Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θέματα ημερήσιας διάταξης Οικονομικής Επιτροπής την Δευτέρα 28 Μαρτίου


Τη Δευτέρα 28-03-2011, και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:


1.Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 22-03-2011 συνεδρίασης.
2.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προσθήκη αιθουσών στο Λύκειο Καρδαμιτσίων»,
3.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αντικατάσταση ιστών οδικού ηλεκτροφωτισμού στα δίκτυα αρμοδιότητας της Ν.Α.Ι.»,
4.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ολοκλήρωση οδού Κόντσικα - Λύγγος»,
5.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αντικατάσταση στέγης Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μ. Γαρδικίου»,
6.Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. και του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Επείγουσες εργασίες για επισκευές – αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων και αύλειων χώρων», αναδόχου Κ/Ξ Αποστόλου Γιαννούλη & ΣΙΑ Ε.Ε. – Νικολάου Ρούσκα & ΣΙΑ Ε.Ε.
7.Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. και του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Ανέγερση Δημοτικού σχολείου Θεσπρωτικού - Κατασκευή», αναδόχου Κοιν/ξίας ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Ε.ΦΟΝΤΑΡΑΣ.
8.Έγκριση δαπάνης για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των υπαλλήλων της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, Νικόλαου Ντούγια και Μιχαήλ Λάλα, στη Θεσσαλονίκη για την συμμετοχή τους στο «2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κτηνιατρικής, Παραγωγικών ζώων, Υγιεινής, και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή».
9.Έγκριση μετάβασης και σχετικές δαπάνες, του Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κ. Οδυσσέα Πότση και της Χριστίνας Μάρκου, υπαλλήλου της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Εντράκουε (Τορίνο) Ιταλίας για τη συμμετοχή τους στο meeting του Διακρατικού Προγράμματος, Εδαφικής συνεργασίας MED, με τίτλο WOOD3 (Αξιοποίηση της ξυλώδους βιομάζας).
10.Έγκριση δαπάνης για τη συμμετοχή της Θωμαΐδας Δημητρίου, υπαλλήλου της Δ/νσης Περιβάλλοντος και χωρικού Σχεδιασμού της Π.Ε. Ιωαννίνων, σε σεμινάριο με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο, αδειοδότηση και εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στην Αθήνα κατά τις ημερομηνίες 04-04-2011 και 08-04-2011.
11.Καθορισμός της ανά ώρα αποζημίωσης ιδιωτικών μηχανημάτων – οχημάτων κλπ, για το έτος 2011, που θα απασχοληθούν για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων (χιονοπτώσεις, καταπτώσεις, κατολισθήσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ), στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 186/96, άρθρο 3 παρ. 2ε.
12.Εξουσιοδότηση του Δήμου Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, για την ανάδειξη προμηθευτών πετρελαιοειδών.
13.Έγκριση λειτουργικών δαπανών Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
14.Δικαστική Εκπροσώπηση της Περιφέρειας Ηπείρου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αίτηση των Παναγιώτης Τσόκας κλπ (+4) περί αναστολής εκτελέσεως α) της υπ΄ αριθ. 641/2009 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου περί τροποποίησης της υπ΄αριθ. 1149/2005 απόφασης του ιδίου σχετικά με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Λιμενικό –Αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα Πρέβεζας» και β) της υπ΄ αριθ. 1149/2005 απόφασης του ΓΓΠΗ σχετικά με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του ως άνω έργου.
15.Έγκριση άσκησης αίτησης αναθεώρησης ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την αναθεώρηση της αριθμ. 279/2011 απόφασης του VI Τμήματός του και ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για την σύνταξη, κατάθεση και συζήτηση της ανωτέρω αιτήσεως αναθεώρησης και τον εν γένει χειρισμό της υποθέσεως.
16.Έγκριση δαπάνης για τη δημοσίευσης ανακοίνωσης που αφορά την γνωστοποίηση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κατασκευή του έργου «Βελτίωση– ασφαλτόστρωση 2ης επαρχ. οδού από κόμβο Eλληνικού έως Καλέντζι».

