Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

6η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου με αγώνες Β΄ ερασιτεχνικής και ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά αγωνίζεται στον Παρακάλαμο με τον ΑΠΟΕΛ (29-09-13/16:00 μ.μ.), εντός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου με τον Δαβάκη (29-09-13/16:00 μ.μ.), εκτός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος με τον ΠΑΟ Κόνιτσας (29-09-13/16:00 μ.μ.), εκτός έδρας και ο Α.Σ. Καλπακίου με τον Α.Ο. Κόντσικας (28-09-13/16:00 μ.μ.), για την 6η αγωνιστική της Α΄ ερασιτεχνικής

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΓΗΠΕΔΟ ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ
ΩΡΑ: 16:00 μ.μ.

Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 16:00 μ.μ.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΑΠΟΕΛ

ΓΗΠΕΔΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
ΩΡΑ: 16:00 μ.μ.

Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΔΙΝΗΣ
ΩΡΑ: 16:00 μ.μ.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Π.Ο. ΔΑΒΑΚΗΣ

Το πρόγραμμα 6ης αγωνιστικής (Α΄ όμιλος Β΄ Ερασιτεχνική)
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-ΑΠΟΕΛ
Περίβλεπτος-Αλμυρός Βουνοπλαγίας
Αμπελόκηποι-Αετός Πρωτόπαππας
Ζωοδόχος-Αστήρ Αμφιθέας
Σταυράκι-ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου
Κεφαλόβρυσο-Δαβάκης
Αγία Μαρίνα -Ραφταναίοι
Πεντέλη-Δόξα Αναργύρων

ΠΑΟ Κόνιτσας-Πωγωνάτος

Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης διοργανώνει διήμερη Ηπειρώτικη εκδήλωση στις 4-5 Οκτωβρίου 2013 στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού (πλατεία ΙΚΑ) Ηλιούπολης, αφιερωμένη στην λαογραφία και παράδοση της Βορείου Ηπείρου

Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης σε συνεργασία με το Λαογραφικό σύλλογο "Χάονες " για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνει διήμερη εκδήλωση στης 4-5 Οκτωβρίου 2013 στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού (πλατεία ΙΚΑ) Ηλιούπολης, αφιερωμένη στην λαογραφία και παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
 Στην διήμερη εκδήλωση θα συμμετέχουν καλλιτέχνες της Βορείου Ηπείρου καθώς και οι τραγουδιστές Σάββας Σιάτρας και Δημήτρης Χατζάρας.


Στην εκδήλωση επίσης θα συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα ,του Συλλόγου Φοινικαίων,της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κάτω Δρόπολης ''Οι Αντιττάνες'' , του Συλλόγου  Βαγκαλιατίου "Άγιος Δονάτος " και της Ομοσπονδίας Αποδήμων  Άνω Δρόπολης ''Οι Σελλοί''.

Επίσης το Πολυφωνικό Συγκρότημα του Λαογραφικού Συλλόγου "Χάονες "
Δυο ημέρες γεμάτες από παραδοσιακούς ήχους και παραδοσιακές στολές του τόπου μας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Παρασκευή 4-10 -2013
20:00:  Έναρξη της εκδήλωσης  με την κομπανία του Κώστα Σταύρου στο κλαρίνο
21:00:  Χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Αποδήμων Φοινικαίων με χοροδιδάσκαλο την Δήμητρα Τσόκανου
21:30:  Χορευτικο συγκρότημα της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κάτω Δρόπολης ''Οι Αντιττάνες'' με χοροδιδάσκαλο το Παναγιώτη Ντούλε
22:00:  Ακολουθούν ομιλίες
22:30:  καλλιτέχνες από διάφορα μέρη της Βορείου Ηπείρου
23:30:  Αρχίζει η διασκέδαση με το Κώστα Σταύρου έως τις πρωινές ώρες.

