Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Μέσω του gov.gr η υποβολή συμβολαίων στο Κτηματολόγιο

 


Ξεκίνησε να λειτουργεί από σήμερα η «Ηλεκτρονική υποβολή συμβολαίων από πολίτες και νομικά πρόσωπα» του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», έπειτα από ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέσω της νέας υπηρεσίας όλοι οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά οι ίδιοι τις αιτήσεις καταχώρισης των συμβολαιογραφικών τους πράξεων, βάζοντας έτσι τέλος σε φαινόμενα μεγάλης αναμονής έξω από τα κτηματολογικά γραφεία.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα στοχεύει στη δραστική μείωση των «ουρών» που παρατηρούνται διαχρονικά στα κτηματολογικά γραφεία της χώρας και στη διευκόλυνση των συναλλαγών μεταξύ πολιτών και κράτους. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης είναι απλή, σύντομη και ολοκληρώνεται, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία σε κτηματολογικό γραφείο.

Πρόσβαση στην υπηρεσία έχουν το σύνολο των πολιτών μέσω του https://ktimatologio.gov.gr  με τη χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός με πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων

 


Συνελήφθη στις (22-07-2023) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν 4 συνολικά καταδικαστικές αποφάσεις και συγκεκριμένα:

Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, με ποινή κάθειρξης 8 ετών και 11 μηνών καθώς και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ,

Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για λαθρεμπορία, με ποινή φυλάκισης 1 έτους,

Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, με ποινή φυλάκισης 1 έτους και

Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για λαθρεμπορία, με ποινή φυλάκισης 6 μηνών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Κατέθεσαν στεφάνι στη Μουσιωτίτσα οι Ορίζοντες Ηπείρου

 


Το πρωί της 25ης Ιουλίου οι «Ορίζοντες Ηπείρου» κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο πεσόντων της Μουσιωτίτσας.

Μέλη της αυτοδιοικητικής περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της κατοχικής θηριωδίας, όπου οι ζωές 152 ανδρών, γυναικών και παιδιών χάθηκαν αδίκως πριν 80 χρόνια.

Το στεφάνι κατέθεσε ο Δημήτρης Κλήμης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος της Π.Ε. Ιωαννίνων!

Μαζί του ήταν οι υποψήφιοι της Π.Ε. Ιωαννίνων, Ιωάννης Δέρβας και Έλενα Σταύρου.

Ορίζοντες Ηπείρου: Η χαμένη ευκαιρία της Ιόνιας Οδού και η ουσιαστική αναβάθμιση του δρόμου Ιωάννινα – Καλπάκι

 


Σε ένα οδοιπορικό με ουσία και περιεχόμενο στα χωριά του Πωγωνίου προχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου, συνοδευόμενος από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης.

Η πολυμελής ομάδα περπάτησε σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή στην οποία διεκδικούν την εκλογή τους, κατέγραψαν προβλήματα, συνομίλησαν με κατοίκους και πρότειναν λύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κύριος Ριζόπουλος συνοδευόμενος από τους Σπύρο Υφαντή, Μάγδα Χαϊδού, Σπύρο Αθανασίου και Έλενα Σταύρου  που εκλέγονται στην Π.Ε. Ιωαννίνων βρέθηκαν στο παρατηρητήριο των πυροσβεστών που επιβλέπει την κοιλάδα του Καλαμά. 

Οι υποψήφιοι έδωσαν μια πλήρως ξεκάθαρη εικόνα στον επικεφαλής της παράταξης, για την χαμένη ευκαιρία της Ιόνιας Οδού. Ωστόσο, οι Ορίζοντες Ηπείρου δεν στέκονται απλά στην καταγραφή των προβλημάτων αλλά κάνουν ένα βήμα μπροστά καθώς δίνουν λύσεις και θέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εργαστούν ούτως ώστε να τις πετύχουν.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στις Κοινότητες Χίνκας και Γαβρισιών του Δήμου Ζίτσας


Εκδηλώσεις μνήμης για τον ήρωα συνταγματάρχη Σωτήρη Σταύρου που τον Αύγουστο του 1974 χάθηκε μαζί με άλλους Έλληνες στρατιωτικούς στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο καθώς και για τους κατοίκους της Χίνκας που σφαγιάσθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές πραγματοποίησε ο Δήμος Ζίτσας στις Κοινότητες Γαβρισιών και Χίνκας.

Ογδόντα χρόνια  από τη θηριωδία των Γερμανών κατακτητών  στη Χίνκα και ο Δήμος Ζίτσας με τους τοπικούς φορείς τίμησε  τη μνήμη των νεκρών δημοτών του.

Στον τόπο του μαρτυρίου, στο μνημείο των σφαγιασθέντων κατοίκων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων παρουσία του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη, της Αντιδημάρχου Κατερίνας Μπαλάφα, του Δημοτικού Συμβούλου Γεώργιου Ζιάκκα, του Προέδρου της Κοινότητας Ευάγγελου Ιωάννου, του Προέδρου  του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Ιωάννη Μήτση, του Προέδρου της Κοινότητας Γρανίτσας Άγγελου Γκουρογιάννη, του Αστυνομικού Υποδιευθυντή Ιωαννίνων Κων/νου Κοτρώτσιου, του εκπρόσωπου της VIII Ταξιαρχίας Λοχαγού πεζικού Σωτήριου  Δημητρίου,   κατοίκων και συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Η παρουσία Πότση σε οποιαδήποτε εκδήλωση επιβάλλει πολιτισμένη αποχώρηση όλων

 


Οι Ορίζοντες Ηπείρου παρευρέθηκαν στην εκδήλωση “Λωζάνη 1923 - 2023: 100 χρόνια από τη Σύμβαση Ανταλλαγής και τη Συνθήκη Ειρήνης”, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 στα Ιωάννινα.

Την αυτοδιοικητική παράταξη εκπροσώπησαν οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Ιωαννίνων Ιορδάνης Ιωαννίδης, Θεοδώρα Αλεξίου, Ρέα Μπούνα και ο Σωτήρης Λέκκας.

Ωστόσο, η ομάδα των Οριζόντων Ηπείρου επέλεξε να αποχωρήσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά την αναφορά και το καλωσόρισμα που έγινε στον τέως Aντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Οδυσσέα Πότση, για τον οποίο εκκρεμεί καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση.

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση μας προκάλεσε η παρουσία και η απόλυτη σιωπή της Αντιπεριφερειάρχη Αγνής Νάκου.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου παραμένουν αδιάλλακτοι σε ηθικά θέματα που θίγουν τη γυναικεία αξιοπρέπεια. Βρισκόμαστε σε συνεχή πόλεμο με τους εκφραστές τέτοιων αντιλήψεων και πρακτικών.

Ως εκ τούτου σε κάθε εκδήλωση στην οποία παρεβρίσκεται και ο καταγγελλόμενος για σεξουαλική παρενόχληση Οδυσσέας Πότσης, οι Ορίζοντες Ηπείρου θα αποχωρούν ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Καλούμε και τους συμπολίτες μας να μη σιωπούν και σε κάθε εκδήλωση στην οποία παρεβρίσκεται ο καταγγελλόμενος να αποχωρούν ειρηνικά ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας Αρχαιολογικού Χώρου Δωδώνης

 


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ενημερώνει ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Τετάρτη 26-7-2023, τροποποιείται το ωράριο λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 12.00΄ και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30΄.

Σε περίπτωση που υπάρξει μεταβολή των καιρικών συνθηκών η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Δημιουργία εθελοντική ομάδας αιμοδοσίας




Δημιουργία εθελοντική ομάδας αιμοδοσίας.

Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 6 Αυγούστου 2023, στα Δολιανά Πωγωνίου.

Έρχονται ανατροπές στα φορολογικά κίνητρα των ηλεκτρονικών αποδείξεων

 


Μια από τις βασικές προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου αναμένεται να είναι η επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις e-συναλλαγές και η επέκτασή τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

Δολιανά Πωγωνίου: Βραδιά Πολυφωνικού Τραγουδιού, το Σάββατο 29 Ιουλίου

 


Βραδιά Ηπειρώτικού πολυφωνικού τραγουδιού, το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, στα Δολιανά Πωγωνίου.

Δελβινάκι: Ποδηλατοδρομία την Παρασκευή 28 Ιουλίου

Ποδηλατοδρομία την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, στο Δελβινάκι Πωγωνίου.


Περιφέρεια Ηπείρου: Εγγραφή πτυχιούχων των Ιατρικών Σχολών στις Λίστες Αναμονής Ιατρικών Ειδικοτήτων

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έχοντας υπόψιν το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος  στις 11-07-2023 σας ενημερώνουμε  ότι η εγγραφή των πτυχιούχων των Ιατρικών Σχολών στις Λίστες Αναμονής Ιατρικών Ειδικοτήτων για τα νοσοκομεία ΟΛΗΣ της Περιφέρειας Ηπείρου, θα πραγματοποιηθεί την ΠΕΜΠΤΗ 27-07-2023 μετά τη λήψη της Βεβαίωσης Περάτωσης Σπουδών και της Βεβαίωσης κατάθεσης δικαιολογητικών στον Π.Ι.Σ. για την λήψη Βεβαίωσης Έναρξης Ιατρικού Επαγγέλματος.

Στις ειδικότητες για τις οποίες θα κατατεθούν περισσότερες από μία αιτήσεις η σειρά προτεραιότητας θα δοθεί κατόπιν κληρώσεως σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. οικ. 103895/710/05-08-2020 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει με την λήψη της Βεβαίωσης κατάθεσης δικαιολογητικών στον Π.Ι.Σ. και θα γίνονται δεκτές έως στις 15:00 μ.μ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 25 Ιουλίου

 


Την Τρίτη 25 Ιουλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρατηγού Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κ.Υ Βουτσαρά, 09:00-13:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-10:30

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:00-12:00

Αντηλιακά: Είναι αναγκαία μόνο στους ανοιχτόχρωμους;


«Έχω σκούρο δέρμα, δεν καίγομαι ποτέ και μαυρίζω αμέσως, άρα δεν κινδυνεύω!»
Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη, που υποστηρίζεται από άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού η έκθεσή τους στον ήλιο μπορεί να γίνει όχι μόνο αιτία πρόωρης γήρανσης, αλλά και καθυστερημένης διάγνωσης καρκίνου του δέρματος. Στην πραγματικότητα αυτή η κακοήθεια δεν κάνει διακρίσεις.

Η μελανίνη τούς παρέχει μεν προστασία από τον ήλιο, αλλά όχι απόλυτη. Τα σημάδια της φωτογήρανσης εμφανίζονται αργότερα απ’ ότι στους ανοιχτόχρωμους ανθρώπους και αναπτύσσονται σπανιότερα κακοήθειες στο δέρμα τους. Όμως, υφίστανται και αυτοί βλάβες όταν εκτίθενται στον ήλιο. Γι’ αυτό το δέρμα τους έχει ανάγκη προστασίας, ακόμα κι αν δεν γίνεται αισθητή η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

«Ο τόνος του δέρματος προσδιορίζει την ανθεκτικότητά του στις επιπτώσεις του ήλιου. Αναλόγως της ποσότητας της μελανίνης που έχει και στο πώς αντιδρά κατηγοριοποιείται, σύμφωνα με την κλίμακα Fitzpatrick, σε 6 τύπους. Όσο πιο σκούρα είναι η επιδερμίδα τόσο δυσκολότερο είναι να αναπτυχθεί καρκίνος. Εάν συμβεί, η μορφή είναι πιο επιθετική και η διάγνωση γίνεται συχνά σε στάδιο που οι πιθανότητες ίασης είναι περιορισμένες» εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.