Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Οι κάτοικοι της Άνω Λάβδανης έστρωσαν μόνοι τους το δρόμο στην περιοχή Αρμύρες

Φωτό: Δόσης Κωνσταντίνος
Μετά την κακοκαιρία με τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξε ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων και το Πωγώνι τις τελευταίες μέρες, ήρθε στην επιφάνεια ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές δεκαετίες την περιοχή Αρμύρες.
Ο επαρχιακός δρόμος για μια ακόμη φορά έγινε και πάλι αδιάβατος με αποτέλεσμα οι λιγοστοί στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι κάτοικοι της Άνω Λάβδανης να είναι αδύνατο να  μετακινούνται προς τα διπλανά χωριά  Δημόκορη, Ψηλόκαστρο, Στρατίνιστα  αλλά και προς το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου.
Παρά τις  εκκλήσεις τους προς τον Δήμο Πωγωνίου καθώς και την Περιφέρεια Ηπείρου το πρόβλημα δεν λύθηκε.
Έτσι σήμερα πήραν την πρωτοβουλία και έριξαν μόνοι τους ποσότητα χαλικιού ώστε ο δρόμος να γίνει πάλι προσβάσιμος και να είναι δυνατή η μετακίνηση τους.

Για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι των απομακρυσμένων αυτών χωριών βρίσκονται αντιμέτωποι με την απομόνωση και  προσπαθούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Bridging Europe: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 4,2%

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει «το Χωνί» και διεξήγαγε η Bridging Europe ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 4,2% στην πρόθεση ψήφου.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση:
ΣΥΡΙΖΑ: 22,4%
ΝΔ: 18,4%
ΚΚΕ: 7,4%
Χρυσή Αυγή: 7,1%
ΠΑΣΟΚ: 4,9%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3,2%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,5%
Ένωση Κεντρώων: 2,2%
Λαϊκή Ενότητα: 2,1%
Ποτάμι: 1,1%
Αναποφάσιστοι:  26,1%.

Opinion Poll: Προβάδισμα Ν.Δ με 12,5%

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» από την Opinion Poll, η διαφορά είναι συντριπτική υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
Στην πρόθεση ψήφου:
Ν.Δ.: 31%
ΣΥΡΙΖΑ: 18,5%
Χρυσή Αυγή:  6,5%
ΚΚΕ: 5,5%
Δημοκρατική Συμπαράταξη:  5%
Πλεύση Ελευθερίας: 3%
Ανεξάρτητοι Έλληνες:  2%
Ένωση Κεντρώων: 2%
Λαϊκή Ενότητα: 1,5%
Σε διπλάσια ποσοστά παραμένουν οι αναποφάσιστοι. 
Το 44% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκε στη ΔΕΘ σε μεγαλύτερη παροχολογία από τον Αλέξη Τσίπρα.
Το 30% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός «υποσχέθηκε» περισσότερα από τον πρόεδρο της ΝΔ. Το 26% δεν πήρε θέση.
Επίσης, το 71% δηλώνει πως διαφωνεί με την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να επιστρέψει τα 246 εκατ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες στους υπερθεματιστές και το 26% συμφωνεί.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να οργανώσει τη Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα ενίσχυσε την εικόνα της χώρας και το 21% θεωρεί πως ζημιώθηκε.

Τεσσάρα του Αγροτικού Αστέρα επί του Πανζαγορισιακού (4-0)-Διπλό της ΑΕΔ Πωγωνάτος επί του Α.Σ. Απείθαρχου (1-3)

*Άνετα ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά επικράτησε το απόγευμα του Σαββάτου στον Παρακάλαμο επί του Πανζαγορισιακού με σκορ 4-0.
Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 1-0 στο  18΄ με το Γρίβα Χρήστο και διπλασίασαν τα τέρματα με πλασέ του ίδιου στο 57΄.
Ο Φερούλης Μάριος, με σουτ ανέβασε τον δείκτη του σκορ  3-0 στο 66' και το  έκανε το τελικό 4-0 με σουτ στο 75΄.
Αγροτικός Αστέρας:

Καραθανάσης Νικόλαος, Σκόρδος Κων/νος (Δρίβας Λάζαρος 75΄), Μητρογιάννης  Δημήτρης, Παπαναστασίου Αλέξανδρος, Γκάνας Κων/νος, Μπαζώρας Γεώργιος-Φοίβος, Γρίβας Χρήστος, Ζότα Αρσέν, Κατσαβριάς Βασίλειος (Γκόνης Πέτρος 46΄), Φερούλης Μάριος, Μακρής  Χρήστος (Ζηκόπουλος Δημήτριος 77΄) 
*Με τρίποντο (1-3) στο Στάθης Τσανακτσής  επί του Απείθαρχου συνέχισε η  Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος.
Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ με κεφαλιά του Κατζιώτη Ιωάννη  στο 27΄ και έκαναν το 0-2 με σουτ έξω από την περιοχή του Τσαραώση Ευάγγελου  στο 63΄.
Το 0-3 έκανε με πλασέ ο Παπάζης Ιωάννης στο 74΄.
Ο Απείθαρχος μείωσε σε 1-3 με απευθείας εκτέλεση φάουλ  του Ζιάρα Ευάγγελου  στο 90΄.
Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:
Μπαλλατζία Σεμπαστιάνο, Ναθαναήλ Νικήτας, Ντέλλας Κων/νος, Καλογέρης Χαράλαμπος, Καπρινιώτης Ευστράτιος, Τσαραώσης Ευάγγελος, Μπάγιας Ελευθέριος, Brami Jorgo, Κατζιώτης Ιωάννης (Καραμπίνας Ιωάννης 65΄) Αναστασιάδης Ευθύμιος (Παπάζης Ιωάννης 25΄),  Ζενέλης Πάτροκλος (Ναθαναήλ Κωνσταντίνος 46΄)

Τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής (Α΄ Όμιλος Β΄ Ερασιτεχνικής):
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 4-0  
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ - Α.Π.Ο.Ε.Λ. 1-1  
Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 1-3
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ - Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ ΚΡΥΑΣ  (17:00)  
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (17:00)  
Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Ε.ΓΙΑΝΝΕΝΑ (17:00)  
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (17:00)  
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (17:00)  

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 57χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή

Συνελήφθη, χθες (23-09-2016) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, 57χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 57χρονο διότι κατελήφθη να κατέχει παράνομα ένα πιστόλι κρότου.
Το παραπάνω όπλο κατασχέθηκε και θα αποσταλεί στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 18χρονος ημεδαπός για κλοπή μοτοποδηλάτου

Συνελήφθη, σήμερα (24-09-2016) μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 18χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή μεταφορικού μέσου.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 18χρονος χθες (23-09-2016) το βράδυ αφαίρεσε από την πόλη των Ιωαννίνων ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο, ιδιοκτησίας 39χρονου ημεδαπού.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε το κλεμμένο μοτοποδήλατο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.   

ΠΑΣ Γιάννινα - Πλατανιάς 0-0

Κόλλησαν στο 0-0 ΠΑΣ Γιάννινα και Πλατανιάς 

ΠΑΣ Γιάννινα και Πλατανιάς κόλλησαν στο μηδέν  στον άθλιο  αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων.
Ένα αποτέλεσμα πέρα και για πέρα άδικο για δύο ομάδες που κυνήγησαν με πάθος και αξιώσεις το γκολ της νίκης, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο.
Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν κακή, έλειψαν οι μεγάλες φάσεις.
Στο δεύτερο ημίχρονο η μπάλα πήγαινε πάνω κάτω, μεγάλες ευκαιρίες και για τις δύο ομάδες.
Οι φιλοξενούμενοι μετά την αποβολή του Λίλα στο 89' είχαν δύο σημαντικές στιγμές για να πάρουν τη νίκη, αλλά ο Γιακουμάκης ήταν άστοχος.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Πετράκης): Περιστερίδης, Μπουκουβάλας, Μπέριος, Σκόνδρας, Ναδάλες, Κοζορώνης, Λίλα, Κούτρης (70' Δώνης), Μαμπουλού, Ζάιρο (75' Βιντάλ), Κόντε (83' Φερφελής).
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Παράσχος): Σωτηρίου, Αποστολόπουλος (83' Γουνδουλάκης), Καρυπίδης, Μπανανά, Βάντερσον, Γκνιάτιτς, Στανισάβλιεβιτς, Μουνάφο (66' Στάθης), Μενδρινός (91' Ντιλαβέρ), Γιακουμάκης, Μανούσος.

Συνελήφθη άμεσα 38χρονος ημεδαπός, για κλοπή κινητού τηλεφώνου στην Άρτα

Συνελήφθη, χθες (23-09-2016) το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, ένας 38χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν άμεσα και συνέλαβαν τον 38χρονο, διότι λίγο νωρίτερα είχε αφαιρέσει από εσωτερικό χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, ένα κινητό τηλέφωνο, ιδιοκτησίας 37χρονου ημεδαπού.
Στην κατοχή του 38χρονου, βρέθηκε το κλεμμένο κινητό και αποδόθηκε στον παθόντα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

«Γιορτή τσίπουρου» από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ζεφυρίου, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, ώρα 20:30, στην πλατεία, μπροστά από το οίκημα του Συλλόγου, Αλαμάνας και Παναγίας Γρηγορούσας στο Ζεφύρι

Η αναβίωση της απόσταξης του τσίπουρου από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ζεφυρίου, είναι ένα έθιμο που κρατάει χρόνια και το οποίο έχει καταξιωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα του Ζεφυρίου. Απόδειξη ότι το τιμούν με την παρουσία τους όχι μόνο τα μέλη του Συλλόγου, αλλά πολλοί ακόμα Ηπειρώτες και φίλοι της Ηπείρου από άλλες περιοχές της Αττικής, αλλά και δημότες του Δήμου Φυλής, που έχουν συνηθίσει να μετέχουν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο παραδοσιακό δρώμενο, αλλά και στο τρικούβερτο γλέντι που το συνοδεύει.
Η τελετουργία της παρασκευής του τσίπουρου, του παραδοσιακού ηπειρώτικου αλκοολούχου ποτού, που συνδέεται άρρηκτα με την ζωή των γεωργών και των ποιμένων της Ηπείρου, που διαβιώνουν στην ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, είναι ανεπανάληπτη και μοναδική. Η σημασία του υπήρξε σημαντική και στην κοινωνική ζωή, καθώς αποτέλεσε το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε κοινωνικής εκδήλωσης.
Στις μέρες μας, το τσίπουρο παρά τον σκληρό ανταγωνισμό των ποτών από το εξωτερικό, παραμένει σταθερή αξία, εξαιτίας του φυσικού τρόπου παρασκευής του, που το απαλλάσσει από τις ανθυγιεινές προσμίξεις. 
Χάρη στην προσήλωσή των Ηπειρωτών στην παράδοση του τόπου τους, αποτελεί σήμερα, απαραίτητο συνοδευτικό των ορεκτικών στο τραπέζι.
Για τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ζεφυρίου, η μυσταγωγία της παρασκευής του τσίπουρου βοηθάει στην διάδοση της παράδοσης και συσπειρώνει τα μέλη του. Τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ή να θυμηθούν τις συνήθειες των γονέων και των παππούδων τους. Με τον τρόπο αυτό μυούνται στην παράδοση και νέοι άνθρωποι, χωρίς , κατ’ ανάγκη να έχουν Ηπειρώτικη καταγωγή.
Γι’ αυτό άλλωστε, ο Πρόεδρος Ηλίας Αθανασόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος Νίκος Μάλαμος και τα μέλη του Δ.Σ., δεν υπολογίζουν τον προσωπικό τους χρόνο για την επιτυχία του δρώμενου. Τον διαθέτουν απλόχερα για να προσφέρουν στους συντοπίτες τους αλλά και στην τοπική κοινωνία.
Αποδείχτηκαν κατά το παρελθόν αντάξιοι της πατροπαράδοτης Ηπειρώτικης φιλοξενίας και κέρδισαν την αναγνώριση των προσκεκλημένων οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά τον αύλειο χώρο που βρίσκεται μπροστά από τα γραφεία του Συλλόγου, επί της οδού Παναγίας Γρηγορούσας... Άνθρωποι κάθε ηλικίας χόρεψαν με την παραδοσιακή Ηπειρώτικη κομπανία και γεύτηκαν το τσίπουρο, που κύλισε σταγόνα – σταγόνα στα ποτήρια από τον παραδοσιακό αποστακτήρα.
Την μυσταγωγία της παρασκευής γνήσιου Ηπειρώτικου τσίπουρου, θα επαναλάβει και φέτος ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ζεφυρίου, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016, στις 20.30′ το βράδυ, μπροστά από το οίκημα του Συλλόγου, Αλαμάνας και Παναγίας Γρηγορούσας στο Ζεφύρι.
Όσοι θα παρευρεθούν, θα διασκεδάσουν με την Ηπειρώτικη μουσική κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα στο κλαρίνο  τους, Λευτέρη Κωνσταντίνου και Λευκοθέα Φιλιππίδη, στο τραγούδι. Θα τραγουδήσουν ακόμη, 2 πολλά υποσχόμενοι νέοι, ο Γιώργος και Κωνσταντίνος Κόντης. 
Θα χορέψουν όλοι, μετά την χορευτική παράσταση του Χορευτικού Ομίλου του Συλλόγου και των χορευτικών γειτονικών Ηπειρώτικων αποδημικών Συλλόγων.

Και επειδή το τσίπουρο δεν πίνεται ξηροσφύρι θα προσφερθούν εδέσματα και ηπειρώτικες πίτες, που θα παρασκευάσουν, θα ζημώσουν και θα φουρνίσουν και ψήσουν οι γυναίκες του Συλλόγου.

Γιάννενα: Εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 θα αφιχθεί στα Ιωάννινα για να εγκαινιάσει το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
18:00 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο Κάστρο των Ιωαννίνων.
Υποδοχή από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς κα Σοφία Στάικου.
19:00-20:00
*Αγιασμός
*Χαιρετισμός από:
-την κα Σοφία Στάικου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.
-τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα
-την Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπο, κα Όλγα Γεροβασίλη
-τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος
κ. Ιερώνυμο
-τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Ξενάγηση από τη Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κυρία Αλεξάνδρα Ράπτη
20:40 Μουσική παράσταση.
21:00 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος».

Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αθήνα.

Ο Προγραμματισμός των πληρωμών των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έως το τέλος του χρόνου

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έως το τέλος του 2016, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης (70%) στα τέλη Οκτωβρίου και το υπόλοιπο (30%) καθώς και την καταβολή της Πράσινης Ενίσχυσης στα τέλη Δεκεμβρίου, γνωστοποίησε ο Οργανισμός.
Σύμφωνα με αυτό, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί εκκρεμότητες πληρωμών όλων των καθεστώτων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2015.
Επίσης, η πληρωμή για Εξισωτική Αποζημίωση 2014 προγραμματίζεται τον Σεπτέμβριο, ενώ συμπληρωματική πληρωμή για Εξισωτική του 2015 θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου.
Στα γεωργοπεριβαλλοντικά, έως τέλος του έτους αναμένεται να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες για τα προγράμματα Βιολογικής Κτηνοτροφίας, Σπάνιων Φυλών, Βιολογικής Γεωργίας και Νιτρορύπανσης, ετών 2012-2014 (οι δύο πρώτες έχουν ξεκινήσει να πληρώνονται, ενώ αυτές τις ημέρες οι ΔΑΟΚ αποστέλλουν τις πρώτες λίστες δικαιούχων για Βιολογική Γεωργία και Νιτρορύπανση).
Τα υπόλοιπα μέτρα (αμπελώνα Θήρας, μακροχρόνιας παύσης εκμ/σης γεωργικών γαιών, παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας, αμειψισπορά / ολοκληρωμένη καπνού), για τα έτη 2012-2015, αναμένεται να πληρωθούν σταδιακά έως τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο 2016.
Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ έως το τέλος του έτους έχει ως εξής:
Άμεσες Ενισχύσεις
Για την επόμενη περίοδο και μέχρι τα τέλη του έτους, προγραμματίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκκρεμότητες του 2015 αλλά και παλιότερων ετών ως εξής:
Μέχρι 15 Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί εκκρεμότητες πληρωμών όλων των καθεστώτων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2015, δηλαδή βασικής ενίσχυσης, πράσινης ενίσχυσης, γεωργών νεαρής ηλικίας, και όλων των συνδεδεμένων καθεστώτων.
Στα τέλη Οκτωβρίου  θα γίνει πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2016 σε ποσοστό μέχρι 70%.
Περί τις 20/12 θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση της βασικής & πράσινης ενίσχυσης και γεωργών νεαρής ηλικίας έτους 2016.
Εξισωτικές

Τριήμερες εκδηλώσεις, 1, 2 και 3 Οκτωβρίου για τα 73 χρόνια, από την ημέρα του Ολοκαυτώματος των Λιγκιάδων

Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών συνδιοργανώνουν τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης που θα είναι τριήμερες και θα ξεκινήσουν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου με επιμνημόσυνη δέηση στις 10:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Αμφιθέα.
Στις 20:30 του Σαββάτου στους Λιγκιάδες θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» του
Μίκη Θεοδωράκη με τον Αχιλλέα Φρέστα, την Αναστασία Ζώη και την Γεωργία Αναστάση.
Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιείται την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και θα ξεκινήσει στις 10:30 με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.
Στις 11:00 π.μ. στο χώρο του μνημείου θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Δήμαρχο Θ. Μπέγκα και θα ακολουθήσουν προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 19:00 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λιγκιάδων με την εκδήλωση μνήμης και αναστοχασμού.
Ομιλητές θα είναι ο Αλέξανδρος Φαρμάκης, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου που θα αναπτύξει το θέμα της γερμανικής λογικής της βίας και θηριωδίας, η Μαρούλα Παπαευσταθίου –Τσάγκα, Δρ. Ιστορίας και Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων που θα παρουσιάσει οπτικοακουστικά τεκμήρια προσωπικής καταγραφής και τέλος ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου που θα μιλήσει για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων.

Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις από την ΕΚΕ, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ώρα 12:30 στους Χουλιαράδες

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων θα πραγματοποιούν δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις στο χωριό Χουλιαράδες για τους κατοίκους του χωριού και των περιχώρων, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, και από ώρα 12:30 το μεσημέρι έως και 5:00 το απόγευμα.

Ακολούθως-ώρα 5.00 το απόγευμα - θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός στον κεντρικό ναό του χωριού.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (26-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας-Μαλούνι- Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (27-09-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (28-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (29-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος -Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (30-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Κυριακή (02-10-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί - Γλυκή.

Περιφέρεια Ηπείρου: Έγκριση ένταξης έργου για τη μείωση των παραγόμενων αστικών αποβλήτων

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, στη σημερινή του έκτακτη συνεδρίαση, ενέκρινε την ένταξη του έργου "UrBAN-WASTEUrban Strategies for Waste Management in Tourist Cities " στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020 Call: H2020-WASTE-2015-two-stage Topic: WASTE-6b-2015.
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη συστημάτων αποτροπής και διαχείρισης σε πόλεις που δέχονται υψηλό αριθμό τουριστών με προοπτική τη μείωση των παραγόμενων αστικών αποβλήτων και την βελτίωση της διαχείρισής τους σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, στοχεύει στην ενίσχυση των στρατηγικών αντιμετώπισης των παραγόμενων αστικών αποβλήτων ως πρώτη ύλη για την παραγωγή δευτερογενών προϊόντων. "Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η τεχνογνωσία που δίνεται μέσω του έργου" τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Τ. Καλογιάννη, ενώ ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πανέτοιμη για την υλοποίηση έργων ουσίας από τα νέα διασυνοριακά προγράμματα.
Στο "UrBAN-WASTE – Urban Strategies for Waste Management in Tourist Cities " συμμετέχουν 27 εταίροι από διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μεταξύ αυτών συμμετέχουν και δέκα πόλεις πιλότοι που δέχονται αυξημένο πληθυσμό τουριστών ανά έτος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εν λόγω πρόταση και την αίτηση χρηματοδότησης για 100% χρηματοδότηση της πρότασης συνολικού κόστους 4.248.782,50 ευρώ, ενώ το ποσό που αναλογεί στον εταίρο "Περιφέρεια Ηπείρου" είναι 23.225 ευρώ για όλη τη διάρκεια του προγράμματος 2016-2019.
Στο πλαίσιο της αποδοχής έγκρισης ένταξης του εν λόγω έργου, η Περιφέρεια Ηπείρου διά των υπηρεσιών της συμμετέχει στην υλοποίηση του προγράμματος μέσω των παραδοτέων του προγράμματος.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε επίσης την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας προκειμένου να προωθηθεί εντός τακτών ημερομηνιών η εκτέλεση συγκεκριμένων έργων, ενώ προέκρινε την τροποποίηση του προϋπολογισμού και για την πρόσληψη επιτυχόντων παρελθόντος διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Πρέβεζας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (26-09-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγία Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (27-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (28-09-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (29-09-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (30-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.
Κυριακή (02-10-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καστροσυκιά – Κανάλι – Νικόπολη – Μιχαλίτσι – Φλάμπουρα – Μύτικας – Παντοκράτορας – Άγιος Θωμάς - Νεοχώρι.