Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Με λαμπρότητα και παρουσία του Πρωθυπουργού οι εορταστικές εκδηλώσεις Καλπάκια 2022

 

Με λαμπρότητα και παρουσία του Πρωθυπουργού κ.  Κυριάκου Μητσοτάκη οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις «Καλπάκια 2022», στο Μνημείο του Μαχητή, στο Καλπάκι.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κώστας Σκούμας, βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων και πλήθος κόσμου από την Ήπειρο, αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας.

Αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος έγινε το προσκλητήριο νεκρών και η κατάθεση στεφάνων.

Την ώρα που ξεκινούσαν οι εκδηλώσεις στο Μνημείο του Μαχητή  αλλά και στη διάρκεια αυτών, ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών έσκισε τους ουρανούς του Πωγωνίου.

Η εκδήλωση έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Πωγωνίου, της Περιφέρειας Ηπείρου και της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την αναπαράσταση της ιστορικής μάχης.

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Πωγωνίου: «Από ποια Ιόνια ήρθατε Γιάννενα- Καλπάκι κ. Πρωθυπουργέ;»

 


Μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Πωγωνίου με πανό που είχαν στήσει στο Καλπάκι και έγραφε «Από ποια Ιόνια ήρθατε Γιάννενα- Καλπάκι κ. Πρωθυπουργέ;» υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό  κ.  Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της παρουσία του τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις «Καλπάκια 2022», στο Μνημείο του Μαχητή.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την επιδότηση των λιπασμάτων

 


Υπεγράφη η ΚΥΑ από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, τον Αναπληρωτή Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη, τον  υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απ. Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλή με την οποία καθορίζονται οι δικαιούχοι και η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης των 60 εκατ. ευρώ, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίες:

α) σε περίπτωση φυσικών προσώπων, είναι επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε για το έτος 2021 είτε για το έτος 2022 έως τις 25.11.2022,

Τιμήθηκε η μνήμη του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου στο Σακελλαρικό του Δήμου Ζίτσας

 


Τη μνήμη του σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου, ο οποίος πριν από 82 χρόνια έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ενάντια στους Ιταλούς εισβολείς, υπερασπιζόμενος την ελευθερία της πατρίδας, τίμησε σε μια λιτή εκδήλωση το πρωί της Πέμπτης (27/10/2022),ο Δήμος Ζίτσας.

 Η εκδήλωση περιελάμβανε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, και  κατάθεση στεφάνων στην πλατεία του οικισμού Σακελλαρικό της Κοινότητας Ζίτσας όπου δεσπόζει το άγαλμα  του Σακελλαρίου ως ένδειξη τιμής και μνήμης στην ηρωική του πράξη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δήμου Ζίτσας Περικλής Γρίβας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζίτσας Περικλής Νούλης, ο Διοικητής του Α.Τ. Ζίτσας Κώστας Μάντζιος, καθώς κάτοικοι της Κοινότητας Ζίτσας και του οικισμού Σακελλαρικού.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr   

Παρουσίαση βιβλίου του καθηγητή Μιχάλη Παντούλα στα Ιωάννινα

 


Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου παρευρέθηκε στην παρουσίαση βιβλίου του πρώην Βουλευτή, καθηγητή και συγγραφέα, φίλου της Κόνιτσας Μιχάλη Παντούλα με τίτλο: «Πολύδωρου (Μαζίου) Εγκώμιον: τύπος, μνήμες, νόστος» στον πολιτιστικό χώρο «Δημήτριος Χατζής» στα Ιωάννινα.

Ο Δήμαρχος ευχαριστεί την οργανωτική επιτροπή για την πρόσκληση και συγχαίρει τον κ. Μιχάλη Παντούλα για το αξιόλογο συγγραφικό του έργο.

Από το Γραφείο Δημάρχου

ΠΗΓΗ:  www.konitsa.gr/

Τα Σφυρηλατημένα στα βράχια πολυβολεία του 1940 στο Καλπάκι


Τα Σφυρηλατημένα στα βράχια πολυβολεία του 1940 στο Καλπάκι,  βίντεο του Epirustravel eu

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΗΣ: Εγκύκλιο του Μητροπολίτου κ. Ανδρέου, με αφορμή την επικείμενη Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτώβριου 1940

 


ριθ. Πρωτ. 627

ν Δελβινακί τ 17 κτωβρίου 2022

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 245

Θέμα: 28.10.1940: κκλησία στις πάλξεις το  θνους

γαπητοί μου Χριστιανοί,

Συναισθηματικά φορτισμένη η ατμόσφαιρα στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Παντούλα «Πολυδώρου (Μαζίου) Εγκώμιον» που εξέδωσε ο Δήμος Ζίτσας

 


«Ευχαριστώ όλους τους ομιλητές που έδωσαν το στίγμα του βιβλίου μου και προσδιόρισαν με απόλυτο τρόπο την ουσία των πραγμάτων», με τα λόγια αυτά και εμφανώς συγκινημένος ο Μιχάλης Παντούλας έκλεισε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (26/10/2022) για την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο: «ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ (ΜΑΖΙΟΥ) ΕΓΚΩΜΙΟΝ τόπος, μνήμες, νόστος», που εξέδωσε ο Δήμος Ζίτσας.

Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής» όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ήταν συναισθηματικά φορτισμένη καθώς όλοι όσοι πήραν το λόγο μίλησαν από καρδιάς για το συγγραφέα και το βιβλίο του.

«Ευχαριστούμε για ότι έκανες για τον τόπο» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης απευθυνόμενος στον Μιχάλη Παντούλα στη διάρκεια του χαιρετισμού του και στάθηκε στις εμπειρίες που αποκόμισε από τη    γνωριμία τους, που ξεκίνησε στα χρόνια που και οι δύο υπηρετούσαν τον τόπο που γεννήθηκαν, ως Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυδώρου ο ένας και ως Δήμαρχος Μετσόβου ο άλλος. «Όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά και πετυχαίνουν κάποια πράγματα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αγάπη τους για τον τόπο τους» υπογράμμισε με έμφαση ο Περιφερειάρχης.

Σιταριά Πωγωνίου: Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο στο εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου

 


Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022, εορτή Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου θα τελεστεί Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο στο εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου. (07:30-10:15).

Περιφέρεια Ηπείρου: Εγκρίσεις για προμήθεια οχημάτων στους Δήμους Αρταίων και Ηγουμενίτσας

 


Τη σύμφωνη γνώμη για την έγκριση των σχεδίων σύμβασης και τη διαδικασία προκήρυξης δύο έργων διατυπώνει με σχετικά έγγραφα η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Ήπειρος».

Ειδικότερα, πρόκειται για τα έργα:

«Προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων», προϋπολογισμού 372.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης το Δήμο Αρταίων.

Το έργο εντάσσεται στην πράξη «Δράσεις για τη Διαχείριση Βιοαποβλήτων στο Δήμο Αρταίων» «Προμήθεια ενός (1) καινούργιου μικρού λεωφορείου μεταφοράς ατόμων 20-30 θέσεων καθημένων», προϋπολογισμού 89.900 ευρώ με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ηγουμενίτσας.

Το έργο εντάσσεται στην πράξη «Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου Ηγουμενίτσας».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Εκ νέου διόρθωση τμήματος δρόμου στην θέση "Ιάκωβο" της κοιλάδας Άνω Καλαμά

 


Αγαπητοί συγχωριανοί και συνδημότες.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επιτέλους σήμερα, ξεκίνησαν οι εργασίες διόρθωσης του εν λόγου τμήματος του δρόμου που κατευθύνεται προς όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά του Δήμου Πωγωνίου.

Πριν ένα χρόνο περίπου η Περιφέρεια Ηπείρου είχε προβεί σε κάποιες εργασίες για την καλυτέρευση του τμήματος αυτού, αλλά κατά γενική ομολογία δεν ήταν οι ενδεδειγμένες και είχαμε επαφή με το αρμόδιο τμήμα της (Δ/νση Τεχνικών Έργων Π. Ε. Ιωαννίνων), ώστε να γίνει εκ νέου διόρθωση του.

Χαίρομαι και τους ευχαριστώ που τήρησαν την υπόσχεση που μας είχε δοθεί στις συζητήσεις που είχαμε για το θέμα αυτό και ευελπιστώ με την ολοκλήρωση των εργασιών, να είναι πιο ποιοτική αλλά κυρίως πιο ασφαλής η διέλευση του δρόμου αυτού.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Ο Σπύρος Πάικας νέος επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία Δήμου Ζίτσας

 


Ο Σπύρος Πάικας αναδείχθηκε ως νέος επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία Δήμου Ζίτσας και ως υποψήφιος δήμαρχος στη θέση του Βασίλη Γαρδίκου.

Θα κληθεί λοιπόν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου Οκτωβρίου να αντιμετωπίσει τον Μιχάλη Πλιάκο.

Αυτό αποφασίστηκε στη συνέλευση της παράταξης, στο πλαίσιο της οποίας τοποθετήθηκαν αρκετά μέλη για την τρέχουσα κατάσταση στο Δήμο Ζίτσας και την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Διαπιστώθηκε «η ανάγκη συμμετοχής στις εκλογές μιας προοδευτικής αυτοδιοικητικής παράταξης ευρύτερων συνεργασιών, ανεξάρτητης από κομματικούς μηχανισμούς», ενώ αποφασίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας της δημοτικής ομάδας της παράταξης, σύμφωνα με τις αρχές της, όπως καθορίζονται από την ιδρυτική της διακήρυξη.

Τέλος αναδείχθηκε νέα Γραμματεία αποτελούμενη από τους: Κάλτσα Μάκη, Ματσάγκα Μανώλη, Μπράγια Φώτη, Τάτση Βασίλη και Τζιάλλα Ηλία.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου

 


Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Ευχαρίστα νέα για πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις αγκώνα

 


Ευχάριστα νέα για τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις του αγκώνα, ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο 78ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ, καθώς πλέον η επιστήμη προσφέρει οριστική λύση!

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπεδικός-Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού.

«Λύση με θεαματικά αποτελέσματα, δίνει την τελευταία δεκαετία η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας, στην αντιμετώπιση των παθήσεων και τραυμάτων του αγκώνα, που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας, σε ολόκληρο τον κόσμο!»

Tα οφέλη είναι τεράστια για όσους πάσχουν από:

επικονδυλίτιδα,

ωλένια νευρίτιδα,

χρόνια αρθροπάθεια