Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Να καταργηθούν παντού τα διόδια


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Να καταργηθούν παντού τα διόδια

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αγωνίζεται να καταργηθούν όλα τα διόδια.
Να υπάρχει παντού ελεύθερη διέλευση χωρίς κανένα χαράτσι στους εθνικούς δρόμους, στην Εγνατία Οδό και σε όλες τις οδικές αρτηρίες. Όλα τα μεγάλα έργα ανήκουν στο λαό, είναι λαϊκή περιουσία γιατί φτιάχθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού. Η λαϊκή περιουσία, ούτε πουλιέται, ούτε παραχωρείται στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν πέρασαν 10 μέρες μετά τις εκλογές και οι μάσκες των κ.κ. Καχριμάνη- Αργύρη,Φίλιου- Γκόντα έπεσαν πριν ακόμη αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα. Τα είχαμε προβλέψει όταν λέγαμε πριν τις εκλογές ότι θα βάλουν νέα χαράτσια, ότι προσφέρουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματίες και τα μονοπώλια, ότι τους παραδίδουν την λαϊκή περιουσία. Αυτή είναι η νομιμότητα και διαφάνεια που έλεγαν πριν τις εκλογές; Τα μεγάλα έργα και οι οδικοί άξονες χρηματοδοτήθηκαν και κατασκευάστηκαν με την φορολογία, τον ιδρώτα και το αίμα εκατοντάδων εργατών μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Τώρα μας καλούν να ξαναπληρώσουμε την χρήση τους. Το κεφάλαιο, οι διάφοροι όμιλοι μεγαλοεργολάβων που θησαύρισαν από την κατασκευή τους τώρα θα θησαυρίζουν για δεκαετίες από την χρήση τους, από τις συνεχείς αυξήσεις που επιβάλλουν ενώ το λαϊκό εισόδημα μειώνεται συνεχώς, η ανεργία στην περιοχή μας αυξάνει. Δημαγωγούν και λαϊκίζουν για να μην φτιαχθεί δήθεν ο σταθμός στο Δροσοχώρι, ενώ δεν λένε τίποτα για τους υπόλοιπους σταθμούς και πολύ περισσότερο τάσσονται υπέρ των ηλεκτρονικών διοδίων δηλαδή την πληρωμή ανάλογα με την απόσταση. Αυτή την πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ , το ΛΑΟΣ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Οικολόγοι...
Αυτή την πολιτική υλοποιούν οι κ.κ. Καχριμάνης, Αργύρης, Φίλιος και Γκόντας η οποία έχει συνέπειες για τους εργαζόμενους, για τους συνταξιούχους, για τους φοιτητές, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και στον τουρισμό της περιοχής μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση αγωνίζεται για έργα-υποδομές και οδικούς άξονες που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και το περιβάλλον. Για δημόσιες σύγχρονες συγκοινωνίες. Για κατάργηση όλων των διοδίων, σε όλη την χώρα.

Καταδικάστε την πολιτική τους, συμπορευτείτε στην οργάνωση του αντιμονοπωλιακού αντιμπεριαλιστικού αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή αυτή πολιτική. Με επιτροπές, με συλλόγους, με σωματεία, με συντονιστικές επιτροπές αλλά κυρίως με πάλη, με δράση, με διεκδίκηση. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρωτοστατήσουν οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο νομό και σε όλη την χώρα.

"ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ"

ΔΝΤ: «Θρίλερ» για την υπογραφή του νέου Μνημονίου


ΔΝΤ: «Θρίλερ» για την υπογραφή του νέου Μνημονίου

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ της Ε.Ε. και της ΕΚΤ εξέφρασαν ανοιχτά ενστάσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, καθώς δεν συμφωνούν με τις μετατάξεις προσωπικού
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι πολύωρες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την κατάρτιση του κειμένου αξιολόγησης, το οποίο έχει τη μορφή αναθεωρημένου Μνημονίου.
Οι επαφές ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου και κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, επαναλήφθηκαν την Κυριακή και θα συνεχισθούν την Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ της Ε.Ε. και της ΕΚΤ εξέφρασαν ανοιχτά ενστάσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, καθώς δεν συμφωνούν με τις μετατάξεις προσωπικού, τις οποίες θεωρούν επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, που εμπίπτουν στον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.
Παράλληλα, ενοχλήθηκαν έντονα από τη στάση του υπουργείου Εργασίας στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων. Μάλιστα για τη δυστοκία των διαπραγματεύσεων ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε έκτακτη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου παρουσία του κ. Παπαδήμου.

