Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από τον επικεφαλής της παράταξης "Νέα Εποχή για το Πωγώνι" κ. Δημήτρη Ντότη


Η γέννηση του Θεανθρώπου ας γεμίσει τις καρδιές μας αγάπη και αλληλεγγύη. Ο εορτασμός της γέννησης του Θεανθρώπου είναι πρώτιστα μια γιορτή αναγέννησης, μια γιορτή αγάπης, ελπίδας και αλληλεγγύης για όλους μας. Τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων η σκέψη μας και η προσοχή μας στρέφεται στον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, στον διπλανό μας που χρειάζεται την αγάπη και την φροντίδα μας για να εξασφαλίσει έστω μια πρόσκαιρη καλυτέρευση στην καθημερινότητα του.
Τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν οικονομικά την χώρα μας και το πολύπαθο Πωγώνι μας στο χειρότερο δυνατό σημείο που θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε σαν λαός. Αμέτρητα λάθη, παλινωδίες και παχιά λόγια μετέτρεψαν την καθημερινότητα όλων μας σε μια σισύφεια προσπάθεια επιβίωσης και εξασφάλισης της αξιοπρέπειας μας.
Το ζοφερό όμως αυτό κλίμα δεν πρέπει να μας αποτρέψει από την προσοχή που οφείλουμε στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, στον ανήμπορο γείτονά μας, στον άνεργο συμπολίτη μας, σε κάθε Πωγωνίσιο που μας έχει ανάγκη. Μέσα στην βαρύτατη αυτή δοκιμασία ας επιτρέψουμε να ανθίσουν τα άνθη της κοινωνικής αλληλεγγύης, της προσφοράς και της ελπίδας σε ένα καλύτερο αύριο, ας βιώσουμε το μήνυμα της Γέννησης, αντλώντας δύναμη και κουράγιο.
Με την χαρμόσυνη είδηση «Ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ» που απηύθυνε ο Άγγελος προς τους ποιμένες της Βηθλεέμ το βράδυ της Γεννήσεως να γεμίζει τις καρδιές μας, εύχομαι ολόψυχα σε κάθε Πωγωνίσιο συμπατριώτη μου Καλά Χριστούγεννα, με ψυχική ανάταση, αγάπη και υγεία! Χρόνια Πολλά σε όλους! Χρόνια Πολλά στο Πωγώνι μας!

Δήμος Πωγωνίου: Δυο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου


Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί  την  Πέμπτη   27  Δεκεμβρίου   2018   και ώρα  18.30.   
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  Καλπάκι, στην αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ.  [Παιδικός Σταθμός Καλπακίου]

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ
  
ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Έγκριση 9ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού έτους 2018.
2. Ορισμός Επιτροπών υπαλλήλων για τη διεξαγωγή κλήρωσης στο ΚΗΣΚ  και στο ΜΗΜΕΔ  έτους 2019.
3. Έγκριση μελέτης του έργου: «Αγροτική οδοποιία ΔΕ Καλπακίου & Άνω Καλαμά Δήμου Πωγωνίου.
4. Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής υπηρεσιών.
5. Έγκριση πρωτοκόλλων προστασίας Δημοτικής περιουσίας.
6. Εγκρίσεις για την κατασκευή του έργου: «Ανακατασκευή στεγών Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Τ.Κ. Δελβινακίου – ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»
7. Έγκριση δημοπράτησης Δημοτικής έκτασης στην Τ.Κ. Αρετής – θέση «Λειβαδάκια».
***
Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852/2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί  την  Πέμπτη   27  Δεκεμβρίου   2018   και ώρα  17:00.   
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  Καλπάκι-στην αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ.  [Παιδικός Σταθμός Καλπακίου].

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ
                                                       
ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
 Έγκριση και ψήφιση προϋπολογισμού ετ. 2019  και  Ο.Π.Δ.  Δήμου Πωγωνίου.

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από τον κύριο Χρυσοβαλάντη Παπαηλία!


Εύχομαι η Γέννηση του Θεανθρώπου και Χριστού μας  να πλημμυρίσει όλους τους απανταχού Πωγωνίσιους με Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία και Δύναμη. Έχοντας ως οδηγό το Θείο βρέφος, το οποίο έμελλε να αλλάξει την ροή ολόκληρου του Κόσμου, προσμένω ελπίζοντας πως τα φετινά Χριστούγεννα το Πωγώνι μας θα γεμίσει από παιδικές φωνές, οι οποίες θα  αναγεννήσουν τις ψυχές εκείνων των ηλικιωμένων, οι οποίοι ως άγρυπνοι φρουροί λαχταρούν να νιώσουν την αγάπη αλλά και την ασφάλεια από τα ξενιτεμένα τους παιδιά για αυτές τις άγιες μέρες.
Εύχομαι  Χρόνια Πολλά, Ευτυχισμένα και γεμάτα Αισιοδοξία!