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΛΠΙΔΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 0 - 1

ΣΔΟΕ: Ποσά που δεν δικαιολογούνται σε έλεγχο λογαριασμών Ελλήνων στην Ελβετία


Οι πρώτοι λογαριασμοί Ελλήνων που έχουν χρήματα σε τράπεζες στην Ελβετία άνοιξαν, με στόχο από τη μια να βρεθούν οι φοροφυγάδες και από την άλλη να μην υπάρξει νέο κύμα φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", η κυβέρνηση εφαρμόζει πλέον επιθετική πολιτική. Ήδη η έρευνα του ΣΔΟΕ και της γ.γ. Πληροφοριακών συστημάτων απέφερε καρπούς.

Από τις διασταυρώσεις 200 τραπεζικών λογαριασμών με τις φορολογικές δηλώσεις, προέκυψε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ποσά δεν δικαιολογούνται και δεν υπάρχουν δηλώσεις εισοδημάτων από τόκους.

Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί έχουν ποσά άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας, συνολικά δηλαδή αφορούν αδήλωτες καταθέσεις 400 εκατομμυρίων ευρώ και τα διαφυγόντα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου μόνο απ' αυτή την παρτίδα ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο έλεγχος άρχισε το περασμένο Φθινόπωρο και τα πρώτα στοιχεία προήλθαν από τον Ε. Φαλσιανί, υπάλληλο ασφάλειας δικτύων της τράπεζας HSBC, που σήκωσε το αρχείο δεκάδων χιλιάδων λογαριασμών από τη Γενεύη και το 2008 έδωσε τη λίστα στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Γαλλίας.

Οι λογαριασμοί που ενδιαφέρουν την Ελλάδα είναι περίπου 2000 και αφορούν στην περίοδο 2006-2007. Οι κάτοχοί τους εφόσον δεν καταφέρουν να τους δικαιολογήσουν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και φόρους που θα επιβληθούν αναδρομικά.

Το συνολικό ποσό που βρίσκεται στο εξωτερικό και δεν φορολογείται δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί με ακρίβεια.

ΕΛΛΑΔΑ: Αυξάνεται η απασχόληση σε γεωργία και κτηνοτροφία


Τα βουνά έχουν πάρει χιλιάδες νέοι Έλληνες, διωγμένοι από την κρίση και την ανεργία στα μεγάλα αστικά κέντρα. Καθώς οι θέσεις εργασίας χάνονται η μία μετά την άλλη και το φάσμα της εργασιακής ανασφάλειας μεγαλώνει, πολλοί 30άρηδες επιστρέφουν στα χωριά τους, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Η κατάρρευση της οικοδομής και το κραχ στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών σπρώχνει ολοένα και περισσότερους στην επαρχία και την αγροτική ζωή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το «Έθνος», στα χωριά και στις πόλεις της υπαίθρου, πρώην στελέχη εταιρειών, εργολάβοι οικοδομικών εργασιών, άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους ή είδαν τα έσοδά τους να περικόπτονται ψάχνουν μια διέξοδο στην κρίση κοντά στη γη και στα προϊόντα της.

Ανοίγουν καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, ασχολούνται με τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και με «πρωτοποριακές» καλλιέργειες, όπως τα σαλιγκάρια, η τρούφα ή τα ρόδια, που έχουν καλή τιμή ως τελικό προϊόν και ο χυμός τους κατακτά τα σούπερ μάρκετ. Η γεωργία, στους χαλεπούς καιρούς, ανθεί ξανά.

Δεν είναι τυχαίο πως ενώ η ανεργία χτυπάει κόκκινο, οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα, οι αγρότες δηλαδή και οι κτηνοτρόφοι, αυξάνονται. Για την ακρίβεια, ο αγροτικός τομέας είναι σχεδόν ο μοναδικός που εμφανίζει αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία δύο χρόνια.

Το πρώτο εξάμηνο του 2010 διαπιστώθηκε μια αύξηση της απασχόλησης στην αγροτική οικονομία της τάξης του 6,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2009, ενώ εκτιμάται πως το 2011 η συνολική αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο θα κυμανθεί γύρω στο 10%.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Ληστεία με θύμα 79χρονο


Χθες το βράδυ, στην περιοχή «Κάμπου» Δ.Δ. Ασπροκκλησίου Θεσπρωτίας, δύο άγνωστοι δράστες που φορούσαν κουκούλες μπήκαν στο σπίτι 79χρονου και με την απειλή μαχαιριού, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ και το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του.

Μάλιστα, οι δράστες φίμωσαν τον ηλικιωμένο, στη συνέχεια διέφυγαν ανενόχλητοι και αναζητούνται.
Το όχημα βρέθηκε χθες εγκαταλελειμμένο.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr

ΚΑΚΑΒΙΑ: Συνελήφθη δραπέτης των φυλακών μετά από 14 χρόνια


Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε στην Κακαβιά Ιωαννίνων ένας 44χρονος αλλοδαπός, ο οποίος πριν από 14 χρόνια είχε αποδράσει από τις φυλακές της Τίρυνθας.

Ο άνδρας εξέτιε ποινή κάθειρξης 7 ετών και 1 μηνός, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και παράνομη είσοδο στη χώρα.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Βίασαν δεκάχρονο κοριτσάκι


Θύμα βιασμού έπεσε 10χρόνο κοριτσάκι στον καταυλισμό των αλλοδαπών, στο άλσος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Όπως κατήγγειλε στην Αστυνομία η οικογένεια 10χρόνου κοριτσιού από το Αφγανιστάν, τέσσερις Ιρακινοί, κουρδικής καταγωγής, με την απειλή μαχαιριού την παρέσυραν σε ερημική περιοχή άνδρες, και τη βίασαν.

Η Αστυνομία οργάνωσε μεγάλη επιχείρηση και κατάφερε τελικά να συλλάβει τους δύο από τους δράστες, για τους οποίους το θύμα είχε δώσει πλήρη περιγραφή.

Στον καταυλισμό παρέμεναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να προλάβουν επεισόδια ανάμεσα στις δύο κοινότητες των μεταναστών.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΡΟΔΟΤΟΠΙ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ 4 - 0

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ - ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ 1 - 1

ΥΓΕΙΑ: Οι αλλεργίες της άνοιξης και πώς να προφυλαχθείτε


Το βασικότερο παθολογικό πρόβλημα, που απασχολεί μεγάλες ομάδες πληθυσμού αυτήν την εποχή είναι οι αλλεργίες της Άνοιξης. Λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας της γύρης στην ατμόσφαιρα και άλλων αλλεργιογόνων, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν μπούκωμα, βήχα, δύσπνοια, ή οίδημα και ερυθρότητα στα μάτια.

Οι αλλεργίες στον άνθρωπο, ενδέχεται να έχουν ελαφρά συμπτώματα, μπορεί όμως σε σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσουν σε σοβαρή δύσπνοια, επιβάρυνση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, πτώση πίεσης, ακόμη και στο θάνατο.

Πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν κάθε χρόνο συμπτώματα πρέπει να υποβάλλονται σε ελαφρά προφυλακτική αγωγή ήδη από την αρχή του Φεβρουαρίου, ενώ ίσως χρειαστεί και συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή κάποιο χρονικό διάστημα.

Απλά μέτρα μετριασμού και πρόληψης των συμπτωμάτων είναι τα εξής:

- Αποφυγή χώρων με καπνό ή τσιγάρο.

-To πάτωμα του υπνοδωματίου δεν πρέπει να έχει μοκέτα. Γενικά συνιστούμε να αποφεύγετε τις μοκέτες.

- Καλός καθαρισμός και απομάκρυνση τυχόν μούχλας σε νεροχύτες, κουρτίνες μπάνιου, σωλήνες κ.λ.π.

- Αποφυγή δραστηριοτήτων που αφορούν περιποίηση κήπου και χωραφιού, αποφυγή εισπνεόμενων χρωμάτων, έντονων οσμών.

- Απομάκρυνση των ζώων με τρίχωμα από το σπίτι, εκτός εάν η λεπτομερής κλινικοεργαστηριακή εξέταση αποδείξει με σαφήνεια, ότι δεν αποτελούν πηγή συμπτωμάτων.

- Μην χρησιμοποιείτε λευκαντικά κατά το πλύσιμο και μην φοράτε κατάσαρκα μάλλινα ή συνθετικά υφάσματα. Χρησιμοποιείτε βαμβακερά υφάσματα.
Αποφεύγετε τα στενά ρούχα, τα υψηλά υποδήματα και τις κολόνιες.

- Χρησιμοποιείτε άοσμα απορρυπαντικά, άοσμες ενυδατικές φαρμακευτικές κρέμες σώματος, υποαλλεργικές.
Μην χρησιμοποιείτε καυτό ή κρύο, αλλά χλιαρό νερό.

- Αποφύγετε τις εστίες πρασίνου και το ύπαιθρο το πρωί, 7.00-11.00 π.μ. λόγω υψηλής συγκέντρωσης γύρης.

- Τα φίλτρα του κλιματιστικού σας, πρέπει να καθαρίζονται συχνά.

Η μελέτη των αλλεργιών γίνεται με ειδικές εξετάσεις, η θεραπεία είναι φαρμακευτική ή με κατάλληλα spray, ενώ τα ειδικά εμβόλια χορηγούνται σε σοβαρότερες περιπτώσεις ή μη ανταπόκρισης στην φαρμακευτική αγωγή λόγω των πιθανών επιπλοκών τους

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη ως σημαντικό κριτήριο για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης


Με αφορμή τις πρόσφατες συνενώσεις ή συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων από το Υπ.ΠΔΒΜΘ και τις σχετικές απόψεις και συζητήσεις που έλαβαν χώρα, θα αναδείξω συνοπτικά και αναπόφευκτα τους παιδαγωγικούς και διδακτικούς λόγους που επιβάλλουν τον ευκταίο αριθμό μαθητών ανά τάξη-τμήμα.

Κυρίαρχος παιδαγωγικός ρόλος του σχολείου για την πλειονότητα των παιδαγωγών είναι η διαμόρφωση εκπαιδευτικών συνθηκών, δηλ. διαδικασιών αγωγής, διδασκαλίας, μάθησης, κοινωνικοποίησης και αξιολόγησης, που προάγουν τη δημιουργία ολοκληρωμένης προσωπικότητας στο μαθητή και την ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό σύστημα.
Για την επίτευξη των σκοπών αυτών και συνυπολογίζοντας και τις εμπλεκόμενες παραμέτρους στην εκπαιδευτική λειτουργία σημαντικό ρόλο παίζει η αναλογία εκπαιδευτικού-μαθητών στη σχολική τάξη.
Συγκεκριμένα, οι ακόλουθοι παιδαγωγικοί, διδακτικοί και κοινωνικοί λόγοι επιβάλλουν «οριοθετημένο» αριθμό μαθητών στην τάξη:

-Σε μακρο-επίπεδο, οι αυξημένες κοινωνικές απαιτήσεις, η ραγδαία παραγωγή γνώσεων και η συχνότητα χρήσης της νέας τεχνολογίας καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση και αύξηση των προσόντων και της ετοιμότητας του μαθητή, δηλ. της ανάπτυξης και ενίσχυσης των γνωστικών, νοητικών, συναισθηματικών και κοινωνικών του ικανοτήτων και δεξιοτήτων, όπως είναι η κριτική, αναλυτική, συνθετική και δημιουργική σκέψη, η διερευνητική του ωριμότητα, η πληρότητα επικοινωνίας και πράξης κ.ο.κ.

-Σε μικρο-επίπεδο, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι δυνατότητες , τα ενδιαφέροντα και γενικά οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή στο σχολείο, από άποψη γλωσσική, γνωστική, νοητική, συναισθηματική, πολιτισμική και κοινωνική, επιβάλλεται η εξατομικευμένη παιδαγωγική και διδακτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού όχι μόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά συνολικά στη σχολική ζωή.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση ευνοεί αποφασιστικά την επίτευξη των μαθησιακών στόχων, τη διαμόρφωση κατάλληλου παιδαγωγικού κλίματος και παιδαγωγικής σχέσης, καθώς και την ενεργητική συμμετοχή του μαθητή στις σχολικές διαδικασίες.

-Με το μικρότερο αριθμό μαθητών στην τάξη ευνοείται η παιδαγωγική λειτουργία της αξιολόγησης του μαθητή, δεδομένου ότι ο εκπαιδευτικός διευκολύνεται να παρατηρεί και να καταγράφει με συστηματικό τρόπο τη μαθησιακή και εκπαιδευτική πορεία του κάθε μαθητή, χρησιμοποιώντας τις νεότερες μεθόδους αξιολόγησης, όπως είναι το παιδαγωγικό ημερολόγιο, η περιγραφική αξιολόγηση, ο φάκελος του μαθητή κ.λπ.
Με την έννοια αυτήν, ο εκπαιδευτικός μπορεί να ελέγξει πιο αποτελεσματικά την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων και να προβεί στη λήψη των κατάλληλων ανατροφοδοτικών μέτρων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που του παρέχει για το σκοπό αυτόν η παιδαγωγική λειτουργία της αξιολόγησης.

-Σύμφωνα με έγκυρες έρευνες, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ποσοστών απειθαρχίας, παραβατικότητας, συναισθηματικής διαταραχής και γενικά των προβλημάτων κοινωνικής συμπεριφοράς των μαθητών, οφειλόμενη σε παράγοντες δυσλειτουργίας της οικογένειας, του σχολείου και ευρύτερα του κοινωνικού συστήματος.
Αυτό σημαίνει ότι το σχολείο πρέπει να επικεντρωθεί στον παιδαγωγικό του ρόλο, επιφορτιζόμενο και το ρόλο διαχείρισης ζητημάτων κοινωνικής συμπεριφοράς, που απαιτεί συστηματική και εξατομικευμένη παιδαγωγική παρέμβαση και αποτελεσματικότητα από τον εκπαιδευτικό.

-Η παρουσία των αλλοδαπών και ημεδαπών μαθητών με ετερογενείς μαθησιακές, γλωσσικές, πολιτισμικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες, απαιτεί εξατομικευμένες διδακτικές και παιδαγωγικές παρεμβάσεις, για να αυξηθούν οι πιθανότητες αποτελεσματικότερης διαχείρισής τους από τον εκπαιδευτικό.

Εν κατακλείδι, οι παραπάνω λόγοι καθιστούν παιδαγωγικά αναγκαίο ένα μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη-τμήμα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και η ευχέρεια στον εκπαιδευτικό να παρεμβαίνει εξατομικευμένα και, προπάντων, παιδαγωγικά και να παίρνει εκείνα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων του σχολείου, προς όφελος της προόδου και της ευημερίας τόσο του μαθητή όσο και της ίδιας της κοινωνίας.
Αυτό συνεπάγεται ότι για τις τάξεις Α' και Β' Δημοτικού παιδαγωγικά ευκταίος αριθμός μαθητών ανά τάξη-τμήμα θεωρείται ο 15, για τις άλλες τάξεις Δημοτικού ο 20 και για το Γυμνάσιο και το Λύκειο ο αριθμός 25.
Πρέπει να υπογραμμιστεί, όμως, ότι ταυτόχρονα η εκπαιδευτική πράξη διεξάγεται από έναν άρτια συγκροτημένο εκπαιδευτικό, με πλήρη συναίσθηση του υψηλού του ρόλου και σε ένα σχολείο που πληροί τις προϋποθέσεις ανταπόκρισης στην παιδαγωγική του αποστολή.
Η επίκληση από ορισμένους ιθύνοντες της αυξημένης παρουσίας μαθητών στην τάξη (π.χ. 60 μαθητές) που ίσχυε κατά το παρελθόν είναι και επιστημονικά και μεθοδολογικά εσφαλμένη, διότι αναφέρεται σε διαφορετικές (π.χ. αυταρχικές) εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές, διδακτικές, επιστημονικές, και κοινωνικές συνθήκες.

Χαράλαμπος Κωνσταντίνου-Καθηγητής Σχολικής Παιδαγωγικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΠΗΓΗ: www.mpratis.gr