Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Αυτοκτόνησε 50χρονος


Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας 50χρονος άνδρας, αλβανικής καταγωγής, σήμερα το πρωί.

Τον άτυχο 50χρονο βρήκαν μέσα σε λίμνη αίματος τις πρώτες πρωινές ώρες, στο μπάνιο του σπιτιού του στην Ηγουμενίτσα, όπου και διέμενε με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Δίπλα του βρέθηκε ένα κουζινομάχαιρο.

Τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη παραμένουν άγνωστα.

ΠΗΓΗ: http://892fm.blogspot.com/

ΔΗΣΥ: Ανταποκρίνεται στην πρόσκληση Παπακωνσταντίνου


Θετική είναι η ανταπόκριση του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» στο κάλεσμα του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για συναίνεση στο τριετές δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Με σημερινή της ανακοίνωση, η πρόεδρος του κινήματος, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνει:

«Η Δημοκρατική Συμμαχία θεωρεί ότι είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι κομματικοί σκυλοκαβγάδες και να υπάρξει εθνική συνεννόηση τόσο για την περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων, όσο και για ένα οργανωμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης και όχι εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο θα συμφωνηθεί από τις πολιτικές δυνάμεις σε βάθος δεκαετίας και θα μπορέσει να αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα και κυρίως ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Η Δημοκρατική Συμμαχία θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Παπακωνσταντίνου και θα καταθέσει με σαφήνεια τις προτάσεις της, γιατί πιστεύει ότι, αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση για τις δύσκολες αυτές αποφάσεις, είναι πολύ κοντά η απώλεια του ελέγχου της οικονομίας, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και τον λαό».

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Οι υπηρεσίες δεν κάνουν απολύτως τίποτα χωρίς καταγγελία


Το χάλι αυτό που συμβαίνει ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, οφείλεται εκτός από την αδιαφορία του Κράτους, κυρίως στους Ελληνάρες αυτούς που λάκισαν για χλιδάτα προάστια και γέμισαν τα παλιά σπίτια τους στο κέντρο με λαθρομετανάστες που τους τα νοικιάζουν με το κεφάλι και πλουτίζοντας εις βάρος και των λαθρομεταναστών αλλά κυρίως όλων των Ελλήνων κατοίκων του κέντρου που είδαν ξαφνικά τις γειτονιές τους να μετατρέπονται σε τριτοκοσμικές και άκρως επικίνδυνες ζούγκλες - γκέτος! Δείτε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να βάλετε ένα φρένο σε όλα αυτά:

Aπό μόνες τους οι υπηρεσίες δεν κάνουν απολύτως τίποτα χωρίς καταγγελία.


ΣΔΟΕ
Όσοι γνωρίζουν στοιχεία ιδιοκτητών που νοικιάζουν παράνομα σε λαθρομετανάστες μπορούν να κάνουν ανώνυμη καταγγελία στο ΣΔΟΕ στο kataggelies@sdoe.gr
ή στο Φαξ 210-3239721/6990014. Καλό είναι να έχετε το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη (το βρίσκετε από λογαριασμό της ΔΕΗ) και θα δώσετε επίσης πληροφορίες για την παράβαση (π.χ. νοικιάζει σε 10 λαθρομετανάστες). Ζητάτε να ελεγχθούν άμεσα από τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια ελέγχου του ΣΔΟΕ. Ίσως στην επαρχία που είναι πιο μαζεμένα τα πράγματα μπορείτε να κάνετε ανώνυμη καταγγελία κατευθείαν στην Εφορία με τηλέφωνο και να δώσετε μόνο το όνομα και την διεύθυνση του διαμερίσματος όπου γίνεται η παράνομη ενοικίαση.


ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ
Πιο άμεση παρέμβαση και πιο απλή διαδικασία. Ανώνυμη καταγγελία στο 1539 με στοιχεία για τον χώρο, όπου υπάρχουν λαθραίοι. Αναφέρεστε σε υγειονομικές παραβάσεις, όπως δυσοσμία, σκουπίδια, ακαταστασίες, ακαθαρσίες, νερά, υπεράριθμοι μέσα στα οικήματα - σπίτια – διαμερίσματα κλπ.


ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
Τσουχτερά πρόστιμα (όπως και της Εφορίας). Πηγαίνετε στο http://www.poleodomia.gov.gr.
Στα στοιχεία σημειώστε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη που καταγγέλλετε (όσα έχετε). Στο πλαίσιο αναλύετε την πολεοδομική παράβαση π.χ. νοικιάζει κατάστημα, υπόγεια, αποθήκες κλπ ως κατοικία, ως χώρο λατρείας κλπ.


Μην αναλωθείτε σε καβγάδες με τους λαθρομετανάστες και τους ιδιοκτήτες. Δεν βγάζετε άκρη. Συγκεντρώστε τα στοιχεία και αρχίστε τις καταγγελίες μόνοι σας χωρίς να το ανακοινώσετε πουθενά. Οι άνθρωποι αυτοί ζούνε και πλουτίζουν εις βάρος μας. Καιρός να πληρώσουν.

ΓΚΑΛΟΠ: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.


Στις 7,5 μονάδες έχει διαμορφωθεί η διαφορά στην απήχηση του κυβερνώντος κόμματος από εκείνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας PUBLIC ISSUE, που δημοσιεύει στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Ειδικότερα:
ΠΑΣΟΚ: 38%
ΝΔ: 30,5%,
ΚΚΕ: 10,5%,
ΛΑΟΣ: 6%,
ΣΥΡΙΖΑ: 4,6%
Οικολόγοι Πράσινοι: 3%,
Δημοκρατική Αριστερά: 2,5%
Δημοκρατική Συμμαχία: 2%.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Άραβας τρομοκράτης στην Αθήνα»


«Άραβας τρομοκράτης βρίσκεται στην Ελλάδα και ετοιμάζει θεαματική επίθεση», ισχυρίζεται σε δημοσίευμά της στο φύλλο του Σαββάτου η ιταλική εφημερίδα, Corriere della sera.

Όπως αναφέρει η μεγάλης κυκλοφορίας ιταλική εφημερίδα, «ο Άραβας τρομοκράτης Γκαλέμπ Ταλέμπ βρίσκεται στην Ελλάδα και ετοιμάζει θεαματική επίθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ελληνικό έδαφος, ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Όπως λέει, ο νεαρός τρομοκράτης είναι μέλος της λιβανέζικης οργάνωσης «Φατάχ Αλ Ισλάμ», η οποία θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με την στην Αλ Κάιντα, ενώ φέρεται να έχει «υπό την καθοδήγησή του», αρκετούς εξτρεμιστές.

Η εφημερίδα του Μιλάνου προσθέτει πως «ο Ταλέμπ έφτασε στην Αθήνα πριν λίγους μήνες και δραστηριοποιήθηκε αμέσως, προκειμένου να διευκολύνει την είσοδο στην Ελλάδα, μελών της οργάνωσής του, προερχόμενων από τον Λίβανο και τους οποίους εφοδίασε σε χρήματα και πλαστά έγγραφα και διεύρυνε το δίκτυο επαφών τους».

Σύμφωνα, δε, με συνεργό του, που συνελήφθη πρόσφατα στο Λίβανο, «ο τρομοκράτης ξύρισε τα γένια του, ύστερα από σχετική άδεια, που έλαβε από ιμάμη. Στους συντρόφους του συγκαταλέγονται και δύο Λιβανέζοι τρομοκράτες, που είχαν τοποθετήσει βόμβα σε τρένο στη Γερμανία, το 2006, αλλά η έκρηξή αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι στην Ελλάδα, ο Ταλέμπ φέρεται να χρησιμοποιεί μικρά διαμερίσματα, να καταφέρνει να βρίσκει χρήματα και διαβατήρια και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει, αν χρειασθεί, πολλαπλούς τρόπους διαφυγής.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Νέες συλλήψεις για ναρκωτικά


