Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Παρακάλαμος: Διακοπή ρεύματος την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

 


Αγαπητοί συγχωριανοί-συνδημότες,

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από 09.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ. θα υπάρξει διακοπή ρεύματος στο χωριό μας (και Άνω Παρακάλαμος), λόγω εργασιών της ΔΕΔΔΗΕ στο δίκτυο ηλεκτρισμού.

Σας παρακαλώ για την κατανόηση σας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Δήμος Πωγωνίου: «4ος Δρόμος της Νίκης» – προκήρυξη αγώνα

 


Με αυξημένη συμμετοχή αναμένεται να διεξαχθεί ο «4ος Δρόμος της Νίκης» που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των ιστορικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2023».

Ο αγώνας, εκτός από την κεντρική διαδρομή των 21χλμ, πλαισιώνεται και από μία διαδρομή 9χλμ.,  από παιδικό αγώνα 1000μ. που πέρυσι έτυχε μεγάλης αποδοχής καθώς και από αγώνα δρόμου Vertical 4,2 χλμ., που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά μετά από απαίτηση πολλών αθλητών.

Ο «Δρόμος της Νίκης» είναι αφιερωμένος στους ήρωες του Έπους του ’40, με τους αθλητές να διέρχονται από ιστορικούς χώρους και δρόμους του Καλπακίου, όπως είναι το Πολεμικό Μουσείο 1940, το Ύψωμα «Μαχητής», η Σπηλιά – Στρατηγείο του Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου κ.α.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις για αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου

 


Αποφάσεις για έργα αποκατάστασης ζημιών σε τμήματα του οδικού δικτύου της Ηπείρου έλαβε, μεταξύ άλλων, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ειδικότερα:

Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και αναδείχτηκαν οριστικοί ανάδοχοι για τα έργα:

 «Άμεση αποκατάσταση οδικού δικτύου σύνδεσης Εγνατίας με επαρχιακό δίκτυο Ανθοχωρίου» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 134.000 ευρώ. Ανάδοχος: Βαρσάνης Ξυλουργική Κατασκευαστική Ε.Ε.

 «Άμεση αποκατάσταση κατολίσθησης για την προστασία του επαρχιακού οδικού δικτύου και ιδιοκτησιών στο Σιστρούνι», προϋπολογισμού 130.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

  «Άμεση βελτίωση βατότητας της 21ης επαρχιακής οδού στα όρια της Βερενίκης», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.

 «Ασφαλτικές εργασίες στην περιοχή Βουργαρελίου Άρτας», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ανάδοχος: Γ. Ν. & Θ. Θωμάς Ο.Ε. (δ.τ. ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ).

Με τον Πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ζίτσας

 


Τη διεύρυνση της ήδη επιτυχημένης συνεργασίας, στον τομέα των επιδοτούμενων δρομολογίων προς όφελος των δημοτών συζήτησαν το πρωί της Τετάρτης (20/09/2023) ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με τον Πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρη Γκίκα στη διάρκεια της  συνάντησης τους στο Δημαρχείο.

Η επιδότηση δρομολογίων στα απομακρυσμένα χωριά και οικισμούς του Δήμου Ζίτσας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής.  Έτσι στην προσπάθειά της να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες με κοινωνικό πρόσημο στους ηλικιωμένους στην πλειοψηφία τους δημότες ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών, δρομολογεί τη διεύρυνση των επιδοτούμενων δρομολογίων που ήδη εφαρμόζει με επιτυχία από την αρχή της θητείας της.

Οι αλλαγές στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου

 


Δύο εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών  περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο θα στηθούν οι κάλπες για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019.

Με δύο εγκυκλίους το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται στις αλλαγές των εκλογών του Οκτωβρίου και σε σημαντικά θέματα που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες.

Σημειώνεται ότι νικητής των εκλογών μπορεί να αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 43%.

Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές της εκλογικής διαδικασίας και αναμένεται να οδηγήσει στην εκλογή δημάρχων σε πολλούς δήμους από την πρώτη Κυριακή.

Τι αλλάζει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

 


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ λόγω άμεσης και έκτακτης ανάγκης, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής

Σάββατο 23-09-2023:

Α) Από ώρα 08:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Ποντικάτες, Αργυροχώρι, Ορεινό.

