Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Ανοίγει την Παρασκευή 26 Μαρτίου η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ηλικίες 70 έως 74 ετών

 


Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 ανέφερε ότι την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και αρχές Απριλίου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.

Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων 2021 από την Περιφέρεια Ηπείρου

 


Από σήμερα Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος για τη διαχείριση των νεκρών ζωών που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου και το οποίο υλοποιείται από ανάδοχο εταιρεία.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες είναι ΔΩΡΕΑΝ και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους

Περιλαμβάνει:

1. Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ και συγκεκριμένα:

Πτωμάτων βοοειδών, αιγών και προβάτων, που ανευρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, από τα οποία λαμβάνονται επιπλέον δείγματα εγκεφαλικού ιστού, συγκεκριμένα  βοοειδή ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών (ανάλογα με τη χώρα αρχικής προέλευσής τους) και στις αίγες και τα πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών.

Πτωμάτων νεκρών βοοειδών, και αιγοπροβάτων που δεν εντάσσονται στα ζώα της προηγουμένης παραγράφου, που ανευρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

2. Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση ΛΟΙΠΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ  και συγκεκριμένα:

Πτωμάτων όλων των ηλικιών των ζώων που ανευρίσκονται νεκρά κατά μήκος του Εθνικού Οδικού Δικτύου ή σε Δημόσιες ή Δημοτικές εκτάσεις.

ΕΟΔΥ: Εξήντα εννέα θάνατοι σήμερα, 1.707 νέα κρούσματα

 


21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα εννέα  θάνατοι, 1.707 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.707, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 238.830 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 79 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.075 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.531 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 681 (66.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 80.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.592 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή -23.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».

Περιφέρεια Ηπείρου: Νέοι κόμβοι βελτιώνουν την οδική ασφάλεια στο Εθνικό οδικό Δίκτυο της Ηπείρου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε προσωρινούς αναδόχους για κυκλικούς κόμβους επί των Εθνικών Οδών Ιωαννίνων – Άρτας και Ιωαννίνων- Κόνιτσας, ανέδειξε οριστικούς αναδόχους για τους κόμβους Λυγιάς (επί της Ε.Ο. Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας) και επί της οδού Παραμυθιάς – Γλυκής προς Σούλι. Επίσης ανέθεσε την εκπόνηση μελετών για τρεις ακόμη κυκλικούς κόμβους στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Εκτός αυτών στη σημερινή της επιτροπή έλαβε αποφάσεις για έργα βελτίωσης των αγροτικών υποδομών, Πολιτισμού, σχολικής στέγης κ.α.

Αναλυτικά:

 Αναδείχτηκαν οι οριστικοί ανάδοχοι των έργων:

·         «Κατασκευή κόμβου στην Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας (θέση Λυγιά)», προϋπολογισμού 370.000 €.. Ανάδοχος Κ/Ξ ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ- Γ. ΜΠΕΚΑΣ

·          «Κατασκευή κόμβου οδού Παραμυθιά – Γλυκή προς Σούλι», προϋπολογισμού 355.000 €. Ανάδοχος ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.

·          «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού και προσβάσεις σε παραγωγικές μονάδες περιοχής Δήμου Πωγωνίου», προϋπολογισμού € 87.400. Ανάδοχος: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.

·          «Άμεση τοποθέτηση πλέγματος και αγκυρίων για την προστασία οδού περιοχής Πραμάντων» προϋπολογισμού € 100.000. Ανάδοχος ΑΛΕΞΗ Τ. ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ.

·          «Βελτίωση – αποκατάσταση προσβάσεων στους οικισμούς Μακρύκαμπο - Γουριανά – Γραικικό μέσω της ε.ο. 19», προϋπολογισμού € 73.000. Ανάδοχος Κ. ΚΩΣΤΑΒΑΣΙΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε..

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), απάντηση στην επιστράτευση

 


Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σχετικά με την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία στη «μάχη» κατά του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση του ΠΙΣ:

«Η στάση του Υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο τη συνάντηση που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Παρ΄ όλα αυτά ο πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το Υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος. Έχοντας καταθέσει σε κάθε φάση της επιδημίας εφαρμόσιμες προτάσεις μέχρι στιγμής αναξιοποίητες, λυπούμαστε για το αδιέξοδο που προέκυψε.

Βασίλης Κικίλιας: Επιστρατεύονται οι ιδιώτες γιατροί

 


Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας 22 Μαρτίου την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών.

Ο κ. Κικίλιας, λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση-έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Συνολικά, επιτάσσονται 206 γιατροί, κάτω των 60 ετών, των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική για έναν μήνα.

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου την Τρίτη 23 Μαρτίου, ώρα 11:00

 


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει αύριο, Τρίτη 23/03 στις 11:00, συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα (Τηλέφωνο 26510 39931).

