Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Κεράσοβο Πωγωνίου: Έδεσαν 83χρονη και της πήραν 70 ευρώ

Δύο άγνωστοι εισέβαλαν από ανασφάλιστη πόρτα στο σπίτι μιας 83χρονης το πρωί της Πέμπτης στο Κεράσοβο Πωγωνίου, και αφού την έδεσαν χειροπόδαρα άρχισαν να ψάχνουν για χρήματα σε όλους τους χώρους του σπιτιού.
Από το πορτοφόλι της 83χρονης  πήραν 70 ευρώ και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.
Η 83χρονη γυναίκα κατάφερε να λυθεί και ζήτησε βοήθεια από τους γείτονες.

Την προανάκριση για την υπόθεση, διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδώνας, παρουσιάζει το συνολικό έργο του Ηπειρώτη λαογράφου Μητς Μήτση, τη Τετάρτη 7 Ιουνίου, ώρα 19:30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, Ν. Τρυπιά 45, Νέα Φιλαδέλφεια

Μερόπη Τζούφη: Τοποθέτηση για τον ΟΚΑΝΑ και τον Αντικαπνιστικό Νόμο

Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε πρόσφατα με θέμα τη διατύπωση γνώμης για το διορισμό (ανανέωση θητείας) στη θέση του Προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), κ. Ευάγγελου Καφετζόπουλου, καθώς και την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τη θετική  εισήγηση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο ΟΚΑΝΑ έχει ιδιαίτερα μεγάλη συμβολή στην παρέμβαση και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ενώ το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια πιο ολιστικής προσέγγισης του θέματος της εξάρτησης, με ανάπτυξη προγραμμάτων νέων δομών σε όλη τη χώρα και με ενισχυμένη την πτυχή της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση του κ. Καφετζόπουλου για τα πεπραγμένα του Οργανισμού και τους επιδιωκόμενους στόχους σε βάθος τριετίας. Στο ζήτημα της γεωγραφικής κάλυψης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πόλη των Ιωαννίνων και εκφράστηκε η επιτακτική ανάγκη για τη λειτουργία θεραπευτικής μονάδας στην πόλη.
Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων, εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε θετικά στο διορισμό του κ. Καφετζόπουλου, τόσο λόγω της μακράς του εμπειρίας όσο και της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητάς του στη διοίκηση του Οργανισμού το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της απορρόφησης της λίστας αναμονής ως σημαντικό βήμα στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με στόχο την αύξηση τον αριθμό των ατόμων που δέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και οδηγούνται τελικά προς την κοινωνική επανένταξη και αποκατάσταση. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης για τα Ιωάννινα και τη διασύνδεση των δράσεων με τις υπάρχουσες δομές, όπως το ΚΕΘΕΑ.

Ο δημόσιος ανήρ του Καλπακίου!

Μετά από εκείνη τη δίκη του περασμένου Νοέμβρη, (που άρπαξε  έξη μήνες, 300 ευρώ πρόστιμο κ.λ.π), έκανε  έφεση!
Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί αυτή τη φορά στο Εφετείο Ιωαννίνων, στις  30 Μαΐου.
Θα νόμιζε κανείς ότι σαν Δημόσιος ανήρ, αντιδήμαρχος Πωγωνίου γαρ, θα περίμενε αυτή την μέρα με αγωνία , (και θα πήγαινε έστω και με υψηλό πυρετό), για να αποδείξει στο δικαστήριο (και στους Δημότες του Πωγωνίου), πόσο άδικη ήταν η πρώτη καταδικαστική απόφαση!
Να αποδείξει πρώτα απ όλα στους ψηφοφόρους του, ότι είναι καθαρός, να βγει στην τοπική κοινωνία, με το κεφάλι ψηλά, όπως λέμε.
Ήρθε λοιπόν η πολυπόθητη εκείνη ημέρα της 
30-5-2017, η αίθουσα ήταν γεμάτη, κυρίως από ανθρώπους που ήρθαν να παρακολουθήσουν την δίκη,  γιατί γνώριζαν την υπόθεση από πρώτο χέρι. Εκφωνεί ο πρόεδρος του δικαστηρίου το όνομά του:

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας, λόγω Αγίου Πνεύματος

Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, από και προς τα αστικά κέντρα, ενόψει της περιόδου εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος 2017, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Η εκπόνηση των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης επιχειρησιακού σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση, συντονισμό και εποπτεία όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας.
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:
•Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
•Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου , όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
•Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
•Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
•Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική κίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)

Ιόνια Οδός: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το Αντίρριο-Κλόκοβα

