Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Καψάλης Κωνσταντίνος: Απάντηση για τα Αιολικά Πάρκα

 


Σε απάντηση της επιστολής του συγγραφέα – εκδότη κ. Κων/νου Κωστούλα, που δόθηκε στη δημοσιότητα και των ανυπόστατων σχολίων που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο σχετικά με τα Αιολικά Πάρκα, ο Δήμαρχος Πωγωνίου δηλώνει τα εξής:

«Ο Δήμος Πωγωνίου δεν έχει λάβει καμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση για τις επισημειωμένες θέσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη Νεμέρτσικα και το Κουτσόκρανο.

Η όποια ενημέρωσή μας, δυστυχώς, προέρχεται μόνο από το διαδίκτυο κι όχι από κάποιον επίσημο φορέα.

Η ΡΑΕ έχει προχωρήσει στην αρχική έγκριση αδειοδότησης για εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, γεγονός που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων, με την αντίθεση να εκφράζεται εντόνως από τα συλλογικά μας όργανα, όπως τις κατά τόπους Ενώσεις Δήμων και την Κ.Ε.Δ.Ε.

Γνώμονας της Δημοτικής Αρχής Πωγωνίου είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των δημοτών μας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να είμαστε εκ προοιμίου αρνητικοί ή θετικοί σε μία επένδυση αν δεν μελετήσουμε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα απαραίτητα στοιχεία όπως τη Μ.Π.Ε., τη χωροθέτηση, τη δυναμικότητα κλπ.

Έως σήμερα δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση για δημιουργία νέου Αιολικού Πάρκου ώστε να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξέτασή της και να λάβει οποιαδήποτε σχετική απόφαση. Τα όσα γράφονται στο διαδίκτυο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και παραπληροφορούν τους πολίτες, προκαλώντας αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.

Βασικό αίτημα του Δήμου Πωγωνίου, όπως κατατέθηκε και επίσημα στην προ ημερών συνάντησή μου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, είναι να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, σε οποιοδήποτε σχεδιασμό για επενδύσεις ενέργειας,  η θέση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται δια μέσω των Δήμων. Μάλιστα ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε γι’ αυτό εν όψει ολοκλήρωσης του νέου ενεργειακού σχεδιασμού σημειώνοντας παράλληλα ότι ο νέος χάρτης θα διαμοιράζει ισότιμα το βάρος των ενεργειακών επενδύσεων σε όλη την επικράτεια.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των Υφυπουργών κ.κ. Ζαχαράκη και Αμυρά στο Πάπιγκο,  σας ενημερώνουμε ότι δεν καλέστηκε ο Δήμος Πωγωνίου. Ωστόσο βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας.

Εν κατακλείδι επισημαίνουμε ότι για κάθε επένδυση ή έργο που πρόκειται να γίνει στην περιοχή μας, θα προηγηθεί ενημέρωση – διαβούλευση – συζήτηση με την τοπική κοινωνία αντισταθμίζοντας τα θετικά – αρνητικά και λαμβάνοντας την απόφαση με μοναδικό γνώμονα το καλό του Δήμου Πωγωνίου και των δημοτών του».

Γιάννενα: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η «γιορτή αιμοδοσίας»

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η «γιορτή αιμοδοσίας» που συνδιοργάνωσαν η εθελοντική ομάδα των PAGURISTAS και Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Π.Τ. Ιωαννίνων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, σε συνεργασία με το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα».

Το διήμερο 14-15 Ιουνίου, περισσότεροι από 90 συμπολίτες μας προσήλθαν για να δώσουν αίμα και τελικά συγκεντρώθηκαν συνολικά 78 φιάλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι προστέθηκαν 17 νέοι εθελοντές αιμοδότες, κάτι που αποτελεί και το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα προς την κοινωνία.

