Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Από το Μάρτιο χαμηλότοκα δάνεια για τους αγρότες


Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάκη Βορίδη στο πλαίσιο της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το αργότερο εντός του Μαρτίου θα διατεθούν στους Έλληνες παραγωγούς επιπλέον 570 εκατ. ευρώ με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων μακράς ωρίμανσης και χαμηλών εξασφαλίσεων.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:
«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, εγκαινίασε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου ενώπιον πλήθους παραγόντων και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων την 28η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica» εντός των χώρων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο Υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη «μεγαλύτερη και καλύτερη Agrotica όλων των εποχών» και υπογράμμισε τη συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην τεράστια απήχηση που έχει προσλάβει η φετινή έκθεση, η οποία αριθμεί πάνω από 2.000 εκθέτες από 46 συνολικά χώρες.

Έχασε η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος από τον Π.Α.Ο. Πεντέλης (1-0)

* Την ήττα με 1-0  γνώρισε η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος από τον Π.Α.Ο. Πεντέλης στο γήπεδο «Στάθης Τσανακτσής» για την  17η  αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της  MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής.
Στο 1ο ημίχρονο η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ήταν αυτή που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Στο 55΄ ο Θειόπουλος Ευάγγελος εκτέλεσε φάουλ από μακριά η μπάλα φεύγει από τα χέρια του Γκόγκου Κωνσταντίνου και καταλήγει στα δίχτυα για το 1-0.
Π.Α.Ο. Πεντέλης:
Γκούβας Γεώργιος, Βέλλιος Νικόλαος, Αναστασόπουλος Αλέξανδρος, Γκούζος Νικόλαος, Παπαδημητρίου Παντελής, Ντέτσικας Λάμπος, Κώτσης Αντώνιος (Τσιάλλιος Βασίλειος 61΄), Δήμος Αθανάσιος, Μήτσης Κωνσταντίνος (Λάκκας Βασίλειος 91΄),  Θειόπουλος Ευάγγελος (Κοντοδήμος Ηλίας 90΄), Τσάλης Παναγιάτης (Κωστούλας Ιωάννης 87΄)
Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:
Γκόγκος  Κωνσταντίνος, Ζενέλης Πάτροκλος (Τσιλοτάι Οργκέστ 78΄), Ντότης Ραφαήλ-Βασίλειος, Μήτος Βασίλειος, Τσαραώσης Ευάγγελος,  Νάτσης Σταύρος, Fejzulla Relsi, Στεφάνου Χρήστος (Κόντος Κωνσταντίνος 64΄), Χαρίσης Ιωάννης, Μπουτοβίνας Αλέξανδρος, Μπενέκος Αχιλλέας (Μακρής Χρήστος 46΄)


Τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής 
Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 2-2  

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ  1-5

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 3-0

Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 1-0

Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ-Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ 3-2       
Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (15:00)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (15:00)       
Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (15:00)

Ελεύθερη είσοδος την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στους αρχαιολογικούς χώρους


Σας γνωρίζουμε ότι την Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020, πρώτη Κυριακή του μήνα, η είσοδος στα Μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία είναι ελεύθερη.
Σας υπενθυμίζουμε ότι:
1. Στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων «Διώνη» φιλοξενείται η περιοδική έκθεση Ήπειρος, μητροπόλεις, αποικίες. Στα άκρα του αρχαίου κόσμου.
2. Στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων «Δημήτριος Κωνστάντιος» φιλοξενείται η περιοδική έκθεση Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον
Ρήγα στον Byron,
3. Στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, καθώς και στο «Θησαυροφυλάκιο» στην εσωτερική Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων φιλοξενείται η περιοδική έκθεση Αργυροφεγγής. Τα Αργυρά των Ιωαννίνων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για σπονδυλωτή έκθεση με ταυτόχρονη παρουσίαση αργυρών αντικειμένων λατρείας, πολυτελείας και καλλωπισμού , από τον 16 ο αιώνα έως σήμερα, ανώνυμων και επώνυμων αργυροχόων, σε εννέα Μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Λαογραφικό, «Κώστας Φρόντζος», Δημοτικό Μουσείο, Αργυροτεχνίας, Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου, Ιστορικό Μουσείο Νικολάου) και
4. Στην πυριτιδαποθήκη του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων φιλοξενείται η περιοδική έκθεση Προσωπεία Αρχαίου Ελληνικού Δράματος της Δήμητρας Ζώη.

