Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 253.000 ευρώ στο Δήμο Πωγωνίου


Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ.  Αλέξη Χαρίτση εγκρίνεται  έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 88 μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας, για το 2019, με συνολικό ποσό ύψους 20.597.000 ευρώ.
Το Υπουργείο Εσωτερικών αντιλαμβανόμενο τις επιπρόσθετες δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Δήμοι αυτών των κατηγοριών, τους  ενισχύει εκτάκτως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Τα κριτήρια κατανομής της ενίσχυσης καθορίζονται βάσει γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών, συνδεόμενων με τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό.
Η έκτακτη επιχορήγηση στην Ήπειρο αφορά στους δήμους:
ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 224.600,00
ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 232.300,00
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 240.900,00
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 224.000,00
ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ 260.800,00
ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ 204.100,00
ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 226.900,00
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ 225.700,00
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 253.000,00

Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, στην Κυριακή 14 Απριλίου, στη Νεοκαισάρεια, με συντονιστή τον Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Στέφανο Φούσα


Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, θα φιλοξενηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου, στη Νεοκαισάρεια, με συντονιστή τον Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Στέφανο Φούσα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή 12 Απριλίου, ώρα 9:30


Την Παρασκευή 12 Απριλίου και ώρα 9:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 03-04-2019 συνεδρίασης.
1. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 24-10-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ. 2. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 05-02-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση βατότητας στην οδό Πέρδικα – Λαγομάνδρα» προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ.
3. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 08-01-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση ζημιών στο καμπαναριό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Λάιστας Ζαγορίου» προϋπολογισμού 15.500,00 € με ΦΠΑ.
4. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού πρόσβασης πτηνοτροφικών μονάδων περιοχής Κωστακιών Άρτας», προϋπολογισμού 180.000,00 € με ΦΠΑ.
5. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση επαρχιακής οδού Κουτσελιό – Ελληνικό – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλατανούσα – Δαφνωτή», προϋπολογισμού 200.000,00 € με ΦΠΑ.
6. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή νέας γέφυρας στη θέση Μεσογέφυρα στον Αώο ποταμό, σύνδεση Μέρτζιανης με Μολυβδοσκέπαστη», προϋπολογισμού 608.000,00 € με ΦΠΑ.

Δήμος Πωγωνίου: Στο τελικό στάδιο έγκρισης από το Leader η Αγροτική Οδοποιία Παρακαλάμου, περιοχή Τζουμπάκες


Στο τελικό στάδιο έγκρισης από το πρόγραμμα Leader, μετά την κατάθεση των απαραίτητων συμπληρωματικών δικαιολογητικών, βρίσκεται το τρίτο έργο του Δήμου Πωγωνίου για την Αγροτική Οδοποιία.
Πρόκειται για το έργο «Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Παρακαλάμου, περιοχή Τζουμπάκες» συνολικού προϋπολογισμού 120.000€.
Ο συγκεκριμένος αγροτικός δρόμος ενώνει τον οικισμό με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο των αγροτικών δρόμων του αναδασμού της περιοχής και το μελετώμενο τμήμα έχει μήκος 1+029.83 χλμ.
Το ποσό που αιτείται ο Δήμος για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader είναι 41.000€ και το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου θα καλυφθεί από ιδίους πόρους.
Ο πρόταση κατατέθηκε στα πλαίσια της πρόσκλησης με Κωδικό 19.2.5 της Ομάδας Τοπικής Δράσης ΟΤΔ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο του Μέτρου 19 «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER», με τίτλο δράσης: «Παρεμβάσεις για τη  βελτίωση υποδομών στον πρωτογενή Τομέα».
 «Ο Δήμος Πωγωνίου είναι ένας αγροτοκτηνοτροφικός Δήμος και στηρίζουμε τον αγροτικό κλάδο βελτιώνοντας, με κάθε μέσο, τις υποδομές που απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων. Στόχος μας είναι να αποτελέσει η αγροτοκτηνοτροφία επαγγελματική διέξοδο βοηθώντας παράλληλα στην συγκράτηση του ακριτικού μας πληθυσμού» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης θα παρουσιάσει τις βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» την Παρασκευή 19 Απριλίου, ώρα 8:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac

Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 και ώρα 8:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης θα παρουσιάσει τις βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Σουλίου, Νικόλας Κάτσιος συγχαίρει τον «Α.Π.Σ. Σούλι Παραμυθιάς» για την κατάκτηση του κυπέλλου Ε.Π.Σ. Θεσπρωτίας



Ανοιχτή επιστολή προς το Δ.Σ. του «Α.Π.Σ. Σούλι Παραμυθιάς»