Σάββατο 5/10/2013
20:00: Έναρξη της εκδήλωσης με την κομπανία του Βασίλη Καλκάνη στο κλαρίνο.
21:00'  Χορευτικό συγκρότημα Συλλόγου Βαγκαλιατίων με χοροδιδάσκαλο το Γιάννη Νάσιο.
21:30'  Χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας Αποδήμων  Άνω Δρόπολης ''Οι Σελλοί''.
22:00:  Ακολουθούν ομιλίες
22:30:  Καλλιτέχνες από διάφορα μέρη της Βορείου Ηπείρου
23:30: Αρχίζει η διασκέδαση με το Βασίλη Καλκάνη έως της πρωινές ώρες.


Επίσης να ενημερώσουμε όλους τους φίλους μας ότι, τυχόν έσοδα από την εκδήλωση θα δοθούν στην ανακατασκευή του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στο χωριό Μαλτσιάνη των ριζών και στην επισκευή του σχολείου του χωριού Βαγκαλιάτη επαρχίας Λειβαδιάς.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για την Τελετή των εγκαινίων του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου "Ηροκλής Βασιάδης" την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013, ώρα 11:00 π.μ. στο Δελβινάκι

H εξαμηνιαία ημέρα αιμοδοσία του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, κατέστει θεσμός πλέον για την Δήμο Ηλιούπολης

Με αυξημένο το αίσθημα της αυτοεκτίμησης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης πολλοί Ηλιοπουλίτες (Ηπειρώτες και μη) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, και προσήλθαν στα γραφεία του Συλλόγου,   όπου πραγματοποιήθηκε (Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013),  η εξάμηνη προγραμματισμένη από το σύλλογο  αιμοδοσία.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικόλαος Σπέγγος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «Ο  Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, κάθε εξάμηνο, από το 1986, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, διοργανώνει αιμοδοσία στην οποία σχεδόν όλα τα  μέλη μας καθώς και αρκετοί από τους κατοίκους  της Ηλιούπολης,  εθελοντικά προσφέρουν αίμα για όσους έχουν ανάγκη.
 Είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου μας   που έγινε θεσμός και κάθε εξάμηνο όλο και περισσότερα άτομα συμμετέχουν, όλο και περισσότερο αίμα  συλλέγεται και γίνεται ζωή για τους συνανθρώπους μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κι εγώ προσωπικά πιστεύω πως η σημερινή ημέρα είναι μια χαρούμενη και ελπιδοφόρα γιορτή αγάπης,
ανθρώπινης αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς».  
Συνεχίζοντας ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Θωμάς Ντάσιος  τόνισε: «η δράση του Συλλόγου μας και η κοινωνική προσφορά του στις δύσκολες αυτές μέρες που όλοι περνάμε θα ενταθεί και θα πολλαπλασιαστεί. Είναι γνωστό πως το φιλότιμο των Ηπειρωτών είναι αληθινό και η κοινωνική τους  συνείδηση ισχυρή και θα έλεγα πρωτοπόρα». 
Είναι αλήθεια ότι η προσφορά του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης είναι σημαντική και ουσιαστική, «σχεδόν σαράντα χρόνια ο Σύλλογός μας  συμμετέχει αληθινά όχι μόνο στα  πολιτιστικά, αλλά και στα κοινωνικά τεκταινόμενα της Ηλιούπολης,  τιμώντας τις παραδόσεις αλλά και τις Ηπειρώτικες αξίες», δήλωσε η έτερη ψυχή του Συλλόγου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ιωάννης Κωστούλας.
Σε τόσο δύσκολες εποχές, όχι μόνο χρειάζονται  τέτοιες δραστηριότητες, αλλά  είναι ανάγκη να επαινούνται και να προβάλλονται ως παράδειγμα. 
Η  κοινωνική προσφορά και η προϋπόθεσή της, η κοινωνική συνείδηση, είναι αξίες στις οποίες στηρίχτηκαν και μεγαλούργησαν, όπου γης, οι Ηπειρώτες, γι' αυτό αξίζει ένα μεγάλο  ΕΥΓΕ στους Ηπειρώτες της Ηλιούπολης. 

