Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Ένας χρόνος από την καταδίκη του Μόντη Κολίλα – Ένας ακόμα χρόνος βελούδινης εθνοκάθαρσης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

 


Στις 11 Φεβρουαρίου 2022 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που ο Αντιπρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Μόντης Κολίλας καταδικάστηκε ερήμην  από το Δικαστήριο του Αργυροκάστρου σε οκτώ χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση για την συμμετοχή του στην ειρηνική εκδήλωση στους Βουλιαράτες τον Μάιο του 2018 για την επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν και οι τοπικές Αρχές.

Αυτόν τον έναν χρόνο που μεσολάβησε από τότε δεν είδαμε κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας για την υπόθεση του κ. Κολίλα, με αποτέλεσμα η αλβανική κυβέρνηση να συνεχίζει ανενόχλητη την τακτική τρομοκρατίας και βελούδινης εθνοκάθαρσης εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Εκτός των συνηθισμένων πλέον περιστατικών καταπάτησης της περιουσίας μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, της απαγόρευσης αυτοπροσδιορισμού σε μη αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές και των πολύωρων καθυστερήσεων άνευ λόγου στις συνοριακές διαβάσεις από τις αλβανικές Αρχές Ελλήνων Βορειοηπειρωτών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα κοινά, σε αυτόν τον ένα χρόνο γίναμε μάρτυρες και άλλων έκτακτων περιστατικών καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

Είδαμε στις 16 Μαρτίου 2021 να καταδικάζονται από το Πρωτοδικείο Αυλώνας δύο Έλληνες της Χιμάρας για «παράνομη οικοδόμηση» και «παράνομη συγκέντρωση» επειδή ύψωσαν έναν μεγάλο σιδερένιο σταυρό στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής στην περιοχή τους.

Πρόσκληση συμμετοχής με την Περιφέρεια Ηπείρου σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού του Μαρτίου

 


 Η Περιφέρεια Ηπείρου, υλοποιώντας τον εγκεκριμένο ετήσιο προγραμματισμό της για προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος, πρόκειται να συμμετάσχει τον Μάρτιο σε σειρά μεγάλων διεθνών τουριστικών εκθέσεων.

Eπισημαίνεται ότι  ορισμένες από αυτές   θα διεξαχθούν σε νέες ημερομηνίες σε σχέση με αυτές που αρχικά είχαν ανακοινωθεί, δεδομένου ότι μετατέθηκαν με απόφαση των διοργανωτών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και διεξάγονται όλες μαζί τον Μάρτιο.

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα φιλοξενήσει στο χώρο που θα διαθέτει στο Περίπτερο του ΕΟΤ, τους φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Αναλυτικά οι εκθέσεις στις οποίες θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Ηπείρου τον Μάρτιο είναι:

1.       Έκθεση Μ.Ι.Τ.Τ. στη Μόσχα το διάστημα  15-17 Μαρτίου 2022, σε περίπτερο του Ε.Ο.Τ.  Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως. Όπως έδειξαν οι προηγούμενες συμμετοχές της Ηπείρου υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ρώσων για την Ήπειρο, ιδιαίτερα για τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό με τα δεκάδες μνημεία της Ορθοδοξίας που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών, όπως και όλες οι μορφές τουρισμού που προσφέρει η περιοχή μας.

Πληροφορίες στο site της έκθεσης: https://mitt.ru/

 2.       Έκθεση BRUSSELS TRAVEL FESTIVAL (πρώην Salon des Vacances) στις Βρυξέλλες  το διάστημα  24-27 Μαρτίου 2022, (μετατέθηκε από 3-6  Φεβρουαρίου 2022), σε περίπτερο του ΕΟΤ. Πρόκειται για το  πιο σημαντικό τουριστικό event του Βελγίου με μεγάλη συμμετοχή εκθετών και συνεκθετών και επαγγελματιών του τουρισμού και φυσικά πλήθους επισκεπτών. Για την Ήπειρο αποτελεί μια καλή τουριστική αγορά για προσέλκυση επισκεπτών για όλες τις μορφές τουρισμού.

Ιωάννινα: Δικογραφία σε βάρος τριών γυναικών (δύο ημεδαπών και μιας αλλοδαπής) για υπόθεση διαδικτυακής απάτης

 


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών γυναικών (δύο ημεδαπών και μιας αλλοδαπής) για υπόθεση διαδικτυακής απάτης.

Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο του 2021, ημεδαπός έλαβε μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, φερόμενο δήθεν ως αποσταλέν από την τράπεζά του, με το οποίο ενημερώνονταν, ότι οι τραπεζικές του κάρτες θα απενεργοποιηθούν ενόψει αναβάθμισης των μέτρων ασφάλειας, εκτός αν ακολουθήσει τον υπερσύνδεσμο (link) που περιείχε το μήνυμα.

Ακολουθώντας τον υπερσύνδεσμο, ο παθών ανακατευθύνθηκε σε ψεύτικη ιστοσελίδα που προσομοίαζε με αυτή της τράπεζας και αφού έθεσε τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, διαπίστωσε ότι εν αγνοία του είχαν πραγματοποιηθεί μεταφορές χρημάτων από τον τραπεζικό του λογαριασμό σε λογαριασμούς με δικαιούχους τις κατηγορούμενες, συνολικού ύψους (2.100) ευρώ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Κατάθεση πρότασης στο Ταμείο Ανάπτυξης για δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Π.Ε. Πρέβεζας


 Κατάθεση πρότασης στο Ταμείο Ανάκαμψης για δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Π.Ε. Πρέβεζα

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την υποβολή πρότασης για  ένταξης του έργου «Κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων (Ιόνια Διαδρομή) στην Π.Ε. Πρέβεζας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. H πρόταση γίνεται με ώριμη μελέτη που έχει εκπονηθεί έγκαιρα από την Π.Ε. Πρέβεζας και κατατίθεται με το άνοιγμα του προγράμματος «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου χώρου».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 9 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Η διαδρομή   θα αρχίζει από τον Παντοκράτορα, θα διασχίζει ολόκληρη την παραλιακή ζώνη και θα τερματίζει στη διασταύρωση προς Πάργα. Ενδιάμεσα θα υπάρχουν διασταυρώσεις προς Αρχαία Νικόπολη, Λούτσα, Αμμουδιά κ.α. 

Άλλες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

 Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, έλαβε τις εξής αποφάσεις:

·         Ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο (Δημ. Φούκα) του έργου: «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης κατολισθήσεων και καθιζήσεων στην επαρχιακή οδό περιοχής Τετραφυλλίας» προϋπολογισμού 210.000 ευρώ.

·         Ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο (Άγγελο Τσιμπίκη) του έργου: Συντήρηση – βελτίωση οδού Ν. Σινώπη- Κανάλι- Ε.Ο. Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα (γ΄ φάση), προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.

·         Ενέκρινε την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση γεφυριών Ζανάκα και Λίμνης στην Ε.Ο. Βροσύνα- Λιά, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

EΟΔΥ: Ενενήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 19.154 νέα κρούσματα

 


64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενενήντα τρεις θάνατοι σήμερα 19.154, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.154, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.129.153

(ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 396 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.236 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.507 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 516 (62.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 396 (76.74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23.26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.122 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 493 (ημερήσια μεταβολή +11.79%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 443 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδοχοι για αποχέτευση- ΕΕΛ Κόνιτσας

 


Τους αναδόχους των έργων που αφορούν την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και  Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στην Δημοτική Κοινότητα Κόνιτσας ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Για το πρώτο έργο, του δικτύου αποχέτευσης που έχει προϋπολογισμό 7.845.154,57 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε η ΤΕΔΡΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ.

Για το δεύτερο έργο, την ΕΕΛ προϋπολογισμού 2.750.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε η  «Τ.Ε.Κ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Α.Ε.»

Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Πίτα του Ηπειρώτη 2022, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2022

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας έχει προγραμματίσει για την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, την καθιερωμένη εκδήλωση  «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2022».

Λόγω της κατάστασης με την εξέλιξη της πανδημίας, η εκδήλωση θα γίνει δια ζώσης και διαδικτυακά, στις 12.00 το μεσημέρι στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, Κλεισθένους 15, Αθήνα, με την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Θα περιλαμβάνει κοπή της πίτας και πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της ΠΣΕ, σύντομους χαιρετισμούς με βίντεο από τους καλεσμένους μας, καθώς και μικρό μουσικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την επανάσταση με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών και τραγουδιστών.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της Πανηπειρωτικής στο YouTube στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=NkJzcnvDQrw

 Η εκδήλωση θα παραμείνει μαγνητοσκοπημένη  στο κανάλι του YouTube της ΠΣΕ  για παρακολούθηση οποτεδήποτε στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCfzjf52bQNrscsSOuZxSLeA

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ


Εντατικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου

 


Στο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (9-2-2022) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (40) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

 (36) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους -300- ευρώ, ως εξής:

o -12- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,

o -21- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και

o -3- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

 (4) παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων, με την επιβολή των παρακάτω προστίμων:

• (3) πρόστιμα των -300- ευρώ σε πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων για μη χρήση μάσκας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

• Πρόστιμο ύψους -5.000- ευρώ και αναστολή λειτουργίας για -15- ημέρες σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διοργανώνει την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00 π.μ., δημόσια παρουσίαση και συζήτηση των θέσεων στο ξενοδοχείο Du lac

 


Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διοργανώνει την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00 το πρωί, δημόσια παρουσίαση και συζήτηση των θέσεων στο ξενοδοχείο Du lac, με ομιλητή τον Πάνο Σκουρλέτη, Βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετάσχουν ενεργά στον δημόσιο διάλογο για να εμπλουτισθούν οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να ανταποκρίνονται και να αντιπροσωπεύουν τις προσδοκίες των ανθρώπων της εργασίας που πλήττονται από τις εξωφρενικές ανατιμήσεις, τις απολύσεις και την ανεργία, ενώ από την άλλη η οικονομική ολιγαρχία επιδοτείται από τη ΝΔ για να αυξηθούν οι καταθέσεις της.

Παράλληλα απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση στους ανθρώπους της προόδου να εμπλουτίσουν τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, καθώς η εγγραφή νέων μελών συνεχίζεται μέχρι 15 Μαρτίου, ώστε να έχουν δικαίωμα της εκλογής και της υποψηφιότητας αντιπροσώπων για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, που θα γίνει από 14-17 Απριλίου.

(Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν τα ειδικά έντυπα για όσους και όσες επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ)

*Η Ν.Ε Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ενημερώνει στην εκδήλωση ότι θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ότι οι προσερχόμενοι και οι προσερχόμενες θα επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Τριάντα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 55.440 έλεγχοι, από τους οποίους οι 22.501 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 452 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 11 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         404 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    130 στην Αττική,

o      72 στη Θεσσαλονίκη,

o      36 στην Ήπειρο,

o      29 στα Ιόνια Νησιά,

o      24 στην Κεντρική Μακεδονία,

o      23 στην Πελοπόννησο,

o      20 στο Βόρειο Αιγαίο,

o      18 στη Στερεά Ελλάδα,

o      12 στον Κρήτη,

o      11 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      10 στη Θεσσαλία,

o        7 στο Νότιο Αιγαίο.

o        6 στη Δυτική Ελλάδα και

o        6 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 98.320 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 94.812 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.508 των 150 ευρώ.

·         παράβαση για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.643 ομοειδείς παραβάσεις

·         46 παραβάσεις και σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο καταστήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη καταστήματος.

Στην Κρήτη, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 3 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων.

Στην Ήπειρο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 31.233 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.985 άτομα.

·         Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 584 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συζήτηση της Μαρίας Κεφάλα με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Σκέρτσο, για την ανάπτυξη της Ηπείρου

 


Η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για την ανάπτυξη της Ηπείρου και ειδικότερα των Ιωαννίνων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Σκέρτσο, η Βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

 

Δύο μήνες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην περιοχή των Ιωαννίνων και τις εξαγγελίες για μία σειρά έργων και πρωτοβουλιών, που αναλαμβάνει να υλοποιήσει η κυβέρνηση και τα οποία δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης για την Ήπειρο, η κα Κεφάλα είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τον κ. Σκέρτσο επιμέρους ζητήματα που αναφέρονται σε κάποια από τα δρομολογημένα έργα για το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Σε ένα από αυτά και συγκεκριμένα για τη μεγάλη παρέμβαση που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκε από τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα για την κατασκευή του παραλίμνιου πεζόδρομου–ποδηλατόδρομου και κατόπιν επισκέψεων και επαφών που είχε η βουλευτης με τους κατοίκους των παραλίμνιων περιοχών στις περιοχές «Μάτσικας» και στις Τ.Κ Λογγάδων, Αμφιθέας, Καστρίτσας του Δήμου Ιωαννιτών μετέφερε τη θετική τους διάθεση για το έργο, αλλά και την αγωνία τους για παρεμβάσεις που πρέπει να λειτουργήσουν ως προϋποθέσεις επιτυχίας της παρέμβασης.

Θέατρο Actina: “Δύο μπλε ένα ροζ”, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, στις 21:15

 


Στο Θέατρο Actina τέσσερις μέρες πέντε παραστάσεις της τριλογίας ΘΗΛΙΑ που έγραψε η Χάρις Μέγα και σκηνοθέτησε η Αθηνά Τσικνιά. Αρχίζουμε με το “Δύο μπλε ένα ροζ”, που ερμηνεύει η Στέλλα Κατσαρού, την Παρασκευή 11/2 στις 21:15΄. Την σκυτάλη παίρνει το “Ακόνιτο”, που ερμηνεύει η Τάνια Παλαιολόγου, με δύο παραστάσεις το Σάββατο 12/2  στις 19:00΄ & 21.00΄ και Κυριακή 13/2 στις 18:30΄. Και τέλος “Το γράμμα”, που ερμηνεύει η Γιολάντα Καπέρδα, τη Δευτέρα 14/2 στις 21:15΄.

Το παζλ της τριλογίας ΘΗΛΙΑ για την έμφυλη βία και την Γυναίκα συμπληρώνεται και με τους τρεις μονολόγους να παίζονται για δυο τετραήμερα ακόμη.

Λίγα λόγια για την “ΘΗΛΙΑ”

Τρεις γυναίκες , τρεις ιστορίες, τρεις δολοφονίες, ένας στόχος…ο σύζυγος!

Τρεις μονόλογοι για την έμφυλη βία που πλέκονται από το ίδιο νήμα και δένονται πάνω στην ίδια κατάληξη. Τρεις γυναίκες τόσο διαφορετικές μα οι εμπειρίες τους συγκλίνουν, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η κακοποίηση κάθε μορφής. Καταφέρνουν να σταθούν στα πόδια τους για πρώτη φορά, επί σκηνής, μαρτυρούν την ζωή τους και φωτίζουν μπρος στα έκπληκτα μάτια μας τις μαύρες σκιές της. Μοιράζονται τις βαθύτερες σκέψεις τους και ζητούν δικαίωση.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου

 


Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας – ISO BOX, 08:30-15:30

Άρτα, ISO BOX-Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-13:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, Ελ. Βενιζέλου 20, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, Λούρος, 09:00-12:00.

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν σκάνε τα χείλη

 


Για πολλούς ανθρώπους ο χειμώνας είναι συνώνυμος με την ξηροδερμία, που συχνά συνοδεύεται από επώδυνα «σκασίματα» στα χέρια, τα οποία «ανοίγουν» σε διάφορα σημεία. Ωστόσο και τα χείλη μπορεί να υποφέρουν - και όχι μόνο λόγω του ψύχους.

«Το δέρμα των χειλιών είναι πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο απ' ό,τι στο υπόλοιπο σώμα, επειδή τα χείλη δεν διαθέτουν σμηγματογόνους αδένες. Αυτό έχει ως συνέπεια να είναι ευάλωτα στην ξηρότητα και τα «σκασίματα». Τα προβλήματα αυτά μπορεί να έχουν πολλές αιτίες, οι οποίες δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, στο ψύχος και στον ξηρό αέρα. Η παθοφυσιολογία της χειλίτιδας είναι ετερογενής και ποικιλόμορφη», επισημαίνει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία – Δερματοχειρουργική).

Η χειλίτιδα, δηλαδή η οξεία ή χρόνια φλεγμονή των χειλιών, αρχίζει από τον βλεννογόνο τους, αλλά μπορεί να επεκταθεί στο γύρω δέρμα και, λιγότερο συχνά, στον βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας. Στις πιθανές αιτίες της συμπεριλαμβάνονται ερεθιστικές ουσίες, αλλεργιογόνα, φάρμακα, ασθένειες και πολλοί άλλοι παράγοντες.

Αναλόγως με την αιτία, ο δερματολόγος ιατρός θέτει τη διάγνωση του τύπου της χειλίτιδας που έχει κάθε ασθενής. Ο κ. Μιχελάκης εξηγεί ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι της χειλίτιδας και που οφείλονται:

Εκζεματώδης χειλίτιδα. Μπορεί να είναι συνέπεια εξωτερικών ή ενδογενών παραγόντων. Στους εξωγενείς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται ερεθιστικές ουσίες (ερεθιστική χειλίτιδα εξ επαφής) και αλλεργιογόνα (αλλεργική χειλίτιδα). Στους ενδογενείς παράγοντες συμπεριλαμβάνεται η κληρονομική προδιάθεση (ατοπική χειλίτιδα).

Η συχνή έκθεση στον θερμό ή ψυχρό αέρα προκαλεί απώλεια της πλαστικότητας της κερατίνης στον βλεννογόνο των χειλιών, οδηγώντας σε πληγές, ξηρότητα και απολέπιση. Για να μαλακώσει τα χείλη του, ο πάσχων μπορεί να αποκτήσει την κακή συνήθεια να τα γλείφει και να αφαιρεί το ξερό δέρμα, επιδεινώνοντας έτσι το πρόβλημα. Η κατάσταση αυτή είναι η πιο συχνή μορφή ερεθιστικής χειλίτιδας εξ επαφής.