Νεκρός 39χρονος σε τροχαίο στο Κανάλι Πρέβεζας


Χθες το απόγευμα σε ανώνυμη επαρχιακή οδό στο Κανάλι Πρέβεζας, δίκυκλη μοτοσικλέτα που
οδηγούσε 39χρονος άνδρας, εξετράπη της πορείας της και ανετράπη εντός ρέματος, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.

Ερώτηση της Μερόπη Τζούφη για το Πολυδύναμο του Νοσοκομείου Χατζηκώστα


Ερώτηση της κας Μερόπη Τζούφη προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για τα προβλήματα στελέχωσης και χρηματοδότησης του «Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Αλκοολικών & Κρίσης Χρηστών Ναρκωτικών» του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα».
Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως το Πολυδύναμο Κέντρο αποτελεί τη μοναδική μονάδα σωματικής αποτοξίνωσης σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, παρέχοντας αυξημένες υπηρεσίες ψυχοσωματικής απεξάρτησης σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.
Όπως επισημαίνει, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προβλέψει και δρομολογήσει την πρόσληψη 26 ατόμων, ως έκτακτου νέου προσωπικού, για χρονικό διάστημα 24 μηνών, με τις απαραίτητες ειδικότητες μιας νοσοκομειακού τύπου δομής που παρέχει και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη καλεί τον υπουργό Υγείας να γνωστοποιήσει τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει, ώστε να υπαχθεί το «Πολυδύναμο Κέντρο» στον οργανισμό του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα», με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης, προκειμένου να καλύπτεται επαρκώς το κόστος λειτουργίας, καθώς και να αντιμετωπίσει το ζήτημα της έλλειψης ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, ώστε να μην κινδυνέψει η λειτουργία του.

Αδελφότητα Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου: Ετήσιο Αντάμωμα και κοπή βασιλόπιτας την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00 μ.μ. στο Κέντρο "Αρχοντικό Hall"


Η Αδελφότητα Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διοργανώνει το ετήσιο αντάμωμα για να βρεθούμε παρέα, να διασκεδάσουμε, να περάσουμε όμορφα και να κόψουμε την παραδοσιακή Βασιλόπιτα την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 12:00 μ.μ. στο Κέντρο «Αρχοντικό Hall», Καρπενησίου 20, Περιστέρι.

Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης: Χοροεσπερίδα το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, ώρα 21:00 στην αίθουσα δεξιώσεων «Παράδεισος»

 Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης διοργανώνει χοροεσπερίδα το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, ώρα 21:00 στην αίθουσα δεξιώσεων «Παράδεισος».

«Έρχονται» 2.909 προσλήψεις στο «Βοήθεια στο Σπίτι»


Στο στάδιο της επεξεργασίας είναι στην παρούσα φάση από το ΑΣΕΠ νέα προκήρυξη, που αφορά στην πλήρωση 2.909 θέσεων στους δήμους της χώρας για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του υπουργείου Εσωτερικών.
Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτημάτων που υπέβαλαν οι δήμοι, αναμένεται η προκήρυξη, πιθανόν και μέσα στον Φεβρουάριο.
Οι ειδικότητες που θα περιλαμβάνει είναι: κοινωνικοί λειτουργοί (ΠΕ, ΤΕ), ψυχολόγοι (ΠΕ), νοσηλευτές (ΠΕ, ΤΕ), βοηθοί νοσηλευτών (ΔΕ), κοινωνιολόγοι (ΠΕ), επισκέπτες Υγείας (ΤΕ), πτυχιούχοι Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΕ), πτυχιούχοι Κοινωνικής Διοίκησης (ΠΕ), οδηγοί (ΔΕ) και οικογενειακοί βοηθοί (ΥΕ).

12 + 1 ερωτήσεις και απαντήσεις για την Ψυχογενή Ανορεξία


Ψυχογενής ή νευρική ανορεξία! 

Η θανατηφόρα ασθένεια που χτυπά ύπουλα και αθόρυβα, κυρίως τις έφηβες και νέες γυναίκες της εποχής μας. Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις ψυχογενούς ανορεξίας (40%) πρωτο-εντοπίζονται σε κορίτσια από 15 έως 19 ετών και γι' αυτό οι ειδικοί συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στα κορίτσια Λυκείου.
Είναι γεγονός ότι τα κορίτσια επικρατούν στην εμφάνιση της νόσου. Στατιστικές δείχνουν πως στις 9 περιπτώσεις ψυχογενούς ανορεξίας αντιστοιχεί μόλις ένας άνδρας. 
Συγκεκριμένα, ανά 1.000 νεαρές έφηβες κάθε χρόνο μπορεί να εμφανίζονται έως και 22 νέες περιπτώσεις ψυχογενούς ανορεξίας, ενώ στα 1.000 αγόρια μόλις 2-3 περιστατικά.
Η τροφή και τα θέματα που σχετίζονται με το βάρος, ωστόσο, είναι συμπτώματα κάποιας βαθύτερης αιτίας.
Κάναμε 13 ερωτήσεις για την Ψυχογενή Ανορεξία στον κ. Γιώργο Παπαγεωργίου, Bsc (Psychology) University of London, MSc (Health Psychology) University of Central Lancashire, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (IARPP) – ΗΠΑ, διευθυντή και επόπτη επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ (www.psychikifrontida.gr).
Δείτε τι μας απάντησε:
1. “Αν φοράω xs νούμερο στα ρούχα θα με αγαπούν περισσότερο”;
Όχι δεν θα σε αγαπούν περισσότερο... Θα σε λυπούνται περισσότερο, όμως θα μεταφράζεις από λάθος σου τη λύπηση των άλλων ως αγάπη προς εσένα και για λίγο διάστημα θα νιώθεις ικανοποιημένη...
2. Τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία έχουν στόχο να χάσουν κιλά; Γιατί ακόμη κι όταν φτάσουν τον στόχο τους, συνεχίζουν να μη τρώνε;
Λένε πως έχουν στόχο τα κιλά. Κατά βάθος, όμως, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούν, στόχος τους είναι η “μειωμένη ύπαρξη του εαυτού τους”. Θέλουν να συρρικνωθούν, θέλουν να πιάνουν λιγότερο χώρο στον κόσμο, θέλουν να ενοχλούν λιγότερο. Μια απώτερη -όσο και παράδοξη- ευχή τους είναι να μπορούσαν να εξαφανιστούν...
3. Τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους;
Πολύ συχνά Ναι! Έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους, διότι η ψυχογενής ανορεξία συνοδεύεται από μία διαταραχή που σχετίζεται με το πως βλέπουμε τον εαυτό μας. Είναι κάτι που το περιγράφουμε με τον ορισμό “σωματόμορφη διαταραχή”. Με απλά λόγια, η ανορεξική γυναίκα στον καθρέφτη της δεν βλέπει το σκελετωμένο πλάσμα που βλέπουν όλοι οι άλλοι, αλλά μια γυναίκα “κάπως παχουλή” που ακόμα χρειάζεται “βελτίωση”.

Παρατείνεται έως την Παρασκευή 14-02-2020 η κατάθεση δικαιολογητικών στο πρόγραμμα voucher ανέργων του ΟΑΕΔ 25 έως 29 ετών


Σας ενημερώνουμε ότι αναφορικά με την Πρόσκληση «Προώθηση στην Απασχόληση Άνεργων νέων 25 έως 29 ετών πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, μέσω κατάρτισης στον κλάδο ΤΠΕ», η καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους ωφελούμενους στον πάροχο της επιλογής τους και η ανάρτηση αυτών στην ειδική ιστοσελίδα, παρατείνεται έως την Παρασκευή 14-02-2020. 
Επιπλέον, η ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης των ωφελουμένων παρατείνεται  έως τις 21-02-2020 ενώ η καταληκτική ημερομηνία έναρξης του τμήματος της θεωρητικής κατάρτισης παραμένει στις 28-02-2020.