Κυριακή 24-09-2023:

Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Δολιανά, Παρακάλαμος, Ρεπετίστα, Αρετή, Άνω Παρακάλαμος, Κουκλιοί, Μαζαράκι, Ριάχοβο, Καταράκτης, οικ. Μελισσίου Ζίτσας, Λίμνη, Σιταριά, Μαυρονόρος, Κ. Ραβένια, Κρυονέρι, Δελβινάκι, Δημόκορη, Στρατινίτσα, Καστανή, Κεράσοβο, Περιστέρι Πωγωνίου, Φαράγγι, Τεράχιο, Μαυρόπουλο, Κτίσματα, Χαραυγή, Τελωνείο Κακαβιάς, Ορεινό, Αργυροχώρι, Πωγωνιανή, Βροντισμένη, Ποντικάτες, Πωγωνιανή, Δρυμάδες, Σταυροσκιάδι, Δολό, Παλαιόπυργος, Κακόλακκος, Κάτω Μερόπη.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Ηλεκτρικά οχήματα και σταθμοί φόρτισης ενισχύουν το στόλο του Δήμου Ζίτσας

 


Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης οδηγείται δυναμικά ο Δήμος Ζίτσας με την προμήθεια συνολικά επτά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, και έξι σταθμών φόρτισης συνολικού προϋπολογισμού 1.466.932 ευρώ.  

Τα δύο ηλεκτροκίνητα οχήματα, ένα σάρωθρο και ένα αποφρακτικό μηχάνημα, καθώς και οι δύο σταθμοί φόρτισης που αναβαθμίζουν και ενισχύουν το στόλο της υπηρεσίας καθαριότητας έχουν ήδη αγορασθεί και αναμένεται άμεσα η παραλαβή τους. Ειδικότερα, το αποφρακτικό μηχάνημα θα διευκολύνει τα μέγιστα στην αυτονομία και αυτοτέλεια της υπηρεσίας αναφορικά με τη συντήρηση των αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων που έχουν κατασκευαστεί στις Κοινότητες Ελεούσας, Αγίου Ιωάννη και Ροδοτοπίου, καθώς και σύντομα της Βουνοπλαγιάς.

Ιωάννινα: Ταυτοποιήθηκε μέλος εγκληματικής οργάνωσης για τηλεφωνικές απάτες

 


Απέσπασαν χρήματα και τιμαλφή, συνολικού ύψους 100.000 ευρώ

Ανυποψίαστοι πολίτες – κυρίως ηλικιωμένοι – καλούνταν να καταβάλλουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την αποφυγή συνεπειών του νόμου μέλους της οικογένειάς τους, δήθεν λόγω τροχαίου ατυχήματος που είχε προκαλέσει

Κατάφεραν να αποσπάσουν σε μία περίπτωση χρήματα και τιμαλφή, συνολικού ύψους (100.000) ευρώ

Διακριβώθηκε η εμπλοκή της οργάνωσης σε τουλάχιστον (6) ακόμη απόπειρες εξαπάτησης

Η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων οδήγησε στην ταυτοποίηση αλλοδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, όπως διακριβώθηκε σε συνεργασία και με αρμόδιες αλλοδαπές αρχές, η κατηγορούμενη λειτουργούσε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες, έχοντας το ρόλο «εισπράκτορα».

Πιο συγκεκριμένα, μέλη της οργάνωσης πραγματοποίησαν κατά το χρονικό διάστημα 7-9 Ιουνίου 2023 πλήθος αιφνιδιαστικών τηλεφωνημάτων σε ανυποψίαστους πολίτες σε περιοχές των Ιωαννίνων, κυρίως ηλικιωμένους, και παριστάνοντας τους αστυνομικούς αλλά και στενά συγγενικά τους πρόσωπα, που δήθεν είχαν προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, τους ζητούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για την αποφυγή των συνεπειών του νόμου.

Με τον τρόπο αυτό, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, κατάφεραν να εξαπατήσουν ηλικιωμένη, από την οποία απέσπασαν χρήματα και τιμαλφή, συνολικού ύψους 100.000 ευρώ.

Επίσης, διακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης επιχείρησαν να εξαπατήσουν τουλάχιστον ακόμη (6) άτομα, από τα οποία προσδοκούσαν συνολικό χρηματικό όφελος 688.000 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα για την ανακάλυψη της ταυτότητας και των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζεται.

Περιοδείες-επισκέψεις του συνδυασμού «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ», την Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου

 


Γειτονιές της πόλης των Ιωαννίνων, υπηρεσίες αλλά και χωριά του Νομού επισκέπτονται ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Την Πέμπτη 21/9 θα βρεθούν στη Λαϊκή αγορά Δροσιάς -Πεντέλης και το κέντρο της πόλης.

Την Παρασκευή 22/9 θα επισκεφθούν υπηρεσίες στη Ριζάρειο, τη ΔΕΥΑΙ και τις υπηρεσίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα βρεθούν στην Καστρίτσα, τους Λογγάδες και το Κουτσελιό.

