Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΙΚΑ: Ξεκινούν από 15 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το «κατ’ οίκον φροντίδα»

Αιτήσεις θα δέχονται όλα τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ.


Το ΙΚΑ θα αρχίσει να δέχεται τις αιτήσεις των συνταξιούχων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδας» από τις 15 Οκτωβρίου.
Το πρόγραμμα καλύπτει τους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας ασφάλισης οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας, προκειμένου να αποφεύγεται η παραπομπή τους σε μονάδες κλειστής φροντίδας και ο κοινωνικός αποκλεισμός τους.

Καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα και αφορολόγητα για τα παιδιά από το 2013

Κατάργηση όλων των οικογενειακών επιδομάτων και των πρόσθετων αφορολόγητων για κάθε προστατευόμενο παιδί από το 2013.

Δρομολογείται η χορήγηση ενός επιδόματος για κάθε οικογένεια με παιδιά (ή και μόνο ένα παιδί) που θα δίδεται απευθείας μέσω των εφοριών και όχι από τον ΟΓΑ, τις νομαρχίες κλπ.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήριζε «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό» το νέο σύστημα γιατί θα εφαρμόζεται με εισοδηματικά κριτήρια.
Η ίδια πηγή διευκρίνιζε πάντως ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου.
Ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείο ότι τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται θα ισχύσουν από το 2014, με βάση τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2013.

ΤΥΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Σύλληψη δύο ατόμων για μεταφορά δύο μη νόμιμων μεταναστών

Συνελήφθησαν χθες (01-10-2012) τα ξημερώματα στην Τύρια Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο (2) άτομα για μεταφορά δύο (2) αλλοδαπών, μη νόμιμων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε ότι δύο υπήκοοι Αφγανιστάν, μετέφεραν από κοινού δύο ομοεθνείς τους, μη νόμιμους μετανάστες, προς το εσωτερικό της χώρας.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Κλοπή από Ιερό Ναό στη Μάζια Ιωαννίνων

Ιερόσυλοι έκλεψαν καμπάνα!

Καταγγέλθηκε χθες (01-10-2012) στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων, ότι άγνωστοι δράστες την προηγούμενη ημέρα, αφαίρεσαν μία καμπάνα από το καμπαναριό του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Μάζια Ιωαννίνων.
Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων.

114 εκατ. ευρώ η ζημιά από συντάξεις - «μαϊμού»

Έχουν αποκαλυφθεί 11.000 περιπτώσεις πλασματικών συντάξεων (πλην Δημοσίου)


Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, ήδη έχουν αποκαλυφθεί 11.000 περιπτώσεις πλασματικών συντάξεων (πλην Δημοσίου) και έχει δρομολογηθεί η ηλεκτρονική διασταύρωση των αρχείων των ασφαλιστικών ταμείων με τη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με προοπτική να αναζητηθούν ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά απ' αυτούς που δεν τα δικαιούται.
Το υπουργείο σχεδιάζει να λειτουργεί μηχανογραφικό σύστημα από τις αρχές του 2013 που θα αποτυπώνει αυτόματα και θα ενημερώνει, παράλληλα, τα ασφαλιστικά ταμεία για οποιαδήποτε αλλαγή της οικογενειακής/δημογραφικής κατάστασης των δικαιούχων (θάνατος, γάμος).
Η έως τώρα η απογραφή του ΙΚΑ κατέδειξε 150.000 συνταξιούχους που δεν προσήλθαν στην πρόσκληση ταυτοποίησης των στοιχείων τους.
Η απογραφή του ΙΚΑ λήγει την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου μετά την τελευταία παράταση που εδόθη και όσοι δεν προσέλθουν θα πρέπει αυτοπροσώπως ή με νόμιμο πληρεξούσιο για περιπτώσεις που δεν μπορούν να μετακινηθούν με πρόσφατες ημερομηνίες στα σχετικά πιστοποιητικά, για να εισπράξουν τη σύνταξη Νοεμβρίου, ειδάλλως θα διακοπεί.
Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα κατά τόπους υποκαταστήματα και Παραρτήματα του ΙΚΑ οι ηλικιωμένοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων» βάσει του Ν. 4052/01.03.2012

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ: Πραγματικότητα η αναστήλωση της ιστορικής Μονής

Πραγματικότητα έγινε το όνειρο αναστήλωσης της ιστορικής Μονής Σωσίνου στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων, η οποία άνοιξε της πύλες της με πανηγυρική Λειτουργία, παρουσία πλήθους κόσμου και προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα.

Μετά από χρόνια επίπονων και επίμονων προσπαθειών, η ιστορική αυτή Μονή, που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές της ελληνικής, αλλά και της τοπικής ιστορίας, μετετράπη σε πραγματικό στολίδι, μετά την αναστήλωση των κελιών, της στέγης και του αρχονταρικιού. Έτσι, μετατρέπεται πλέον σε έναν ισχυρό πόλο έλξης για την περαιτέρω ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στα Γιάννινα.
Το «παρών» στην πανηγυρική Λειτουργία, που περιελάμβανε αρτοκλασία, Αγιασμό και Μνημόσυνο για τους διατελέσαντες ηγούμενους έδωσε πλήθος πιστών από τον Παρακάλαμο, αλλά και από τα Γιάννινα.
«Θαυμάσιο αποτέλεσμα…»
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Ανδρέας χαρακτήρισε το έργο της αναστήλωσης θαυμάσιο. «Πρόκειται για ένα μοναστήρι που γεννήθηκε από την τέφρα του και το χαιρόμαστε όλοι» είπε.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέκος Καχριμάνης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πώς ξεκίνησε η ιδέα της αναστήλωσης και ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν, ενώ σημείωσε πως «ο Θεός θέλησε και όταν κάπου υπήρχαν προβλήματα, κάτι γινόταν και βρίσκαμε χρήματα».
«Παρών» και ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ο οποίος στο χαιρετισμό του απένειμε τα εύσημα στον Περιφερειάρχη, «που από Νομάρχης πήρε ως προσωπική του υπόθεση την αναστήλωση. Επίσης, συγχαρητήρια ανήκουν στις πρώην δημοτικές αρχές, που συνέταξαν τις μελέτες, καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν στο έργο. Ως Δημοτική Αρχή θα είμαστε κοντά για την περαιτέρω αξιοποίηση του Μοναστηρίου».
Τέλος, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων κ. Αντώνης Φούσας, που εμπνεύστηκε την ιδέα της αναστήλωσης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη για το πνευματικό του έργο στην ακριτική περιοχή και τον πατέρα- Διονύσιο για την άριστη συνεργασία που είχαν, ενώ και αυτός ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, καθώς όπως τόνισε «αγκάλιασε το έργο με θέρμη και έτσι φθάσαμε στο αποτέλεσμα αυτό».
Το «παρών» στην πανηγυρική λειτουργία στην Μονή Σωσίνου έδωσαν ακόμη πολλοί Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

''Με την ψυχή τους'', Ηπειρώτες, αλλά και φίλοι της Ηπείρου, διασκέδασαν στο Ηπειρώτικο αντάμωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού «Το Ζάλογγο»

Η εκδήλωση του Φθινοπώρου για τα Σούρμενα, χαρακτηρίστηκε από τους κατοίκους του Ελληνικού και των γύρω περιοχών, το Ηπειρώτικο αντάμωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού ''Το Ζάλογγο''.
Και προφανώς δεν έχουν άδικο, αφού το τραγούδι και ο χορός, κράτησε μέχρι αργά τις πρωινές ώρες και άφησε ευχαριστημένους τους εκατοντάδες των παρευρισκομένων, Ηπειρωτών και μη.
Και δεν θα μπορούσε να συνέβαινε διαφορετικά, αφού οι Χαλκιάδες, με κλαρίνο τον Βασίλη Τόλη, ξέρουν να διασκεδάζουν γνήσια Ηπειρώτικα τον κόσμο και να ικανοποιούν κάθε δύσκολη παραγγελιά και απαίτηση. Εξάλλου το βαρύ όνομα που έχουν στην Ηπειρώτικη μουσική, αποτελεί εγγύηση, για πραγματική και χωρίς φτιασιδίματα, ηπειρώτικη διασκέδαση.

Οι Ηπειρώτες του Ελληνικού και όχι μόνο, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012, στην πλατεία των Σουρμένων, για να συμμετάσχουν στο Ηπειρώτικο αντάμωμα και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου των Ηπειρωτών της περιοχής.
Ο οικοδεσπότης, Πρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Βάσσιος, από το Ριζοβούνι Πρέβεζας και το πετυχημένο Διοικητικό Συμβούλιο, υποδέχθηκαν τους παρευρισκόμενους συνολικά, αλλά και καθένα χωριστά στην συνάντηση αυτή. Που την τίμησαν ο Δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης,το σύνολο των Αντιδημάρχων του, οι επικεφαλείς των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και αποδημικών οργανώσεων από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας και του Ελληνισμού.

Τεράστια επιτυχία στο διήμερο Ηπειρωτικό αντάμωμα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2012 στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού Ηλιούπολης

Δεν μπορεί να περιγραφεί στο χαρτί μια κατάσταση αν δεν την ζήσεις από κοντά.
Πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά ένα γνήσιο παραδοσιακό πολυθέαμα που συνδύαζε ήχο και χρώματα.
Πολλά χρώματα, πολλούς ήχους.
Τα υπέροχα χρώματα των στολών των εξαιρετικών χορευτικών, των βορειοηπειρώτικων συλλόγων της Αττικής, αλλά και τους γνήσιους παραδοσιακούς ανόθευτους ηπειρώτικους ήχους που απέδωσαν οι ηπειρώτικες κομπανίες και μουσικοί της αποκεί Ηπείρου.