Ο διαχωρισμός Κράτους και Επιχείρησης

Προκαταβολικά πρέπει να πούμε ότι αν επιτύχει αυτός ο διαχωρισμός, τότε περνάμε αυτόματα, σ’ ένα εντελώς νέο, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα! Νομίζω ότι αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο των ημερών μας!
 Έχουμε μια τεράστια εμπειρία από τα προηγούμενα κοινωνικά συστήματα, γνωρίζουμε πότε το Κράτος έπαιξε θετικό και πότε αρνητικό ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνιών, πότε ήταν μοχλός ανάπτυξης και πότε τροχοπέδη, πότε ήταν, γενικά, στην υπηρεσία της μιας ή της άλλης τάξης! Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για το έτερον ήμισυ, την Επιχείρηση.
 Εκείνο όμως που δεν έχει απασχολήσει ποτέ μέχρι σήμερα, όχι μόνο τους πολιτικούς, αλλά και τους οικονομολόγους - ίσως γιατί δεν «σκέφτονται με το δικό τους μυαλό» - είναι ειδικά η ομιχλώδης και υποκριτική σχέση που διέπει το ζεύγος  Κράτος- Επιχείρηση, σχέση που κατά την γνώμη μου, είναι η αιτία όλων των δεινών!
Πότε ακριβώς, πού και πως ξεκίνησε αυτός ο «δεσμός», μεταξύ Κράτους και  Επιχείρησης είναι ζήτημα που αφορά βέβαια τους ιστορικούς. Ωστόσο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι αυτός ο «δεσμός» είναι πολύ πιο παλιός απ’ ότι ο «δεσμός» Κράτους και Εκκλησίας (άλλος αμαρτωλός δεσμός αυτός).   Πρέπει να πούμε επίσης, ότι Κράτος και Επιχείρηση, λίγες φορές ζήσανε αρμονικά,  η «συμβίωση» τους, οι σχέσεις τους, ήταν τις περισσότερες φορές , όχι μόνο ομιχλώδεις και υποκριτικές, όπως γράφω παραπάνω, αλλά και θυελλώδεις και πέρασαν από σαράντα κύματα! Πότε εκβίαζε το Κράτος την Επιχείρηση, πότε αντίστροφα, πότε «απατούσε» η Επιχείρηση το Κράτος, πότε αντίστροφα, πότε το Κράτος είχε το πάνω χέρι, πότε η Επιχείρηση!

Άρτα: Εξιχνιάστηκαν άμεσα δύο κλοπές από Δημοτικά Σχολεία

Συνελήφθη ως δράστης, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ένας 28χρονος ημεδαπός
 Σημειώνεται επίσης ότι, ο δράστης είχε συλληφθεί την 20-09-2013 από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, για παρόμοιο αδίκημα