Δεκτή από τον κ. Παπούλια, η κα Μπακογιάννη.


Δεκτή από τον κ. Παπούλια η κα Μπακογιάννη.

Μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η πρώτη ενέργεια της κα Ντόρας Μπακογιάννη, μετά την ίδρυση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας». Κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο, η ανεξάρτητη βουλευτής δήλωσε ότι στόχος του κόμματος είναι η εθνική συνεννόηση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
«Πρέπει να συνεννοηθούμε και πρέπει να έχουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις το θάρρος να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό», δήλωσε.
Ερωτηθείσα, δε, για τα σχόλια της Ρηγίλλης σχετικά με την ίδρυση του νέου κόμματος, επισήμανε πως «όλα θα κριθούν στον χρόνο».

Νέες κυλιόμενες απεργίες των εργαζομένων στους ΠΟΕ-ΟΤΑ.


Νέες κυλιόμενες απεργίες των εργαζομένων στους ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε νέες κυλιόμενες εικοσιτετράωρες απεργίες, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ-ΟΤΑ.
H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ εξήγγειλε δύο εικοσιτετράωρες απεργίες και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τρίτη συγκέντρωση και πορεία έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

ΑΠΕΡΓΙΑ: Π.Ο.Ε. –Ο.Τ.Α.


ΑΠΕΡΓΙΑ: Π.Ο.Ε. –Ο.Τ.Α.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. αποφάσισε την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου με δύο νέες 24ωρες απεργίες των εργαζομένων στους δήμους τη Δευτέρα και την Τρίτη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται.
«Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. δεν αποδέχονται να οδηγηθούν αμαχητί στην σφαγή του νέου προϋπολογισμού, της φορολογικής επιδρομής, των νέων περικοπών στο εισόδημά μας και των χιλιάδων απολύσεων μέσω του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. καλεί όλους τους εργαζόμενους να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα, καθώς και τους άλλους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, που βιώνουν τα ίδια προβλήματα, να συντονίσουν την δράση τους, γιατί αυτό θα αποτελέσει και την βασική προϋπόθεση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Καλεί όλους τους Συλλόγους-Μέλη της Ομοσπονδίας να προχωρήσουν αύριο σε Γενικές Συνελεύσεις ή συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων καθώς και να κοινοποιήσουν εγγράφως στην Ομοσπονδία τις αποφάσεις τους για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΕΚΑΣ: Μέχρι 1η Δεκεμβρίου το ΕΚΑΣ σε 350.000 συνταξιούχους.


ΕΚΑΣ: Μέχρι 1η Δεκεμβρίου το ΕΚΑΣ σε 350.000 συνταξιούχους.

Από 57,5 έως 230 ευρώ το ποσό που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι.
Από αυτή την εβδομάδα και το αργότερο έως την 1η Δεκεμβρίου θα έχουν καταβάλει τα ασφαλιστικά ταμεία μαζί με τη σύνταξη και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε περίπου 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Το σήμα για την πληρωμή του ΕΚΑΣ (το οποίο παραμένει «παγωμένο» στα επίπεδα που ήταν το 2008) έδωσε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη για την πίστωση, ειδικά για το σκοπό αυτό, των λογαριασμών του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ με 47,7 εκατ. ευρώ και 24,9 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Τα Ταμεία θα καταβάλουν το ΕΚΑΣ αναδρομικά (από 1/1/2010) με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου και σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν φέτος. Κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το ΕΚΑΣ θα επιβαρύνει τα Ταμεία με 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει τα 9.745,62 ευρώ και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τα 15.165,39 ευρώ. Το υπουργείο υπολογίζει ότι με τη διεύρυνση αυτή θα λάβουν το ΕΚΑΣ επιπλέον 8.000 συνταξιούχοι.
Τα ποσά
Τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι από το ΕΚΑΣ είναι:
•230 ευρώ το μήνα για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα μέχρι 7.607,54 ευρώ.
•172,50 ευρώ για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.607,55 ευρώ μέχρι 7.905,91 ευρώ.
•115 ευρώ για συνολικά εισοδήματα από 7.905,92 ευρώ μέχρι 8.104,76 ευρώ και
•57,50 ευρώ για ποσά από 8.104,77 ευρώ έως 8.353,38 ευρώ.

