Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Σεισμική δόνηση 3,1 R, 15 χμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων

Σεισμική δόνηση 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:08 το βράδυ της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου, με επίκεντρο 15 χμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.

Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 5 χιλιόμετρα.

''Πίτα του Ηπειρώτη 2017'': Μήνυμα ανάτασης και νέας περιόδου για την ηπειρώτικη αποδημία και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

Αριθ. Πρωτ. 3067    Αθήνα 13-2-2017 
Δελτίο Τύπου

''H Πίτα του Ηπειρώτη σήμερα μια πανηγυρική εκδήλωση, ένας καθιερωμένος θεσμός, ένα Ηπειρωτικό αντάμωμα που το συνθέτουν και το προσδιορίζουν ο χορός και η κίνηση, το τραγούδι και τα ηχοχρώματα του γενέθλιου τόπου μας που λειτουργούν όλα μαζί ως στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού. Η οργανωμένη Ηπειρωτική αποδημία με τις αδελφότητες, τους συλλόγους και τις ενώσεις της, τα πολυφωνικά, τις χορωδίες, τις κομπανίες και τους χορευτικούς ομίλους της, που συρρέουν από κάθε γωνία της πατρίδας μας για να δώσουν το δικό τους παρόν και να αναδείξουν τον πολιτισμό μας και τη δύναμή μας και να δώσουν την ευκαιρία τόσο σε εμάς όσο και στους απανταχού της χώρας και της διασποράς Ηπειρώτες να γευθούν το κάλος και την ομορφιά της πατρίδας και το βάθος του λαϊκού μας πολιτισμού. Οι Ηπειρώτες τολμούν και μπορούν να στέλνουν εγερτήρια μηνύματα και τεκμήρια συλλογικής έκφρασης, δημιουργίας και αγώνα, τόσο σημαντικά και απαραίτητα στους δύσκολους καιρούς μας. Η Πίτα του Ηπειρώτη ένας φραγμός στην αλλοτρίωση, μια έπαλξη αντίστασης στην αμφισβήτηση του κύρους των Ελλήνων''. έτσι ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Δόσης, πέμποντας ανάγλυφα το εγερτήριο μήνυμα της "Πίτας του Ηπειρώτη 2017", την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ.
Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στη ''Πίτα του Ηπειρώτη 2017'', ήταν οι χιλιάδες θεατές, οι χιλιάδες χορευτές, οι εκατοντάδες μουσικοί και χορωδοί, που πλημμύρισαν το χώρο με τη λάμψη και την ομορφιά της πολιτιστικής ανάτασης και της συλλογικής δημιουργίας. Η Ήπειρος του Πολιτισμού, της Νεολαίας και της Αλληλεγγύης ήταν εκεί!
Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται, που ανταμώνουν και δημιουργούν με τον ανθό της Παράδοσης και της Νεολαίας.Ήταν όλοι εκεί, ανταποκρινόμενοι στο ετήσιο κάλεσμα του κορυφαίου φορέα της Ηπειρώτικης αποδημίας. Διατρανώνοντας την ικανότητα και τη δύναμη των Ηπειρωτών να απευθύνουν μηνύματα πολιτιστικής αντίστασης, με τέτοιες γιορτές ανάτασης και έγερσης ακόμη και σε τόσο δύσκολους καιρούς.
Σε τέτοιους καιρούς η Π.Σ.Ε. επέλεξε να αφιερώσει την εκδήλωση στα 80 χρόνια λειτουργίας και δράσης της και τα ξενιτεμένα Ηπειρωτόπουλα σε όλο τον κόσμο.
Μια άγρα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της ξενιτιάς, της αγάπης, του νόστου, της ηπειρώτικης ομορφιάς και όχι μόνο, ερμηνεύθηκαν άξια από τους κορυφαίας της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης. Ήταν εκεί, ο Πέτρος -Λούκας Χαλκιάς, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Σταύρος Καψάλης, ο Ναπολέων Δάμος, η κομπανία ''Οι Λαλητάδες'', η κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου,  η κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα, η κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα, η κομπανία του Δημήτρη Ζιάγκα,  ο Σταύρος Λότσης. Οι Γλυκόλαλες, μελίρρυτες και καλίπυγγες φωνές των, Σάββα Σιάτρα, Αντώνη Κυρίτση, Κώστα Λεοντίδη, Γιαννάκη Καψάλη, Κώστα Μήτση, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Κώστα Φιλιππίδη, Δημήτρη Τζουμερκιώτη, Νίκου Καλαμίδα, Μιχάλη Ζάμπα, Δημήτρη Τσίπρα, Ματίνας Τζήκα και Βαγγέλη Κώτσου, έσμιξαν γνήσια και παραδοσιακά με τις φωνές των νέων ηπειρωτών τραγουδιστών, της Λευκοθέας Φιλιππίδη, Θωμά Κυρίτση και Αδελφών Κόντη. Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, υπό τη καθοδήγηση του μαέστρου Βαγγέλη Κώτσου, έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας και καταχειροκροτήθηκε.