Χθες αργά το βράδυ, στην περιοχή Βρυσέλλας Φιλτάτων Θεσπρωτίας, συνελήφθη ένας Αλβανός με το συνεργό του, στο αυτοκίνητο των οποίων βρεθήκαν και κατασχέθηκαν 80 δέματα κάνναβης συνολικού βάρους 95 κιλών και 604 γραμμαρίων.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Οι γιατροί αναμένουν έξαρση


Έξαρση της γρίπης αναμένουν στους προσεχείς δύο μήνες οι ιατροί, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στις αρμόδιες για την καταπολέμηση του ιού υπηρεσίες, οι οποίες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών, καθημερινά καταγράφονται τρεις νεκροί και περισσότερα από δέκα κρούσματα από τη γρίπη.
Όπως έγινε δε γνωστό από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ,έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας είχαν καταγραφεί 48 νεκροί και 193 σοβαρά περιστατικά, τα οποία διακομίστηκαν για νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Την Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και 11 εισήχθησαν για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ τα κρούσματα γρίπης είναι περισσότερα από τα αντίστοιχα της χρονικής περιόδου 2008 – 2009 και αγγίζουν εκείνα της πανδημίας που σημειώθηκε το χρονικό διάστημα 2009 – 2010

Αυτή την χρονική στιγμή, ένα στα δύο δείγματα τα οποία στέλνουν οι γιατροί για ανάλυση βρίσκονται τελικά θετικά για τον ιό της γρίπης, και, σχεδόν στο σύνολό τους, αφορούν τον ιό Α (Η1Ν1)2009.

Πάντως, σε περίπτωση που ο ιός της γρίπης εξαπλωθεί και άλλο, το υπουργείο Υγείας έχει συμφωνήσει να χρησιμοποιηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία για την νοσηλεία ασθενών και μονάδες εντατικής θεραπείας ιδιωτικών νοσηλευτικών κέντρων.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "Δεν εκποιούμε, αξιοποιούμε"


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε στον εκπρόσωπο της ΕΕ στην Τρόικα, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις.

«Η κυβέρνηση δεν εκποιεί δημόσια γη» δήλωσε ο υπουργός.
Ο κ. Ντερούζ είχε προτείνει να πουλήσουμε λιμάνια και αεροδρόμια.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιεί δημόσια γη, και τις αποφάσεις για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος.

Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή συνεντεύξεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σ. Ντερούζ, σε κυριακάτικες εφημερίδες .

Ο υπουργός χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Ντερούζ «το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς» και παράλληλα τονίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη διαφάνεια και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Στη δήλωσή του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει, επίσης, χαρακτηριστικά, ότι «η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης. Είναι μία επιλογή, που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και στη μείωση του σημερινού τεράστιου χρέους της χώρας. Είναι μια επιλογή, που η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα- με σταθερότητα, απόλυτη διαφάνεια, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

ΤΡΟΪΚΑ: «Σας στηρίζουμε, λυπούμαστε για τις λάθος εντυπώσεις»


Η τρόικα σε ανακοίνωσή της τα μεσάνυκτα του Σαββάτου αναφερόμενη στη συνέντευξη των εκπροσώπων της την Παρασκευή και τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων που προκάλεσε, αναφέρει ότι λυπάται για τις λάθος εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν και στηρίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο.
Επισημάναμε επίσης ότισυνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Κυβέρνησηγια την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και τηςαποκατάστασηςτης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος.
Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζότανπάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητεςκαι τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασηςεναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση.
Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές.»

ΔΗΜΟΣΙΟ: Μειώνονται οι διορισμοί


Μόνο το 30-40% των αιτημάτων για πρόσληψη στο Δημόσιο αναμένεται να εγκριθεί με προτεραιότητα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της ασφάλειας.

Ο χάρτης των προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2011 διαμορφώνεται με κριτήριο τις αποχωρήσεις των υπαλλήλων, στη λογική της αυστηρής τήρησης της αναλογίας μία νέα πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Ο πραγματικός αριθμός των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού μειώνεται το 2011. Mε δεδομένο ότι το 2010 αποχώρησαν 53.335 υπάλληλοι, η δυνατότητα προσλήψεων περιορίζεται για το 2011 στις 10.600, στις οποίες όμως προσμετρώνται και οι μετατάξεις προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή, 2.700 του Ο.Σ.Ε. και περίπου 1.500 του Ο.Α.Σ.Α..