Ε.Ε.: Χρεοκοπία... α λα ευρωπαϊκά


Ε.Ε.: Χρεοκοπία... α λα ευρωπαϊκά

Η αναζήτηση λύσεων στα αδιέξοδα της κρίσης χρέους αποτελεί "ζήτημα επιβίωσης για το ευρώ", ομολογεί πλέον ανοιχτά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάϊ, προειδοποιώντας για «ντόμινο» χρεοκοπίας... α λα ευρωζωνικά.
Αυτή η δήλωση αποτελεί την πρώτη σαφή επίσημη προειδοποίηση για την ύπαρξη της ζώνης του ευρώ, μπροστά στο ενδεχόμενο η κρίση Νο2 στην Ιρλανδία να απλωθεί -το ίδιο και η επιδείνωση στην Ελλάδα.

Όλη η εβδομάδα ήταν ένα θρίλερ που δεν μοιάζει να τελειώνει έτσι εύκολα. Μπορεί οι πιέσεις της Κομισιόν να φαίνεται πως λειτουργούν, με την Ιρλανδία να αποδέχεται το "ευρω-σωσίβιο" και τα κλιμάκια της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ να επισκέπτονται εσπευσμένα το Δουβλίνο. Αλλά τα σύννεφα παραμένουν.
Μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα, από τότε που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τα κρατικά χρέη. Όταν οι τράπεζες βούλιαζαν όσο έσκαγαν οι φούσκες και τα κράτη έτρεχαν να τις ξελασπώσουν με τα λεφτά και τον δανεισμό του δημοσίου. Για να έρθουν μετά οι κυβερνήσεις να επιβάλλουν μέτρα περικοπών με την υπόσχεση ότι θα "καθαρίσουν" τα κρατικά ελλείμματα και τα χρέη που τους φόρτωσαν οι τράπεζες κι άλλοι αναξιοπαθούντες της αγοράς και ότι θα "ανορθώσουν" τις οικονομίες, ρίχνοντας το βάρος της κρίσης στην κοινωνία.

Περικοπές επιδομάτων στο δημόσιο με το "ενιαίο μισθολόγιο"


Περικοπές επιδομάτων στο δημόσιο με το "ενιαίο μισθολόγιο"

Η συμπίεση των αποδοχών στα υπουργεία με τις υψηλότερες αμοιβές θα είναι μεγαλύτερη, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιδιωχθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα να υπάρχει κοινή μισθολογική πολιτική στους υπαλλήλους ανάλογα με τη θέση αλλά και την απόδοσή τους.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει τα «ακριβά» επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία επιβαρύνουν περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό και αναμένεται να περικοπούν κατά 20-30%.
Μέρος ή σύνολο των επιδομάτων που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους θα περικοπούν και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ανθυγιεινής εργασίας για όσους εργάζονται σε υπολογιστή, αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών (για ταμίες, εισπράκτορες, διαχειριστές δημοσίων υπηρεσιών).

ΟΙΚΟΔΟΜΗ: Ακριβότερα τα υλικά οικοδομών τον Οκτώβριο


Ακριβότερα τα υλικά οικοδομών τον Οκτώβριο.

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Οκτώβριο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2009, έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2009 προς το 2008.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι κυκριότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Οκτώβριο στις εξής κατηγορίες των οικοδομικών υλικών: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (36,1%), σωλήνες χαλκού (17,7%), σίδηρος οπλισμού (13,3%), σωλήνες πλαστικοί, συνθετικοί, ινοτσιμέντου (12,5%) και χάλκινοι αγωγοί (9,9%).
Στον αντίποδα, κατά 2,9% μειώθηκαν οι τιμές στα τούβλα.
Επίσης, ο γενικός δείκτης τον Οκτώβριο εφέτος, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2010, σημείωσε αύξηση 0,2%. Tην ίδια αύξηση (0,2%) παρουσίαζε και κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2009.