Παρατείνονται ως τις 5 Απριλίου τα μέτρα στην Κακαβιά

 


Παρατείνονται ως τις 5 Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα όπως ισχύουν μέχρι τώρα.

Στην Κακαβιά το τελωνείο θα συνεχίσει να λειτουργεί από τις επτά το πρωί μέχρι στις επτά το βράδυ και ο αριθμός όσων μπορούν να περάσουν τα σύνορα παραμένουν στους 400 ημερησίως.

Για την διέλευση είναι απαραίτητο το PLF, όλοι υποβάλλονται σε rapid test, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών, σε περίπτωση θετικού κρούσματος η είσοδος δεν επιτρέπεται ενώ είναι υποχρεωτική η καραντίνα των 14 ημερών για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα.

Παράλληλα εξακολουθούν να μένουν κλειστά τα τελωνεία στην Μέρτζιανη και το Μαυρομάτι.

Πενήντα τρεις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 21 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (51.631) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.441) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (843) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (13) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(635) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(87) στην Αττική,

(81) στην Κρήτη,

(66) στη Δυτική Ελλάδα,

(60) στην Πελοπόννησο,

(57) στην Κεντρική Μακεδονία,

(57) στη Θεσσαλονίκη,

(53) στην Ήπειρο,

(48) στα Ιόνια Νησιά

(33) στη Στερεά Ελλάδα,

(30) στο Βόρειο Αιγαίο,

(28 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(16) στη Θεσσαλία,

(12) στη Δυτική Μακεδονία και

(7 ) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (153.428) ομοειδείς παραβάσεις.

(124) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (123) πρόστιμα των 300 ευρώ και (1) πρόστιμο των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(17) στην Κρήτη,

(17) στην Ήπειρο,

(14) στην Κεντρική Μακεδονία,

(14) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(12) στην Αττική,

(12) στη Στερεά Ελλάδα,

(9) στην Πελοπόννησο,

(7) στα Ιόνια Νησιά,

(6) στο Βόρειο Αιγαίο,

(6) στη Θεσσαλονίκη,

(5) στη Δυτική Ελλάδα,

(4) στη Θεσσαλία και

(1) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (45.216) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (43.325) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.891) των (150) ευρώ.

(84) παραβάσεις και (13) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

3.000 ευρώ στον προσωρινά υπεύθυνο και 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.

σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο στην προσωρινά υπεύθυνη οίκου ανοχής και από 300 ευρώ στην ίδια και σε εργαζόμενη, για μη χρήση μάσκας.

Στην Ήπειρο,

3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο πιτσαρίας για παραμονή πελατών στους χώρους του καταστήματος και από 300 ευρώ σε (3) πελάτες για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων.

3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ-ζαχαροπλαστείου και 15ημερη αναστολή λειτουργίας για εξυπηρέτηση και παραμονή πελατών εκτός του καταστήματος και από 300 ευρώ σε (2) πελάτες για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών.

σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφετέριας για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών και από 300 ευρώ σε (3) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης. Επιπρόσθετα, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ουζερί για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών και από 300 ευρώ σε (3) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ-take away για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών και από 300 ευρώ σε (5) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

σύλληψη (2) ημεδαπών, κατά περίπτωση, για απόπειρα κλοπής, ναρκωτικά και παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 300 ευρώ στον καθένα, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Δυτική Ελλάδα,

σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη καφενείου-ψητοπωλείου για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών και από 300 ευρώ σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου, για εξυπηρέτηση καθήμενων, με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 ημέρες, και από 300 πρόστιμο σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφεπαντοπωλείου για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών εντός του καταστήματος και από 300 ευρώ σε (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στα Ιόνια Νησιά, σύλληψη και 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη σνακ-μπαρ για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης και από 300 ευρώ σε (15) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης. Επιπρόσθετα, επιβλήθηκε 15ημερη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη εστιατορίου, με 15ημερη αναστολή λειτουργίας, καθώς και 300 ευρώ σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Θεσσαλία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου, 300 ευρώ σε πελάτη για μη χρήση μάσκας και από 300 ευρώ σε (3) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης και από 300 ευρώ σε (4) συμμετέχοντες.

Στην Ήπειρο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 600 ευρώ σε (8) συμμετέχοντες, για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.228) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.619) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

'Ενωση Καλλιτεχνών Ηπείρου: Ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση - συνέλευση την Κυριακή 28 Μαρτίου, στις 18.30

 


Ανακοίνωση-Κάλεσμα

της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου

 

Το νεοσύστατο σωματείο των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού της Ηπείρου, παραθέτει τις θέσεις του σχετικά με τις επείγουσες εξελίξεις στον καλλιτεχνικό χώρο, ενώ παράλληλα τοποθετείται γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Για τους λόγους αυτούς, προσκαλούμε τους επαγγελματίες όλων των κλάδων των τεχνών να συμμετέχουν στην ανοιχτή συζήτηση - συνέλευση, στις 28 Μαρτίου και ώρα 18.30 στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Zoom.