Σύμφωνα με έρευνα της «Καθημερινής», το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο, εάν δεν «μηδενίζονται», οι διορισμοί μονίμων, αφού δεν θα ξεπεράσουν τις 6.000 φέτος, εκτός από το νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς και ένστολους, τους οποίους θα καθορίσουν με απόφασή τους οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών. Ωστόσο, και ο αριθμός των προσλήψεων αυτών θα είναι εξαιρετικά μικρότερος από ό,τι στο παρελθόν.

ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ανησυχία εργαζομένων για το μέλλον


Η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου (Μ.Β.Η.), λειτουργεί από το 1983 έως σήμερα στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου.
Η Μεταλλουργική είναι μια μεγάλη επιχείρηση που λειτουργεί στην ακριτική περιοχή του Πωγωνίου και δίνει εργασία σε 90 περίπου εργαζόμενους από την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου και του Νομού Ιωαννίνων.

Το µέλλον της εταιρείας, που είναι ελλειµµατική και οι σχεδιαζόμενες καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών, έχουν δικαιολογημένα ανησυχήσει τους εργαζόμενους.
Οι τοπικοί φορείς, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής ζητούν επιτακτικά από την Κυβέρνηση να διασφαλίσει την συνέχιση λειτουργίας της Βιομηχανίας, αφού, όπως επισημαίνουν δίνει πνοή στην περιοχή.
Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η Μεταλλουργική Βιοµηχανία Ηπείρου (Μ.Β.Η.) εξαιρείται της πώλησης σε ιδιώτες – κάτι για το οποίο προορίζεται η µητρική Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα (ΕΑΣ) (της οποίας θα διατεθεί έως το 65% των µετοχών της) – πριν από λίγες ηµέρες έγγραφο του υπουργού Άµυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρεται σε απορρόφησή της από τα Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα (ΕΑΣ)».
Η εφημερίδα «Τα Νέα» αφιέρωσε ένα εκτενές ρεπορτάζ στην ιστορία και το έργο της Μεταλλουργικής.

• Το ρεπορτάζ μεταξύ των άλλων αναφέρει, ότι:
«Από το 1983 λειτουργεί η Μεταλλουργική Βιοµηχανία Ηπείρου, ως θυγατρική της τότε Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) και σήµερα Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα (ΕΑΣ).
Η εταιρεία άρχισε τη λειτουργία της το 1979 ως ιδιωτική για να φτιάχνει προϊόντα χύτευσης και επεξεργασίας χαλκού αλλά δεν µπόρεσε να προχωρήσει.
Το 1983 οι µετοχές της αγοράσθηκαν από την Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (Ε.Β.Ο.) και πήρε µπροστά κατασκευάζοντας έκτοτε κυάθια καλύκων και βολίδων πυροµαχικών και αλλά συναφή είδη και κόβοντας από δραχµές και τάλιρα µέχρι πορτογαλικά εσκούδος, ισπανικές πεσέτες, ινδικές ρουπίες, γαλλικά φράγκα, πολωνικά σλοτ, φινλανδικά µάρκα, ισραηλινά σέκελ, ταϊλανδέζικα baht, λετονικά λατς αλλά και µάρκες για καζίνο».
• Όπως εξηγούν στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της Μεταλλουργικής Βιοµηχανίας Ηπείρου (Μ.Β.Η.) κ.κ. Κ. Παπαδημητρίου και Γ. Αδάµος αντίστοιχα, ο μεγάλος πελάτης της Μεταλλουργικής Ηπείρου είναι η Τράπεζα της Ελλάδος που παραγγέλνει τα ευρώ Ελλάδος και Κύπρου – κυρίως για αντικαταστάσεις χαµένων.
Για το 2011 υπάρχουν συµβόλαια για 600 τόνους ελληνικών ευρώ, 130 τόνους κυπριακών ευρώ και 195 τόνους πολωνικών σλοτ.
Αναµένονται εισπράξεις 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. από εξαγωγές.
Το κόστος κατασκευής ενός κέρµατος δεν είναι µικρό.
Το δίευρο – που είναι πιο δύσκολο στην κατασκευή γιατί έχει «δακτυλίδι» και πυρήνα – είναι 0,25 λεπτά.
Η Μεταλλουργική Βιοµηχανία Ηπείρου (Μ.Β.Η.) µπορεί, σύµφωνα µε την ηγεσία της, να διπλασιάσει την παραγωγή της και αυτή η ευελιξία αποτελεί το ατού της για να χτυπά διεθνείς διαγωνισµούς για µικρές και µεσαίες ποσότητες άµεσης παράδοσης.
Ήδη παίρνει δουλειά και ως υποκατασκευαστής γερµανικών νοµισµατοκοπείων.
Το ίδιο ισχύει και µε τα αµιγώς αµυντικά (λίγα εξάγονται) και τα εµπορικά προϊόντα της.
ΠΗΓΗ: "Τα Νέα"