Δήμος Πωγωνίου: Κάλαντα από την χορωδία της 8ης ΕΑΝ


Παραδοσιακά Ηπειρώτικα κάλαντα κι όχι μόνο έψαλε στο Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κων/νο Καψάλη και στους εργαζόμενους του Δήμου, η χορωδία της 8ης ΕΑΝ.
Ο κ. Καψάλης ευχαρίστησε την 8η ΕΑΝ και ευχήθηκε στους φαντάρους καλή θητεία τονίζοντας παράλληλα την άριστη συνεργασία του Δήμου με τον στρατό. «Σας εύχομαι καλή και χωρίς απρόοπτα θητεία. Ο στρατός είναι αρωγός και συμπαραστάτης της Αυτοδιοίκησης και σας ευχαριστούμε για ό, τι προσφέρετε τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο έθνος που βάλλεται πανταχόθεν» τόνισε ο κ. Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Παρακάλαμος: Τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα



Από το πρωί οι δρόμοι και οι γειτονιές του Παρακαλάμου πλημμύρισαν από τις φωνές των παιδιών που τραγουδούν «Καλήν ημέραν άρχοντες ...».

Τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου η φορολοταρία για τα 1.000 ευρώ


Όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τη  Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018 θα διεξαχθεί η νέα δημόσια κλήρωση για τις συναλλαγές του Νοεμβρίου 2018.
Σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Τα εν λόγω χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Οι λαχνοί που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι θα αναρτηθούν στο TAXISnet την ίδια ημέρα.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης, μέσα από την ιστοσελίδα www.aade.gr  της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Μετά την είσοδό τους σ' αυτήν, θα πρέπει να πατήσουν κλικ στην ένδειξη Δημόσιες Κληρώσεις, και μετά, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο TAXIS, να μπουν στην ειδική εφαρμογή που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της κλήρωσης.

Παρακάλαμος: Παιδικό πάρτι την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου στο “PLEGMA” CLUB, ώρα 19:30


Η Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Σώσινο» διοργανώνουν παιδικό πάρτι την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου στο “PLEGMA” CLUB, ώρα 19:30.

ΕΜΥ: Μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά

Σύμφωνα με την ΕΜΥ μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από το πρωί της Δευτέρας 24 Δεκεμβρίου.
Αρχικά θα επικρατούν νεφώσεις, ενώ  βαθμιαία θα σημειώνονται ασθενείς τοπικές βροχές.
Αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν πρόσκαιρα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν ξανά για λίγο τα ξημερώματα της Τρίτης 25 Δεκεμβρίου.
Λίγα χιόνια θα πέσουν σε ορεινές μόνο περιοχές.
Οι νεφώσεις και οι τοπικές βροχές θα συνεχιστούν μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τρίτης 25 Δεκεμβρίου, ενώ σταδιακά μέσα στη μέρα ο καιρός θα βελτιωθεί. 
Το πρωί των Χριστουγέννων  χιονόνερο ή χιόνι περιμένουμε και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, δίχως όμως να προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα, μιας και τα φαινόμενα θα είναι σύντομα.
Από τα ξημερώματα των Χριστουγέννων η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση  4 με 5 βαθμούς.

Δήμος Πωγωνίου: Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης α' και β΄ εξάμηνο 2017 για Τ.Κ. του Δήμου


Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης Α' και Β΄ Εξάμηνο 2017, καθώς  και το πάγιο 2018 με ημερομηνία  λήξης 31/1/2019.
Για τις κάτωθι Τοπικές Κοινότητες:                 
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ                                          
ΒΑΣΙΛΙΚΟ                                          
ΚΑΚΟΛΑΚΟΣ                                              
ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ                                         
ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΠΗ                                          
ΜΕΡΟΠΗ                                            
ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ                                         
ΡΟΥΨΙΑ                                             
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Έρχεται αύξηση του ποσού των αποδείξεων στις αγορές με κάρτες


Το υπουργείο Οικονομικών  προχωρά στην αύξηση του ποσού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω πλαστικού χρήματος ή e-banking.
Σύμφωνα με όσα ααναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους φορολογούμενους ετησίως.
Η προοδευτική κλίμακα που ισχύει σήμερα θα τροποποιηθεί κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίζουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Από το 2019 το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι προκύπτει (όπως και φέτος) από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα που θα θεσμοθετηθεί.
15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ
25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες το αφορολόγητο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν από δαπάνες τις οποίες κάνουν με πλαστικό χρήμα, πληρώνοντας δηλαδή με κάρτες.

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 οι ενστάσεις για ανακατανομή βοσκότοπου


Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Ηπείρου στους οποίους έχει κατανεμηθεί επιλέξιμος βοσκότοπος βάσει της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης που υπέβαλαν για το έτος 2018, ότι σε περίπτωση που διαφωνούν με τη χωροταξική κατανομή του βοσκότοπου, μπορούν να προσέλθουν στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας όπου βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής τους και να υποβάλλουν αίτηση – ένσταση για ανακατανομή του βοσκότοπου μέχρι τις 31-12-2018. 
Αιτήματα που θα κατατεθούν μετά την ημερομηνία αυτή θα εξεταστούν το επόμενο ημερολογιακό έτος αιτήσεων.    