Την εκδήλωση παρουσίασαν, η ηθοποιός Ναταλία Μίγδου και η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Μαρίκα Γκόνη, σε κείμενα, πραγματικά ποιήματα, του λαογράφου Χρήστου Τούμπουρου και σκηνοθέτησε την εκδήλωση ο Νίκος Παπακώστας.
Ξεχωριστή στιγμή, οι "Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον Κόσμο", που φέτος ήταν αφιερωμένες στις γέφυρες που ενώνουν τους Ηπειρώτες με τους Θεσσαλούς. Οι Θεσσαλοί χορευτές της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής ''Η Πανθεσσαλική Στέγη', με τη συνοδεία των εξαίρετων μουσικών, του Νίκου Φιλιππίδη και της κομπανίας του Θοδωρή Γεωργόπουλου και στο τραγούδι τον Βασίλη Νταράλα και τον Γιάννη Κατσή, πλημμύρισαν το Στάδιο με την εγερτήρια ένταση και τον απαράμιλλο παλμό των Θεσσαλικών  χορών.
Την κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης, την κοπή της Πίτας, ευλόγησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.
Στο κάλεσμα της Π.Σ.Ε. ανταποκρίθηκαν πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και πνευματικού κόσμου καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και την  Περιφέρεια Ηπείρου ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Παρευρέθηκαν, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ηπειρώτης, Γιάννης Μπαλάφας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης,  ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Πρόεδρος των Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.
Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν από την Π.Σ.Ε., ο Ηπειρώτης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών  και διακεκριμμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών κ. Δημήτρη Νανόπουλο, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης, την Ηπειρώτικη Κοινότητα Μονάχου, τη Κυρά της Χειμάρρας κ. Ερμιόνη Πρίγκου και τη χοροδιδασκάλισσα κ. Σωτηρία Χίνου- Μούτσου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος-γραφείο Ηπείρου, προέβη σε επίδειξη ηπειρώτικης μαγειρικής και γαστρονομίας και προσέφερε τα σκευάσματα της, στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση και στα μέλη των χορευτικών.
Η ΠΣΕ σε συνεργασία με το ΣΚΑΙ-Όλοι μαζί μπορούμε συγκέντρωσε τρόφιμα, για ενίσχυση όλων αυτών, που έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας
Παράλληλα ''Η Φλόγα Αγάπης'' παιδιών με καρκίνο, στο περίπτερο της, έκανε ενημέρωση για τις δράσεις της.
Η Π.Σ.Ε. απευθύνει ευχαριστίες σε όσους στήριξαν τη φετινή διοργάνωση - τους χορηγούς ΜITSIS HOTELS, Εθνική Ασφαλιστική, κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ΕΛΤΑ, ''Φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος'', ''Νερό Ζαγόρι'', Αδελφότητα Κραψιτών Ιωαννίνων, Les Naturelles και Ergo Solutions.
Η Π.Σ.Ε. ευχαριστεί το σύνολο των συντελεστών του καλλιτεχνικού προγράμματος που συμμετείχαν όλοι τους αφιλοκερδώς. Ευχαριστεί την ΕΡΤ για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης για τους απόδημους του εξωτερικού και την ΑΡΤ TV για την απευθείας κάλυψη στην Ήπειρο και τους  εθελοντές κινηματογραφιστές, που προσέφεραν στην οπτικοακουστική προβολή και κάλυψη.
Αφιερωμένη στα 80 χρόνια της ΠΣΕ και τα ξενιτεμένα ηπειρωτόπουλα  ήταν, η  "Πίτα του Ηπειρώτη 2017".
Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, τα συστατικά της μέρη, η πολυπληθής ανταπόκριση των αποδήμων Ηπειρωτών και των φίλων τη Ηπείρου ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση της μοναδικής ικανότητας της Πανηπειρωτικής να διοργανώνει τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις σε τόσο δύσκολους καιρούς, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για μια ακόμα πιο γόνιμη και καρποφόρα συνέχεια.
Με την "Πίτα του Ηπειρώτη 2017" η Πανηπειρωτική απεύθυνε με τον καλύτερο τρόπο ένα πολύτιμο μήνυμα ανάτασης, ένα κάλεσμα έγερσης σε όλους τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες σε όλο τον κόσμο: Όλοι μαζί, όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο, κτίζουμε την ελπίδα στους πιο δύσκολους καιρούς με τον αγώνα, τη δημιουργία, την αλληλεγγύη, τη νεολαία, τον Πολιτισμό. Με τον αδάμαστο και ακαταπόνητο, τον τόσο γενναιόδωρο και όμορφο, Ηπειρώτικο τρόπο.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Ένωση Περιφερειών: Να ανασταλούν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες

Ζητά κατεπείγουσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των κομμάτων

Να ανασταλούν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να λυθούν τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει, ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με ομόφωνη απόφασή του.
Μετά από εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη και του μέλους του ΔΣ, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη και τις παρεμβάσεις του μέλους του ΔΣ κ. Ν. Πατσαρίνου και του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου κ. Π. Φιλίππου, το ΔΣ της ΕΝΠΕ ζητεί κατεπείγουσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα με τη συμμετοχή των συναρμοδίων Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους Αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και τους Βουλευτές δια του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση.
Το ΔΣ της ΕΝΠΕ θεωρεί ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών παράγει αποτελέσματα μη αναστρέψιμα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα οδηγήσει στην διάλυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας και θα επιφέρει πολυεπίπεδες στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα μας κινδυνεύει να της επιβληθούν από την ΕΕ σημαντικότατες δημοσιονομικές διορθώσεις και δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι αφ' ενός να κληθούν να επιστρέψουν επιδοτήσεις που έλαβαν κι αφ' ετέρου να διακοπεί εντελώς η καταβολή ενισχύσεων.
Το ΔΣ της ΕΝΠΕ ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί την κατάρτιση των δασικών χαρτών «σημαντικό έργο, που αποτελεί για δεκαετίες επιδιωκόμενο στόχο της Ελληνικής Πολιτείας και το οποίο οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θεωρούν αναγκαίο να ολοκληρωθεί.
Δυστυχώς, όμως, αν και πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας, προχειρότητες, έλλειψη σχεδιασμού, «δήθεν βιασύνη», αγκυλώσεις και εμμονές, «σχεδίαση επί χάρτου», χωρίς γνώση των περιοχών, χωρίς τη διενέργεια αυτοψιών που είναι αναγκαίες, χωρίς προηγούμενη και αναγκαία κύρωση των χαρτών και των εποικιστικών εκτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, χωρίς καμία συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης Α' και Β΄ βαθμού, δημιουργούν και θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα, ενώ οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε απόγνωση.
Τα προβλήματα και οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και θα πάρουν τη μορφή «χιονοστιβάδας».

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μητς Μήτση, «Ο Μανδραγόρας και η όχεντρα της Ευτέρπης», τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών


Η «Ημέρα Αντιφωνίας και γιορτή Χορωδίας» διοργανώνεται τη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών

Υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, διοργανώνεται τη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 19.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος,  Aθήνα, η ''Ημέρα Αντιφωνίας και γιορτή Χορωδίας''.
Οι χορωδίες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ αυτό είναι:
1. Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος
2. Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Αναβύσσου και ευρύτερης περιοχής
3. Χορωδία Συλλόγου Ηπειρωτών Ζωγράφου
4. Χορωδία Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης
5. Χορωδία Συλλόγου Ελληνίδων Καλαμάτας
6. Χορωδία Συνδέσμου Φίλων χορού και παράδοσης Τερψιθέας-Γλυφάδας.
7. Χορωδία Πολιτιστικού ομίλου Δάφνης-Υμηττού ''Ελλήνων Ρίζες
8. Χορωδία Χορευτικού ομίλου Ελληνικής παράδοσης ''Ο Σταυραετός''.
Τριμελής επιτροπή ειδικών, θα αξιολογήσει τις παρουσίες και θα απονείμει τιμητικούς επαίνους.
Είσοδος ελεύθερη.

Συνάντηση του Γιάννη Στέφου με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλη με αφορμή την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής

«Νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής»

Την Δευτέρα 13/2/17 ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και συναντήθηκε με τον πρύτανη Γιώργο Καψάλη, με αφορμή την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στην πόλη μας, που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Ο κ. Στέφος, αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε τον πρύτανη κ. Καψάλη για τις ενέργειές του ως προς την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, σημείωσε πως η εξέλιξη αυτή ολοκληρώνει ακαδημαϊκά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενισχύει τη φυσιογνωμία του Ιδρύματος στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους των Σχολών (Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, όπως επίσης και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) να αποκτήσουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
Σημείωσε επίσης την γενικότερη σπουδαιότητα που έχει η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής τόσο για τον Ν. Ιωαννίνων όσο και για την Ήπειρο συνολικότερα, αφού θα συμβάλλει στην οικονομική και πνευματική αναβάθμιση της περιοχής.
Από την πλευρά του ο κ. πρύτανης αναφέρθηκε στα γρήγορα αντανακλαστικά που έδειξε ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή κατανόησε το δίκαιο του αιτήματος,  καθώς και στις ενέργειες του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά για την απόφαση ίδρυσης της Αρχιτεκτονικής. Υπογράμμισε ακόμη την σπουδαιότητα της μετονομασίας του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης σε Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης με πενταετή πλέον φοίτηση και με ειδικές εξετάσεις για την εισαγωγή των φοιτητών.
Ο κ. Στέφος διαβεβαίωσε πως θα είναι πάντα στο πλευρό του Πανεπιστημίου και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές του –όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση- καθώς στόχος όλων είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ισχυροποιεί τη θέση του ανάμεσα τα τρία καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας.

Ζάβροχο Πωγωνίου: Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας, έναν μη νόμιμο μετανάστη

Συνελήφθη, χθες (12-02-2017) το πρωί στη διασταύρωση Ζάβροχου Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ένας 38χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έναν ομοεθνή του, μη νόμιμο μετανάστη.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπίστωσαν ότι ο 38χρονος μετέφερε παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, έναν 69χρονο ομοεθνή του, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Ο Βασίλης Τσίρκας, συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με το «Μητρώο Στελεχών» της Νέας Δημοκρατίας

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, σχετικά με το «Μητρώο Στελεχών» της Νέας Δημοκρατίας.
Στην ιστοσελίδα της ΝΔ υπάρχει εφαρμογή με το όνομα «Μητρώο Στελεχών», όπου οι πολίτες μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία τους (Όνομα, Επίθετο, Πατρώνυμο και χρονολογία γέννησης) και εμφανίζεται ο ειδικός εκλογικός αριθμός τους, καθώς και το μητρώνυμο και η πλήρης ημερομηνία γέννησης. Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ του Press Project η ανάρτηση δεν γίνεται με πρωτόκολλο ασφαλείας SSL (https).
Να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της πλήρους ημερομηνίας γέννησης αποτελεί κρίσιμο προσωπικό δεδομένο (το ΥΠΕΣ αναγράφει μόνο έτος) και ότι τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών βρίσκονται στις βάσεις του κράτους, όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, οι βάσεις δεδομένων έχουν ξεχωριστά δικαιώματα.
Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε από τον αρμόδιο Υπουργό να γνωστοποιηθεί αν η ΝΔ έχει λάβει άδεια ή όχι από το Υπουργείο Εσωτερικών και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν αποθηκεύει τις αναζητήσεις, άρα και τα προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών.

H ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Γιώργου Δόση, στη «Πίτα του Ηπειρώτη»

Σεβασμιώτατε και πατέρες της Εκκλησίας
Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κύριε Περιφερειάρχα
Κύριοι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης
Κύριοι εκπρόσωποι των αρχών και των οργανώσεων
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, γονείς και νεολαίοι
Φίλες και φίλοι της Ηπείρου και της Ηπειρωτικής αποδημίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής σας καλωσορίζει στο ετήσιο αντάμωμα των Ηπειρωτών σήμερα στις 12 του Φλεβάρη του έτους 2017, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η Πανηπειρωτική ως οργανωτής και πρωτεργάτης της εκδήλωσης στέκει απέναντί σας με αίσθημα ευθύνης για να σας απευθύνει και να ανταλλάξει μαζί σας τις καλύτερες ευχές για τον καινούργιο χρόνο 2017, ως έτος που προσδοκούμε, να μας απαλλάξει από τα δεινά της κρίσης, θα ανακόψει τον όπου γης κατατρεγμό των φτωχών και αδυνάτων και θα κατασβέσει  κάθε εστία βίας και πολέμου ανά τον κόσμο. 
Πίτα του Ηπειρώτη σήμερα μια πανηγυρική εκδήλωση, ένας καθιερωμένος θεσμός, ένα Ηπειρωτικό αντάμωμα που το συνθέτουν και το προσδιορίζουν ο χορός και η κίνηση, το τραγούδι και τα ηχοχρώματα του γενέθλιου τόπου μας που λειτουργούν όλα μαζί ως στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού.
Η οργανωμένη Ηπειρωτική αποδημία με τις αδελφότητες, τους συλλόγους και τις ενώσεις της, τα πολυφωνικά, τις χορωδίες, τις κομπανίες και τους χορευτικούς ομίλους της, που συρρέουν από κάθε γωνία της πατρίδας μας για να δώσουν το δικό τους παρόν και να αναδείξουν τον πολιτισμό μας και τη δύναμή μας και να δώσουν την ευκαιρία τόσο σε εμάς όσο και στους απανταχού της χώρας  και της διασποράς Ηπειρώτες να γευθούν το κάλος και την ομορφιά της πατρίδας και το βάθος του λαϊκού μας πολιτισμού. 
Οι Ηπειρώτες τολμούν και μπορούν να στέλνουν  εγερτήρια μηνύματα και τεκμήρια συλλογικής έκφρασης, δημιουργίας και αγώνα, τόσο σημαντικά και απαραίτητα στους δύσκολους καιρούς μας.
Πίτα του Ηπειρώτη ένας φραγμός στην αλλοτρίωση μια έπαλξη αντίστασης στην αμφισβήτηση του κύρους των Ελλήνων.
Η σημερινή «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι αφιερωμένη στα ογδόντα χρόνια Πανηπειρωτικής 1937-2017 είναι αφιερωμένη στην πολύχρονη δράση της, είναι αφιερωμένη σε όλους όσους μόχθησαν για την διατήρηση, διάδοση, διάσωση και μεταλαμπάδευση στη νέα γενιά της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς. Είναι αφιερωμένη σε όσους μόχθησαν για την ανάπτυξη του τεράστιου έργου, γέννημα διαχρονικό της  λαϊκής μας δημιουργικότητας της ιστορικής διαδρομής και δράσης των Ηπειρωτών και της Ηπειρωτικής αποδημίας.

 Είναι αφιερωμένη επίσης η σημερινή πίτα στα ξενιτεμένα Ηπειρωτόπουλα που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και με τη δράση τους και τις επιδόσεις τους  κάνουν υπερήφανους τους Ηπειρώτες και την πατρίδα τους.
 Η ιστορία της Ηπείρου είναι συνυφασμένη με τους αέναους μισεμούς, τα αλλεπάλληλα ξεχωρίσματα. Οι Ηπειρώτες ξέρουν να ζουν αλλά και να τραγουδούν την ξενιτιά. Μια άγρα από τα σημαντικότερα Ηπειρώτικα τραγούδια της ξενιτιάς συνθέτουν το πλουσιότατο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της “Πίτας του Ηπειρώτη”.
Φέτος οι Ηπειρώτες, καλωσορίζουν σε τούτο τον εμβληματικό χώρο του Πειραιά τους Θεσσαλούς και την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη», που με πάνω από διακόσιους χορευτές θα ξεσηκώσουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τους γεμάτους παλμό και τόνο Θεσσαλικούς χορούς, έκφραση και βίωμα της θεσσαλικής γης και πατρίδας και θα πέμψουν μαζί με τους ηπειρωτικούς παλμούς το μήνυμα. Αντισταθείτε στην παρακμή, η Ελλάδα με τη βαριά της κληρονομιά προόρισθε να ζήσει.
Κυρίες και κύριοι
Η οικονομική κρίση που εδώ και επτά χρόνια άρχισε στην χώρα μας και δεν ξέρουμε εάν και πότε θα τελειώσει ,έχει πλήξει τις πολιτιστικές οργανώσεις οι οποίες ως μη κερδοσκοπικές δεν έχουν ίδιους πόρους. Πρέπει να γίνει κατανοητό όσον αφορά το έργο μας και τη λειτουργία μας ότι είμαστε ένας άλλος φορέας λαϊκής παιδείας παράγουμε και απλώνουμε πολιτισμό με εθελοντισμό και όνειρο για την Ελλάδα και ως τέτοιος ζητούμε να παγιωθεί η ένταξή μας στα οποιαδήποτε μικρά ή μεγάλα προγράμματα του υπουργείου πολιτισμού.
Καλοδεχούμενες οι οτοστράτες και οι αυτοκινητόδρομοι, πύλες ανάπτυξης της Ηπείρου, αλλά για τους απόδημους Ηπειρώτες είναι απαγορευτικοί καθόσον τα διόδια που πρόκειται να επιβληθούν είναι πολύ περισσότερα από τα καύσιμα ενός  μεσαίου κυβισμού αυτοκινήτου.
Η Πανηπειρωτική βιώνει σήμερα σε υψηλό βαθμό την παρακμή και πολυδιάστατη κρίση (ηθική, κοινωνική, οικονομική) στέκεται όμως αγωνιστικά απέναντι της διευρύνοντας και αναπροσαρμόζοντας τη δράση της μέσα από τον κοινωνικό και πολιτιστικό της ρόλο με τη βεβαιότητα ότι όλοι μαζί θα περάσουμε σύντομα στην ανάπτυξη και καλεί την πολιτεία μέσα από της οποιαδήποτε μικρούς  ή μεγάλους σχεδιασμούς η ήπειρος να τύχει την μερίδα που της αρμόζει.
Στην Ήπειρο πρέπει ορισμένα έργα να επισπευτούν και να ολοκληρωθούν για την ανάπτυξή της, την ευημερία της και την προκοπή της, να αρχίσει  να κατασκευάζεται ο οδικός άξονας ως τμήμα της Ιόνιας οδού Ιωάννινα – Κακαβιά και Ιωαννίνων – Κόνιτσας, Εγναντίας – Ζαγορίου – Κόνιτσας η σύνδεση Ιονίας οδού στο ύψος της Αμβρακίας λίμνη με Άκτιο και Πρέβεζα,την ένταξη στα Ευρωπαϊκα προγράμματα  την παραλιακή οδό Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας,και την σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλία, το αεροδρόμιο ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης, η εξόρυξη των υδρογονανθράκων, τα βοθρολύματα των Ιωαννίνων που μολύνουν τους υδάτινους πόρους της Ηπείρου και ιδιαίτερα τα ποτάμια μας που περιμένουν την κάθαρση όπως ο Καλαμάς από την ρύπανση και την απαλλαγή από τις βλέψεις ορισμένων κερδοσκόπων για την κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: Φρένο στην σκλήρυνση κατά πλάκας βάζουν τα νέα φάρμακα

«Φρένο»  στην υποτροπή της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας ,σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40 μέχρι 80%, βάζουν τα νέα φάρμακα!
Αυτό ανέφερε ο κ Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας σε διάλεξη του  Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα: «Περιβαλλοντικοί Παράγοντες και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας».
Ταυτόχρονα ο κ Παπαδημητρίου εξέφρασε την ελπίδα πως τα επόμενα χρόνια με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης αλλά και της φαρμακολογίας θα κερδηθούν κι άλλες μάχες στον πόλεμο για την  οριστική αντιμετώπιση της πολυπαραγοντικής αυτοάνοσης ασθένειας, που οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε αναπηρία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν από τον κ Παπαδημητρίου, η νόσος ,η οποία εμφανίζεται  στην εύκρατη ζώνη, πλήττει κυρίως την λευκή φυλή και   παρουσιάζει σημαντική αύξηση συχνότητας τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη, Αμερική,  Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

O Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Χανίων έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Χανίων έκοψε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.
Στην ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Πορτοκάλι στη γέφυρα Πλατανιά, παρευρέθηκε πολύ κόσμος ο οποίας πέρα από το πλούσιο μενού απόλαυσε παραδοσιακή μουσική από το δημοτικό παραδοσιακό συγκρότημα των Γιάννη Καραγιάννη (κλαρίνο) και Γιάννη Φάκο (τραγούδι).
Το κέφι δεν άργησε να ανάψει όταν χορευτικό συγκρότημα ντυμένο με ηπειρώτικη φορεσιά, ανέβηκε στην πίστα και έσυρε τον χορό.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Σύνδεσμός μας στις 11 Φεβρουαρίου 2017 ημέρα Σάββατο και ώρα 12.00 στο κέντρο ΑCROPOL RESTAURANT-Φιλομούσου Εταιρείας 3 και Ολυμπίου Διός 2 (Πλατεία Κυδαθηναίων) στην Πλάκα Αττικής. 
Προηγήθηκε  Γενική Συνέλευση για την ανάδειξη μελών νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Χορωδία Βελλαΐτών έψαλλε εκκλησιαστικούς ύμνους.
Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Την πίτα έκοψε ο αειθαλής Βελλαΐτης  Κων/νος Γρίβας ετών 96.
Μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας  Κλέανδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους και σε όλους τους Βελλαΐτες καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία για όλους.
Ο Αδαμάντιος Παπαχρήστου, ο Προκόπης Φούσας, ο Παναγιώτης Τσαμπούρας, ο Λευτέρης Γείτονας και ο Στέφανος Φούσας θύμισαν σε όλους μας στιγμές από τη βελλαΐτικη ζωή.
Ακολούθησε συνεστίαση με εκλεκτούς μεζέδες, άφθονο
κρασί και πολλή μουσική, παραδοσιακή και λαϊκή. Η εκδήλωση κράτησε ως αργά το απόγευμα με πολύ χορό και πολύ κέφι. Παρόντες πολλοί  Βελλαΐτες, συγγενείς και φίλοι τους, οι οποίοι πέρασαν ένα αξέχαστο απόγευμα.
Πολλοί Βελλαΐτες συνέχισαν και απόλαυσαν το απογευματινό τους καφεδάκι σε παρακείμενη καφετέρια στην Πλάκα.
Ήταν μια όμορφη εκδήλωση, όπου ικανοποίησε όλους τους Βελλαΐτες.
Καλή Χρονιά  με υγεία, ειρήνη, χαρά και αισιοδοξία σε όλους μας.

Διαβάστε περισσότερα:

Γιάννενα: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την επέτειο της Απελευθέρωσης

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα:
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου
Ώρα 12:00: θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στα Τσερίτσανα του Δήμου Δωδώνης, όπου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων».
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου
Ώρα 10:30: Επίσκεψη στα Οχυρά Μπιζανίου, όπου θα πραγματοποιηθεί τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση.
Ώρα 11:00: Εκκίνηση του «20ου Μπιζάνιου Δρόμου» και ώρα 12:45, θα γίνει η απονομή των επάθλων στους νικητές, στην κεντρική πλατεία.
Ώρα 11:15: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων, ενώ θα γίνει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου.
Ώρα 13:00: Εκδηλώσεις στη θέση «Εικονίσματα» της Τοπικής Κοινότητας Μανωλιάσσας. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου
Ώρα 9:30: Θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο πολέμου 1912 – 1913, στο Χάνι Εμίν Αγά.
Ώρα 11:00:  Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Θα ακολουθήσει στις 12:15 τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών που έπεσαν στο λόφο της Δουρούτης», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης και κατάθεση στεφάνων (πάνω από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και κοντά στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής)
 Ώρα 13:00: Θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Λόφο Αβγού, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων», του Δήμου Δωδώνης.
Ώρα 18:00: Εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Λόγος και εικόνα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο του 19ου αιώνα, Εικόνες, βιβλία, συγγράμματα. Τιμή στον Νίκο Ψημμένο», στον εκθεσιακό χώρο ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο.
Θα ακολουθήσει  πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
Ώρα 19:00: Χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Θωμά Μπέγκα.
Ομιλία από τον Γιαννιώτη συγγραφέα κ. Μιχάλη Σπέγγου, με θέμα: «Προσπαθώντας να θυμηθούμε, να τιμήσουμε αλλά και να διδαχτούμε από την 21η Φεβρουαρίου 1913».
Η εκδήλωση, θα κλείσει μουσικά με συναυλία από την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων και την Καμεράτα, Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θέμα: «Γιάννενα, Γιάννενα».
Ώρα 20:15: Οι παρευρισκόμενοι θα ξεναγηθούν στην έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου - χαράκτη Χριστόδουλου Γκαλτέμη με τίτλο «Γιάννενα», που θα εγκαινιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου
Ώρα 7:00: Εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας.
Ώρα 10:30: Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων, Ώρα 11:00: Κατάθεση στεφάνου από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης στο Ηρώο Μπιζανομάχων και δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ η εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με επίδειξη από τη Στρατιωτική Μουσική του Γ’ Σώματος Στρατού (Θεσσαλονίκης) στην πλατεία Πύρρου.
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου
Ώρα 20:00: Βιβλιοπαρουσίαση «Του Πανοράματος του Νισήμ Λεβή», του Αλέξανδρου Μωυσή.
Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη μεσόφωνο Ιωάννα Φόρτη, την πιανίστρια Γεωργία Αναστάση, τον κλαρινετίστα Ελευθέριο Καραγιάννη και την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου, υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Μήλια.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», υπό τη διοργάνωση του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναφέρει σε δηλώσεις του:
«Αισθάνομαι τη μεγάλη υποχρέωση να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Καθ. κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκε την τεκμηριωμένη πρότασή μας για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με ευθύνη, συνέπεια και αποφασιστικότητα, ο κ. Υπουργός προώθησε και υλοποίησε πολύ γρήγορα το συγκεκριμένο αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δηλώνοντας τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζονται δίκαια και σημαντικά αιτήματα ακαδημαϊκής φύσεως και λειτουργίας. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Ήπειρος γενικότερα θα ευγνωμονούν τον Καθ. κ. Κώστα Γαβρόγλου για την πρωτοβουλία του αυτή.
Η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής από τα Τμήματα α) Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, β) Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και γ) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, είναι πολλαπλώς σημαντική και καθοριστική για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα στην εσωτερική δομή του Πανεπιστημίου μας και ενισχύει τη φυσιογνωμία του Ιδρύματός μας στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα να εξασφαλιστούν και να διευρυνθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους των τριών Τμημάτων, συμβάλλοντας, εκτός των άλλων, στην καλύτερη εσωτερική ακαδημαϊκή λειτουργία τους.
Η έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πριν από δύο χρόνια, οι πενταετείς σπουδές, οι ειδικές εξετάσεις και η μετονομασία του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, σε συνδυασμό με την ίδρυση, πλέον, της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελούσαν σημαντικότατους στρατηγικούς στόχους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι έλαβαν, στο σύνολό τους, την πρέπουσα και επιδιωκόμενη λύση τους.