Πριν από λίγο δόθηκε στην κυκλοφορία ακόμα ένα τμήμα της Ιόνιας Οδού. Το τμήμα Αντίρριο-Κλόκοβα ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά και σεμνά, "κορδέλα" δόθηκε προς χρήση στους οδηγούς. Με την παράδοση αυτού του τμήματος, δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο τμήμα 102 χιλιομέτρων, ασφαλούς σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου με 2 λωρίδες κυκλοφορίας & ΛΕΑ σε όλο του το μήκος. Επιπλέον, η διαδρομή από το Αντίρριο έως την Αμφιλοχία, μειώνεται στα 50 περίπου λεπτά, αντί 1 ώρας και 35 λεπτών που απαιτούνταν μέσω της υφιστάμενης Εθνικής Οδού. Υπενθυμίζουμε πως σε κυκλοφορία βρίσκεται επίσης και το τμήμα της Ιόνιας Οδού, από Σελλάδες Άρτας έως Πέρδικα Ιωαννίνων, συνολικού μήκους 53 χλμ.
Το νέο τμήμα, συνολικού μήκους 6,5 χιλιομέτρων, ξεκινά από το σημείο σύνδεσης με τη Γέφυρα στο Αντίρριο και καταλήγει στην είσοδο της σήραγγας της Κλόκοβας. Στο εν λόγω τμήμα περιλαμβάνονται σημαντικά τεχνικά όπως ο Ανισόπεδος Κόμβος Αντιρρίου, καθώς και η σήραγγα της Μακύνειας, μια σήραγγα διπλού κλάδου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, συνολικού μήκους 500 μέτρων.
Πλέον, το ταξίδι από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, μέσω των λειτουργούντων τμημάτων της Ιόνιας Οδού, θα διαρκεί λίγο περισσότερο από 2 ώρες, αντί σχεδόν 3,5 ωρών που απαιτούνταν μέσω της υφιστάμενης Εθνικής Οδού. Με την πλήρη ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου , η διάρκεια του ταξιδιού θα μειωθεί σε μόλις 1 ώρα και 30 λεπτά.

Κιβωτός του Κόσμου: Πρόσκληση σε εγκαίνια

Το νέο Κέντρο Φροντίδας και Προστασίας μητέρας και παιδιού προάγει τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη κι αποτελεί συνέχεια του πολυετούς έργου της Κιβωτού του Κόσμου. Βρίσκεται σε μια δύσκολη περιοχή της Αθήνας στον Κολωνό κι αποκτήθηκε με τη συμβολή των συνανθρώπων μας και την ευγενή και συγκινητική χορηγία των παιδιών του Ράδιο Άρβυλα Αντώνη Κανάκη, Γιάννη Σερβετά, Χρήστου Κιούση και Στάθη Παναγιωτόπουλου.
Χρειάστηκαν οι κόποι και οι θυσίες τεσσάρων ολόκληρων ετών, προκειμένου να γεννηθεί αυτό το ζωντανό κύτταρο χαράς δημιουργίας και πολιτισμού, σημείο αναφοράς και αναβάθμισης όλης της περιοχής.
Το νέο μας εγχείρημα θα αποτελεί κοινωνικό αγαθό για την περιοχή της Αθήνας, καθώς θα είναι σε θέση να προστατεύσει, να καθοδηγήσει και να προσφέρει στέγη σε νέες ή εμπερίστατες μητέρες που χρήζουν κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους και να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια οι ίδιες τα παιδιά τους.
Σε μια εποχή δύσκολη, που οι συνάνθρωποί μας χρειάζονται τη βοήθειά μας, θα ανακουφίσει σημαντικό μέρος αναξιοπαθούντος πληθυσμού, θα βοηθήσει παιδιά να παραμείνουν στο σχολείο, να μορφωθούν και να βρουν εργασία.

Η λειτουργία του Αεροδρομίου Ιωαννίνων συζητήθηκε σε συνάντηση του Περιφερειάρχη με στελέχη της APOLLO