ΝΑΤΟ: Το νέο στρατηγικό δόγμα


ΝΑΤΟ: Το νέο στρατηγικό δόγμα
Από τον «Γκορέζη Γεώργιο»

Το νέο στρατηγικό δόγμα για την επόμενη δεκαετία, η αποχώρηση από το Αφγανιστάν με ορίζοντα το 2014 και το σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικού συστήματος για την άμυνα της Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Λισαβόνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου. Ήταν μια από τις πιο κρίσιμες συνόδους κορυφής των 28 κρατών – μελών στα 61 χρόνια λειτουργίας του ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερη ήταν η έμφαση που δόθηκε στη σχέση του ΝΑΤΟ με τους στρατηγικούς εταίρους Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία.Εκτός των σκληρών διδαγμάτων της Αφγανικής εμπειρίας, διαφάνηκε ότι στην επεξεργασία του νέου στρατηγικού δόγματος δόθηκε βάρος στην αντιμετώπιση νέων απειλών, όπως η τρομοκρατία, ο κυβερνοπόλεμος, η πειρατεία, η διασπορά των βαλλιστικών πυραύλων και των πυρηνικών όπλων. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην προσαρμογή των βασικών αρχών της Συμμαχίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι με τη Σύνοδο Κορυφής «αναζωογονείται το ΝΑΤΟ για τον 21ο αιώνα», και υιοθετείται μια «νέα στρατηγική αντίληψη». Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ «θα συμβουλεύονται» την Ευρώπη για όλα τα μεγάλα ζητήματα.Το νέο στρατηγικό δόγμα, που περιλαμβάνει ως υψηλές αρχές και προτεραιότητες την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ένοπλων φονταμενταλιστικών ομάδων, στοχεύει παράλληλα σε σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία, που γίνεται εφεξής εταίρος . Οι βασικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, εγκρίθηκαν από τα 28 μέλη της Συμμαχίας, και «επιβεβαιώνουν την ικανότητα της συμμαχίας να προστατεύει την ειρήνη και την ασφάλεια».Από πλευράς ελληνικού ενδιαφέροντος, η χώρα μας απέκρουσε άλλη μια φορά πρόταση της Τουρκίας για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσω του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα του ΟΗΕ. Το ερώτημα μέχρι τώρα ήταν ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ. «Είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα, φιλοσοφικό και υπαρξιακό», δήλωσε πρόσφατα ο Πάνος Μπεγλίτης, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας. Κατά τον ίδιο, οι κίνδυνοι που καραδοκούν για την Ελλάδα πηγάζουν από το ενδεχόμενο αναδίπλωσης της Αμερικής λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων, οπότε κάποιες άλλες χώρες θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό της, ενδεχομένως η Τουρκία, ως μια ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη.Η δεσπόζουσα επιμονή της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας φέρει την εγκατάσταση Αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ανατροπή της ισορροπίας στην περιοχή, λόγω των ανταλλαγμάτων που θα επιδιώξει και σίγουρα θα πάρει η Άγκυρα στο Αιγαίο. Θεωρείται δε σίγουρο πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει να παγιώσει υπέρ αυτής την ήδη μεροληπτική αμερικανο - Νατοϊκή αντίληψη για τις μέσω ΝΑΤΟ διευθετήσεις των ελληνο-τουρκικών διαφορών, ανατρέποντας έτσι το στάτους κβο πολλών 10ετιών στο Αιγαίο που καθιερώθηκε από σειρά διεθνών συμφωνιών.Μιλώντας γενικότερα για το νέο νατοϊκό δόγμα ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ξεκίνησε με το καβαφικό «και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους, ήταν κι αυτοί μια κάποια λύση». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε κατά τη σύνοδο κορυφής: «Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τι χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ»; Ακριβώς αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει το νέο στρατηγικό δόγμα που αξιολογεί τις πολύ διαφορετικές πια απειλές που έχει η ανθρωπότητα. Θέματα όπως, η κλιματική αλλαγή. η μεγάλη ροή προσφύγων. Οι ανισότητες που υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές. Η έξαρση του φονταμενταλισμού, οι ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο. Όλα αυτά δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο που αλλάζουν την υφή του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορεί να στηρίξει μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο δημοκρατική λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του ΟΗΕ. Γι’ αυτό γίνεται και η συνάντηση στη Λισσαβόνα με τη Ρωσία, που από αντίπαλος γίνεται εταίρος της συμμαχίας.
Η Τουρκία από την πλευρά της έχει εγκαίρως προειδοποιήσει κατά του προσδιορισμού, ειδικά του Ιράν, ως της απειλής κατά της οποίας προορίζεται το Αντιπυραυλικό σύστημα. «Η Τουρκία ζητεί το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ να μην βάζει στο στόχαστρο καμιά συγκεκριμένη χώρα, όπως το Ιράν, και φαίνεται ότι μια συμφωνία υπάρχει σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ πριν αναχωρήσει για τη Λισαβόνα. Η Αγκυρα καλείται τώρα να «συμβιβάσει» τον πυρήνα της εξωτερικής της πολιτικής -ουδέν πρόβλημα στη γειτονιά μας- με τη Νατοϊκή στοχοποίηση του Ιράν, έστω και αν αυτό δεν θα κατονομάζεται, και από την άλλη επίσης καλείται να υπερασπίσει την Ευρώπη με την τοποθέτηση της «ασπίδας» στο έδαφός της, μια Ευρώπη που μέχρι τώρα δεν τη δέχεται στους κόλπους της.
Στην απόφαση να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να παραδίδουν τις αρμοδιότητες ασφάλειας στο Αφγανιστάν, με στόχο να έχει αποσυρθεί μεγάλο μέρος της συμμαχικής δύναμης από τη χώρα μέχρι το 2014, επιμένει η Συμμαχία παρά την ισχυρή ακόμη παρουσία των Ταλιμπάν.
Μετά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών προχώρησαν επίσης σε πρωτοφανείς και δραστικές περικοπές, της τάξεως του 35%. Τα γενικά επιτελεία του ΝΑΤΟ από 11 θα μειωθούν σε 6 ή 7, οι 14 υπάρχουσες υπηρεσίες σε τρεις και οι περίπου 400 επιτροπές σε 85.Σημαντικός θεωρείται ότι είναι ο συμβιβασμός Γαλλίας – Γερμανίας για τα πυρηνικά και την Αντιπυραυλική ασπίδα. Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Το Παρίσι ζητούσε συμπληρωματικό χαρακτήρα για την πυραυλική ασπίδα, ενώ η Γερμανία μία νατοϊκή δέσμευση για πυρηνικό αφοπλισμό. Γαλλία και Γερμανία κατέληξαν τελικά σε συμβιβαστική λύση που θέτει τέρμα στη διαφωνία τους σχετικά με τους αντίστοιχους ρόλους τους για την πυρηνική αποτροπή και την Αντιπυραυλική άμυνα. Η Γαλλία αναλαμβάνει τον ρόλο κλειδί της πυρηνικής αποτροπής, ενώ η Γερμανία σκοπεύει να τον αντικαταστήσει σταδιακά με την Αντιπυραυλική άμυνα και να εγγράψει τον πυρηνικό αφοπλισμό στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το σημείο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν πολύ σαφής πριν από την άφιξή του στη Λισσαβόνα: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τα πυρηνικά όπλα για τόσο χρονικό διάστημα ώστε να μην υπάρχουν άλλα στον κόσμο.

«ΓΚΟΡΕΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»- Διετέλεσε Διευθυντής Πληροφοριών στη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ - AFSOUTH

Ε.Ε.: «Ψαλιδίζει» και ξαναμοιράζει τις αγροτικές επιδοτήσεις.



Ε.Ε.: «Ψαλιδίζει» και ξαναμοιράζει τις αγροτικές επιδοτήσεις.