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: Συνέχιση της πανελλαδικής αποχής έως τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου


Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής έως τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που συνήλθε στην Αθήνα με τη συμμετοχή 55 δικηγορικών συλλόγων από τους συνολικά 63 (δεν συμμετείχαν της Αθήνας και του Πειραιά).

Το Σάββατο 19 του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα ολομέλεια στην Αθήνα.

Επιπλέον, αποφασίστηκε την Τετάρτη 16, να πραγματοποιηθεί από τις 8 το πρωί δύωρη συμβολική κατάληψη σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, ενώ την προηγουμένη, Τρίτη 15, η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο με τις «ευλογίες» της τρόικας


Σύμφωνα με το «Έθνος», στο στόχαστρο των ελεγκτών του Σώματος θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας (γιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες κ.ά.), κάτοχοι σκαφών αναψυχής, επιχειρήσεις που αποκρύπτουν Φ.Π.Α., προμήθειες του Δημοσίου, νυκτερινά κέντρα, διακίνηση καυσίμων, προϊόντα-μαϊμού, κατασκευαστικές ? μεσιτικά γραφεία, off shore ακινήτων, εκδότες και λήπτες πλαστών στοιχείων και παράνομες επιδοτήσεις - επιχορηγήσεις.
Πιο αναλυτικά, οι 11 στόχοι που έχουν περιληφθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο είναι οι ακόλουθοι:

1. Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Εμφαση θα δοθεί σε επαγγελματικές ομάδες «υψηλού κινδύνου» όπως γιατροί, δικηγόροι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν όσοι, από τις διασταυρώσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, προέκυψε ότι είχαν υποπέσει σε παραβάσεις. Δηλαδή δεν έχουν... λευκό φορολογικό μητρώο. Στις περιπτώσεις αυτές θα ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα ποσά που περιέχουν σχετίζονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Σε περίπτωση που εντοπιστούν καταθέσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, τότε οι κάτοχοί τους, πέρα από τα πρόστιμα, θα κατηγορηθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επίσης θα γίνει σύγκριση των εισοδημάτων που δηλώνονται με την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

2. Κάτοχοι σκαφών αναψυχής και επαγγελματικών σκαφών: Για όσους δηλώνουν ως επαγγελματικά τα σκάφη, θα ελεγχθεί κατά πόσο χρησιμοποιούνται πράγματι για επαγγελματικούς σκοπούς ή για προσωπική εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών τους. Αν δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά, οι κάτοχοί τους θα διώκονται για λαθρεμπορία. Για τα σκάφη αναψυχής θα διερευνηθεί αν έχει δηλωθεί το σκάφος και αν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.

3. Μη απόδοση ΦΠΑ: Το ΣΔΟΕ σε αυτήν την περίπτωση θα αξιοποιήσει τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ. Κατά προτεραιότητα, ελέγχονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ (διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη) καθώς και εκείνες που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ έπειτα από ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Για τη δεύτερη περίπτωση τσεκάρεται αν οι συναλλαγές είναι πραγματικές ή ακολουθείται η μέθοδος του Carousel.