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος έψαλε τα Ηπειρώτικα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Αρχιεπίσκοπο


Την παράδοση που έχει δημιουργηθεί, από την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ανέλαβε τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, τήρησε και φέτος η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Να ψάλει τα Ηπειρώτικα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, στην Πλάκα.Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με καταγωγή από την Θήβα είναι ακροατής της Ηπειρώτικης παραδοσιακής Μουσικής και μεγάλος φίλος της Ηπείρου, όπως έχει εξομολογηθεί στο Προεδρείο της ΠΣΕ, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης, στην πρώτη επίσκεψη που του έγινε για τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, αμέσως μετά από την ανάληψη της πρωτοκαθεδρίας της Ελλαδικής Εκκλήσίας.
Το Σάββατο στις 22 Δεκεμβρίου 2018, το πρωί, κατ΄επιλογή του Αρχιεπισκόπου, και έξω από τα πλαίσια του εθιμοτυπικού των ημερών και των διαδικασιών να ψάλονται τα κάλαντα στους θεσμικούς φορείς της χώρας μας, πρώτη η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, υπό την διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου, με την συνοδεία της ηπειρώτικης μουσικής κομπανίας της, που αποτελέιται από τον Αντώνη Κακούρη στο κλαρίνο, τον Γιώργο Σάρρο στο λαούτο, τον Παύλο Μπαθρακούλη στο βιολί και τον Νίκο Κατσαρό στο ντέφι, επισκέφτηκε το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.
Μαζί και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας Αττικής, που απέδωσε ηπειρώτικους χορούς.

Μπλόκο σε φορτίο με 60 κιλά χασίς στην Άρτα


Στα ίχνη και στη συνακόλουθη σύλληψη τριών ατόμων, διακινητών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, προχώρησαν αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας με τη συνδρομή αστυνομικών του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων.
Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς, έναν 30χρονο και μία 22χρονη καθώς και έναν 29χρονο Έλληνα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Συγκεκριμένα, πρωινές ώρες σήμερα  στον Αμμότοπο Άρτας, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης, βάρους (60) κιλών και (610) γραμμαρίων καθώς και έξι κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους.
Το παραπάνω αυτοκίνητο κατασχέθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ενδοσκοπική δισκεκτομή δίνει λύση σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης


Απόλυτα ασφαλής χάρις στην εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα των χειρουργικών εργαλείων και των  συστημάτων απεικόνισης, είναι   πλέον η χειρουργική ενδοσκοπική δισκεκτομή για  την αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας η χειρουργική ενδοσκοπική δισκεκτομή κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο στην αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλική στήλης, καθώς προσφέρει σημαντικά άμεσα οφέλη για τους ασθενείς, σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο.
Η επέμβαση είναι σχεδόν αναίμακτη καθώς πραγματοποιείται μέσα από  τομή μόλις  6-7 χιλιοστών στο δέρμα του ασθενή, τόση όση χρειάζεται για να εισαχθεί το ενδοσκόπιο στο σημείο του πάσχοντος μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Γίνεται με γενική αναισθησία,  διαρκεί 30 με 40 λεπτά και ο ασθενής κινητοποιείται τις επόμενες ώρες, ενώ το ίδιο βράδυ ή την επομένη λαμβάνει εξιτήριο.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗΣ
Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με επιστημονικά στατιστικά στοιχεία,  ταλαιπωρούν καθημερινά εκατομμύρια  ανθρώπους  σε ολόκληρο τον κόσμο.
O πλέον σύγχρονος χειρουργικός τρόπος που δίνει λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή, καθώς προσφέρει για τους ασθενείς σημαντικά   πλεονεκτήματα, έναντι του ανοιχτού χειρουργείου, όπως:
Μικρότερη τομή και καθόλου καταστροφή των παρασπονδυλικών μυών,
Μηδαμινή απώλεια αίματος,
Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς,
Ελάχιστη νοσηλεία,
Γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία.
Η χειρουργική ενδοσκοπική δισκεκτομή διευκολύνει και τους γιατρούς.
«Μία σημαντική παράμετρος είναι η ευελιξία στην προσπέλαση της δισκοκήλης, γιατί με το ενδοσκόπιο μπορούμε να προσεγγίσουμε την δισκοκήλη ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται αυτή (π.χ. Ενδοκαναλική, εξωτρηματική κλπ.), χωρίς καθόλου τραυματισμό των μυών» αναφέρει ο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργόςστο  401 ΓΣΝΑ  κ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας.