Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: Συντριπτικό το «ναι» στην απελευθέρωση


Συντριπτικά υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διεξήγαγε η Metron Analysis για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών καθώς το 78% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι συμφωνούν.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 75% εκτιμά ότι πρόκειται για κίνηση που θα ωφελήσει την οικονομία, το 84% συμφωνεί με τη θέση ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, το 82% εκτιμά ότι ο ανταγωνισμός θα βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και το 77% ότι θα πέσουν οι τιμές.

Την ίδια ώρα, όμως, μόνο το 48% προκύπτει ότι ήταν αρκετά ενημερωμένο, το 15% απλώς ενημερωμένο και το 37% όχι και τόσο ενημερωμένο.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Ξαναχτύπησε ο ιός H1N1


Στα 9 ανέρχονται τα θύματα από τον ιό της γρίπης H1N1 ύστερα από το θάνατο ενός ασθενή που παρουσίασε επιπλοκές .
Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ συνολικά 33 άτομα.
Από το νέο έτος μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ συνολικά 61 άτομα, εκ των οποίων οι 9 έχουν χάσει τη ζωή τους και 19 έχουν επιστρέψει σπίτι τους ή νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους νοσηλείας.

Ε.Μ.Υ.: Βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα το βράδυ και αύριο Παρασκευή


Επιδείνωση του καιρού θα έχουμε από σήμερα το βράδυ Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, στη Δυτική Ελλάδα με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Αργά το βράδυ θα ενταθούν τα φαινόμενα και θα επεκταθούν ανατολικότερα.
Πυκνές χιονοπτώσεις αύριο Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Κεντρικής και Νότιας χώρας.

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας»


Με εγκύκλιο που απέστειλε προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, γνωστοποιεί ότι στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας», μέσω της πράξης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ' οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», για την περίοδο από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2011.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Ντόλιος, σε περίπτωση που ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος παραμένει ο ίδιος, ισχύουν τα προβλεπόμενα, βάσει της οποίας, το προσωπικό, που ήδη απασχολείται στα ανωτέρω προγράμματα με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας, μέχρι την ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων και για την υλοποίηση αυτών μέχρι τη λήξη τους.

Επομένως, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στις δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» ανανεώνονται ή παρατείνονται πέραν τις 31/12/2010 και μέχρι 31/12/2011, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους.
Στην περίπτωση που ο φορέας υλοποίησης δεν είναι δυνατόν να παραμείνει ο ίδιος, το πρόγραμμα υλοποιείται από τον κάθε ένα εξυπηρετούμενο δήμο. Στην περίπτωση αυτή, ο φορέας ΟΤΑ που αναλαμβάνει το πρόγραμμα, αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος.
Επομένως, ο διάδοχος φορέας ανανεώνει ή παρατείνει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού με την προαναφερόμενη διαδικασία και αναλαμβάνει τις υφιστάμενες συμβάσεις έργου, μέχρι τη λήξη της διάρκειάς τους.

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Σημαντική μείωση των φαρμακευτικών δαπανών


Μείωση 31,5%, ήτοι 60.653.839 ευρώ σημείωσε η φαρμακευτική δαπάνη, το μήνα Δεκέμβριο 2010, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωστοποίησε ότι η φαρμακευτική δαπάνη, το μήνα Δεκέμβριο 2010, υποχώρησε στο ποσό των 132.219,144 ευρώ από 192.842.983 ευρώ, που ήταν η αντίστοιχη δαπάνη το μήνα Δεκέμβριο 2009.

ΥΓΕΙΑ: Κατάθλιψη προκαλούν τα ανθυγιεινά λιπαρά


Οι άνθρωποι που τρώνε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τα πορίσματα προηγούμενων μελετών που είχαν συσχετίσει το πρόχειρο και χαμηλής ποιότητας φαγητό με τη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής, Αλμουδένα Σάντσεζ-Βιγιέχας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.
Οι επιστήμονες μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, το στιλ ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας, ενώ 657 είχαν διαγνωστεί με αυτήν στο τέλος, μετά την πάροδο της εξαετίας. Όσοι κατανάλωναν συχνά "γρήγορο" φαγητό και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα "τρανς" λιπαρά, εμφάνιζαν σημαντική αύξηση (έως 48%) του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν τέτοια λίπη.
Όσο περισσότερα "τρανς" λιπαρά κατανάλωνε κάποιος, τόσο φαινόταν να επιβαρύνει την ψυχική υγεία του, σύμφωνα με τους ερευνητές. Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι τα πολυακόρεστα λίπη, που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, "σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης".
Η μελέτη επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 150 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ υπογραμμίζει ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη (σε αντίθεση με τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες) είναι αυξημένο το ποσοστό κατανάλωσης ανθυγιεινών κορεσμένων και "τρανς" λιπαρών, που υπάρχουν σε κρέατα, βούτυρα, μαζικά παραγόμενα γλυκά και φαγητά "fast food". Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, επίσης, ότι τα θανατηφόρα καρδιαγγειακά περιστατικά σχετίζονται και με την κακή διατροφή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων Νοεμβρίου του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας


Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας για τις γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική, επιπέδων Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση» και Γ1 «πολύ καλή γνώση» και Ισπανική επιπέδωνΒ2 «καλή γνώση» και Γ1 «πολύ καλή γνώση» που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2010.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα από το Διαδίκτυο όπου αναρτώνται οι καταστάσεις με την αναλυτική βαθμολογία ανά ενότητα καθώς και τη συνολική βαθμολογία κάθε υποψηφίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Υπόμνημα κατέθεσε στην Περιφερειακή Διευθύντρια για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και την κάλυψη κενών


Υπόμνημα με θέματα που πρέπει να επιλυθούν ή να προωθηθούν στο υπουργείο Παιδείας κατέθεσαν στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων, στο πλαίσιο του νέου «σχολικού χάρτη» που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Η διαβούλευση για το θέμα αυτό με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης αλλά και της αυτοδιοίκησης της Ηπείρου συνεχίζεται ώστε η Περιφέρεια να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα «προστατεύει» τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.
Στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κα Νόκα για το θέμα αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα τρία θέματα που έθεσε ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος Λεωνίδας Ευθυμίου.
Τα άλλα θέματα αφορούν τα κενά που υπάρχουν σε ορισμένες ειδικότητες δασκάλων κυρίως θεατρικής αγωγής, την προκήρυξη του διαγωνισμού για την μετεκπαίδευση των δασκάλων, που καθυστερεί, και τέλος στις καθυστερήσεις στην συγκρότηση των σχολικών επιτροπών από τους Δήμους, προφανώς λόγω των αλλαγών του Καλλικράτη.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Προειδοποίηση για έκτακτα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα


Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκδόθηκε για σήμερα Πέμπτη και για αύριο Παρασκευή έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινόμενων.
Σύμφωνα με αυτό από σήμερα (Πέμπτη) το βράδυ θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού στα Δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο.
Επίσης προβλέπονται θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο που θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.
Έχοντας υπόψη την ανωτέρω ανακοίνωση, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, με έγγραφό της προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, εφιστά την προσοχή τους και ζητά να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν παρουσιαστούν.

Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς Ιωαννίνων: Η ιστορική διαδρομή διακρίνεται σε τρεις φάσεις


Για πολλαπλή φορά ο χαρακτηρισμός του Εκπαιδευτικού χώρου της ιστορικής Ι.Μ.Βελλάς και ίσως λόγω ελλιπής ενημέρωσης γράφεται λάθος. (Είναι μεν σωστός αλλά παρελθόντων χρόνων) που τελευταία το εντόπισα στα Δολιανίτικα ΝΕΑ –Οκτώβριος- Νοέμβριος-Δεκέμβριος σελ. 7.
Ιστορική Διαδρομή από της ονομασίας του Ιεροδιδασκαλείου μέχρι σήμερα σαν Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία, Πανεπιστημιακού Επιπέδου (περιληπτικά).
Το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς Ιωαννίνων διακρίνεται σε τρεις φάσεις:
1. 1911-1937 ως Αγροτικόν Ιεροδιδασκαλείον Μονής Βελλάς Ιωαννίνων με πενταετή φοίτηση
2. 1937-1977 ως Ιεροδιδασκαλείον Βελλάς Ιωαννίνων με εξαετή φοίτηση
3.1977-1989 ως Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων
Και το 1985 με τον Νόμο 1946 οι διετείς Παιδαγωγικές Ακαδημίες έγιναν Παιδαγωγικά Τμήματα. Με τον ίδιο νόμο, η Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων μετετράπη σε καθαρά Ιερατική Σχολή με τίτλο Ανώτερη Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων και τριετή φοίτηση. Η λειτουργία της διήρκεσε έως το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007.
Στην συνέχεια με το Νόμο 3432/2006 μετονομάστηκε σε Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία (ΑΕΑ) Βελλάς Ιωαννίνων αναβαθμίζοντας την σε Ανώτατη σχολή Πανεπιστημιακού Επιπέδου (ΠΕ) με τετραετή φοίτηση.
Η ΑΕΑ Βελλάς – Ιωαννίνων άρχισε την λειτουργία της το ακαδημαϊκό έτος 2007−2008 με την εισαγωγή φοιτητών και φοιτητριών μέσω πανελληνίων εξετάσεων.
Συνεπώς την ορκωμοσία των Νέων Δημοτικών Αρχόντων του Δήμου Πωγωνίου δεν την έκανε ο Διευθυντής του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, αλλά ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, αρχιμ. Δημήτριος Αργυρός ο οποίος κοπίασε τα μέγιστα για την Σημερινή της Μορφή.
«Ευτυχία Κ…»

ΟΓΑ: «Μπλόκο» σε συνταξιούχους που δεν μένουν Ελλάδα


Δεν έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ όσοι ανασφάλιστοι υπερήλικες αγρότες, δεν διαμένουν μόνιμα στην χώρα μας. Αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στη βουλή.
Σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα δικαιούνται συνολικά 70.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Κουτρουμάνη.

ΤΡΟΪΚΑ: Έρχεται σήμερα


Φτάνει σήμερα στην Αθήνα κλιμάκιο της Τρόικας και στο στόχαστρο της θα μπουν εργασιακά θέματα, τα κλειστά επαγγέλματα και οι ΔΕΚΟ.

Η Τρόικα θα εξετάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενόψει της έγκρισης της τέταρτης δόσης του δανείου που φτάνει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα συζητηθούν επιπλέον μέτρα για το 2012-2014 προκειμένου να εξοικονομηθούν 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο στόχαστρο θα μπουν για άλλη μια φορά και το θέμα των μισθών, παρά τις περικοπές στο δημόσιο τομέα, αλλά και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Πρόωρη συνταξιοδότηση και για τους δυο γονείς


Διατηρούν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης και οι δυο γονείς δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 25ετία, με τρία παιδιά και άνω, ή και με ανάπηρο τέκνο, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που εξέδωσε σήμερα ο υφυπουργός, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, και με την οποία παρέχονται οδηγίες προς το Γενικό Λογιστήριο και τα ασφαλιστικά ταμεία για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου (Ν 3865/2010) στο Δημόσιο Τομέα.
Θεσπίζεται επίσης για πρώτη φορά η δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου με εξαγορά χρόνου για κάθε παιδί, που χρησιμεύει για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για την προσαύξηση της σύνταξης.

Με τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου αυξάνονται εντός 3ετίας όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ενώ εξισώνονται από 1-1-2011 οι άνδρες και οι γυναίκες, που τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες προσωπικής-οικογενειακής κατάστασης, ως προς τις προϋποθέσεις και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.
Έτσι οι μητέρες ανηλίκων, χάνουν σταδιακά το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα όμως καθιερώνεται ως ημερομηνία ενηλικίωσης των παιδιών η 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το 18° έτος της ηλικίας τους, Η νέα ρύθμιση σαφώς ευνοεί μία σημαντική μερίδα γυναικών που για λίγους μήνες ή λίγες ημέρες έχασαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν ως μητέρες ανηλίκων τέκνων (με μειωμένο ηλικιακό όριο) επειδή η ενηλικίωση του παιδιού τους (με βάση την ημερομηνία γέννησης) είχε προηγηθεί κατά τι του χρόνου θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος τους.

