Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Περιφέρεια Ηπείρου: Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η Αποκατάσταση του Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ Άρτας

 


Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 1.633.000   εντάσσεται το  έργο «Βελτίωση και Αποκατάσταση Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ». 

Ήδη το Τεχνικό Δελτίο έχει υπογραφεί από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και προωθείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω του ΥΠ.ΠΟ.  στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Το έργο αφορά τη συντήρηση και αντιμετώπιση των δομικών και των οικοδομικών προβλημάτων του κτηριακού συγκροτήματος του τεμένους με απώτερο στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του μνημείου με την παράλληλη διάσωση της αυθεντικότητας των κτισμάτων. 

Το Ιμαρέτ αναγέρθηκε από τον Φαϊκ Πασά, εξέχουσα προσωπικότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας της εποχής του Μωάμεθ Β΄

Άρτα: Εξιχνιάστηκε ηλεκτρονική απάτη με τη μέθοδο phishing (αλίευση προσωπικών στοιχείων),

 


Εξιχνιάστηκε ύστερα από έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ηλεκτρονική απάτη με τη μέθοδο phishing (αλίευση προσωπικών στοιχείων), που έλαβε χώρα την 25/08/2022.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 3 ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της απάτης με υπολογιστή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ένας από τους κατηγορούμενους επικοινώνησε τηλεφωνικά με υπεύθυνη Ιεράς Μονής και προσφερόμενος δήθεν να προβεί σε δωρεά ύψους 5.000 ευρώ, κατάφερε να της υποκλέψει τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος που της απέστειλε, το οποίο περιείχε υπερσύνδεσμο (link), που την ανακατεύθυνε σε ψεύτικη ιστοσελίδα τράπεζας.

Με την χρήση των κωδικών, οι κατηγορούμενοι προέβησαν στη μεταφορά του συνολικού χρηματικού ποσού των 7.840 ευρώ από το λογαριασμό της Μονής σε δικούς τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού για την Αρχαία Νικόπολη


 Με βασικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στα  μνημεία  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο το απόγευμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάτος.  Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσαν την Υπουργό για την έναρξη των εργασιών για την παράκαμψη, που αποτελούσε μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη σύνταξη του φακέλου. Ωστόσο  για την αρτιότητα της πρότασης υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως, επισημάνθηκε,  είναι οι απαλλοτριώσεις ώστε να ενοποιηθεί ο χώρος, το ξήλωμα της ασφάλτου από το τμήμα της Εθνικής οδού που σήμερα διέρχεται από τον Αρχαιολογικό χώρο κλπ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε και το πρόβλημα που υπάρχει με τη διέλευση του αγωγού ύδρευσης ο οποίος χρήζει αντικατάστασης.

Περιφέρεια Ηπείρου: Δημοπρατούνται τα έργα οδικής ασφάλειας του Ταμείου Ανάκαμψης


Στη δημοπράτηση των έργων οδικής ασφάλειας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου, με απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή. Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ανέρχεται σε 38 εκ. ευρώ και όπως είπε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τα συγκεκριμένα έργα έχουν ώριμες μελέτες και αδειοδοτήσεις και αυτό επιτρέπει να δημοπρατηθούν μέσα στα στενά όρια (μέχρι τέλος Δεκεμβρίου) που θέτει το πρόγραμμα.

Το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο είναι το οδικό τμήμα Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας. Το ύψος του ανέρχεται σε 23.600.000 ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από τρεις χρηματοδοτικές πηγές. Συγκεκριμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διατίθενται   9.370.000 ευρώ, από την ΣΑΕΠ 030 Ηπείρου με  7.930.000 ευρώ και από το ΤΠΑ Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025 με 6.300.000 ευρώ.

Τα υπόλοιπα έργα αφορούν κυκλικούς κόμβους σε  σημεία του Εθνικού Οδικού δικτύου που έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας, ήτοι:

Σε Λούτσα Πρέβεζας με προϋπολογισμό 2.350.000 ευρώ

Σπύρος Ριζόπουλος: Δεν θα πάει στη συνεδρίαση για το Λούρο

 


Ιωάννινα 15-12-2022

Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Κα. Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζουν οι πολίτες για το θέμα του Λούρου έχουμε ως παράταξη προσφύγει στη δικαιοσύνη. Μάλιστα σε συνέντευξη τύπου στις 12/12 παρουσίασα εκ νέου στοιχειά που αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξαν μελέτες για τις παρεμβάσεις στο ποτάμι.

Σε αναμονή της κλήσης μου από την εισαγγέλευα ώστε να καταθέσω ως μάρτυρας, θεωρώ την παρουσία μου στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβούλιου στις 15/12 ως περιττή και ανούσια.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΡΓΟΥ: "Αγροτική οδοποιία Κοινοτήτων Καλπακίου, Βροντισμένης Δήμου Πωγωνίου"

 


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΡΓΟΥ: "Αγροτική οδοποιία Κοινοτήτων Καλπακίου, Βροντισμένης του Δήμου Πωγωνίου".

Περισσότερα: https://www.pogoni.gr/index.php/home/item/3545-diakiryksi-ergou-agrotiki-odopoiia-koinotiton-kalpakiou-vrontismenis-dimou-pogoniou

Weihnachtsfest στο Ζωγράφειο Σχολείο

 


Την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, από τις 18:30 έως τις 22:30, μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν στο μαγευτικό κόσμο των Χριστουγέννων μέσα από το "Weihnachtsfest", που διοργανώνει το Ζωγράφειο Σχολείο στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου-Λυκείου στη Δουρούτη Ιωαννίνων. Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του Σχολείου με ιδιαίτερη φροντίδα μεταμόρφωσαν το Σχολείο σε ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό, όπου θα μεταφέρουν λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων της Κεντρικής Ευρώπης.


Το εργαστήριο και το ταχυδρομείο του Άη Βασίλη, η γλυκιά αγορά με χριστουγεννιάτικες λιχουδιές από τη Βιέννη, το χριστουγεννιάτικο bazaar με πολλά δώρα και χειροποίητες δημιουργίες, το Βασίλειο των Ζαχαρωτών, το Βασίλειο των Παιχνιδιών, η Νεράιδα των Παραμυθιών, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, μαζί με πολύ μουσική, τραγούδια, face painting, ευφάνταστα  χτενίσματα και χριστουγεννιάτικα σχέδια για τα χέρια (manicure), δημιουργικά εργαστήρια και φυσικά τα φημισμένα ψητά Βιεννέζικα λουκάνικα Wurst, το κόκκινο ζεστό κρασί Glühwein, το ποδήλατο παγωτού, είναι μερικές μόνο από τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει το "Weihnachtsfest" στο πρώτο στην Ελλάδα Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής και στο πρώτο στην Ήπειρο Ευρωπαϊκό Σχολείο.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι θα είμαι καλά στην υγεία μου»

 


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων και την εκπομπή «Ότι πεις εσύ», του Γιώργου Γκόντζου,  δήλωσε: «Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι θα είμαι καλά στην υγεία μου».

Φωταγωγήθηκε η πλατεία και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

 


Με γιορτινές μελωδίες και την παρουσία πλήθους κόσμου, παρά τη βροχή, έγινε η φωταγώγηση της κεντρικής πλατείας και του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Το δέντρο, η φάτνη, το έλκηθρο και το «τούνελ των αστεριών», κυριαρχούν στο κέντρο της πόλης και συμπληρώνουν την γιορτινή της εικόνα.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου έδωσε το εορταστικό έναυσμα μεταφέροντας προς όλους τις ευχές και το μήνυμα του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

«Σας μεταφέρω το μήνυμα και τις ευχές του Δημάρχου μας Μωυσή Ελισάφ για καλές γιορτές, με ελπίδα, αισιοδοξία και ειρήνη. Με περισσότερο φως που θα διώξει την καταχνιά και κάθε δυσάρεστη σκέψη και συνθήκη. Με περισσότερο φως για αλληλεγγύη, στήριξη και ενότητα» σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Φέτος και μετά από μεγάλο διάστημα περιοριστικών μέτρων όλοι και όλα επιστρέφουν στην εορταστική κανονικότητα.

Η πόλη των Ιωαννίνων φόρεσε τα γιορτινά της ενώ με τις εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες θα προσφέρει μοναδικές στιγμές σε ντόπιους και επισκέπτες.

«Μετά από δύο χρόνια δύσκολα, που γιορτάσαμε σε ειδικές συνθήκες και με περιοριστικά μέτρα, επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Και στην εορταστική κανονικότητα.

Έως και την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση

 


Οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις έως και την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 κατά των αποτελεσμάτων για την χορήγηση της εξισωτικής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η τροποποίηση της ημερομηνίας υποβολής ενδικοφανών προσφυγών (ενστάσεις) του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά και άλλα ειδική μειονεκτήματα», του ΠΑΑ 2014-2020, για το 2022, αποφασίστηκε λόγω τεχνικού προβλήματος στο Πληροφοριακό Σύστημα.

Οι ενστάσεις αφορούν τους πίνακες που είχαν εκδοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 25 Νοεμβρίου με τους εγκεκριμένους και απορριπτόμενους για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης.

Επισημαίνεται, ότι οι ενστάσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα https://eae.opekepe.gov.gr  σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου «Διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών Μέτρου 13, Υπομέτρα 13.1, 13.2, και 13.3 έτους 2022 – του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020» του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ημερομηνίες πληρωμών επιδομάτων, συντάξεων και δώρων από e-EΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ

 


Αναλυτικά οι ημερομηνίες για την καταβολή των συντάξεων, των επιδομάτων αλλά και του δώρου των Χριστουγέννων.

