Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Δήμος Πωγωνίου: Σύσκεψη με τον τεχνικό ασφαλείας του δήμου


Σύσκεψη με τον τεχνικό ασφαλείας πραγματοποιήθηκε το πρωί παρουσία των Αντιδημαρχών κ.κ. Κων/νου Γκέγκα και Αθανασίου Φωτίου και προσωπικού του Δήμου Πωγωνίου.
Αρμοδιότητα του  τεχνικού ασφαλείας είναι να  παρέχει στον Δήμο υποδείξεις και συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.

Επίσκεψη ομάδας μπάσκετ του "ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ" στα σχολεία του Δήμου Πωγωνίου


Επίσκεψη στα σχολεία του Δήμου Πωγωνίου πραγματοποίησε σήμερα επιτελείο της ομάδας μπάσκετ «ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ», με στόχο να έρθουν τα παιδιά σε άμεση επαφή με το άθλημα.
 Η φωτογραφία είναι από τη συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Κων/νο Καψάλη και τον Εντεταλμένο Δ.Σ. κ. Αναστάσιο Γιούνη.

Παρών ο Στέφανος Φούσας στις εκλογές του ΙΣΑ


Ο κ. Στέφανος Φούσας με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και υποψήφιο Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη και την Πρόεδρο των Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Ματίνα Παγώνη σε συζήτηση αναφορικά με τις εκλογές του ΙΣΑ.

Συνελήφθη 61χρονος ημεδαπός σε χωριό του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας και περί όπλων


Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, ποσότητα ανεπεξέργαστου καπνού, βάρους (30) κιλών και (100) γραμμαρίων και αποξηραμένα φύλλα καπνού, βάρους (69) κιλών και (500) γραμμαρίων
Συνελήφθη, σήμερα (18-10-2018) το πρωί σε χωριό του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 61χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας και περί όπλων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο ερευνών για την καταπολέμηση της παράνομης κατοχής, επεξεργασίας και πώλησης λαθραίου καπνού και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών ότι ο 61χρονος κατέχει σε χώρους της οικίας του, μεγάλη ποσότητα καπνού, την οποία επεξεργάζεται και στη συνέχεια εμπορεύεται στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Άρτας, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
τέσσερις νάιλον σακούλες με ανεπεξέργαστο λαθραίο καπνό, συνολικού βάρους (30) κιλών και (100) γραμμαρίων,
 αποξηραμένα φύλλα λαθραίου καπνού (σε αρμάθες), συνολικού βάρους (69) κιλών και (500) γραμμαρίων,
δύο ζυγαριές ακριβείας,
 ένας μεταλλικός ζυγός (καντάρι),
ένα μαχαίρι.
Η κατασχεθείσα ποσότητα καπνού θα αποσταλεί στο Τελωνείο Άρτας για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων δασμών.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας.

Δήμος Πωγωνίου: Παράταση στις εγγραφές του αγώνα «Ο Δρόμος της Νίκης» μέχρι την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, ώρα 23:00





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο 1ος αγώνας «Ο Δρόμος της Νίκης» που διοργανώνεται από το Δήμο Πωγωνίου στο ιστορικό Καλπάκι, κερδίζει τους φίλους του τρεξίματος που θα τιμήσουν με την παρουσία τους την έναρξη των εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2018».
Λίγες μόνο θέσεις έχουν απομείνει και για τους δύο αγώνες, με την Οργανωτική Επιτροπή να δίνει παράταση των εγγραφών μέχρι σήμερα στις 23:00.
Εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: https://myadventure.gr/registration  

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εκδηλώσεις για τον Άγιο Αρτέμιο: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πέριξ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου


«Προσωρινές κυκλοφοριακές  ρυθµίσεις, πέριξ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου της πόλεως των Ιωαννίνων, κατά τον εορτασµό του Προστάτου του Σώµατος της ΕΛ.ΑΣ. Αγίου Αρτεµίου και της Ηµέρας της Ελληνικής Αστυνοµίας, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018».
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνοµίας Ιωαννίνων Α) Έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 420 Π.Κ.
2. Τις διατάξεις των άρθρων 52 παρ.2, 44 και 109 του Ν. 2696 / 99 «Περί Κυρώσεως του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», όπως τροποποιήθηκε - αντικαταστάθηκε και ισχύει.
3. Την υπ’ αρίθµ. 6786/ 18 / 2096907 από 17-10-2018 αναφορά –πρόταση του Τ.Τ. Ιωαννίνων.
4. Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισµού. Β) Αποσκοπώντας στην οµαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας πεζών και οχηµάτων, πέριξ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου της πόλεως των Ιωαννίνων, κατά τον εορτασµό του Προστάτου του Σώµατος της ΕΛ.ΑΣ. Αγίου Αρτεµίου και της Ηµέρας της Ελληνικής Αστυνοµίας:
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
 Ά ρ θ ρ ο 1ο Την προσωρινή απαγόρευση της στάθµευσης των οχηµάτων επί της οδού Μητροπόλεως, το Σάββατο 20-10-2018 και από ώρα 08:00’, έως πέρατος της Θείας Λειτουργίας – Δοξολογίας και των λοιπών εκδηλώσεων.
Ά ρ θ ρ ο 2ο - 2 - Η τοποθέτηση προσωρινής σήµανσης θα γίνει µε ευθύνη – µέριµνα του Τµήµατος Τροχαίας Ιωαννίνων, το οποίο εξουσιοδοτείται για τη λήψη πρόσθετων µέτρων κυκλοφοριακής ασφάλειας, εφόσον απαιτηθεί.
Ά ρ θ ρ ο 3ο Οι παραβάτες της παρούσας τιµωρούνται σύµφωνα µε τις ποινές που ορίζονται από τον Ν.2696/99 (Κ.Ο.Κ.), όπως τροποποιήθηκε – αντικαταστάθηκε και ισχύει, καθώς και µε τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για τη διάθεση δασικών προϊόντων της συστάδας 1β δημοτικού δάσους Αργυροχωρίου


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΔΑΣ 1β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΑΡΓΥΡΟΧΩΡΙΟΥ.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
α) τις διατάξεις του Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
β) τις διατάξεις του Ν.3463/2006(ΦΕΚ 114/8-06-2006 τεύχος Α΄) Δημοτικός & Κοινοτικός Κώδικας
γ) τις διατάξεις του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/7-06-2010 τεύχος Α΄)-Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης
δ) την ισχύουσα Διαχειριστική Μελέτη του Δημοτικού δάσους Αργυροχωρίου  που εγκρίθηκε με την υπ΄αριθμ. 22044/1543/25-05-2015, απόφαση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου-Δυτ.Μακεδονίας
ε) την αριθ. 210/2018  Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί εκμίσθωσης
στ) την 138/2018 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.
 ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
          δημοπρασία πλειοδοτική φανερή και προφορική για τη διάθεση δασικών προϊόντων, της συστάδας 1β  του δημοτικού δάσους Αργυροχωρίου  Δήμου Πωγωνίου, με τους εξής όρους:
1.      Περιγραφή:
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΣΤΑΔΩΝ-ΛΗΜΜΑΤΩΝ
- Επισημάνεται ότι 2 χ.κ.μ. καυσόξυλων ισοδυναμούν με 1 τόνο καυσόξυλων.
2.      Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας:
                   Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, διεξάγεται δε κατά την ορισθείσα ημέρα και ώρα που αναφέρεται παρακάτω. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ' όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά.
                    Οι προσφορές των πλειοδοτών αναγράφονται στα πρακτικά κατά σειρά εκφωνήσεως μετά του ονοματεπωνύμου του πλειοδότη. Πάσα προσφορά είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αύτη μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη. 

Παγκόσμια ημέρα σπονδυλικής στήλης: Μάστιγα τα οστεοπορωτικά κατάγματα για τους ηλικιωμένους


Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί  για τους ηλικιωμένους τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο τα οστεοπορωτικά κατάγματα της Σπονδυλικής Στήλης, η Παγκόσμια Ημέρα της οποίας εορτάζεται σήμερα στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Περισσότεροι από 400.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από μυοσκελετικές νόσους, (οστεοπόρωση, διαταραχές σπονδυλικής στήλης, τραυματισμούς) και ζουν με χρόνιους πόνους στην σπονδυλική στήλη και τη μέση!
Μάλιστα, οι μυοσκελετικοί νόσοι και η αρθρίτιδα  είναι από τις βασικές αιτίες για αναπηρίες, απουσίες από την εργασία, νοσοκομειακή περίθαλψη και θανάτους στην τρίτη ηλικία.
Τη μερίδα του λέοντος στις μυοσκελετικές νόσους κατέχει η οστεοπόρωση που πλήττει  τους ηλικιωμένους με κατάγματα κυρίως στην σπονδυλική στήλη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από οστεοπόρωση περίπου 14.000.000 άτομα  καιέχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 1.500.000 νέα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης.
Τα 750.000 από αυτά συμβαίνουν στην Σπονδυλική Στήλη!
Σήμερα στη Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου 400.000 γυναίκες άνω των 50 χρόνων πάσχουν από βαριά οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης που συνοδεύεται από κατάγματα σπονδύλων. 
Ο αντίστοιχος αριθμός ανδρών με βαριά οστεοπόρωση υπολογίζεται σε περίπου 50.000 άτομα.
«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση του αριθμού των οστεοπορωτικών καταγμάτων ηλικιωμένων στην σπονδυλική στήλη, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα οδηγούν πολλούς ασθενείς σε αναπηρία και τον θάνατο» αναφέρει ο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργός στο  401 ΓΣΝΑ  κ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας, με  αφορμή την σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης και την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπορώσεις (20 Οκτωβρίου).