Έτσι, γυναίκα υπάλληλος που διορίστηκε στις 26-4-1985 και θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα την αντίστοιχη ημερομηνία του 2010 και έχει παιδί που γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1992, με βάση τη νέα ρύθμιση δικαιούται σύνταξης ως μητέρα ανήλικου παιδιού αφού η ενηλικίωση του παιδιού λογίζεται ότι συντελέσθηκε στις 31-12-2010 και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στο 50ό έτος της ηλικίας της, αντί του 60ού που ίσχυε με την προϊσχύουσα ρύθμιση.

Ακόμη θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου με εξαγορά χρόνου για κάθε παιδί, που χρησιμεύει για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος καθώς και για την προσαύξηση της σύνταξης. Αναλυτικά προβλέπονται τα ακόλουθα:

Από την 1η Ιανουαρίου του 2011, οι νεοπροσλαμβανόμενοι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, καθώς και οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ).

Ως ημερομηνία πρόσληψης/διορισμού του/της υπαλλήλου λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία που φέρει το ΦΕΚ διορισμού, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας θα λάβει χώρα μέσα σ' ένα μήνα από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης του διορισμού του/της, διαφορετικά ως ημερομηνία πρόσληψης/διορισμού λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

Επομένως εάν υπάλληλος-λειτουργός έχει ΦΕΚ διορισμού πριν την 01-01-2011 και η ανάληψη υπηρεσίας λάβει χώρα μέσα σ' ένα μήνα από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης του διορισμού του/της, δεν θα υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά σε αυτή του Δημοσίου.

Έτσι, υπάλληλος/λειτουργός που προσλαμβάνεται/διορίζεται με σχέση δημοσίου δικαίου (ως τακτικός, μόνιμος, μετακλητός, επί θητεία), από την 01-01-2011 και μετά, στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε ΝΠΔΔ (το τακτικό προσωπικό του οποίου συνταξιοδοτείται από το Δημόσιο), έχει όμως προϋπηρεσία στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε άλλο ΝΠΔΔ ή σε αντίστοιχες υπηρεσίες Κράτους-Μέλους της Ε.Ε., ως :

-τακτικός/μόνιμος υπάλληλος ή λειτουργός (ή εξομοιούμενος) ή, -συμβασιούχος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου ή ημερομίσθιος (έστω και μία ημέρα εργασίας) με σύμβαση μίσθωσης έργου ή κατ' αποκοπή εργασία, οι οποίες όμως έχουν τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, δεν θα υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ) αλλά στην ασφάλιση του Δημοσίου.

Το ίδιο ισχύει και για τον/την υπάλληλο/λειτουργό που μετατάσσεται ή μεταφέρεται από άλλη δημόσια υπηρεσία (Δημόσιο, ΟΤΑ ή ΝΠΔΔ) στην οποία η έναρξη της διανυθείσας υπηρεσίας του/της προηγείται της 01-01-2011, καθώς και για αυτόν/την που θα μονιμοποιηθεί στο Δημόσιο μετά την 01-01-2011, αλλά ο χρόνος προϋπηρεσίας του/της σε αυτό, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανατρέχει πριν την ανωτέρω ημερομηνία.

Τα ανωτέρω, έχουν ανάλογη εφαρμογή για τους υπαλλήλους που θα προσληφθούν/ διορισθούν ως τακτικοί ή μετακλητοί σε ΝΠΔΔ (που το προσωπικό τους συνταξιοδοτείται με τις «δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις») από 01-01-2011 και μετά, οι οποίοι δεν θα υπαχθούν στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ), αλλά στην ασφάλιση του Φορέα που θα υπάγονταν πριν τη θέσπιση των διατάξεων του Ασφαλιστικού Νόμου.

Τα όσα προαναφέρθηκαν θα τύχουν εφαρμογής ανεξάρτητα από τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει μεταξύ της τυχόν προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και της νέας πρόσληψης/διορισμού, καθώς επίσης και από την ύπαρξη ή μη ασφάλισης κατά την διάρκεια της προϋπηρεσίας του, αφού από καμία διάταξη δεν προκύπτει τέτοια σύνδεση.

Επίσης έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους στρατιωτικούς που κατατάσσονται από 01-01-2011 και μετά, με τις διακρίσεις που αναφέρονται στις διατάξεις της παρ. 2 του ίδιου ως άνω άρθρου. Οι ρυθμίσεις του νέου νόμου δεν εφαρμόζονται για υπαλλήλους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31-12-2010, τόσο ως προς τις προϋποθέσεις και τα ηλικιακά όρια για τη συνταξιοδότησή τους, όσο και ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους.

ΦΠΑ: Δόθηκε παράταση στις περιοδικές δηλώσεις έως 31 Ιανουαρίου


Παράταση της προθεσμίας υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. που υποβάλλονται για τις φορολογικές περιόδους του τετάρτου τριμήνου του 2010 και του Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2011, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την υπουργική Απόφαση ΠΟΛ 1014/26.1.2011:

- Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. που υποβάλλονται για τις φορολογικές περιόδους του τετάρτου τριμήνου του 2010 και του Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2011. Η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών καθώς και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

- Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών και ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχόμενων υπηρεσιών που υποβάλλονται για την ημερολογιακή περίοδο του Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και την 27η Ιανουαρίου 2011. Η υποβολή των ανακεφαλαιωτικών πινάκων αυτών θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

- H υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με πιστωτικό ή μηδενικό υπόλοιπο και καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Ιανουαρίου 2011 δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιείται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι και την ημερομηνία αυτή.

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο για την Πέμπτη και την Παρασκευή


Σφοδρό κρύο και χιόνια στη Δυτική Ελλάδα προβλέπει η ΕΜΥ από σήμερα. Η επιδείνωση του καιρού θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα σταδιακά, όπου αναμένεται πυκνό χιόνι στην κεντρική Ελλάδα και θυελλώδεις άνεμοι.
Με αναμμένα το καλοριφέρ, τις σόμπες και το τζάκι, αλλά και με βαριά μάλλινα πουλόβερ θα περάσουν το επόμενο διήμερο οι κάτοικοι της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με έκτακτο καιρικό δελτίο που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΜΥ και στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν συνθήκες παγετού.
Πιο αναλυτικά, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από τη νύχτα της Πέμπτης στα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια στα ορεινά και σε περιοχές της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις νοτιοανατολικοί, που στο Ιόνιο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.
Για την Παρασκευή προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα κυλήσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και νότιας χώρας, ενώ οι άνεμοι θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.
Στην Αττική, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Παρασκευής. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: :Εξαγορά μέχρι και επτά έτη για σύνταξη


«Αντίδοτο» στις μεγάλες ανατροπές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό (σύνταξη στα 65, 40 έτη δουλειάς, μείωση συντάξεων) αποτελούν τα νέα πλασµατικά έτη που μπορούν να εξαγοράσουν οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα «Νέα».

Έτσι, για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η/1/2011, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή και για την προσαύξηση της σύνταξης καθιερώνεται ο πλασµατικός χρόνος για έως και 7 έτη.

Σχετική εγκύκλιο εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ (Γενική Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών).

Ειδικότερα αναγνωρίζονται:

- Μέχρι τέσσερα(4) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011.

- Μέχρι πέντε (5) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2012.

- Μέχρι έξι (6) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2013.

- Μέχρι επτά (7) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2014 και εφεξής.

Με το νέο καθεστώς:

1. Η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας σήμερα κοστίζει ποσό ίσο µε το 20% του μισθού κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Με το νέο καθεστώς, το κόστος θα αντιστοιχεί και πάλι στο 20% του μισθού, αλλά:

- Για όποιους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2011 έως 31/12/2014 θα γίνεται έκπτωση 30%.

- Για όποιους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 θα γίνεται έκπτωση 50%. Οι ασφαλισμένοι που θέλουν να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική τους θητεία πρέπει να γνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει µόνο στο ένα Ταμείο τον χρόνο στρατιωτικής θητείας. Η επιλογή είναι δική του, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το τελευταίο Ταμείο στο οποίο έχει ασφαλιστεί.

2. Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη που ισχύει για κάθε φορέα και του 25πλάσιου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη.

3. Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας και μέχρι 300 ημέρες συνυπολογίζεται µόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης, ενώ δεν χρειάζεται εξαγορά.

4. Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες.

5. Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη.

6. Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός πτυχίου, καθώς και ο χρόνος σπουδών, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες επαγγελματικές σχολές. Καταβάλλεται για κάθε μήνα ποσό υπολογιζόμενο µε ποσοστό 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

7. Ο χρόνος ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χωρίς εξαγορά.

8. Ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται µόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού διακιώματος λόγω γήρατος και δεν χρειάζεται εξαγορά.

Ε.Κ.Δ.Δ.Α.: Τέσσερις ημερίδες επιμόρφωσης στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Καλλικράτης» στην Ήπειρο



Μετά από σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) θα πραγματοποιηθούν 4 ημερίδες επιμόρφωσης στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Καλλικράτης», στις οποίες θα συμμετέχουν 600 στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου και των νέων Δήμων. Κεντρικό θέμα αυτών των δράσεων θα είναι η συνολική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, οι αρμοδιότητες των νέων αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς και ζητήματα προσωπικού και οικονομικής διαχείρισης.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου διοργανώνονται από το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και δύο προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών των νέων Μονάδων Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τα οποία είναι διάρκειας 3 ημερών και θα διεξαχθούν στην πόλη των Ιωαννίνων από 30 Μαρτίου μέχρι 1 Απριλίου το πρώτο και το δεύτερο από 6 Απριλίου μέχρι και 8 Απριλίου.

ΟΓΑ: Στις 31 Ιανουαρίου 2011 λήγει η παράταση της απογραφής των συνταξιούχων


Στις 31 Ιανουαρίου 2011 λήγει η παράταση της διαδικασίας απογραφής των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) για την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των συντάξεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέχρι σήμερα, η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ πραγματοποιείται με επιτυχία, έχοντας ανταποκριθεί περισσότεροι από 85% των συνταξιούχων και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2011 θα έχουν απογραφεί (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού) και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

Στους συνταξιούχους του ΟΓΑ που έχουν απογραφεί μέχρι 14-01-2011 και έχουν ανοίξει λογαριασμό, η σύνταξη τους μηνός Φεβρουαρίου 2011 θα καταβληθεί στον λογαριασμό τους (νέος τρόπος πληρωμής συντάξεων) ενώ για τους υπόλοιπους μέσω ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι συντάξεις του μηνός Μαρτίου 2011 θα καταβληθούν αποκλειστικά σε τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό των ΕΛΤΑ που έχουν επιλέξει οι συνταξιούχοι. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν έχουν απογραφεί μέχρι σήμερα θα πρέπει να καταθέσουν το «Απογραφικό Δελτίο» που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ στο Κατάστημα της Τράπεζας ή των ΕΛΤΑ που επιθυμούν να καταβάλλεται η σύνταξή τους μέχρι και την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Επαρκής κρίνεται η σφαγειοτεχνική υποδομή από τα τρία σφαγεία που λειτουργούν


