Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Προϋποθέσεις και βασικές γνώσεις στο καρτέρι του αγριόχοιρου


Του Γιάννη Αμπατζίδη

Είναι αδιαμφισβήτητα ο ρόλος που στην ουσία «κλειδώνει» το αποτέλεσμα κατά την διεξαγωγή του κυνηγιού του αγριόχοιρου. Είναι εκείνο το λεπτό σημείο, που κρίνεται η πολυπόθητη κάρπωση καθώς αναμένεται απ’ όλη την ομάδα, να ανταμειφθούν οι όποιες προσπάθειες καταβλήθηκαν από κοινού. Είναι ο ήχος της «βαριάς» τουφεκιάς που ευελπιστούν όλοι κάποια στιγμή να… ηχήσει στα αυτιά τους!
Ο τρόπος του ομαδικού κυνηγιού που συνηθίζεται από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα, έχει σαν βάση στρατηγικής τους σιωπηλούς κυνηγούς, που στην κυριολεξία δεν κυνηγούν, αλλά, καραδοκούν. Αυτό πάντα απαιτούσε και συνεχίζει να απαιτεί, άτομα τα οποία διακατέχονται από ηρεμία, υπομονή και αποθέματα τεράστιας ψυχραιμίας.
Πέρα του χαρακτήρα ενός τέτοιου ατόμου, απαιτούνται σαφώς και οι σκοπευτικές ικανότητες. Κάτι το οποίο εκτός από το ταλέντο που μπορεί να χρίζει έναν τέτοιο κυνηγό, επιβάλλεται η προάσκηση και η εξοικείωση με το όπλο.
Οι αγριόχοιροι έχουν χαράξει συγκεκριμένα περάσματα (διάβες) στα μέρη που ζούνε, καθώς αυτά, θα πρέπει να ελέγχονται συνεχώς από τα μέλη της παρέας που σκοπεύουν να αναλάβουν το πόστο των καρτεριών. ..
Συνήθως, παραμένουν ίδια για πολλά χρόνια, εκτός κι αν μεσολαβήσουν διάφορα φυσικά αίτια που θα αλλάξουν την κατάσταση τους, όπως π.χ μια κατολίσθηση, η πτώση ενός δέντρου το οποίο φράζει την διαδρομή τους κ.λ.π, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα οι αγριόχοιροι να δημιουργούν παραπλήσια περάσματα έστω και μερικών μέτρων. Ακόμη όμως κι αυτά τα μέτρα διαφοράς, όταν δεν γίνονται αντιληπτά από τους κυνηγούς, δίνει την δυνατότητα διαφυγής των ζώων.

Συλλήψεις για ναρκωτικά στο 6ο χμ της Εθνικής Οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας

Συνελήφθησαν, χθες (05-09-2016) το απόγευμα στο 6ο  χμ της Εθνικής Οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας, 25,24, 25 και 27 ετών, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και καταδικαστική απόφαση.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ. Φορτηγό  στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις άνδρες, βρέθηκε στην κατοχή τους μία συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης.
Από τον περαιτέρω έλεγχο των στοιχείων τους διαπιστώθηκε ότι, σε βάρος του 27χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιά, ποινής φυλάκισης πέντε μηνών, για ψευδή καταμήνυση.
Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Τροχαίο με ανατροπή στρατιωτικού οχήματος στο 12ο χμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης

Ανατροπή στρατιωτικού οχήματος σημειώθηκε στις 15:00 στο 12ο  χμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης.
Το τροχαίο σημειώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ενώ στην περιοχή επικρατούσε κακοκαιρία με έντονη βροχόπτωση.
Οι δύο στρατιωτικοί, ο οδηγός και ο συνοδηγός του φορτηγού, τραυματίστηκαν ελαφρά, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Προανάκριση για το ατύχημα διεξάγει το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων. 

Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ιδρύει παράρτημα στα Γιάννενα

Παραρτήματα σε επτά Δήμους, μεταξύ αυτών και στο Δήμο Ιωαννιτών, ιδρύει το Ε.Α.Π..
 Στα παραρτήματα θα πραγματοποιούνται:
- Η διεξαγωγή σεμιναρίων ή κύκλων ομιλιών απευθυνόμενων στους φοιτητές αλλά και στο ευρύτερο κοινό της περιοχής που εδρεύει κάθε Παράρτημα και Κέντρο Σπουδών από το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ιδρύματος ή σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό άλλων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και λοιπούς φορείς και Αρχές.
 - Η διεξαγωγή των Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων (Ο.Σ.Σ.).
 - Η λειτουργία βιβλιοθήκης, καθώς και αναγνωστηρίου με τη δυνατότητα χρήσης Η/Υ και διαδικτύου για την πρόσβαση των φοιτητών στις εκάστοτε παρεχόμενες ηλεκτρονικά, εκπαιδευτικές και άλλες υπηρεσίες του Ιδρύματος.
- Η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης ή αντίστοιχων Γραφείων, της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, των Γραφείων Διασύνδεσης, Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων καθώς και του γραφείου της επίβλεψης και τεχνικής υποστήριξης των χώρων και των προσφερόμενων ηλεκτρονικά υπηρεσιών.
- Η ανάπτυξη του προσφερόμενου εκπαιδευτικού υλικού από το Ίδρυμα, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες της έδρας του Ιδρύματος.
- Η λειτουργία χώρου για τηλεδιάσκεψη με τις κεντρικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στην έδρα του, των οργάνων μεταξύ τους, του εκπαιδευτικού προσωπικού με τους φοιτητές, καθώς και με τα λοιπά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής καθώς και με φορείς, οσάκις αυτό κρίνεται επιβεβλημένο.
- Η ανάπτυξη και λειτουργία κατάλληλων χώρων για τις συναντήσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού με τους φοιτητές εκτός τις από το νομό προβλεπόμενες Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (Ο.Σ.Σ.), είτε διζώσης, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την διάρκεια της φοίτησης τους, προς ενίσχυση της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Η λειτουργία χώρου με σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή επιστημονικών και μη απόψεων, στο πλαίσιο της εξελικτικής
διαδικασίας και της δια βίου μάθησης, με απώτερο στόχο την δυναμική παρέμβαση του Ιδρύματος στις τοπικές κοινωνίες
στο χώρο της μάθησης, της έρευνας και του πολιτισμού.
 - Σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις για λόγους ανυπέρβλητου κωλύματος ή ανωτέρας βίας καθώς και για λόγους συμβολικού χαρακτήρα, έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, δύναται η τελευταία να συνεδριάζει στα ως άνω Παραρτήματα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της 24ης/02-09-2016 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής

Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στη Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 02-09-2016, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 12-08-2016 συνεδρίασης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 24/02-09-2016
Αρ. Απόφασης/Θέμα
1281. Κατάρτιση σχεδίου του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το έτος 2017 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
1282. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 26-07-2016 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μανασσή Ζαγορίου», προϋπολογισμού € 50.000,00 με Φ.Π.Α.
1283. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 28-07-2016 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Διευθέτηση ομβρίων και αποκατάσταση ζημιών στην 3η επαρχιακή οδό στο Τ.Δ. Χαροκοπίου», προϋπολογισμού € 23.600,00 με Φ.Π.Α.
1284. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 26-07-2016 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση βατότητας οδού προς Μανωλιάσα», προϋπολογισμού € 60.500,00 με Φ.Π.Α.
1285. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 09-08-2016 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Γρεβενίτι – Βοβούσα – Όρια νομού», προϋπολογισμού € 120.000,00 με Φ.Π.Α.
1286. Έγκριση χορήγησης 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Κοσμηρά», αναδόχου Ιωάννη Γεωργούλα Ε.Δ.Ε., μέχρι την 31-10-2016.

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 37χρονος ημεδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μία μη νόμιμη αλλοδαπή

Συνελήφθη, χθες (05-09-2016) αργά το βράδυ στη διασταύρωση Καλπακίου Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Ιωαννίνων, ένας 37χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μία 50χρονη υπήκοο Αλβανίας, μη νόμιμη αλλοδαπή.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 37χρονος, όπου κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας μία 50χρονη υπήκοο Αλβανίας, η οποία στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων ενώ επιπρόσθετα σε βάρος της εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Έως τις 12 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στα δημόσια Ι.Ε.Κ.

Έως τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εγγραφών υποψήφιων σπουδαστών στα Δημόσια ΙΕΚ.
Το σύστημα θα κλείσει τη Δευτέρα 12/9/2016 και ώρα 14:00 και δεν θα δοθεί παράταση.
Η υποβολή των αιτήσεων είναι ηλεκτρονική και πραγματοποιείται στη διεύθυνση: https://diek.minedu.gov.gr
Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις αφορούν εγγραφή, μετά από διαδικασία επιλογής, στο Α’ εξάμηνο ειδικοτήτων που έχουν προκηρυχθεί στα Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για το χειμερινό εξάμηνο κατάρτισης 2016Β.

Παράταση για τα αυθαίρετα έως τον Οκτώβριο του 2018

Μειώνεται το παράβολο στα 250 ευρώ

Παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, που τίθεται σε ισχύ από τις 8 Οκτωβρίου.
Παράλληλα προβλέπεται μείωση των προστίμων για ειδικές, ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού και αύξηση των δόσεων αποπληρωμής σε 80.
Ταυτόχρονα μειώνεται και το παράβολο «τακτοποίησης» από τα 500 στα 250 ευρώ για παρανομίες με επιφάνεια έως 100 τ.μ.

Δολιανά Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου εορτή Γεννήσεως της Θεοτόκου παραδοσιακό πανηγύρι, στα Δολιανά Πωγωνίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 15:00

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016, και ώρα 15.00, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1. Επικύρωση των αποφάσεων-πρακτικού της αριθμ. 5/11-7-2016 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
2. Έγκριση Απολογισμού Εσόδων – Εξόδων οικονομικού έτους 2015 της Περιφέρειας Ηπείρου
3. Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Β΄ τρίμηνο έτους 2016
4. Τουριστικές πλεύσεις στον ποταμό Αχέροντα
5. Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου: «Οδός σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού με τη 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων- Γέφυρας Πλάκας»
6. Έγκριση σύναψης Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου
7. Μερική τροποποίηση της αριθμ. 8/36/25-7-2012 απόφασης Π.Σ. «Περί καθορισμού των εδρών – διοικητικών μονάδων ΤΑΞΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του Νόμου 4070/2012 (Α΄ 82)»
8. Έκδοση ψηφίσματος επί αιτήματος κατοίκων της Τ.Κ. Αμφιθέας -Δ.Ε. Περάματος Δήμου Ιωαννιτών, για μείωση αντικειμενικών αξιών ακινήτων.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr