Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Πρόταση για το ΚΤΕΟ Κακαβιάς ως Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών

To KTEO Κακαβιάς που δεν λειτουργεί σήμερα, έπεσε στο τραπέζι ως πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στην Ήπειρο, κατά τη συνάντηση που είχε χτες στα Γιάννενα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο χώρος είναι καινούργιος και μπορεί με τις κατάλληλες προσθήκες για περίπου 250 άτομα.
Το υπουργείο σχεδιάζει να λειτουργήσει και στην Ήπειρο Κέντρο Υποδοχής όπως και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Η φορολογία βάζει «φρένο» στις έρευνες πετρελαίου;

«Βόμβα» για την αξιοπιστία της χώρας μας
Πλήττονται τα Γιάννινα εάν ισχύσει η αύξηση συντελεστή

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ερασιτεχνικού επιπέδου, φαίνεται πως είναι έτοιμο να προβεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, που σκέφτεται να αυξήσει τον φόρο για τις έρευνες πετρελαίου που θα γίνουν σε τρεις περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου!
Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών εισηγείται την αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς και ένταξη του Ειδικού Νόμου στον νέο συντελεστή της φορολογίας νομικών προσώπων, ώστε αυτός να ανέλθει στο 26% (από το 20%)! 

ΑΡΤΑ: Συνελήφθη 35χρονος ημεδαπός για κατοχή κάνναβης

Συνελήφθη χθες (01-02-2013) το απόγευμα στην Αγία Παρασκευή Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 35χρονος ημεδαπός, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).
Ειδικότερα, στην κατοχή και στο σπίτι του 35χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους (180,44) γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Eurostat: Στο 11,7% η ανεργία στην ευρωζώνη

«Πρωτεία» με 26,8%  (Νοέμβριος) για Ελλάδα

Σταθερή στο 11,7% παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον μήνα Δεκέμβριο, αμετάβλητη σε σχέση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Τον Δεκέμβριο του 2011 η ανεργία στην ΟΝΕ βρισκόταν στο 10,7%.
Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, ο αριθμός των ανέργων στη νομισματική ένωση τον Δεκέμβριο ανήλθε στα 18,715 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα χωρίς εργασία υπολογίζονται στα 25,926 εκατομμύρια (10,7%).
Ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε., τα «σκήπτρα» στην ανεργία καταλαμβάνει η Ελλάδα (26,8% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενη από την Ισπανία (26,1% τον Δεκέμβριο).
Η χώρα μας βρέθηκε στις πρώτες θέσεις και όσον αφορά την αύξηση του δείκτη ανεργίας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, με την Ελλάδα να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη (από 19,7% τον Οκτώβριο του 2011 σε 26,8% τον Οκτώβριο του 2012 – αύξηση 7,1 μονάδων), την Κύπρο να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (από 9,7% σε 14,7% μεταξύ Δεκεμβρίου 2011 και 2012) και την Ισπανία να κατατάσσεται Τρίτη (από 23,2% σε 26,1%).
Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν σε Αυστρία (4,3%), Γερμανία και Λουξεμβούργο (αμφότερες 5,3%) και την Ολλανδία (5,8%).
Συνολικά, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011, η ανεργία σημείωσε άνοδο σε 20 εκ των 27 μελών της Ε.Ε., και μειώθηκε στα υπόλοιπα επτά.