Επαρκής κρίνεται η σφαγειοτεχνική υποδομή του νομού Ιωαννίνων παρά το πρόσφατο κλείσιμο, λόγω πολλαπλών ελλείψεων και των δημοτικών σφαγείων Μετσόβου και από τον Μάρτιο του 2010 και του μεγάλου της ΣΒΕΚΗ για οικονομικούς λόγους.
Τα τρία σφαγεία που λειτουργούν για ζώα, δηλαδή το μεγάλο ιδιωτικό της ΚΡΕΚΑ στο Κολιονάτι και τα δυο δημοτικά στο νέο Δήμο Πωγωνίου, το ένα στον Παρακάλαμο και το άλλο στο Κεφαλόβρυσο, καλύπτουν τις ανάγκες, αφού δεν είναι πολλά ζώα δεν σφάζονται στο νομό Ιωαννίνων γιατί οι ζωέμποροι τα οδηγούν σε σφαγεία άλλων περιοχών.
Ο Προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής της ενότητας Ιωαννίνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Κωνσταντίνος Ζευγολάς μας εξήγησε πως έχει η κατάσταση στο Νομό Ιωαννίνων και έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη λειτουργία των σφαγείων και πτηνοσφαγείων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι τα Χριστούγεννα του 2009 και με τη ΣΒΕΚΗ σε λειτουργία οι κτηνίατροι ολοκλήρωναν τους ελέγχους στα σφαγεία αργά το βράδυ και τα περασμένα Χριστούγεννα τελείωναν νωρίς το απόγευμα.
Το σφαγείο της ΚΡΕΚΑ διαθέτει τρεις γραμμές, δηλαδή για αιγοπρόβεια, χοιρινά και βοοειδή. Τα μικρά δημοτικά για αιγοπρόβεια και με δυνατότητα για χοιρινά.
Η μειωμένη σφαγή έχει κατεβάσει και το κόστος στα σφαγεία και ουσιαστικά ανταγωνισμός δεν υφίσταται αφού τα μεν δυο δημοτικά σφάζουν λίγα ζώα την εβδομάδα για εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών και το μεγάλο ιδιωτικό ανταποκρίνεται στις ανάγκες.
Σε ότι αφορά τα δυο δημοτικά σφαγεία, το πρόβλημα είναι κυρίως οικονομικό, αφού τα λειτουργικά έξοδα είναι σημαντικά και τα έσοδα πολύ λιγότερα.
Προσφέρουν μεν στις τοπικές οικονομίες και στην κτηνοτροφία αλλά οι δήμοι θα πρέπει να τα διαχειριστούν με προσοχή.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Καταγγέλλει "Κομματικές διώξεις στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο"


Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ. Κώστας Τασούλας με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταγγέλλει "Κομματικές διώξεις στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων".
Στην ερώτησή του αναφέρει: "Πρωτοφανής αναστάτωση επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εξ αιτίας πρόσφατων μετακινήσεων δεκάδων μελών του διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι μετακινήσεις αυτές που έγιναν με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου χαρακτηρίζονται από έντονα κομματικά κριτήρια και συνδικαλιστικοί φορείς ομιλούν εύλογα για αποφάσεις της Διοίκησης που έχουν στόχο την ηθική και εργασιακή εξόντωση όλων όσων δεν ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο Διοικητής του Νοσοκομείου επιδεικνύει πρωτοφανή κομματική εμπάθεια κατά εργαζομένων, μοιράζει προαγωγές σε στελέχη που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα ώστε να ολοκληρώσει την εικόνα των κομματικών οργίων, αδικώντας τους μη αρεστούς και ευνοώντας τους αρεστούς.
Επιπλέον ο κ. Διοικητής προκαλεί με τη συμπεριφορά του, γιατί προσβάλει φραστικά αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων επιτείνοντας έτσι το δυσάρεστο κλίμα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει στο Νοσοκομείο.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο χάρη στις προσπάθειες των Διοικήσεων και των εργαζομένων σε αυτό. Έχει αξιολογηθεί με βαθμό άριστα το 2009 και ήδη αυτή η πρόοδος υπονομεύεται.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδος:
Για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί ώστε να αποκατασταθεί η διοικητική και λειτουργική ευρυθμία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που τόσο έχει δοκιμασθεί από τον ακραίο κομματικό τρόπο διοίκησης του σημερινού Διοικητού του".