· Το link του zoom θα είναι διαθέσιμο στη σελίδα του σωματείου στο FB

https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%97%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85-111175107346506

 

Ανακοίνωση - Κάλεσμα

Πέρυσι τέτοιες μέρες εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας και ο Υπουργός Υγείας Κικίλιας εκ μέρους της κυβέρνησης καθησύχαζε πως «είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι».

 Ένα χρόνο μετά η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα σε όλους τους τομείς ζωής -σωματικής και ψυχικής υγείας, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής- χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί σε όλη τους την έκταση οι βαριές συνέπειες της πανδημίας. Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση, κάθε μέρα εκπέμπονται μηνύματα πανικού, νέα μέτρα περιορισμών και απαγορεύσεων για τον καταταλαιπω­ρημένο και εξουθενωμένο λαό.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις, ο εντεινόμενος αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία και η βίαιη καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων εναντίον των επιχειρούμενων αντιδραστικών ανατροπών στην Παιδεία, η καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεων από το κράτος, ο πολιτισμός «ερμητικά κλειστός», ο προκλητικός χειρισμός των καταγγελιών μιας δυσώδους πραγματικότητας στους χώρους της Τέχνης και του Αθλητισμού δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους.

Δωρεάν rapid τεστ στην Κοινότητα Δελβινακίου, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου από 09:00 έως 14:00

 


Ο Δήμος Πωγωνίου κάνει γνωστό ότι θα διενεργηθούν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δωρεάν rapid τεστ στην Κοινότητα Δελβινακίου, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου από 09:00 έως 14:00.

Τα  rapid τεστ διενεργούνται στα πλαίσια των ελέγχων που πραγματοποιούν οι μονάδες του ΕΟΔΥ για τον Covid -19 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την 6η ΥΠΕ, στο γενικό πληθυσμό της Π.Ε. Ιωαννίνων τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όσοι πολίτες του Δήμου Πωγωνίου  επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ, μπορούν να προσέλθουν Κοινότητα Δελβινακίου.

Φλεγμονή στη χολή: Ασφαλές το χειρουργείο στις εγκύους;


Μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες με οξεία χολοκυστίτιδα, αλλά και τα έμβρυα, όταν αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Επιπλέον, έχουν περισσότερες πιθανότητες επανεισαγωγών στο νοσοκομείο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Thomas Jefferson μετά από μελέτη εγκύων γυναικών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο με οξεία χολοκυστίτιδα και δεν υποβλήθηκαν σε αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

«Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο, στο οποίο αποθηκεύεται προσωρινά η χολή, που παράγεται στο ήπαρ, μέχρι να διοχετευτεί στο λεπτό έντερο. Η παρουσία χολόλιθων μπορεί να προκαλέσει πόνο, ο οποίος είναι οξύς και κλιμακούμενης έντασης. Όταν οι χολόλιθοι μπλοκάρουν το σωληνάκι μέσω του οποίου περνάει η χολή στο λεπτό έντερο και η ροή της εμποδίζεται, αυτή συσσωρεύεται, με συχνό αποτέλεσμα την πρόκληση  βακτηριακής λοίμωξης και φλεγμονής, τη λεγόμενη χολοκυστίτιδα. Ο ασθενής βιώνει σοβαρό πόνο στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς ή στο κέντρο της (ο οποίος μπορεί να αντανακλά στην πλάτη), ναυτία, πυρετό και έμετο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χολοκυστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και ενίοτε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές», επισημαίνει ο Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.

Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία, αλλά η εγχείρηση αυτή κατά τη διάρκεια της κύησης προκαλεί φόβο. Έτσι, η πλειονότητα των εγκύων με οξεία χολοκυστίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Όμως, στη μεγαλύτερη μελέτη των ΗΠΑ μέχρι σήμερα, οι χειρουργοί του Thomas Jefferson παρατήρησαν ότι οι μητέρες που βίωσαν χολοκυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν καλύτερα αποτελέσματα εάν υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση από ό,τι εάν αυτή αναβαλλόταν για μετά τον τοκετό.

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων: Διαδικτυακή σύναξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» Θέμα: Έτσι επιβιώσαμε: Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η προετοιμασία της Ελληνικής Επαναστάσεως, την Κυριακή 28 Μαρτίου, ώρα 19:30

 


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΞΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

 

Θέμα: 

Έτσι επιβιώσαμε:

Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η προετοιμασία της Ελληνικής Επαναστάσεως

Ομιλητής:

Κωνσταντίνος Χολέβας

Πολιτικός Επιστήμων – Συγγραφεύς

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Ώρα 19:30

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συμμετοχής στην εκδήλωση:

www.synaksi.petheol.gr   

Ζωντανή μετάδοση στο:

www.live.petheol.gr