Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Τέλος η 35ετία για σύνταξη στο Δημόσιο

Θεμελιωμένα δικαιώματα στο Δημόσιο καταργούνται σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" μέσω κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης καταργούνται τα 35 χρόνια για σύνταξη, ενώ εξήγησε πως όσοι είχαν 35 χρόνια υπηρεσίας μέχρι τον Αύγουστο και δεν έφυγαν, τώρα θα πρέπει για να φύγουν να συμπληρώσουν ηλικιακό όριο από 58,5 και άνω.
Συγκεκριμένα, όσοι εργαζόμενοι στο δημόσιο, έχουν προσληφθεί πριν από το 1983, είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, με τη συμπλήρωση 35ετίας, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον πλαίσιο όσοι δεν είχαν συμπληρώσει 35ετία μέχρι 18 Αυγούστου 2015, θα έπρεπε να συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο των 58 ετών και έξι μηνών, μετά τις 19 Αυγούστου του 2015.
Το καινούργιο στοιχείο που ανατρέπει τα θεμελιωμένα δικαιώματα είναι ότι ακόμη κι αυτοί που είχαν συμπληρώσει την 35ετία μέχρι τις 18 Αυγούστου και δεν αποχώρησαν τώρα θα χρειαστεί να συμπληρώσουν και τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια που ξεκινούν από τα 58,5 και φθάνουν μέχρι τα 62.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο άτομα, για εκκρεμή καταδιωκτικά έγγραφα

Συνελήφθησαν, χθες (27-10-2015) μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 61χρονος ημεδαπός και ένας 29χρονος υπήκοος Αλβανίας αντίστοιχα, για εκκρεμή καταδιωκτικά έγγραφα.
Ειδικότερα :
Σε βάρος του 61χρονου, εκκρεμούσε Ένταλμα σύλληψης της κα Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων και Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, για εκβίαση.
Σε βάρος του 29χρονου, εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Α΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, με ποινή φυλάκισης (4) μηνών και χρηματική ποινή (1500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι ο 29χρονος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα, στερούμενος ταξιδιωτικών εγγράφων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.

Εορταστικές εκδηλώσεις στη Λάβδανη Πωγωνίου για το έπος του 1940

Παρουσία των λιγοστών μόνιμων  κατοίκων του χωρίου πραγματοποιήθηκαν εορταστικές  εκδηλώσεις στη ακριτική Λάβδανη Πωγωνίου  για το έπος του 1940.

Με τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Σωσίνου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και το ιστορικό «ΟΧΙ»




Φωτό: Ντότης Δημήτρης
Οι  εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου κορυφώθηκαν  το πρωί της 28ης Οκτωβρίου με επιμνημόσυνη δέση, στην Ιερά Μονή Σωσίνου.

Μετά την Θεία Λειτουργία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο  και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ομιλία και απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές των σχολείων.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης και η κα Τζιάλλα Μάντζιου Ελευθερία, κόρη του αξιωματικού Ευρυσθένη Τζιάλλα, που είχε την ευθύνη του παρατηρητήριου.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Παρακαλάμου κ. Κων/νος Πατσιούρας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Δημοτική Αρχή και πλήθος κόσμου από τον Παρακάλαμο, τα γύρω χωριά, αλλά και επισκεπτών  από άλλες περιοχές.

28η Οκτωβρίου 1940

Γράφει η Νανά Ζαφειροπούλου

Καλημέρα Ελλάδα, καλημέρα Έλληνες, χρόνια πολλά!!!
Σηκώστε ψηλά την γαλανόλευκη να κυματίζει με καμάρι.
Η 28η Οκτωβρίου είναι η μέρα, που γράφτηκε στην ιστορία για το ηρωικό «ΟΧΙ» της Ελλάδας στον Μουσολίνι.
Είναι η μέρα που Ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος.
Η απάντηση της κυβέρνησης Μεταξά στο τελεσίγραφο ήταν αρνητική.
Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας μας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.
Ζεστές και όμορφες Φθινοπωρινές καλημέρες σας στέλνω και σας εύχομαι να περάσετε μια ευλογημένη, λαμπερή και ηλιόλουστη Τετάρτη ανήμερα της Εθνικής Γιορτής.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΝΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΟΥ 1940.
Ας βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί «ΑΘΑΝΑΤΟΙ», ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ, ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.
Το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά και το μήνυμα της εθνικής επετείου της Εποποιίας του 1940, αποτελεί για όλους τους Έλληνες βαριά παρακαταθήκη, συμβόλαιο τιμής με την ιστορία, δέσμευση ευθύνης για το μέλλον.
Ο ενθουσιασμός , η τόλμη και η ανδρεία των Ελλήνων που πολέμησαν στα βουνά της Ηπείρου πριν 75 χρόνια, για την ελευθερία της πατρίδας μας, είναι κεφάλαιο τιμής και απόδειξη πως οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες ενωμένοι όταν το απαιτούν οι συνθήκες.
Σήμερα όλοι μαζί οφείλουμε να τιμήσουμε τους προγόνους μας τις μεγάλες μάχες και αγώνες που έδωσαν ώστε να ζούμε εμείς και οι επόμενες γενιές ελεύθεροι.
Φίλες και φίλοι, το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ!
Μας καλεί ως ελεύθεροι άνθρωποι να επαναστατήσουμε ενάντια σε όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα που με κάθε τρόπο εισβάλλουν στη ζωή μας και μας οδηγούν το δίχως άλλο στη κοινωνική αδιαφορία και την ηθική κατάπτωση.
Μας καλεί να επαναστατήσουμε ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κλέψουν την πραγματική μας ελευθερία, που θέλουν να μας κάνουν πνευματικούς ραγιάδες της σύγχρονης εποχής.
Τώρα ο πόλεμος είναι λιγότερο με τα όπλα και περισσότερο οικονομικός που ίσως είναι και ο χειρότερος.
Στο πραγματικό πόλεμο γνωρίζεις το εχθρό και μπορείς να αντισταθείς με πολλούς τρόπους.
Αντίθετα στον οικονομικό πόλεμο οι αντίπαλοι είναι αόρατοι και επικίνδυνοι.
Ότι δεν κέρδισαν στο Β΄ παγκόσμιο οι εχθροί τότε το έχουν πετύχει οι φίλοι μας σήμερα με τον οικονομικό πόλεμο. Είναι καιρός να κάνουμε τη δική μας επανάσταση!
Επανάσταση σε όλα τα επίπεδα. Επανάσταση ενάντια σε όλα όσα μας βασανίζουν και μας φοβίζουν. Οι Έλληνες του 1940 αγωνίστηκαν γιατί ήθελαν να ζουν ελεύθεροι, χωρίς να φοβούνται, χωρίς να εκβιάζονται.
Το πνεύμα της 28ης Οκτωβρίου ας γεμίσει τις ψυχές μας.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ανά ταμείο

Από την Πέμπτη θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι συντάξεις όλων των ταμείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Ειδικότερα, οι προγραμματισμένες ημερομηνίες ανά ταμείο ασφάλισης, είναι:
ΙΚΑ: Πέμπτη 29 Οκτωβρίου
ΝΑΤ: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου
ΟΓΑ: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου
ΟΑΕΕ: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου

Στο Δημόσιο, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου θα πληρωθούν οι παλαιοί συνταξιούχοι, ενώ την Τρίτη 10 Νοεμβρίου θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των νέων συνταξιούχων.

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οικογενειακά επιδόματα και επίδομα σίτισης

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου θα πιστωθούν τα οικογενειακά επιδόματα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 θα πιστωθούν τα οικογενειακά επιδόματα του Γ’ τριμήνου 2015 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση Α21 μέχρι τις 4/9/2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις».
Η πληρωμή αφορά 645.000 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 223 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 θα ενεργοποιηθεί για τέταρτη φορά η κάρτα αλληλεγγύης.

Τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων της 28ης Οκτωβρίου 1940


Μνημείο Mαχητή Καλπάκι (2 Νοεμβρίου 1940)


Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ

Ήταν παραμονές του 1940 όταν η VIII Μεραρχία Ηπείρου με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κατσιμήτρο Χαράλαμπο οργάνωσε την άμυνα στα γύρω υψώματα της Γκραμπάλας, της Ασόνισσας, της Βελλάς και των Γρεμισιών.
Το Γενικό Επιτελείο προέβλεπε άμυνα από τα Τζουμέρκα, ωστόσο ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος έδωσε εντολή να κρατηθεί η γραμμή άμυνας στο Καλπάκι μέχρις εσχάτων.
Οι Ιταλοί ήθελαν να περάσουν από την Αλβανία στην Ηπειρο και συγκεκριμένα στα Γιάννενα γ ια να συνεχίσουν την πορεία τους στην Αιτωλοακαρνανία και μέσω του Μετσόβου στη Θεσσαλία.
Το μόνο μονοπάτι που θα τους οδηγούσε στα Γιάννενα περνούσε από το Καλπάκι. Θεώρησαν εύκολο τον στόχο τους δεν υπολόγισαν όμως το ψυχικό σθένος των Ελλήνων φαντάρων.
2 Νοεμβρίου 1940
Ξημέρωμα Σαββάτου και τα πρώτα πυκνά σμήνη ιταλικών αεροπλάνων κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό και αρχίζουν να βομβαρδίζουν το Καλπάκι, την Γκραμπάλα και τη Μονή Βελλά.
Στα υψώματα της Γκραμπάλας, της Βροντισμένης, της Ψηλοράχης και γύρω από τους μικρούς λόφους στο Καλπάκι ήταν παραταγμένα 15 τάγματα πεζικού,16 πυροβολαρχίες και 5 ουλαμοί πυροβόλων.
Απέναντι τους οι Έλληνες, είχαν περίπου 100.000 Ιταλούς!
Το μεσημέρι οι Ιταλοί αρχίζουν την επίθεση και η μάχη ξεκινά.
Η μάχη στο Καλπάκι έδειξε στους Ιταλούς πως δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση το πέρασμά τους στην Ήπειρο (370 νεκροί, 1.200 τραυματίες, 2.000 αιχμάλωτοι και 70 αγνοούμενοι).
Για την ελληνική πλευρά, οι νεκροί έφτασαν τους 60.
Η νίκη του Καλπακίου όμως, είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς απέδειξε πως ήταν μάταιη η απόπειρα των Ιταλών να διεισδύσουν στο ελληνικό έδαφος.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ιταλίας βρέθηκε μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη.
Οι Ιταλοί που ήταν τόσο σίγουροι για ένα εύκολο πέρασμα στο ελληνικό έδαφος και ήταν πεπεισμένοι πως ο πόλεμος θα ήταν «γρήγορος» και «ευχάριστος» για αυτούς, διαψεύστηκαν πανηγυρικά.
Η νίκη έστεψε το ελληνικό φρόνημα και άφησε τραγικά αποτελέσματα για τους Ιταλούς.