Παρακάλαμος: Η Γ΄ Λυκείου Δολιανών διοργανώνει πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου


Η Γ΄ Λυκείου Δολιανών διοργανώνει πάρτι στο PLEGMA cafe bar, στον Παρακάλαμο Πωγωνίου, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Μεταμόρφωσης Αττικής διοργανώνει το ''Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών'' σε συνεργασία με το Δήμο Μεταμορφωσης, στο συνεδριακό κέντρο της Μεταμόρφωσης, Λητούς και Κύμης, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, ώρα 18:30


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Μεταμόρφωσης Αττικής διοργανώνει το ''Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών'' σε συνεργασία με το Δήμο Μεταμορφωσης, στο συνεδριακό κέντρο της Μεταμόρφωσης, Λητούς και Κύμης, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου και ώρα 18:30΄.

Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2019


Για έκτη συνεχή χρονιά θα γίνει φέτος το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου και στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ιωαννίνων η τοπική διοργάνωση της 17ης Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών EUSO 2019 μεταξύ μαθητών Λυκείου. Μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές της Α΄ ή της Β΄ Λυκείου, οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε ομάδες των τριών από κάθε τάξη σε τρία πειράματα (Φυσικής Χημείας και Βιολογίας).
Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές μπορούν να το δηλώσουν στον καθηγητή φυσικών επιστημών του σχολείου τους, μέσω του οποίου θα μεταφερθεί στο ΕΚΦΕ η επιθυμία συμμετοχής των μαθητών αυτών στην Ολυμπιάδα.
Οι δηλώσεις να γίνουν όσο το δυνατόν ταχύτερα ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την προετοιμασία των ομάδων εν όψει του διαγωνισμού.
Θα δοθούν τρία βραβεία και η ομάδα που θα κατακτήσει το 1ο θα πάρει μέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό EUSO 2019 που θα διεξαχθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 στις Σέρρες.
Η ομάδα που θα κατακτήσει το 1ο βραβείο σ΄ αυτό τον διαγωνισμό θα συμμετάσχει στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EUSO 2019.
Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΕΚΦΕ Ιωαννίνων με mailστο ekfe@dide.ioa.sch.gr ή τηλεφωνικά στο 2651067717 εργάσιμες μέρες και ώρες ή στο 6945109808.

Σπερμοδιάγραμμα: Πότε είναι φυσιολογικό, τι δείχνει για την υγεία


Τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπέρματος είναι πολύ σημαντικά για την σύλληψη, ενώ όταν είναι φτωχά μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σπέρματος που καθορίζουν την γονιμότητα του άνδρα: η συγκέντρωση (αριθμός) των σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστό του λίτρου (ml) σπέρματος, η μορφολογία (σχήμα) και η κινητικότητά τους.
Η εξέταση που μπορεί να αξιολογήσει και τις τρεις αυτές παραμέτρους είναι το σπερμοδιάγραμμα.
«Η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων θεωρείται φυσιολογική όταν είναι 15-200 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος», εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Όσο πιο χαμηλός είναι ο αριθμός, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Κάθε τιμή κάτω από 15 εκατομμύρια ανά ml θεωρείται παθολογικά χαμηλή, δηλαδή ο άνδρας πάσχει από ολιγοσπερμία. Αν, όμως, δεν ανευρίσκονται καθόλου σπερματοζωάρια, ο άνδρας έχει αζωοσπερμία. Οι  τιμές πάνω από 200 εκατομμύρια θεωρείται ότι είναι πολύ υψηλές και σπανίως τις παρατηρούμε».
Η παραγωγή των σπερματοζωαρίων γίνεται στους όρχεις, όπου παράγεται και η κύρια ορμόνη του ανδρικού φύλου, η τεστοστερόνη.
Θεωρητικώς, έναν νέος και υγιής άνδρας παράγει σε καθημερινή βάση 100 εκατομμύρια νέα σπερματοζωάρια. Στην πράξη, όμως, ο ημερήσιος αριθμός των παραγόμενων σπερματοζωαρίων είναι 15-80 εκατομμύρια, ανάλογα με πολλούς παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται νοσήματα και διαταραχές (π.χ. μία ίωση, υψηλός πυρετός), ορισμένες παράμετροι του τρόπου ζωής κ.λπ.