Το αποτέλεσμα αυτό βεβαίως οφείλεται κυρίως στη συνεργασία πλήθους αιμοδοτικών συλλόγων και εθελοντικών οργανώσεων που συμμετείχαν στην «γιορτή αιμοδοσίας», η ανταπόκριση των οποίων για μια ακόμα φορά ήταν πάρα πολύ μεγάλη και έδειξε γι’ άλλη μια φορά ότι με τη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα σε κάθε είδους δράση.

Ευχαριστούμε:

• Όλους τους εθελοντές αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και προσέφεραν αίμα.

• Όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν μαζί μας και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της δράσης.

• Όλα τα μέλη του Π.Τ. Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των PAGURISTAS που στήριξαν τη δράση.

ΕΟΔΥ: Δέκα τρεις θάνατοι σήμερα, 549 νέα κρούσματα

 


1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα τρεις θάνατοι σήμερα, 549 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 549, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 416.741 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 24 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.089 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.8 (95%Crl: 0.09 - 1.59)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.478 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 330 (65.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.589 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 81 (ημερήσια μεταβολή +8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 95 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Να παραιτηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λόγω των παλινωδιών της

 

Ζήτημα παραίτησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης της κοινωνίας, μετά τις παλινωδίες ως προς την χορήγηση του εμβολίου της Άστρα Ζένεκα, στις ηλικίες κάτω των 60 ετών, έθεσε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη Βουλή και στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Όταν σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική πριν από δύο και τρεις μήνες, σταμάτησε η χορήγηση του εμβολίου της ‘Αστρα Ζένεκα στους κάτω των 60 ετών και ιδιαίτερα στους νέους, στην Ελλάδα η Επιτροπή εισηγήθηκε τη χορήγησή του κανονικά. Και έρχεται τώρα η ίδια Επιτροπή μετά από δύο μήνες και ανακαλεί την απόφασή της, δημιουργώντας σύγχυση και ανησυχία. Πότε έκανε σωστά τότε ή τώρα;», διαρωτήθηκε ο κ. Κουρουμπλής.

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από την κυβέρνηση, μετά το κλίμα ανησυχίας που προκάλεσε στην κοινωνία η αλλαγή πολιτικής της Επιτροπής Εμβολιασμών, να καταθέσει στο Σώμα τα πρακτικά των Επιτροπών Διαπραγμάτευσης της τιμής των εμβολίων και τα πρακτικά της Επιτροπής Αξιολόγησης του Φαρμάκου και τα σχετικά πρωτόκολλα. Όπως είπε «θα φανεί έτσι, πρώτον αν έγινε σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και δεύτερον αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ακολούθησε τη σωστή διαδικασία, ζητώντας τη γνώμη των αρμοδίων θεσμών, ή αν τους παρέκαμψε και πήρε αποφάσεις κατ’ εντολή της κυβέρνησης».

Συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Κατασχέθηκαν Ιερό Ευαγγέλιο και αρχαίο νόμισμα που εμπίπτουν στη σχετική νομοθεσία καθώς και αντικείμενα των οποίων η προέλευση ερευνάται

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων συνέλαβαν χθες (15-06-2021) το πρωί σε περιοχή των Ιωαννίνων ημεδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, διενεργήθηκε έρευνα στο σπίτι του συλληφθέντα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων πρόκειται για:



· Θείο και Ιερό Ευαγγέλιο έτους 1818 καθώς και χάλκινο νόμισμα (κλασικών ή ελληνιστικών χρόνων) με παραστάσεις κεφαλής και σκύλου, τα οποία εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας

· ξύλινο Σταυρό με παράσταση Σταύρωσης προερχόμενο από απόληξη τέμπλου, (2) θρησκευτικές εικόνες προερχόμενες από απόληξη τέμπλου, δίζωνη θρησκευτική εικόνα, (2) εκκλησιαστικά βιβλία, εκκλησιαστικό βιβλίο - Ευαγγέλιο και (3) οθωμανικά νομίσματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Επιπλέον, κατασχέθηκε χρηματικό ποσό -28.050- ευρώ, η προέλευση του οποίου ερευνάται.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα αποσταλούν για εξέταση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ενώ ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, οδηγείται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Νέας γενιάς βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια τοποθετήθηκε στο Metropolitan General

 


Εμφύτευση νέας γενιάς βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan General από τον Διευθυντή της Κλινικής Αρρυθμιών-Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης, κ. Γεώργιο Θεοδωράκη και τον Αναπληρωτή  Διευθυντή, κ. Ιωάννη Ρασσιά. Κρίθηκε ως η βέλτιστη θεραπευτική επιλογή για ασθενή στον οποίο ήταν απαγορευτική η τοποθέτηση συμβατικού βηματοδότη με ηλεκτρόδια (δηλαδή με καλώδια και μπαταρία).

Ο βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια τελευταίας τεχνολογίας (MicraAV) που τοποθετήθηκε στο Metropolitan General, επιτυγχάνει τον πλήρη συγχρονισμό κόλπων – κοιλιών, γεγονός που τον καθιστά κατάλληλο και για ασθενείς με κολποκοιλιακό αποκλεισμό (πέραν της βραδυκαρδίας - κολπικής μαρμαρυγής, που ήταν μέχρι πρόσφατα).

Ο βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια έχει τη μορφή μιας πολύ μικρής κάψουλας και η εμφύτευσή του γίνεται μέσω καθετήρα από τη μηριαία φλέβα. Η διάρκεια ζωής του είναι τουλάχιστον δέκα (10) χρόνια. Το πλεονέκτημα αυτού του βηματοδότη είναι ότι επειδή δεν έχει ηλεκτρόδια και τοποθετείται ενδοκαρδιακά, αποφεύγονται λοιμώξεις των ηλεκτροδίων του βηματοδότη. Η εμφύτευσή του γίνεται μόνο σε ειδικά κέντρα από κατάλληλα εκπαιδευμένους Επεμβατικούς Καρδιολόγους.

Η εμφύτευση του βηματοδότη νέας γενιάς πραγματοποιήθηκε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Metropolitan General με τον υπερσύγχρονο αγγειογράφο Azurion 7 Biplane, με τρισδιάστατη (3D) πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο και με απόλυτη ασφάλεια για τον ασθενή.

Εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 15 Ιουνίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


      Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 64.700 έλεγχοι, από τους οποίους οι 29.094 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 169 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         136 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

·         38 στο Βόρειο Αιγαίο,

·         19 στη Στερεά Ελλάδα,

·         19 στην Κεντρική Μακεδονία,

·         17 στα Ιόνια Νησιά,

·          9 στην Ήπειρο,

·          8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·          7 στην Κρήτη,

·          4 στη Θεσσαλονίκη,

·          4 στη Δυτική Ελλάδα,

·          3 στη Δυτική Μακεδονία,

·          3 στο Νότιο Αιγαίο,

·          2 στην Αττική,

·          2 στη Θεσσαλία και

·          1 στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 58.726 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 56.622 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.104 των 150 ευρώ.

·         30 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

·         9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·         6 στη Θεσσαλονίκη,

·         5 στην Πελοπόννησο,

·         4 στο Νότιο Αιγαίο,

·         3 στο Βόρειο Αιγαίο,

·         2 στην Κρήτη και

·         1 στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.341 ομοειδείς παραβάσεις.

·         παραβάσεις και συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στο Νότιο Αιγαίο,
- σύλληψη, 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε σνακ-μπαρ για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών.
- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ-μπαρ για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.752 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.071 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

"Λευκές Περιοχές" μέσω gov.gr και έως 15 Ιουλίου οι αιτήσεις

 


Μέσω του gov.gr θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν αίτηση για τη δράση "Λευκές Περιοχές" με την οποία 60.869 νοικοκυριά, σε 4.079 οικισμούς που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, αποκτούν πρόσβαση σε αυτή δωρεάν και για διάστημα οκτώ ετών.

Οι δικαιούχοι μπορούν μέχρι και τις 15 Ιουλίου 2021 να υποβάλουν αίτηση ψηφιακά στη σελίδα white-areas.gov.gr, χωρίς υποχρέωση επισύναψης ή προσκόμισης δικαιολογητικών, καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Παράλληλα, διατηρείται η δυνατότητα εξυπηρέτησης από τα κατά τόπους ΚΕΠ, πάντα χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτούνται μόνο το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και ο ενδεκαψήφιος Αριθμός Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας του δικαιούχου.

Οι δικαιούχοι θα χρειαστούν:

·         τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης το Taxisnet

·         τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της μόνιμης κατοικίας τους

·         την ηλεκτρονική διεύθυνση (email)

·         τους αριθμούς του σταθερού και του κινητού τους τηλεφώνου

Σημειώστε ότι:

·         η επιδότηση αφορά σε νοικοκυριά και όχι σε μεμονωμένους δικαιούχους ή επιχειρήσεις και αφορά αποκλειστικά στο συγκεκριμένο ακίνητο που δηλώθηκε στην αίτηση

·         το ποσό της επιδότησης δίνεται απευθείας στον πάροχο που θα επιλέξετε μετά από εξουσιοδότηση σας

·         την αίτηση υποβάλουν και όσοι από τους δικαιούχους των νοικοκυριών θέλουν να διορθώσουν λανθασμένα στοιχεία παλαιότερης αίτηση στο πλαίσιο της δράσης

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 16 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη 16 Ιουνίου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, 08:00-14:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 12:00-14:00

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα, 08;00-16:00

Δημαρχείο Παραμυθίας, Θεσπρωτία, 08:00-16:00

Πλατεία Φιλιατών, Θεσπρωτία, 08:00-16:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Αρχοντικό Πυρσινέλλα, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας

Παραλία Πάργας, Πρέβεζα.

Έφηβοι: Αύξηση των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών με την επιστροφή στο σχολείο

 


Δυσκολία στο να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες αντιμετώπισαν οι έφηβοι μετά την παρατεταμένη καραντίνα. Μάλιστα, φαίνεται ότι η αλλαγή αυτή έφερε στην επιφάνεια καταπιεσμένα συναισθήματα, αυξάνοντας κατακόρυφα τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Μάιος ήταν πάντα ένας δύσκολος και πιεστικός μήνας για τους εφήβους, ενόψει των εξετάσεων. Φέτος, όμως, η κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Παρότι δεν υπήρχαν εξετάσεις, η επιστροφή στα σχολεία έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

«Η πρόσφατη εμπειρία μας δείχνει ότι η πλειονότητα των εφήβων δεν ήθελαν να επιστρέψουν στο σχολείο. Είχαν βολευτεί σε μία αδράνεια και μία απάθεια και δυσκολεύτηκαν πολύ να κινητοποιηθούν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο εξάμηνο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Είναι μεγάλο το ποσοστό και όλα τα παιδιά είναι κυρίως ηλικίας 12-15 ετών», αναφέρει η Παιδοψυχίατρος - Οικογενειακή Σύμβουλος, Επιστημονική Συνεργάτις Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Φρίντα Κωνσταντοπούλου.

Συναισθηματική έκρηξη

Ο αυτοκτονικός ιδεασμός είναι ένα περίπλοκο σύμπτωμα, που περιλαμβάνει διάφορους παράγοντες κινδύνου, βιολογικούς και περιβαλλοντικούς.

Δεν πρόκειται για ένα ξαφνικό γεγονός, αλλά για ένα συσσωρευμένο συναισθηματικό φορτίο, το οποίο επιβαρύνθηκε από την πανδημία και την καραντίνα και προκάλεσε αυτή τη συναισθηματική έκρηξη.