Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Νέες υποχρεώσεις για τις Airbnb μισθώσεις

 


Νέες προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας με στόχο αφενός μεν να διασφαλιστεί η ασφάλεια όσων ενοικιάζουν, αφετέρου να δημιουργηθούν κίνητρα για την μεταφορά ακινήτων στην μακροχρόνια μίσθωση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ευρεία δέσμη μέτρων, ενώ εξετάζονται οι προτάσεις των επαγγελματιών του χώρου, οι περισσότερες εκ των οποίων αναμένεται να υιοθετηθούν.

Πλέον θα υπάρχει ειδικό τέλος ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου, αλλά και η απαγόρευση μισθώσεων στα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας που αντιμετωπίζουν έλλειμμα στην προσφορά κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση.

Ειδικότερα, για ακίνητα μικρότερου μεγέθους, το ύψος του τέλους αυξάνεται και για τη χαμηλή περίοδο, από 0,5 σε 2 ευρώ ανά ημερήσια χρήση, ενώ σε 8 ευρώ ανά ημερήσια χρήση αυξάνεται κατά τους μήνες από Απρίλιο έως και Οκτώβριο.

Στις φλόγες παραδόθηκε το παλιό λατομείο στα Μάρμαρα Ιωαννίνων

 


Στις φλόγες παραδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης το παλιό λατομείο στα Μάρμαρα Ιωαννίνων.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Δήμος Πωγωνίου: Έκδοση τελών ύδρευσης Τοπικών Κοινοτήτων

 


ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Α) ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ Β ΕΞΑΜΗΝΟ 2023 ΜΕ ΗΜΕΡ. ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ 31/10/2024

Β) ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑΣ ΓΙΑ Α & Β ΕΞΑΜΗΝΟ 2023 ΜΕ ΗΜΕΡ. ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ 31/10/2024.

Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 2,4% τον Αύγουστο του 2024, από 2,8% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 5,9%.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός επιτάχυνε στο 3,2%, από 3% τον Ιούλιο και 3,5% πέρυσι τον Αύγουστο. Στο 2,2% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2024, από 2,6% τον Ιούλιο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 5,2%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%), την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (όλα 1,1%). Αντίστοιχα, τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,3%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,0%).

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έξι. Τον Αύγουστο του 2024, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,88 ποσοστιαίες μονάδες, μ.ο.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,46 μ.ο.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,11 μ.ο.) και την ενέργεια (-0,29 μ.ο.).

Δήμος Πωγωνίου: Προσφορά δυο ανίδωτών από τον Α.Π.Σ.Ι. "ΠΙΝΔΟΣ"

 


Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί θερμά τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «ΠΙΝΔΟΣ» για την ευγενική προσφορά δύο απινιδωτών στις Κοινότητες Καλπακίου και Δολιανών του Δήμου Πωγωνίου.

Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση που αναδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας, η οποία στηρίζει ποικιλοτρόπως τον παραμεθόριο Δήμο.

Στην σεμνή τελετή παράδοσης των απινιδωτών παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αριστοτέλης Βίλλης και Ευθύμιος Κάκος ενώ τους απινιδωτές παρέλαβαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Δολιανών και Καλπακίου κ.κ. Μπενέκος Ανδρέας και Δημήτριος Καραμπάς αντίστοιχα.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συνάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ


 Τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νικόλαο Παπαευσταθίου, τον Διευθυντή της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, Μιχάλη Τσοβίλη και συνεργάτες τους υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Ο κ. Παπαευσταθίου βρέθηκε στα Γιάννενα με αφορμή την παράδοση στο ΕΚΑΒ ενός νέου ασθενοφόρου, δωρεά συμπολίτισσάς μας.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ ενημέρωσε το δήμαρχο για το σχέδιο ανάπτυξης του Κέντρου στην περιοχή των Ιωαννίνων προκειμένου οι παρεμβάσεις του να γίνουν πιο αποτελεσματικές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές εκτός του αστικού ιστού.