Εξιχνιάστηκαν άμεσα από το Τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας δύο κλοπές από τους χώρους των γραφείων και του κυλικείου δύο Δημοτικών Σχολείων στην πόλη της Άρτας.
Συνελήφθη ως δράστης, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χθες (26-09-2013) το μεσημέρι στην Άρτα, ένας 28χρονος ημεδαπός. Σημειώνεται επίσης ότι, ο ίδιος δράστης είχε συλληφθεί την 20-09-2013 από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, για παρόμοιο αδίκημα (σχετικό το από 21-09-2013 Δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας μας).
Ειδικότερα, προχθές το βράδυ ο συλληφθείς εισήλθε στο χώρο στέγασης δύο Δημοτικών Σχολείων και αφαίρεσε από τους χώρους των γραφείων έναν φορητό υπολογιστή, δύο ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ένα φορητό ράδιο - cd και ένα δημοσιογραφικό κασετόφωνο, καθώς και τρόφιμα και έγγραφα από το χώρο του κυλικείου.
Η κινητοποίηση των αστυνομικών ήταν άμεση, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν τον 28χρονο λίγες ώρες αργότερα και να τον συλλάβουν.
Στην κατοχή του βρέθηκαν τα κλοπιμαία, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Οι Πέμπτες της Πολυφωνίας. Το ''Εργαστήρι Πολυφωνίας'', ξεκινά τα σεμινάρια πολυφωνικού τραγουδιού στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων ''Φοίβου Ανωγειανάκη- Κέντρο Εθνομουσικολογίας'', Διογένους 1-3, δίπλα στους Αέρηδες στην Πλάκα, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Οι Πέμπτες της Πολυφωνίας !
Όπως κάθε Πέμπτη, 16 χρόνια τώρα!
Από την πρώτη Πέμπτη κάθε Οκτώβρη ως την τελευταία κάθε Ιούνιο.
Ένα κάλεσμα σε ένα αποκαλυπτικό και γενναιόδωρο ταξίδι μύησης στην παλαιότερη μουσική μας κληρονομιά με το τόσο επίκαιρο αξιακό φορτίο.
 Κάθε ΠΕΜΠΤΗ από τις 5 έως τις 6 και τέταρτο για τους αρχάριους, από τις 6:15  ως τις 7:30 για τους προχωρημένους. Στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του πανέμορφου Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, με την αξιοποίηση του οπτικοακουστικού εξοπλισμού του προνομιακού χώρου στη διδασκαλία.
Η εκμάθηση υποστηρίζεται από την ακρόαση και θέαση υποδειγματικών υλικών από το πλουσιότατο ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ της αστικής μη κερδοσκοπικής "ΑΠΕΙΡΟΣ" με τις επιτόπιες καταγραφές του ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ. Κάθε τραγούδι διδάσκεται και ακούγεται σε πλήθος παραλλαγών του από τις διαφορετικές περιοχές και τα τοπικά ιδιώματα που συνθέτουν τον πλουσιότατο και ποικιλότροπο χάρτη της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας. Μια πραγματική δουλειά Εργαστηρίου που σμίγει την εκμάθηση της ερμηνείας με τη γνώση και την τεκμηρίωση.
 Στο πρόγραμμα διδασκαλίας πολύτιμος γνώμονας η ανάδειξη του συνόλου των περιοχών της Πολυφωνίας. Διδάσκονται τραγούδια από το Πωγώνι, τη Δερόπολη, το Άνω Πωγώνι, τον Παρακάλαμο, τη Μουργκάνα, το Βούρκο, τη Χειμάρρα. Στο τμήμα των προχωρημένων, δίπλα στα πιο δύσκολα και σύνθετα πολυφωνικά τραγούδια, στην ολοκλήρωση των σπουδών διδάσκονται και άλλα δείγματα πολυφωνίας, από το Βώλακα Δράμας και την Κέρκυρα ως τα ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας.
 Τα σεμινάρια συνδυάζονται με τη δυνατότητα συμμετοχής σε πολυφωνικά γλέντια, σε συλλογικές επιτόπιες καταγραφές, στα σεμινάρια που πραγματοποιούνται στη διάρκεια του Πολυφωνικού Κσραβανιού, χειμώνα και καλοκαίρι. Και φυσικά με τη συμμετοχή στις Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Θέατρο Πέτρας, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων.
 Υπεύθυνος των σεμιναρίων, όπως 16 χρόνια μέχρι τώρα, ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης με τον Αντώνη Έξαρχο - οι δύο πρωτεργάτες του πολυφωνικού συνόλου "ΧΑΟΝΙΑ" και του ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ.

Πληροφορίες, επικοινωνία: apiros@otenet.gr
210 3310919
Εγγραφές στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
Διογένους 1-3, Αέρηδες Πλάκα

τηλ: 210 3250198

«Πακέτο» σε ένα εκκαθαριστικό τέλη κυκλοφορίας και φόρος πολυτελείας Ι.Χ.

Ένα εκκαθαριστικό σημείωμα προσανατολίζεται αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.