πιστωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε η ΝΙΚΗ, διότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν τοποθετείται εύκολα για θέματα της επικαιρότητας ή για θέματα που απασχολούν την κοινωνία ή ακόμη και για φλέγοντα πνευματικά θέματα, εάν δεν υπάρχει κάποια μεγάλη ανάγκη! 

Δήμος Πωγωνίου: Ορκίστηκαν οι εργαζόμενοι του "Βοήθεια στο Σπίτι"

 


Σε κλίμα συγκίνησης και ικανοποίησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Ιουνίου η ορκωμοσία των δέκα (10) εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Πωγωνίου.

Οι μάχιμοι εργαζόμενοι εντάσσονται πλέον οργανικά στο Δήμο συνεχίζοντας απρόσκοπτα το κοινωνικό έργο που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια σε ανήμπορους δημότες.

Ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Καψάλης συνεχάρη το μόνιμο πια προσωπικό και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση των αγώνων τους, πάντα με την αρωγή και στήριξη του Δήμου. «Σας καλωσορίζουμε και επίσημα στο προσωπικό του Δήμου μας. Ήταν μία κοινή προσπάθεια που είχε αίσιο αποτέλεσμα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό. Η πολυετής προσφορά σας στις ευπαθείς ομάδες ήταν σημαντική και αξιέπαινη. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μας θα συνεχίσει να είναι αρμονική και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ενίσχυση της υπηρεσίας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σιούτης καλωσόρισε το προσωπικό στους κόλπους του Δήμου τονίζοντας: «Σας γνωρίζουμε και σας εμπιστευόμαστε. Η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει με κάθε τρόπο τις κοινωνικές υπηρεσίες και στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων το έχουν ανάγκη. Να σταθείτε γεροί» δήλωσε.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» (Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2023)

 

Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» (Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος  2023)

Παρακάλαμος: Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου στα Μπολέικα, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος)

 


Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος) στα Μπολέικα Παρακαλάμου.

Δημήτρης Παπαγεωργίου: «Καλή επιτυχία» στους μαθητές που μετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις

 


Με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου εύχεται σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία.

«Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μία σημαντική στιγμή για τα παιδιά μας. Σε αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι δίπλα τους. Είμαστε δίπλα τους όχι μόνο για την επιτυχία αλλά για το νέο ξεκίνημα της ζωής τους. Σ’ αυτό το ξεκίνημα όπλο είναι τα όνειρά τους. Υποχρέωση όλων εμάς να στηρίξουμε τα παιδιά –το μέλλον μας- για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα» αναφέρει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Τις ευχές της στους μαθητές της Γ’ Λυκείου στέλνει η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα- Ζαράχη όπως και τα μέλη της επιτροπής.

«Ευχόμαστε στους μαθητές της Γ’ Λυκείου των ΕΠΑΛ και Γενικών Λυκείων καλή επιτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις, που στόχο έχουν μια σχολή Ανώτατης εκπ/σης.

E-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν την Παρασκευή 2 Ιουνίου οι αιτήσεις ασφαλισμένων για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο

 


Σε λειτουργία τίθεται από την Παρασκευή 2 Ιουνίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο 2023 για τα έμμεσα μέλη, ηλικίας 6 έως 16 ετών, συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων και συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ, καθώς και των παιδιών των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ειδική μέριμνα υπήρξε για μία ευάλωτη κατηγορία πληθυσμού, καθώς, για πρώτη φορά, ύστερα από σχετική απόφαση του ΔΣ του φορέα και έγκριση της πολιτικής ηγεσίας, εντάχθηκαν και συμμετέχουν στις κατασκηνώσεις τα τέκνα, ηλικίας 6-16 ετών, που είναι άμεσα δικαιούχοι σύνταξης, λόγω θανάτου του ενός ή και των δύο γονέων τους.

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβληθούν και για τις έξι κατασκηνωτικές περιόδους από 2/6/2023 (09:00 π.μ.) έως και 7/6/2023.

Οι κατασκηνωτικές περίοδοι αφορούν στα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, 15 ημερών έκαστη, για τα ακόλουθα χρονικά διαστήματα:

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξοπλισμός σε ΠΓΝΙ, ανέγερση νηπιαγωγείου στη Μεταμόρφωση και αποκατάσταση Ι.Ν. Δεματίου

 


Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρεια Ηπείρου ενέκρινε επίσης τη δημοπράτηση και των έργων:

• «Προμήθεια Λοιπού Εξειδικευμένου Εξοπλισμού για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ιωαννίνων στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου COOFHEA 2», προϋπολογισμού € 378.220,98 μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, του Προγράμματος Interreg V/A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

• «Ανέγερση προκατασκευασμένου νηπιαγωγείου στην Τ.Κ. Μεταμόρφωσης Δήμου Ζίτσας», προϋπολογισμού € 230.000.

• «Επείγουσες στερεωτικές εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Δεματίου», προϋπολογισμού € 95.000.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 2 Ιουνίου

 


Την Παρασκευή  2 Ιουνίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, ΓΝ Χατζηκώστα, Λεωφόρος Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, ΠΓΝ Εξωτερικά Ιατρεία, Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Ακμή στην προεφηβεία: Ποιος ο ρόλος του βάρους;

 


Τα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών που έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος από το φυσιολογικό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακμή. Μεταξύ των δύο φύλων, τα κορίτσια παρουσιάζουν συχνότερα την πάθηση και είναι αυτά που αναζητούν συχνότερα θεραπεία, συγκριτικά με τα συνομήλικα τους αγόρια. Η έρευνα, που διαπίστωσε τα παραπάνω και δημοσιεύθηκε στο Pediatric Dermatology, έδειξε επίσης ότι και η σοβαρότητα της ακμής σχετίζεται με το βάρος του παιδιού.

«Αν υπάρχει κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά την εφηβεία, είναι η ακμή. Αυτή η δερματοπάθεια σχεδόν χαρακτηρίζει τα παιδιά μεταξύ 12 και 18 ετών, αφού πάνω από το 85% των εφήβων θα πρέπει αντιμετωπίσουν τα μαύρα στίγματα ή λευκά σπυράκια και μερικές φορές τα επώδυνα βαθιά εξογκώματα που εμφανίζονται στο πρόσωπο, αλλά και το λαιμό, τους ώμους, το στήθος, την πλάτη και τους βραχίονες.

Ο λόγος εμφάνισης της είναι η υπερέκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι  κατά την εφηβεία είναι υπερδραστήριοι, εξαιτίας της αύξησης των σεξουαλικών ορμονών και ειδικότερα των ανδρογόνων. Η περίσσεια σμήγματος εμποδίζει τη φυσιολογική απόπτωση των νεκρών δερματικών κυττάρων, που έχουν ως συνέπεια τη φραγή των πόρων και των τριχοθυλακίων.