Από την μεριά του ο δήμαρχος εξήρε τον ρόλο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοηθείας γενικώς και ιδιαίτερα στα Γιάννενα και τόνισε ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα φροντίσει μέσα από τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς να ικανοποιήσει στο μέτρο του δυνατού μια σειρά αιτημάτων οικονομικής ενίσχυσης που έχουν κατατεθεί εκ μέρους της τοπικής διεύθυνσης.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου ΚΕΔΕ – ΠΕΔ, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, Ξενοδοχείο Epirus Palace Congress & Spa

 


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε., σας καλεί να συμμετάσχετε στις εργασίες της προσυνεδριακής συνάντησης διαλόγου, που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024 (Ξενοδοχείο Epirus Palace Congress & Spa).

Ενόψει του πρώτου Συνεδρίου της δημοτικής περιόδου 2024 – 2028 (Ρόδος, 7-9 Νοεμβρίου 2024), και σε μία ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, κατά την οποία καλούμαστε ως Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο απέναντι στις νέες προκλήσεις, ξεκινούμε τον προσυνεδριακό μας διάλογο με τους αιρετούς εκπροσώπους, στο σύνολο της χώρας, με γνώμονά μας τη δημιουργία ισχυρών και αποτελεσματικών Δήμων, κοντά στον πολίτη.

Για την ενίσχυση του κρίσιμου αυτού διαλόγου, η ΚΕΔΕ έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης, ανά θεματική ενότητα των Επιτροπών Πολιτικής, που λειτουργεί ήδη στην ιστοσελίδα μας https://synedrio2024.kede.gr/   

Θέατρο Actina: Θεατρική παράσταση «Το Πάρκο» στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου, στις 9:00

 


Το Πάρκο

Ένα βουβό χρονικό της αγάπης σε 4 εποχές με τον Θωμά Βελισσάρη

 Το Θέατρο Actina ανοίγει τη θεατρική σεζόν τον Οκτώβρη με την παράσταση “Το Πάρκο” με τον Θωμά Βελισσάρη. Πρόκειται για ένα βουβό χρονικό της αγάπης σε 4 εποχές που έρχεται από την Θεσσαλονίκη να μας μετα-κινήσει σε ένα κόσμο της αθωότητας. Θα παρουσιαστεί μόνο για 3 παραστάσεις στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου στις 9:00. Απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.  

Για κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο επικοινωνίας 6974865401.

Το έργο

Ένας μοναχικός αλήτης περιπλανώμενος οδοιπόρος, που ζει σε ένα πάρκο κάπου στην παιδική μας ηλικία – γνωρίζει αναπάντεχα και από το πουθενά πώς ο χρόνος μπορεί να καταστρέψει την αγάπη. Δεν μας μιλάει γιατί δεν έχει τίποτα να πει – αλλά μας διασκεδάζει σαν παιδί που ξέχασε να μαζέψει τα παιχνίδια του. Έχει μία μαγική τσέπη από όπου εμφανίζει και εξαφανίζει τους κόσμους που μας μεγάλωσαν – ομπρέλες, πανοπλίες, άλογα, ηλεκτρικές σκούπες και γιγαντιαία κατσαβίδια. Στέκεται με απορία μπροστά στο κοινό που τον παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Μα εγώ; Μπορεί να έχω το οτιδήποτε ενδιαφέρον επάνω μου; Μέχρι που το καλοκαίρι, μπαίνει εκείνη, εκείνο, εκείνος. Το άλλο – ο άλλος – η άλλη. Και ερωτεύεται ο αλήτης για πρώτη φορά. Την ιδανική του εκδοχή. Και την υπερασπίζεται έπειτα από μάχες, προσπάθειες, απελπισίες. Διασκεδάζοντας τον εαυτό του και το κοινό, ανακαλύπτει ότι όταν βρει κανείς / καμιά την ιδανική του / της εκδοχή πρέπει να την ακολουθήσει – μέχρι τα σύννεφα και ακόμη παραπάνω. Να σταματήσει τον χρόνο και να εμπιστευτεί την ουτοπία της συνύπαρξης με το ΟΛΟΚΛΗΡΟ του – το εξυψωτικό του εγώ δηλαδή το εμείς χωρίς καθυστερήσεις, διεκδικήσεις, απαιτήσεις. Ένα εμείς στην σκηνή του κόσμου.

Επίσκεψη του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, στην Κάτω Μερόπη

Την τιμητική επίσκεψη του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, συνοδείας του αντιδημάρχου κ. Κωνσταντίνου Γκέγκα έλαβε το χωριό μας, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στα χωριά που επισκέφτηκαν ήταν και η Κάτω Μερόπη και μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. τους ξενάγησε σε διάφορα μέρη του χωριού που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης όπως: η εσωτερική οδοποιία, τα διάφορα πηγάδια, το σχολείο, το μουσείο, η κεντρική πλατεία κ.α

Στην σύσκεψη που ακολούθησε στον υπέροχο χώρο του «Καφενείου Κάτω Μερόπης», ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, διαβεβαίωσαν τους προέδρους της Τ.Κ. Κάτω Μερόπης, της αδελφότητας και το μέλος αυτής, κ. Α. Πότση κ. Ν. Βαρελά και κ. Ν. Γρηγοριάδη, πως τα έργα της δεξαμενής, ορισμένων τμημάτων οδοποιίας και του σχολείου, έχουν ήδη δοθεί σε εργολάβο και είναι θέμα χρόνου η έναρξη των εργασιών. Μάλιστα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τον κ. Καψάλη τόσο στην αναγκαιότητα του καθαρισμού των πηγαδιών όσο και στον καλλωπισμό τους. Μετά χαράς μας, την ακριβώς επόμενη ημέρα, ειδικός τεχνίτης του δήμου επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του δημάρχου και κατέγραψε τις φθορές καθώς και τα υλικά που είναι απαραίτητα για την έναρξη εργασιών, εντός του οικισμού κατά κύριο λόγο.

Γονείς προσοχή στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που ...φέρνει η νέα σχολική χρονιά

 


Την προσοχή των γονιών εφιστούν οι ΩΡΛ, καθώς  με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου αναμένεται να έχουμε έξαρση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού (της μύτης, του αυτιού και του λάρυγγα).

«Οι καιρικές συνθήκες με την  αυξομείωση της θερμοκρασίας μέσα στη μέρα, αλλά και από μέρα σε μέρα, επιτρέπουν την μετάδοση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και ιδιαίτερα στα παιδιά» αναφέρει ο διαπρεπής Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της Α΄ Ω.Ρ.Λ. κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».

«Για το λόγο αυτό, συμπληρώνει ο κ. Αρτόπουλος, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί όσον αφορά την εμφάνιση συμπτωμάτων όταν τα παιδιά επιστέφουν από το σχολείο.

Κι αυτό γιατί οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συχνά ξεκινούν ως κρυολόγημα αλλά καταλήγουν ως μέση ωτίτιδα (λοιμώξεις του μέσου αυτιού), αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα ή διογκωμένοι λεμφαδένες στον λαιμό».

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού μεταδίδονται μέσω άμεσης επαφής με άρρωστα άτομα. Για παράδειγμα, όταν κάποιος με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού βήχει, μπορεί να μεταδώσει τον ιό στους γύρω του, ιδιαίτερα αν δεν καλύπτουν το στόμα τους.

Αυτό οδηγεί σε εξάπλωση λοιμώξεων σε αίθουσες διδασκαλίας και παιδικούς σταθμούς, όπου τα μικρά παιδιά δεν είναι τόσο ικανά να καλύπτουν το στόμα τους ή να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών και η διατήρηση άρρωστων παιδιών στο σπίτι αποφεύγοντας το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η εξάπλωση των λοιμώξεων.

Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας τους.