Τέλος το Σάββατο 23/9 το “Κοινό των Ηπειρωτών”, o υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος και οι υποψήφιοι σύμβουλοι θα συνομιλήσουν με παραγωγούς και καταναλωτές στη Λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας και θα επισκεφθούν την Καλούτσιανη.

Συνελήφθη στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση

 


Συνελήφθη στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκιδικής με ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο αλλοδαπός είχε επανεισέλθει παράνομα στη χώρα, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης  εισόδου στον χώρο Schengen.

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Μετακίνηση ετεροδημοτών

 


Η «Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου» θα διαθέσει λεωφορεία από την Αθήνα προς το Δήμο Πωγωνίου για την εξυπηρέτηση των ετεροδημοτών που επιθυμούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αναχώρηση από πλατεία Καραϊσκάκη:

Παρασκευή 6/10  ώρα 18:00

Σάββατο 7/10 ώρα 10:00 & 18:00

Επιστροφή:

Κυριακή 8/10 ώρα 15:00 

Δευτέρα 9/10 ώρα 11:00 

Οι ενδιαφερόμενοι, ανάλογα με τη Δημοτική τους Ενότητα,  μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλ.:

Δ.Ε. Άνω Καλαμά

1. Αναστάσιος Γιούνης, 6934137819

2. Αθανάσιος Φωτίου, 6944997412

Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου

1. Γεώργιος Μάνης, 6978415590

2. Ελευθέριος Μεντής, 6942011347

Δ.Ε. Δελβινακίου

1. Νικόλαος Γαλίτσης, 6945044452

2. Αριστοτέλης Βίλλης, 6974329130

Δ.Ε. Καλπακίου

1. Γρηγόριος Μποντίνης, 6932628399

2. Μιχάλης Σιούτης, 6988009778

Δ.Ε. Πωγωνιανής & Λάβδανης

1.     Στυλιανός Κουκουλάρης, 6945701108

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή μεταβίβασης δικαιωμάτων

 


Διαθέσιμη είναι η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων μεταβιβάσεων δικαιωμάτων 2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/bpe/#/login

Όπως εξηγεί ο Οργανισμός, σχετικά με την αποδοχή των μεταβιβάσεων θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι με εκ νέου ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ τις προσεχείς μέρες.

Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη κωδικό για τα πληροφοριακά συστήματα εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ ή έχει απενεργοποιηθεί ο κωδικός τους, μπορούν να προβούν στις κατάλληλες εργασίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/  ακολουθώντας τα υποδεικνυόμενα βήματα.

Η Εγκύκλιος και τα Υποδείγματα Μεταβιβάσεων έτους 2023 είναι διαθέσιμα στην διεύθυνση: https://www.opekepe.gr/nea-kap-2015-2020/metavivaseis-dikaiomaton-vasikis-enisxysis

Παράταση ως την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, η δωρεάν διέλευση από τα διόδια

 


Παρατείνεται, έως τις 6 π.μ. της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου 2023, η δωρεάν διέλευση όλων των οχημάτων από τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου «Αιγαίου» από τη Νίκαια, μέχρι τον Μαλιακό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Επίσης, με σκοπό τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, εξαιτίας των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Daniel», παρατείνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα, η δωρεάν διέλευση από τα διόδια για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιόνια Οδό και κατά μήκος της Ιόνιας Οδού, ανεξαρτήτως κατευθύνσεως.

Σημειώνεται ότι οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων. 

Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

Ξεκινούν οι ρίψεις εμβολίων για τις αλεπούδες σε Θεσπρωτία, Ιωάννινα και Πρέβεζα

 


Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ενημερώνει τους πολίτες ότι για την αντιμετώπιση της λύσσας στα ζώα και την προστασία της δημόσιας υγείας, η xώρα μας εφαρμόζει πρόγραμμα δύο εμβολιαστικών εκστρατειών, ετησίως, κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, για την από αέρος διανομή εμβολίων-δολωμάτων ενάντια του ιού.

Μετά την επανεμφάνιση των κρουσμάτων λύσσας στα ζώα, στη χώρα μας, το 2012, και μέχρι την τελευταία επιβεβαίωση του νοσήματος, το Μάιο του 2014, συνολικά εμφανίστηκαν 48 κρούσματα [σαράντα (40) σε αλεπούδες, πέντε (5) σε σκυλιά, δύο (2) σε βοοειδή και ένα (1) σε γάτα].

Το φθινόπωρο 2023, με τη συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικών αρχών της χώρας, θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί των αλεπούδων, με εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων, από τις αρχές έως και τα τέλη του Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν περιέχουν ζωντανό ιό, ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης και απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής, πρέπει να αναζητείται αμέσως ιατρική βοήθεια.

