Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων: Ημερίδα με τίτλο «Η αξία του γίδινου γάλακτος και των προϊόντων του» την Τρίτη 24 Απριλίου, ώρα 10:00 π.μ., στον πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής»


Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, με την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Η αξία του γίδινου γάλακτος και των προϊόντων του» την Τρίτη 24 Απριλίου, στις 10:00 π.μ., στον πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», στα παλιά σφαγεία.
Ομιλίες θα γίνουν από τον Γιάννη Σταθώρη, ιδιοκτήτη της «Σταθώρης Τυροκομική» και απόφοιτο της Γαλακτοκομικής Σχολής, την Ιωάννα Καρρά, οικονομολόγο-τυροκόμο και απόφοιτη επίσης της Γαλακτοκομικής Σχολής, τον καθηγητή Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Γιώργο Αρσένο («Ο ρόλος των ερευνητικών έργων SOLID και GoshOmic στην εξέλιξη της ελληνικής αιγοτροφίας»), τον Γιάννη Σκούφο, καθηγητή Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου («Το γίδινο γάλα, το γάλα του μέλλοντος»), και τον Θεόφιλο Μασούρα, αναπληρωτή καθηγητή Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών («Τεχνολογικές ιδιότητες του γίδινου γάλακτος»).
Παράλληλα με την εκδήλωση, θα λειτουργήσει έκθεση με γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα από γίδινο γάλα.

Οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν στις Φορολογικές δηλώσεις 2018

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης η ηλεκτρονική υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα της χρήσης 2017, καθώς άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στο ΤΑΧΙS
Όπως είναι γνωστό πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν οι φορολογούμενοι μέσα από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr ) ή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr )
Οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν:
Στις φετινές δηλώσεις έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί που αφορούν στην χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων ή κομμάτων, στα έσοδα από μισθώσεις ακινήτων Airbnb, σε όσους φιλοξενούν φυσικά πρόσωπα εκτός από τα προστατευόμενα μέλη αλλά και στον Ταχυδρομικό Κώδικα της κύριας κατοικίας.
Συγκεκριμένα:
- Χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων ή κομμάτων
Είναι οι κωδικοί 055-056 και 057-058 για τη δήλωση ιδιωτικής χρηματοδότησης πολιτικών προσώπων ή κομμάτων. Η ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, από το ίδιο πρόσωπο/χρηματοδότη, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα, η χρηματοδότηση υποψηφίου ή/και αιρετού αντιπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το ίδιο πρόσωπο/χρηματοδότη, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

Κακκαβιά Πωγωνίου: Οι τελωνειακοί εντόπισαν και κατάσχεσαν σε ψυγείο αλβανικού λεωφορείου 1 κιλό κοκαΐνης


Ένα κιλό κοκαΐνης κατάσχεσαν το πρωί οι τελωνειακοί στον μεθοριακό σταθμό της Κακκαβιάς, το οποίο ήταν κρυμμένο σε λεωφορείο.
Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στους χώρους αλβανικού λεωφορείου, εντόπισαν μέσα στο ψυγείο μια συσκευασία κοκαΐνης βάρους ενός κιλού.
Μόλις ο οδηγός αντελήφθη τι έγινε, τράπηκε σε φυγή και κατάφερε να φτάσει σε αλβανικό έδαφος.
Το λεωφορείο και η κοκαΐνη κατασχέθηκαν.
Οι επιβάτες παρέμειναν για αρκετή ώρα στον μεθοριακό σταθμό και συνέχισαν το ταξίδι τους με άλλο λεωφορείο.

Αναμένονται στα μέσα Μαΐου τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα


Αναμένεται στα μέσα Μαΐου να επανέλθει το μέτρο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα.
Στόχος του μέτρου είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος έναντι της πληρωμής μέρους των τελών κυκλοφορίας να μπορεί να πάρει πίσω τις πινακίδες που έχει καταθέσει και να κυκλοφορήσει κάποιους μήνες το όχημα του.
Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή και θα επιτρέψει στους οδηγούς να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας πληρώνοντας όχι το σύνολο των τελών κυκλοφορίας του 2018 αλλά ένα τμήμα.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων, την επόμενη εβδομάδα


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στο Νομό Ιωαννίνων, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
• Δευτέρα (23-04-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
• Τρίτη (24-04-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
• Τετάρτη (25-04-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
• Πέμπτη (26-04-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεγάδες-Φραγκάδες-Λεπτοκαρυά-Δόλιανη-Καστανώνας-Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο – Μηλιωτάδες.
• Παρασκευή (27-04-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
• Κυριακή (29-04-2018) και ώρες από 18:00 έως 23:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
• Δευτέρα (23-04-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος - Δολό.
• Τρίτη (24-04-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
• Τετάρτη (25-04-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
• Πέμπτη (26-04-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι-Κτίσματα-Χαραυγή-Καστανή-Αγία Μαρίνα- Κάτω Λάβδανη-Λάβδανη-Διμόκορη-Ψηλόκαστρο-Στρατινίστα-Περιστέρι-Κεράσοβο.
• Παρασκευή (27-04-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες.
• Σάββατο (28-04-2018) και ώρες από 08:00 έως 13:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.

Κουκλιοί Πωγωνίου: Πυρκαγιά σε αγροτική αποθήκη κατέστρεψε γεωργικά μηχανήματα


Φωτιά ξέσπασε κατά την διάρκεια της νύχτας αγροτική αποθήκη στην Τ.Κ. Κουκλιών του Δήμου Πωγωνίου.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τέσσερα οχήματα και οκτώ άντρες, κινητοποιήθηκαν άμεσα και ρίχτηκαν στην δύσκολη  μάχη  της κατάσβεσης.
Μεγάλες είναι οι υλικές ζημιές που  προκλήθηκαν στα γεωργικά μηχανήματα που βρίσκονταν εντός της αποθήκης.
Προανάκριση για την πυρκαγιά διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Άρτας, την επόμενη εβδομάδα


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (23-04-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
Τρίτη (24-04-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Τετάρτη (25-04-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Πέμπτη (26-04-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Παρασκευή (27-04-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρεβιά – Πηγές. Κυριακή (29-04-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί - Γλυκή.

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για υγιή μαλλιά


Όπως το δέρμα, έτσι και τα μαλλιά αποτελούν καθρέφτη της γενικότερης κατάστασης της υγείας, αφού απαιτούν συνεχή παροχή βασικών θρεπτικών συστατικών για να διατηρούνται υγιή.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), τα μαλλιά αποτελούνται σε ποσοστό σχεδόν 90% από πρωτεΐνες, η πιο σημαντική από τις οποίες είναι η κερατίνη.
Κάθε τρίχα αποτελείται από δύο τμήματα, την ρίζα και το στέλεχος. Η ρίζα είναι το μη ορατό τμήμα της, που βρίσκεται μέσα στον θύλακά της (τριχοθυλάκιο) με τον οποίο προσκολλάται στο κρανίο. Οι θύλακοι των τριχών αποτελούνται από βλαστικά, δερματικά και μυϊκά κύτταρα, ενώ διαθέτουν και από έναν αδένα (σμηγματογόνος αδένας) που ενυδατώνει και λιπαίνει την τρίχα καθώς αυτή αναπτύσσεται.
Το στέλεχος της τρίχας είναι το ορατό τμήμα της. Διαθέτει τρεις στοιβάδες:
* Την εξωτερική (περιτρίχιο) που αποτελείται κυρίως από κερατίνη. Η στοιβάδα αυτή είναι λεπτή και άχρωμη και ο κύριος ρόλος της είναι η προστασία του στελέχους.
* Την μεσαία (φλοιός). Περιέχει την μελανίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών. Το σχήμα του φλοιού καθορίζει αν τα μαλλιά θα είναι ίσια, κυματιστά ή σγουρά.
* Την κεντρική (μυελός). Είναι η πιο λεπτή και εύθραυστη στοιβάδα των μαλλιών. Ο ρόλος της δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένος, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι αντανακλά το φως. Δεν διαθέτουν όλες οι τρίχες του κεφαλιού την στοιβάδα αυτή.
«Κάθε άνθρωπος διαθέτει στο κεφάλι του 100.000 έως 350.000 τριχοθυλάκια, κάθε ένα από τα οποία φυσιολογικά αναπτύσσει μία τρίχα για τρία χρόνια», λέει ο Δρ. Μιχελάκης. «Όταν η τρίχα ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής της και πέσει, το τριχοθυλάκιό της αναπαύεται για τρεις μήνες και ύστερα αρχίζει η ανάπτυξη νέας τρίχας. Η αλληλουχία αυτή δεν είναι σταθερή σε όλα τα άτομα, ούτε σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Παρουσιάζει σημαντική διακύμανση αναλόγως με την ηλικία, την διατροφή και την υποκείμενη κατάσταση της υγείας».