4. Προμήθειες Δημοσίου: Οι ράμπο του ΣΔΟΕ θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στους τομείς της υγείας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ειδικότερα θα ελεγχθούν επιχειρήσεις που προμηθεύουν δημόσια νοσοκομεία, με έμφαση σε περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων μέσω τριγωνικών συναλλαγών. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και γιατροί του ΕΣΥ που σχετίζονται με εταιρείες προμηθειών. Για περιπτώσεις γιατρών που έχουν ήδη ελεγχθεί εκτιμάται πως μπορούν να εισπραχθούν άμεσα 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον θα ελεγχθούν συμβάσεις προμηθειών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

5. Κέντρα διασκέδασης - εστιατόρια: Στην κατηγορία αυτή ήδη έχουν ξεκινήσει οι έφοδοι του ΣΔΟΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα, με αποτέλεσμα να μπει «λουκέτο» για δύο ημέρες σε αρκετά νυκτερινά μαγαζιά. Επειδή οι δείκτες παραβατικότητας είναι πολύ υψηλοί, οι έλεγχοι θα ενταθούν.

6. Διακίνηση καυσίμων - προϊόντων καπνού: Στην περίπτωση των πρατηρίων υγρών καυσίμων και των εταιρειών πετρελαιοειδών θα τσεκάρεται όχι μόνο η τέλεση των αδικημάτων της λαθρεμπορίας ή της φοροδιαφυγής αλλά και της νοθείας των προϊόντων που διακινούν. Τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς φθάνουν ακόμη και το πενταπλάσιο των διαφυγόντων δασμών και φόρων.

7. Προϊόντα «μαϊμού»: Ηδη έχουν γίνει «ντου» του ΣΔΟΕ σε αποθήκες στο κέντρο της Αθήνας όπου κατασχέθηκαν χιλιάδες κιβώτια με προϊόντα «μαϊμού» (ρούχα, παπούτσια, ρολόγια), πιστά αντίγραφα από γνωστές φίρμες. Οι έλεγχοι εντείνονται όχι μόνο για προϊόντα απομίμησης αλλά και για πειρατικό λογισμικό, dvd και cd. Για τις παραβάσεις αυτής της κατηγορίας προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία.

8. Offshore ακινήτων: Το ΣΔΟΕ διαθέτει λίστα με offshore εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα και ελέγχει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης, ο τρόπος κτήσης του ακινήτου και η καταβολή του προβλεπόμενου φόρου.

9. Κατασκευαστικές εταιρείες - μεσιτικά γραφεία: Για τις εταιρείες με αντικείμενο την ανέγερση, επισκευή και συντήρηση κατοικιών, ο έλεγχος επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων. Παράλληλα όσον αφορά τους μεσίτες στρέφεται στη δήλωση ή μη των προμηθειών που λαμβάνουν στις αγοραπωλησίες. Σε περιπτώσεις που γίνονται πράξεις μεγάλης αξίας θα ελέγχεται και η πραγματική αξία πώλησης του ακινήτου.

10. Επιδοτήσεις - Επιχορηγήσεις: Στο στόχαστρο μπαίνουν εταιρείες που έχουν υπαχθεί σε επενδυτικά προγράμματα, για να εξακριβωθεί αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης, αλλά και να ελεγχθεί η προέλευση των ιδίων κεφαλαίων ή τυχόν εικονικά φορολογικά στοιχεία που αφορούν στην επένδυση.

11. Πλαστά και εικονικά τιμολόγια: Οι έλεγχοι θα γίνουν έπειτα από διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ βάσει κριτηρίων τα οποία σχετίζονται με τα ακαθάριστα έσοδα, το μεικτό κέρδος, τα δηλωθέντα κέρδη ή ζημίες, τα υψηλά ποσοστά δαπανών, το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ. Θα εστιαστούν στους εκδότες και λήπτες φορολογικών στοιχείων, για να εξακριβωθεί η γνησιότητά τους και αν αφορούν σε πραγματικές ή μη συναλλαγές.
ΠΗΓΗ: "ΕΘΝΟΣ"