Τρίτη 20/12 πληρωμή:

250 €: Σε 1.206.624 χαμηλοσυνταξιούχους

Μιάμισης μηνιαίας δόσης: Σε 800.000 οικογένειες με παιδιά

250 €: Σε 225.000 Δικαιούχους Εγγυημένου Εισοδήματος

250 €: Σε 174.000 Άτομα με αναπηρία & ανασφάλιστους υπερήλικες

250 €: Σε 100.000 μη επιδοτούμενους Μακροχρόνια άνεργους

Σημαντικό: Δεν θα χρειαστεί να υποβληθεί αίτηση

Τρίτη 20/12 πληρωμή επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

Επίδομα Παιδιού (Α21)

Επίδομα Στέγασης

Ραβασάκια από την εφορία για παλιά χρέη

 


Φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα για φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Φορολογούμενοι που «ξέχασαν» να εμφανίσουν στην Εφορία αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία είχαν εισπράξει το 2016, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών έτους 2016, ιδιοκτήτες ακινήτων που «έκρυψαν» εισοδήματα λαμβάνουν «μπιλιετάκια» από την ΑΑΔΕ.

Με το e-mail οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για τις πράξεις επιβολής προστίμων και έξτρα φόρων που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους για παραβάσεις που έγιναν στο παρελθόν.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει τα σημειώματα με πρόστιμα καλούνται να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Άνοιξε η πλατφόρμα της επιταγής ακρίβειας των 250 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους

 


Η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε πως άνοιξε η πλατφόρμα για την επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ που απευθύνεται σε μακροχρόνια άνεργους, που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.

Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:

Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022

Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου

Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού

Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2021, κατά το φορολογικό έτος 2021, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης έχει ως εξής:

Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous  ως εξής:

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου

 


Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, φουαγιέ της Αίθουσας Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς», 09:30-13:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 11:30-12:30

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου,13:00-14:00.

Υαλουρονικό οξύ: Πως «μεταμορφώνει» πρόσωπο και σώμα

 


Το υαλουρονικό οξύ είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 21ου αιώνα όσον αφορά στον τομέα της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, για δύο μάλιστα λόγους. 

Ο πρώτος είναι ότι επιτρέπει στον πλαστικό χειρουργό να βελτιώσει χωρίς νυστέρι (μη επεμβατικά), ανώδυνα, με απόλυτη ασφάλεια και με γρήγορη αποθεραπεία τα χαρακτηριστικά του προσώπου, την περιοχή του ντεκολτέ, τα χέρια, τους γλουτούς, ουλές, ελλείματα ιστού κ.ά.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μπορεί να κατασκευαστεί στο εργαστήριο ως προϊόν γενετικής μηχανικής, χωρίς πειράματα σε ζώα και να χρησιμοποιηθεί στο ανθρώπινο σώμα με εξαιρετικά αποτελέσματα.
«Οι θαυμαστές ιδιότητές του διευρύνουν συνεχώς το πεδίο των εφαρμογών του, αλλά ταυτόχρονα έχουν δώσει ισχυρή ώθηση σε ένα «παράλληλο σύμπαν» δοξασιών και εφαρμογών που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα της συγκεκριμένης ουσίας και τη δράση της.
Γι’ αυτό αλλά και γιατί πρόκειται για ένα πρωτοποριακό θεραπευτικό μέσο που έχει να κάνει με όλα τα φύλα και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, καλό είναι να ξέρετε κάποια πράγματα για το υαλουρονικό οξύ», επισημαίνει ο δρ Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου, MD, PhD FEBOPRAS, Πλαστικός Χειρουργός, Συνεργάτης του
Metropolitan Hospital.

#1 Δεν είναι «οξύ»

Παρόλο που στο όνομά του περιλαμβάνεται η λέξη «οξύ», δεν πρόκειται για μια ουσία με καυστικές ιδιότητες, δεν «καίει» τους ιστούς όπως θα έκανε π.χ. το νιτρικό οξύ. Πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη (γλυκοζαμινοπρωτεΐνη) που βρίσκεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό (δέρμα, αρθρώσεις, οφθαλμούς, τένοντες), αποτελώντας δομικό συστατικό του (υπάρχει επίσης στους περισσότερους οργανισμούς και σε όλους τους τύπους ιστών). Παράγεται με σταθερό ρυθμό από κάποια κύτταρα που λέγονται ινοβλάστες (μαζί με κολλαγόνο και ελαστίνη). Αυτοί διαπλέκονται μεταξύ τους υπό τη μορφή πρωτεϊνικών αλυσίδων και μαζί με άλλες ουσίες (ινοκλάστες) δημιουργούν το δέρμα.