«Ψαλιδίζει» και ξαναμοιράζει τις αγροτικές επιδοτήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν προχθές από τον επίτροπο Γεωργίας Dacian Cioloş, για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που θα ισχύσει από το 2014 μέχρι το 2020.
Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν από τώρα και στο εξής τη βάση πάνω στην οποία θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών για τη διαμόρφωση, μέσα στο 2011, της τελικής ΚΑΠ. Δεν θα γίνουν όμως σημαντικές αλλαγές, αφού ήδη έχει προηγηθεί ο πρώτος κύκλος του διαλόγου.

Προβληματισμό προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι στις επίσημες ανακοινώσεις της Ε.Ε. δεν έγινε αναφορά στο ύψος των πιστώσεων της νέας ΚΑΠ, το οποίο προφανώς και δεν είναι δεδομένο. Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, στην αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003 είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή ότι θα υπάρξει η λεγόμενη «δημοσιονομική ουδετερότητα», δηλαδή ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις πιστώσεις.
Η νέα ΚΑΠ θα ισχύσει, βάσει του σημερινού προγραμματισμού, από την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει και ήταν άλλωστε γνωστό εδώ και πολύ καιρό είναι ότι οι επιδοτήσεις δεν «κόβονται». Κάτι τέτοιο άλλωστε θα δημιουργούσε κοινωνικές ταραχές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, αν κόβονταν οι επιδοτήσεις, δεν θα υπήρχε βοήθεια στη βιομηχανία τροφίμων. Διότι όταν οι παραγωγοί λαμβάνουν και μία επιδότηση, δέχονται (εκ των πραγμάτων) να πουλάνε πιο φθηνά τα προϊόντα τους στη βιομηχανία. Δεν κόβονται λοιπόν οι επιδοτήσεις, αλλά ψαλιδίζονται. Διότι η «πίττα» θα μοιραστεί πλέον ισότιμα στους αγρότες και των νεοεισαχθέντων χωρών της Ε.Ε. (Αντί για 12 είναι 15 χώρες)

Δύο ειδών επιδοτήσεις

Όπως είναι γνωστό, η Ε.Ε. δίνει δύο ειδών επιδοτήσεις:

-Τις άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν κάθε χρόνο οι δικαιούχοι τις οποίες οι παράγοντες της Ε.Ε. χαρακτηρίζουν ως «Α Πυλώνας».

-Τις επιδοτήσεις για τη λεγόμενη αγροτική ανάπτυξη, δηλαδή προγράμματα στα οποία εντάσσονται οι κάτοικοι της υπαίθρου όπως ο αγροτουρισμός, τα σχέδια βελτίωσης, η εξισωτική κλπ τις οποίες οι παράγοντες της Ε.Ε. χαρακτηρίζουν ως «Β Πυλώνας».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ – ΚΑΡΥΕΣ 3 - 1

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ – ΠΕΝΤΕΛΗ 5 - 1

ΕΛΒΙΖ: Παζάρι για πούλημα….


ΕΛΒΙΖ: Παζάρι για πούλημα….

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Διοίκησης της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. (νυν ΖΩ-ΔΩ) με μεγαλοοφειλέτη πελάτη της, για να πωληθεί η εταιρία, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι της δεν έχουν καμία ενημέρωση, για το τι μέλλει γενέσθαι.
Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συμβούλιο, στο οποίο μετείχε ο επίδοξος αγοραστής και όπως όλα δείχνουν το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ίσως μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται για να πωληθεί η εταιρία, τη στιγμή που οικονομικά είναι υγιής.
Μάλιστα, η δημοσιότητα που πήρε το θέμα, φαίνεται πως ταρακούνησε ακόμη και στελέχη της ΑΤΕ στην Αθήνα, ενώ οι εργαζόμενοι λένε πως «θέλουν να κάνουν την ΕΛΒΙΖ, όπως τη ΣΒΕΚΗ.
Να τη διαλύσουν σιγά- σιγά και στο τέλος να την δώσουν για ένα κομμάτι ψωμί».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΑΚΟΣ – ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 0 - 5