Η περιφερειακή διάσταση της λειτουργίας του Κρατικού Αερολιμένα Ιωαννίνων με αφορμή την έναρξη των πτήσεων τσάρτερ την ερχόμενη Δευτέρα από την Κοπεγχάγη βρέθηκε στο επίκεντρο  της συζήτησης που είχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Στράτος Ιωάννου με στελέχη του τουριστικού πρακτορείου APOLLO, σε συναντήσεις που είχαν την Τετάρτη και την Τρίτη αντίστοιχα.
Η κ. Νina Hornewall (Εμπορική Διευθύντρια) και ο κ. Νiels Grosen (Γενικός Διευθυντής) της APOLLO, στη συνάντηση που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια τόνισαν ότι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με την προϋπόθεση όμως να επιλυθεί το ζήτημα του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών με καύσιμα. Πρόσθεσαν ότι εκτιμούν τις προσπάθειες που έγιναν για την εξεύρεση λύσης και ανακοίνωσαν ότι ήδη άρχισε ο προγραμματισμός για την επόμενη θερινή περίοδο. "Αν επιλυθεί το πρόβλημα  των καυσίμων, τότε το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή", υπογράμμισαν.
Τα στελέχη της "APOLLO", ανέφεραν ακόμη ότι η επιλογή του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, έγινε στο πλαίσιο της στρατηγικής της να βελτιώσει την παρουσία της στο βόρειο τμήμα της Ηπείρου (Πάργα- Σύβοτα) και στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, η οποία κατά την άποψή τους δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, καθώς προς τα εκεί κατευθύνονται τουρίστες χαμηλότερης εισοδηματικής κατάστασης, που μέχρι πρόσφατα επέλεγαν Τουρκία ή Βουλγαρία. Όπως πρόσθεσαν, η Ήπειρος είναι ο τρίτος στη σειρά προορισμός για την APOLLO, μετά από την Κρήτη και τη Ρόδο.

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας  (ΔΕΠΥ) αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού, όμως, παρόλο που πρόκειται για μια τόσο συχνή κατάσταση, συνεχίζει να είναι ελάχιστα κατανοητή. Η αναγνώριση του προβλήματος συμπίπτει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την ένταξη στο δημοτικό, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων για συγκρότηση, προσοχή και συμμόρφωση στους κανόνες, επισημαίνει η  ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Φρίντα Κωνσταντοπούλου.
H ΔΕΠΥ παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα:
1. Απροσεξία: το παιδί δυσκολεύεται να διατηρήσει την προσοχή του, χάνει την συγκέντρωσή του εύκολα από άσχετα ερεθίσματα, δυσκολεύεται να εστιάσει στις λεπτομέρειες και κατά συνέπεια κάνει συχνά λάθη απροσεξίας. Επιπλέον, σπάνια τηρεί σωστά τις οδηγίες, ξεχνά ή χάνει τα προσωπικά του αντικείμενα και είναι γενικά ανοργάνωτο.
2. Υπερκινητικότητα: το παιδί κινείται όλη την ώρα, άσκοπα και υπερβολικά για την ηλικία του. Τρέχει, σκαρφαλώνει ή σηκώνεται από το θρανίο όταν δεν του επιτρέπεται. Συχνά είναι ανήσυχο και όταν κάθεται στο θρανίο, καθώς κουνά συνεχώς χέρια και πόδια, κοιτά συνέχεια γύρω του και ενοχλεί τους άλλους.
3. Παρορμητικότητα: Συχνά δυσκολεύεται να περιμένει στη σειρά του, ενεργεί πριν σκεφτεί, ενώ απαντάει πριν ακούσει όλη την ερώτηση. Διακόπτει συνεχώς και παρεμβαίνει στο παιχνίδι των άλλων, ενώ εξαιτίας της παρορμητικότητας του, δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους κανόνες.
Σε κάποια παιδιά η απροσεξία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε άλλα υπερτερεί η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα, ενώ κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συνδυασμό.
 Η εικόνα της ΔΕΠΥ διαφοροποιείται από παιδί σε παιδί, ενώ μόνο σε λίγες περιπτώσεις εμφανίζονται όλα τα παραπάνω συμπτώματα σε σοβαρό βαθμό, σημειώνει η κ. Κωνσταντοπούλου. Συνήθως υπάρχει ποικιλομορφία στην ένταση των συμπτωμάτων και μάλιστα τέτοιες διακυμάνσεις μπορεί να παρατηρούνται στο ίδιο παιδί κατά την διάρκεια της ημέρας, ακόμη και από ώρα σε ώρα. Πάντως για να τεθεί η διάγνωση της ΔΕΠΥ, οι δυσκολίες αυτές πρέπει να είναι παρούσες τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο και να προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην ακαδημαϊκή απόδοση και την κοινωνική συναναστροφή.

Eurostat: Στο 23,2% η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο 23,2% διαμορφώθηκε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2017, σε σχέση με τον Ιανουάριο (23,3%).
Στην Ευρωζώνη, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,3% τον Απρίλιο (έναντι 9,4% τον Μάρτιο) και στην «ΕΕ των 28» στο 7,8% (έναντι 7,9% τον Μάρτιο). Ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2016, η ανεργία στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» ήταν 10,2% και 8,7% αντιστοίχως. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο).
Συνολικά, τον Απρίλιο καταγράφονται 19,121 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 15,04 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (23,2% τον Φεβρουάριο) και στην Ισπανία (17,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (3,2%), στη Γερμανία (3,9%) και στη Μάλτα (4,1%).