Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Ηπείρου με Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας


 Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Ηπείρου  με το Ι.Τ.Ε. για το νέο κτίριο του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Έρευνών στα Ιωάννινα

 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθηγητή κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, και τον διευθύνοντα του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Έρευνών του ΙΤΕ στα Ιωάννινα, καθηγητή κ. Σάββα Χριστοφορίδη, είχε  τη Μ. Τρίτη στο Διοικητήριο της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οριστικοποιήθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ι.Τ.Ε. για την επίβλεψη εκ μέρους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας δύο έργων κατασκευής κτιρίων του Ι.Τ.Ε. στα Ιωάννινα («Υποδομή Έρευνας και Καινοτομίας του ΙΤΕ στα Ιωάννινα») και στην Πάτρα («Καινοτόμος Εγκατάσταση Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης στη Πάτρα»).

Το κτίριο του Ι.Τ.Ε. στα Ιωάννινα αναμένεται να υλοποιηθεί παράλληλα με το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας και θα χρηματοδοτηθεί εξίσου από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός!

 


Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος φτάνει στα 713 ευρώ από 1ης Μαΐου.

Έτσι από την 1η Μαΐου ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα, από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό μήνυμά του επισήμανε ότι είναι ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021.

Με απλά λόγια, όπως τόνισε, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως.

«Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους», υπογράμμισε.

EΟΔΥ: Εξήντα τέσσερις θάνατοι σήμερα, 7.365 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 291.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα τέσσερις θάνατοι σήμερα, 7.365 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 7.365.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.259.613 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 130 ενώ από την αρχή της πανδημίας

SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.590(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.75 (95% ΔΕ: 0.50 - 0.98).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 64, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.765 θάνατοι.

Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 291 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93.1% έχει

υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 162 (55.67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 129 (44.33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.582 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +11.06%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 226 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Παραβάσεις την Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 88.876 έλεγχοι, από τους οποίους οι 57.151 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 24 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν 47 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

14 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 13 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

13 στη Δυτική Ελλάδα και

 1 στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.215 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.491 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.724 των 150 ευρώ.

10 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για μη κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών κατά την έξοδο του από τη χώρα.

Στη Στερεά Ελλάδα, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και προσωρινά υπεύθυνο καταστημάτων.

Στην Αττική, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Στην Κρήτη, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.315 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.043 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Τεράστια Δημοσιονομικά πολιτικά κενά στην Περιφερειακή Αρχή – Προϋπολογισμός, άδειες ταξί, πλωτά λίμνης.

 


«Τα πολιτικά κενά και τις διαχρονικές αδυναμίες του Περιφερειάρχη και της περιφερειακής αρχής που έχουν οδηγήσει την Ήπειρο «στα βράχια» ανέδειξε με πολύ γλαφυρό τρόπο το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο.»

Αυτό τόνισε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, προσθέτοντας ότι τα πολιτικά παραλειπόμενα του περιφερειακού συμβουλίου αποδείχτηκαν πιο σημαντικά από την ίδια τη συζήτηση.

Άλλωστε- σημείωσε-  έχουμε διαπιστώσει όλοι ότι η διατήρηση της τηλεδιάσκεψης ως τρόπος συνεδρίασης γίνεται για να ελέγχεται ο όποιος διάλογος με αυταρχικό τρόπο, δίνοντας περιορισμένο χρόνο παρέμβασης για όλους τους περιφερειακούς συμβούλους πλην του Περιφερειάρχη, που μιλά εγωιστικά, ασυνάρτητα χωρίς να βοηθά κανένα με τις τοποθετήσεις του και σπαταλώντας απίστευτο χρόνο.

Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Εξιχνιάστηκε διάρρηξη κατοικίας στην Πρέβεζα

 


Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός για την εμπλοκή του στην υπόθεση

 

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας διάρρηξη, που έγινε στην Πρέβεζα τον Αύγουστο του 2021.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την αξιοποίηση ευρημάτων, ο ημεδαπός παραβίασε την πόρτα εισόδου μονοκατοικίας, από όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό -4.000- ευρώ, -12- χρυσές λίρες και κοσμήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Ιωάννινα: Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για την εμπλοκή του σε υπόθεση διαδικτυακής απάτης με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing)

 


Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση διαδικτυακής απάτης με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

Ειδικότερα, την 07/12/2020, ημεδαπός έλαβε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, φερόμενο δήθεν ως αποσταλθέν από την τράπεζά του, το οποίο του ζητούσε να συνδέσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του με τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Το μήνυμα περιείχε υπερσύνδεσμο (link), τον οποίο ο παθών αφού ακολούθησε ανακατευθύνθηκε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε της τράπεζας και μετά την εισαγωγή των προσωπικών του στοιχείων και κωδικών, διαπίστωσε ότι εν αγνοία του είχε πραγματοποιηθεί μεταφορά χρηματικού ποσού αξίας ύψους -8.000- ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό σε άλλον.

Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συστήνεται στους πολίτες:

Να είναι καχύποπτοι όταν τους ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms.

Να μη συμπληρώνουν φόρμες με προσωπικά τους στοιχεία όταν αυτές αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μέσω υπερσυνδέσμων (links)

Να πληκτρολογούν στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και να μη μπαίνουν σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων.

Πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  www.cyberalert.gr

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου: Ευχές για το Πάσχα

 


Ευχές για το Πάσχα από την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου.  

ΕΡΤ3: Ευχές για το Πάσχα

 


Ευχές για το Πάσχα από την ΕΡΤ3

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Εμείς κάναμε επανάσταση στον τομέα της ναυτιλίας»

 


Με ειδική αναφορά για τους ανθρώπους που χάθηκαν αδίκως από τη νόσο COVID-19, ξεκίνησε την ομιλία του σήμερα στη Βουλή ο πρώην υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη συζήτηση επί του Ν/Σ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στους ανθρώπους που απουσιάζουν  καθημερινά από κοντά μας και, δυστυχώς, ο τρόπος που γίνεται ο χειρισμός αυτού του ζητήματος τους αφήνει στα αζήτητα». «Οφείλουμε τουλάχιστον να θυμόμαστε τους ανθρώπους που έχασαν άδικα τη ζωή τους και όχι να έχουμε αποτεφρωμένη μνήμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε μετ΄ εμφάσεως στην απεργία των εργαζομένων της COSCO, οι οποίοι διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους που είναι η συλλογική σύμβαση εργασίας και η υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Για το θέμα αυτό κάλεσε μάλιστα τον αρμόδιο υπουργό να διατυπώσει ευθέως τη θέση του, χωρίς υπεκφυγές.  Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι νομοθετεί χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει στη δημοσίευση των εξουσιοδοτικών πράξεων που απαιτούνται για την εφαρμογή των νόμων. «Η κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις στον κόσμο αλλά εκκρεμεί μεγάλος αριθμός δημοσίευσης διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων». «Αναρωτιέμαι, ποια νομοθετήματα θα έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, όταν φύγει. Γιατί, η κυβέρνηση του ψεύδους που δεν είναι ικανή να συγκρουστεί με τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας και με τα καρτέλ συγκεκριμένων οικογενειών, θα φύγει εκκωφαντικά σύντομα», υπογράμμισε.

Δήμος Πωγωνίου: Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης της Τ.Κ. Δελβινακίου

 


Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης για το χειμερινό εξάμηνο 2020-2021 της Κοινότητας Δελβινακίου με εξόφληση έως 31-5-22.

Άνοιξε το myCar για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

 


Σε λειτουργία έχει τεθεί η δυνατότητα καταβολής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα για όσους έχουν προχωρήσει σε άρση ακινησίας των οχημάτων, που φέτος υπολογίζονται στα 130.000.

Οι δηλώσεις της άρσης ακινησίας και η πληρωμή των αναλογικών τελών θα γίνεται μέσω της υπηρεσίας myCar της ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/mycar  για εκείνους που έχουν κάνει ηλεκτρονικά τη δήλωση ακινησίας.

Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.

Στη συνέχεια θα γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων κατά την περίοδο του Πάσχα

 


H Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει πως για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο του Πάσχα, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης των φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Συγκεκριμένα για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών θα ισχύει από τη Μεγάλη Πέμπτη (21/4) από τις 15:00 έως τις 22:00 και από τη Μεγάλη Παρασκευή (22/4) από τις 6:00 έως τις 16:00.

Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύει από τη Δευτέρα (25/4), από τις 12:00 έως τις 22:00, ενώ την Τρίτη (26/4) από τις 11:00 έως τις 23:00.

Παράλληλα η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες:

– Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

– Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

– Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

Άρμπιρος Γρηγόρης: Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα, στον https://www.tzourlakos.com/

 


Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα του Προέδρου της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Άρμπιρου Γρηγόρη, στον https://www.tzourlakos.com/

Μποτίνης Γρηγόρης: Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα, στον https://www.tzourlakos.com/

 


Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα του Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου Νομικού Προσώπου του Δήμου Πωγωνίου κ. Μποτίνη Γρηγόρη, στον https://www.tzourlakos.com/

Μάτσιας Βασίλειος: Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα, στον https://www.tzourlakos.com/

 


Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Πωγωνίου κ. Μάτσια Βασίλειου, στον https://www.tzourlakos.com/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου

 


Την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας, ISO BOX, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 15:00

Ιωάννινα, Πράμαντα, Κέντρο Υγείας, 10:00 – 14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, Θεσπρωτικό , 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, Λούρος, 11:30-14:00

Πασχαλινές ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχρινάνη

 


Πασχαλινές ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχρινάνη.

Τροφές που ενισχύουν την επούλωση ενός τραύματος

 


Έπειτα από τραυματισμούς, αρκετοί είναι αυτοί που λόγω μειωμένης κίνησης ή πλήρους ακινησίας περιορίζουν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν καθημερινά, με στόχο τη διατήρηση του σωματικού τους βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Ανάλογα όμως με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, οι θερμίδες που χρειάζεται το άτομο μπορεί να αυξηθούν από 15% έως 50%. Εάν χρησιμοποιούνται πατερίτσες για τη μετακίνηση, απαιτούνται από 2 έως και 3 φορές περισσότερες θερμίδες την ημέρα από ό,τι πριν. Επομένως, δεν συνιστάται ο περιορισμός των θερμίδων. Επιπλέον, η απότομη αλλαγή στο θερμιδικό ισοζύγιο, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και η υπερκατανάλωση τροφής που οδηγεί σε θετικό ισοζύγιο θερμίδων, μπορεί να συμβάλει σε αύξηση του σωματικού λίπους, απώλεια μυϊκής μάζας και να ενισχύσει τις φλεγμονές», επισημαίνει ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος του Μetropolitan General.
Ιδανικές τροφές για την επούλωση του τραυματισμού είναι οι εξής:

·         Πρωτεΐνες, ιδιαίτερα οι τροφές που είναι πλούσιες σε λευκίνη

·         Γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο

·         Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Η πρωτεΐνη είναι το κλειδί στην επούλωση των τραυματισμένων μυών, επομένως η αύξησή της στο 1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους έχει φανεί ότι επιδρά ευεργετικά. Και για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα, συνιστάται να κατανέμεται ισομερώς στα τρία κύρια γεύματα της ημέρας, στοχεύοντας σε τουλάχιστον 20 γραμμάρια ανά γεύμα, ενώ και τα σνακ είναι καλό να περιέχουν μικρές ποσότητες πρωτεΐνης.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λευκίνη, το αμινοξύ που διεγείρει τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών, είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βοδινό κρέας, τα πουλερικά, το χοιρινό, τα ψάρια, τα αυγά, το τόφου και τα φασόλια. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν επίσης ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου, γι' αυτό καλό θα ήταν να συμπεριληφθούν φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα ή σνακ.