Οι εναέριες ρίψεις των εμβολίων δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε δεκαεπτά (17) Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας και, συγκεκριμένα: στις ΠΕ Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς και Θεσπρωτίας, στις οποίες θα γίνουν ρίψεις σε ολόκληρη την έκτασή τους, καθώς και στις ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, στις οποίες οι ρίψεις θα γίνουν σε μερική/ορισμένη έκτασή τους.

Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) ότι ο εμβολιασμός των ζώων τους από κτηνίατρο, για προστασία έναντι του ιού της λύσσας είναι υποχρεωτικός.

Επανάληψη χορήγησης του εμβολίου από τον κτηνίατρο, γίνεται βάσει της διάρκειας ανοσίας που παρέχει το κάθε εμβολιαστικό σκεύασμα, πληροφορία που παρέχεται από την παρασκευάστρια εταιρία.

Θέατρο Actina: Σεμινάριο σκηνικής πράξης

 


Με μεγάλη χαρά και προσμονή ανακοινώνουμε το πρώτο σεμινάριο της σεζόν!!!

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΚΗΝΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

Με την Ελένη Στεργίου και τον Κωνσταντίνο Μάρκελλο

Έρχεται αρχές Οκτώβρη στο Θέατρο Actina

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πώς προσεγγίζω ένα ρόλο; Πώς διαβάζω πρώτη φορά ένα κείμενο; Πώς η αναπνοή με βοηθά ανακαλύψω τους ρυθμούς της ιδιαίτερης «ζωής» του; Πώς αρθρώνοντας την κάθε συλλαβή θα επιτρέψω στη φαντασία μου να ανοίξει; Πώς θα γίνω «ειλικρινής» και άμεσος πάνω στη σκηνή; Πώς αποκτώ πρόσβαση στα συναισθήματά μου; Πώς θα παίξω με ασφάλεια πάνω στην σκηνή συμπεριλαμβάνοντας τον εκάστοτε παρτενέρ μου, χωρίς να κλείνομαι στον εαυτό μου, χωρίς να εγκλωβίζομαι στην εικόνα μου ή τα συναισθήματά μου; Πώς θα αφεθώ, απενοχοποιημένα, στην στιγμή προς στιγμή αλληλεπίδραση; Πώς μπορώ να είμαι παρούσα ή παρών στο εδώ και τώρα; Πόσο δύναμη έχει η αλήθεια της στιγμής; Τι ρόλο παίζει η τεχνική; Πώς θα απαλλαχθώ από το άγχος της παράστασης ή της παρουσίασης;

Πώς γίνεται να μην με νοιάζει η γνώμη των άλλων;

Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα, που γεννά η σκηνική πράξη, θα μας απασχολήσουν στο διήμερο Εργαστήριο Θεάτρου με τον Κωνσταντίνο Μάρκελλο και την Ελένη Στεργίου που διοργανώνει το Θέατρο Actina.

Οι δύο ηθοποιοί-σκηνοθέτες θα εφαρμόσουν στην πράξη πληθώρα εργαλείων που αποκόμισαν από την σπουδή τους σε μεθόδους Γκροτόφσκι, Ρίτσαρντ Νιοτζίμ, Ντέιβιντ Μάμετ, Μάισνερ, αλλά και τεχνικές άλλων μεγάλων δασκάλων του Θεάτρου τις οποίες, ο καθένας από αυτούς δουλεύοντας σε διαφορετικά πεδία και κατευθύνσεις της τέχνης της υποκριτικής, μας άφησαν παρακαταθήκη.

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ηθοποιούς, σπουδαστές, αλλά και σε όποιαν ή όποιον επιθυμεί να καλλιεργήσει τα εκφραστικά της/του μέσα, να γνωρίσει βαθύτερα τις διαστάσεις της σκηνικής πράξης και να ανακαλύψει τα προσωπικά της/του όρια και δυνατότητες σε ένα πλαίσιο που σέβεται τις ξεχωριστές ανάγκες και ιδιαιτερότητες όλων των συμμετεχόντων. Όπως σημειώνουν οι δύο καλλιτέχνες: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσει κανείς στους στόχους του, τους μικρούς και καθημερινούς αλλά και τους μεγάλους. Ο τρόπος για τον καθένα μας είναι διαφορετικός. Δεν μαθαίνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο χρόνο. Μέσα σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης είναι ανάγκη να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς. Να καλλιεργούμε πνεύμα συνεργασίας, να εμπνέουμε εμπιστοσύνη, να χτίζουμε μια ομάδα»

Πού: Θέατρο Actina

Πότε: Δευτέρα 2 (17:00 - 22:00)  & Τετάρτη 4 Οκτώβρη (17:00 - 20:00)

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο τηλέφωνο: 6974865401

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου

 


Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00