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου: Δυο μεταγραφικές ενισχύσεις με τους Νίκο Σούμα και Θοδωρή Καλτσούνη


Η Διοίκηση της Αναγέννησης Κεφαλόβρυσου ανακοίνωσε την ενίσχυση της ομάδας  με τον Νίκο Σούμα από την Κόντσικα και τον Θοδωρή Καλτσούνη από την Α.Ε. Ρίζας.
Η ανακοίνωση της ομάδας:
«Θα θέλαμε να καλωσορίσουμε στην ομάδα μας τον Νίκο Σούμα και τον Θοδωρή Καλτσούνη!!
Ευχόμαστε υγεία και πολλές επιτυχίες!
Τέλος η ομάδα μας εύχεται καλή συνέχεια στον Άκη Γκαραβέλα και στον Ηλία Μπούρα, οι οποίοι ζήτησαν και αποχώρησαν από την Αναγέννηση».

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 03-02-2020 έως 09-02-2020)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 3 έως 9 Φεβρουαρίου του έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (03-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς - Κούρεντα - Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα - Ασβεστοχώρι
Τρίτη (04-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι - Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα
Τετάρτη (05-02-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο - Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (06-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα – Δίστρατο.
Παρασκευή (07-02-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Κυριακή (09-02-2020) και ώρες από 18:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (03-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Ρουψιά - Άγιος Κοσμάς - Ωραιόκαστρο - Κάτω Μερόπη - Παλαιόπυργος - Μερόπη - Κακόλακκος -Δολό
Τρίτη (04-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι – Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή
Τετάρτη (05-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (06-02-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (07-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι – Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες.
Σάββατο (08-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (03-02-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
 Τρίτη (04-02-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 
Τετάρτη (05-02-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Πέμπτη (06-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
 Παρασκευή (07-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
 Σάββατο (08-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Δευτέρα (03-02-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά - Χειμαδίο- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
 Τρίτη (04-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
 Τετάρτη (05-02-2020) και ώρες από 16:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό-Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο-Άνω Ράχη-Βρυσούλα-Ρευματιά-Σκιαδάς-Κρανέα.
 Πέμπτη (06-02-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη.
Παρασκευή (07-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά-Γωνιά-Δρυμώνας-Κερασώνας-Άγιος Γεώργιος-Παντάνασσα-Πέτρα.
·Σάββατο (08-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (03-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι -Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου
Τρίτη (04-02-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (05-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (06-02-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
 Παρασκευή (07-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (08-02-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή - Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή - Λεπτοκαρυά.

Χρόνιος πόνος: Ποιος ο ρόλος των γονιδίων


Κάθε άτομο, όταν πονάει, περιγράφει διαφορετικά το πώς αισθάνεται. Στην περίπτωση, δε, του χρόνιου πόνου, πολλές φορές οι άνθρωποι υποφέρουν, αλλά με δυσκολία γίνονται πιστευτοί από το περιβάλλον τους. Όμως ο πόνος υπάρχει, είναι εκεί και τους ταλαιπωρεί.
«Ως χρόνιος χαρακτηρίζεται ο πόνος, ο οποίος επιμένει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Άλλοι ερευνητές χαρακτηρίζουν τον πόνο ως χρόνιο, όταν δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη θεραπευτικά σχήματα», μας λέει η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής (http://functionalmedsystem.com).
«Ο χρόνιος πόνος σταδιακά ενσωματώνεται στην καθημερινότητα των πασχόντων και παύει να αποτελεί ένδειξη δυσλειτουργίας. Η παρουσία του χρόνιου πόνου επηρεάζει την καθημερινότητα των πασχόντων και έχει σαφέστατο αντίκτυπο στην ψυχολογία και στις κοινωνικές ασχολίες τους. Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί πως ο χρόνιος πόνος δεν αποτελεί μόνο σύμπτωμα της εξέλιξης μιας νόσου, αλλά αποτελεί ο ίδιος εξέλιξη μιας νόσου».
Ο χρόνιος πόνος δεν εξυπηρετεί κάποια προστατευτική βιολογική λειτουργία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Συνιστά μια κατάσταση, στην οποία συμβάλλει μια σειρά ψυχολογικών, περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων, όπως τα ατομικά χαρακτηριστικά. Οι παράγοντες αυτοί διαμορφώνουν την αντίδραση του ατόμου στο επώδυνο ερέθισμα. Κατά παρόμοιο τρόπο οι περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με την αντίληψη και με την επεξεργασία του επώδυνου ερεθίσματος, φαίνεται να λειτουργούν σε συνέργεια και όχι μεμονωμένα.