ΠΗΓΗ: www.skai.gr

Πώς θα λάβουν τη σύνταξη ΟΓΑ όσοι απεγράφησαν αλλά δεν πληρώθηκαν

Οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που δεν πληρώθηκαν τη σύνταξή τους, παρά το ότι είχαν καταγραφεί κατά την απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού θα πρέπει να καταγραφούν άμεσα, στον ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την ταυτότητά τους και έγγραφο με τον Αριθμό Μητρώου τους.
Όπως διαπιστώθηκε σήμερα, ημέρα καταβολής των συντάξεων του Οργανισμού, σε ένα μικρό αριθμό συνταξιούχων, δεν καταβλήθηκε η σύνταξη μηνός Φεβρουαρίου μολονότι είχαν προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες έγκαιρα και εμπρόθεσμα, επειδή δεν ανακοινώθηκε στον ΟΓΑ η καταγραφή τους από τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία είχαν καταγραφεί.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Οργανισμού, ο ΟΓΑ δε φέρει ο ίδιος την ευθύνη γι' αυτό αλλά ο φορέας που διενήργησε την καταγραφή.
Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Οργανισμού, τονίζει ότι η σύνταξη καταβλήθηκε κανονικά σε όσους συνταξιούχους ανακοινώθηκε η καταγραφή τους, από τον φορέα στον οποίο καταγράφηκαν, εκφράζει τη λύπη της για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων του και δηλώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Παράλληλα ο Οργανισμός ενημερώνει ότι, όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν καταγραφεί έως σήμερα θα πρέπει να καταγραφούν άμεσα στον ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που αναγράφονται στην ενημερωτική επιστολή που τους έχει σταλεί. Σε περίπτωση που είτε την έχουν χάσει είτε δεν την έχουν λάβει, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από τον ανταποκριτή του ΟΓΑ.
Η καταγραφή φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 και το Φεβρουάριο του 2013 ανεστάλη, η καταβολή της σύνταξης όσων δεν καταγράφηκαν έως τη λήξη της προθεσμίας.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Δένδια στα Γιάννινα

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στα Γιάννινα πραγματοποίησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Νίκος Δένδιας, παρόμοιες με αυτές που έκανε και σε άλλες περιοχές της χώρας για να διαπιστώσει την ετοιμότητα των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στην Ήπειρο.
«Ήταν μία ξαφνική επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να έχω εικόνα για την κατάσταση. Στη σύσκεψη μου ανέλυσαν όλα τα προβλήματα και είχαμε έναν πολύ χρήσιμο διάλογο», είπε ο υπουργός.
Αργά το απόγευμα ο κ. Δένδιας προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο της Αστυνομικής Επιθεώρησης Ηπείρου στα Γιάννινα με την συμμετοχή όλων των αστυνομικών διευθυντών και των επικεφαλής της Πυροσβεστικής, όπου συζητήθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Ήπειρο, τα προβλήματα που απασχολούν την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, καθώς και η υφιστάμενη κατάσταση με καθημερινά γεγονότα της επικαιρότητας. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ο μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών στην Ήπειρο, οι οποίοι συλλαμβάνονται και κρατούνται σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις.
Σε ό,τι αφορά την ίδρυση Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην περιοχή, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι  θα προχωρήσει άμεσα, επισημαίνοντας: "Συζητήσαμε το θέμα διεξοδικά στη σύσκεψη που προηγήθηκε. Μου κατέστη σαφές ότι το Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών είναι απαραίτητο για την περιοχή".

O ΣΥΡΙΖA αντίθετος στη δημιουργία ΕΟΖ στο Δήμο Πωγωνίου

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποτελούμενη τους Κώστα Βενέτη, Σπύρο Γιαννακό, Γιάννη Καραγιάννη, Λευτέρη Κράνο και τον Χρήστο Μαντά βουλευτή Ιωαννίνων, επισκέφθηκε την έδρα του δήμου Πωγωνίου και συζήτησε με τον Δήμαρχο Κώστα Καψάλη και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα γενικότερα προβλήματα του Δήμου, αλλά και το θέμα της ΕΟΖ.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση του Δήμου, στην αποψίλωση της περιοχής από υπηρεσίες (π.χ. ειρηνοδικείο, ΔΟΥ κλπ), στα προβλήματα ρύπανσης του Καλαμά και στην ανάγκη πέρα από το έργο του βιολογικού καθαρισμού του Παρακαλάμου να προχωρήσει και η αλλαγή του αρδευτικού στον κάμπο της περιοχή.
Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα ασφάλειας της περιοχής, στην πολύ κακή κατάσταση που επικρατεί στο τελωνείο Κακαβιάς και επιπλέον στις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης που λαμβάνει ο Δήμος ιδιαίτερα προς υπερήλικες ανήμπορους δημότες.
Στο θέμα της ΕΟΖ τόνισε πως ο Δήμος Πωγωνίου βρίσκεται σε ετοιμότητα για να διαπιστώσει αν το θέμα της δημιουργίας ΕΟΖ, μπορεί κάτω από περιβαλλοντικές και εργασιακές προϋποθέσεις να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και είναι ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τόνισε ότι βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου Πωγωνίου και της ΤΑ σε κάθε διεκδίκηση που αφορά την επαρκή χρηματοδότηση του δήμου, την στήριξη της περιοχής με τις απαραίτητες υπηρεσίες, στηρίζει τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης και παρακολουθεί με ενδιαφέρον όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής.
Τέλος η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τεκμηρίωσε τη ριζική αντίθεσή της στη δημιουργία ΕΟΖ στη περιοχή με βάση και τη διεθνή εμπειρία, αλλά και συνολικά με την κατάσταση που βιώνει η χώρα λόγω των μνημονιακών πολιτικών.
Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα συνεκτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης σε εθνικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και όχι να γίνει ΕΟΖ ολόκληρη η Ελλάδα τόνισε η αντιπροσωπεία, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι σύντομα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει σχέδιο ανασυγκρότησης σε επίπεδο περιφέρειας Ηπείρου.

Αυστηρές ποινές και πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

Αυστηρές ποινές προβλέπει διάταξη για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις», το οποίο ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.
Υπογραμμίζεται ότι «η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή τη λειτουργία του αυτοκινήτου».
Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, επιβάλλονται οι παρακάτω κυρώσεις:
•Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού (δίπλωμα) και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Επί προκλήσεως ατυχήματος από όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.
•Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/1976 Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Διάλεξη με θέμα «Αρχαία Θεσπρωτία, γνωριμία με μιά σχετική άγνωστη αρχαιολογική περιοχή της Ηπείρου», την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 19:00 στα γραφεία του, Ερμού 136, Θησείο, διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

24ωρη απεργία αποφάσισε η ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για τις 20 Φεβρουαρίου

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ «απαντούν» με την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 20 Φεβρουαρίου, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην επιλογή της τρικομματικής κυβέρνησης να ακολουθήσει τη νομική οδό και να επιστρατεύσει της εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 «Η βάναυση καταπάτηση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων και η φορολογική αφαίμαξη εργαζομένων και συνταξιούχων έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και περιθώριο αντοχής. Το σύνολο των οικονομικών, ασφαλιστικών, εργασιακών και θεσμικών δικαιωμάτων που ισοπεδώθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές είναι μονίμως διεκδικούμενα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

Δήλωση Περιφερειάρχη για την επιχείρηση – ανάσυρσης του ορειβάτη από το όρος Τύμφη

"Θέλω να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την τραγική κατάληξη του συμβάντος με τον ορειβάτη στην κορυφογραμμή της Τύμφης και τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του.
Εκτός του θλιβερού γεγονότος, το τετραήμερο ερευνών του έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστωθεί το επίπεδο συνεργασίας των συναρμόδιων υπηρεσιών  και να δοκιμαστούν, κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες οι αντοχές και οι ικανότητες των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και των φορέων διάσωσης.
Στο διάστημα αυτό αποδείχτηκε στην πράξη, ποιοι μπορούν να ανταποκριθούν και ποιοι όχι.
Θέλω να εξάρω το επίπεδο συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία υπερέβαλλε σε προσπάθειες και δεν φείσθηκε κόπων και δαπανών για την αναζήτηση κάθε εφικτής λύσης διεξαγωγής των ερευνών, στο πλαίσιο των ισχυόντων κανονισμών.
Αισθάνομαι τέλος την ανάγκη, να ευχαριστήσω όσους εξέφρασαν την επιθυμία να συνδράμουν ανιδιοτελώς την προσπάθεια ανεύρεσης του ορειβάτη. Ιδιαίτερα τον συμπολίτη μας κ. Βασίλη Χήτο, που αψηφώντας τους κινδύνους συνέβαλλε ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην επιχείρηση «διάσωσης», αποδεικνύοντας έμπρακτα τον εθελοντισμό του, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την κοινωνία μας στη σημερινή πολύ δύσκολη συγκυρία".