Αγαπητά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,
          Ο φετινός 34ος τελικός κυπέλλου της Ε.Π.Σ. Θεσπρωτίας βάφτηκε σε πράσινο φόντο και η ομάδα της καρδιάς μας κατέκτησε το πέμπτο κύπελλο της ιστορίας της.
          Η νέα επιτυχία του «Α.Π.Σ. Σούλι Παραμυθιάς» μας έκανε όλους να αισθανθούμε ικανοποίηση και χαρά, όμως μας γεμίζει και με ευθύνες απέναντι στα 85 χρόνια ένδοξης ποδοσφαιρικής ιστορίας. Επίσης, μας απέδειξε ότι οι διακρίσεις και η επίτευξη των στόχων που θέτονται, έρχονται πάντα μέσα από τη σκληρή προσπάθεια και τη συλλογική δουλειά.
          Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στα μέλη της σημερινής διοίκησης, στον προπονητή, στους παίκτες, στις προηγούμενες διοικήσεις, στους φιλάθλους της ομάδας μας και σε όλους όσοι καθημερινά αγωνίζονται, ώστε το «Σούλι Παραμυθιάς» να έχει φτάσει εκεί που βρίσκεται σήμερα και να συνεχίσει να κατακτά τίτλους.
          Προσωπικά θα βρίσκομαι πάντα αρωγός των προσπαθειών σας δίπλα στην ομάδα για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.

Θερμά συγχαρητήρια. Πάντα επιτυχίες!

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη 38χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα για ληστεία και κλοπή


Συνελήφθη, χθες (10-04-2019) το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Κακαβιάς Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 38χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, συνελήφθη ο 38χρονος, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν:
ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Αθηνών για ληστεία και απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης ενός έτους, για κλοπή.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση του 2019


Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) έως τις 15 Μαΐου μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης 2019.
Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, στις «εκπρόθεσμες αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, επιβάλλεται ποινή 1% για κάθε εργάσιμη μέρα επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων - άρθρο 13, Καν(ΕΕ)640/2014)».

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξελέγησαν Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβούλιου


Στη σημερινή Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγησαν νέος Αντιπρόεδρος και νέος Γραμματέας. Συγκεκριμένα στη θέση της κ.  Πολυξένης Κοίλια – Τάπραντζη που υπέβαλλε σήμερα την παραίτησή της από το αξίωμα της  Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Σπυρίδων  Πάικας. Στη θέση του κ. Δημήτρη Χαμπίμπη, ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη με τον οποία είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος, νέος Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγη ο κ. Ιωάννης Ντάλλας.
Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας με Υπ. Υποδομών για σύνδεση Ιόνιας Οδού με Γέφυρα Καλογήρου και για το δρόμο Γέφυρα Πλάκας-Πράμαντα
Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για δύο νέα μεγάλα οδικά έργα, ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Πρόκειται για την κατασκευή του τμήματος παράκαμψης Φιλιππιάδας για τη σύνδεση της πόλης της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό (Καμπή- Γέφυρα Καλογήρου) για την οποία υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 και  για την κατασκευή του οδικού τμήματος από Γέφυρα Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα.
Επίσης εγκρίθηκε και η σύναψη των παρακάτω προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας και:
 του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη για την εκτέλεση του έργου «Βελτίωση πρόσβασης στη Μονή Σέλτσου – Β΄ φάση», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ
 του Δήμου Πρέβεζας για την υλοποίηση των έργων «Αποκατάσταση πρόσβασης στην περιοχή του ΤΟΕΒ Λάμαρης του Δήμου Πρέβεζας» προϋπολογισμού 105.000 ευρώ και «Ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στο Δ.Δ Λούρου του δήμου Πρέβεζας» προϋπολογισμού 40.000 ευρώ
 του Δήμου Ιωαννιτών για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακού οδικού δικτύου Κόμβος Ελληνικού – Ελληνικό» προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.

Φυσική όραση μετά από αφαίρεση καταρράκτη προσφέρουν οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί


Φυσική όραση στους ασθενείς, μετά τη χειρουργική αφαίρεση καταρράκτη, χαρίζουν οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί  σύμφωνα με  διεθνείς  (ευρωπαϊκές και αμερικανικές) επιστημονικές  μελέτες!
«Κι αυτό γιατί  οι  τριπλοεστιακοί ενδοφακοί ενισχύουν την ενδιάμεση όραση σε σύγκριση με τους διπλοεστιακούς  ενδοφακούς, λόγω της προσθήκης ενός τρίτου εστιακού σημείου, διατηρώντας παράλληλα καλή μακρυνή και κοντινή όραση» αναφέρει  ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών  κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης.
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους τα τελευταία 10 χρόνια η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία στους ενδοφακούς (υλικά, σχεδιασμός και κατασκευαστική) έχει φέρει επανάσταση στη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες προσδοκίες των ασθενών για άριστη μακρυνή, ενδιάμεση και κοντινή όραση.
«Η επιλογή του φακού μετά την αφαίρεση του καταρράκτη θα πρέπει να εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε ασθενούς μετά από ενδελεχή διερεύνηση του τρόπου ζωής, της εργασίας και των καθημερινών συνηθειών (π.χ. χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών συσκευών, νυκτερινή δραστηριότητα, οδήγηση κ.λπ.) τονίζει ο κ Κοζομπόλης.
Η αξιολόγηση του τρόπου ζωής των ασθενών είναι ένα σημαντικό στάδιο της προεγχειρητικής διαδικασίας προκειμένου να αναζητηθεί ο καλύτερος για τον κάθε ασθενή ενδοφακός.