Αλλά και ο κόσμος; Τι να πεις για τον κόσμο που έφτασε εκεί στο χώρο του ανταμώματος, κατά χιλιάδες για να απολαύσει και να ζήσει την μαγεία του ηπειρώτικου ήχου με τους αρχέγονες και βυζαντινούς δρόμους, που μόνο σμιλιμένοι καλλιτέχνες της ανόθευτης ηπειρώτικης μουσικής, όπως οι βορειοηπειρώτες μουσικοί μπορούν να αποδώσουν. Τόσο κόσμο, ούτε οι διοργανωτές μπορούσαν να φανταστούν ότι θα είχαν. Και δεν ήταν μόνο Ηπειρώτες της από κει και της από δω Ηπείρου, ήταν και κάτοικοι της Ηλιούπολης και των γύρω περιοχών, που έχουν καταγωγή και βιώματα άλλων περιοχών της Ελλάδας, που ήλθαν να απολαύσουν μια γνήσια γιορτή.
Παρέλασαν στην εξέδρα τα πρώτα ονόματα Βοειοηπειρωτών μουσικών, που κάνουν καριέρα στην Ηπειρώτικη μουσική στην Ελλάδα. Οι πρώτοι τραγουδιστές, τα πρώτα κλαρίνα, τα πρώτα λαούτα. Και κοντά σε αυτούς αρκετοί Ελλαδίτες μουσικοί που υπηρετούν την παράδοση. Δεν θα τους αναφέρουμε ονομαστικά, γιατί το διήμερο αυτό, μπορεί να μας διέφυγε κάποιος και θα τον αδικήσουμε αν δεν τον αναφέρουμε, μπαίνοντας σε ονοματολογία.
Αλλά και τα χορευτικά; Υπέροχα χρώματα στολών που σε μαγνήτιζαν και ρυθμός, πολύ ρυθμός, έτσι όπως ξέρουν να χορεύουν οι Ηπειρώτες. Και πρόζα, γιατί αυτά τα υπέροχα χορευτικά, αυτοί οι υπέροχοι χορευτές και χορεύτριες, είναι μαζί και ηθοποιοί πρόζας. Αυτές οι υπέροχες στολές, οι νυφιάτικες στολές των γυναικών του χορευτικού της Άνω Δερόπολης της Ομοσπονδίας των Σελλών είναι το κάτι άλλο. Και σε αφήνουν άφωνο από την ομορφιά τους και την λεπτότητα των ενδυμάτων και την δουλειά που έχουν αποτυπωμένη πάνω τους για να κατασκευαστούν. Που τις κάνουν πιο όμορφες οι φέρουσες γυναίκες και κορίτσια της Δερόπολης.
Στο ηπειρώτικο αυτό αντάμωμα προσήλθαν όλοι οι επώνυμοι Βορειοηπειρώτες της Αττικής, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, επιστήμονες, αλλά και η νεολαία.
Που έδωσε μαζικά δυναμικό το παρόν, ανεβάζοντας το κέφι στα ύψη και κατακλύζοντας συνεχώς την πίστα.
Παρών έδωσε και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών με αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, με επικεφαλή τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή. Που σε σύντομο χαιρετισμό του, κάλεσε όλους τους Βορειοηπειρώτες να οργανωθούν στους Συλλόγους τους και τις Ομοσπονδίες αποδήμων. Ενημερώνοντας παράλληλα, για την τροποποίηση του Καταστατικού της ΠΣΕ, που δίνει την δυνατότητα στις Ομοσπονδίες των Βορειοηπειρωτών να γίνουν μέλη της, καλώντας τα Προεδρεία τους, να αποφασίσουν να ενταχθούν στο δυναμικό της Συνομοσπονδίας.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για το υπέροχο αυτό διήμερο στο Δ.Σ. του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης, τον ακατάβλητο Πρόεδρο του και σε όσους εργάστηκαν για να πετύχει η εκδήλωση και ειδικά τον πρωτομάστορα αυτής Γιάννη Παναγιώτου που είχε τον γενικό συντονισμό.

Και του χρόνου, να ζήσουμε ανάλογες στιγμές.

Νέα παρέμβαση Καχριμάνη για πετρέλαιο θέρμανσης

Την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάταξη των νομών της Ηπείρου στις γεωγραφικές ζώνες για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, εκφράζει με έγγραφο του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έγκαιρα είχε επισημάνει τα προβλήματα που θα προκαλούσε η απόφαση για εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης, προτείνοντας μάλιστα και τρόπο αντικειμενικού υπολογισμού του επιδόματος που θα μπορούσε να δοθεί.
«Η πρότασή μας – συνεχίζει ο Περιφερειάρχης - δεν εισακούστηκε. Προφανώς αγνοείτε ότι ο Νομός Ιωαννίνων στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι ορεινός, με ιδιαίτερα βαρείς χειμώνες, συνορεύει δε με τους νομούς Γρεβενών και Καστοριάς (τους οποίους εντάξατε στην Α΄ ζώνη), έχοντας μάλιστα κατοικημένες περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και έτσι υπάρχει το παράδοξο γειτονικές τοπικές κοινότητες (π.χ. Μηλιά – Κηπουριό, Επταχώρι – Αετομηλίτσα) να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση ως προς το επίδομα θέρμανσης. Αγνοείτε επίσης ότι οι νομοί Θεσπρωτίας και Άρτας έχουν ορεινές περιοχές (Σούλι, Φιλιάτες, Άγναντα) όπου ο χειμώνας είναι εξίσου δριμύς και αντίστοιχης μεγάλης διάρκειας με περιοχές άλλων νομών, τις οποίες έχετε κατατάξει σε υψηλότερες ζώνες».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζει:
«Έστω και τώρα, είναι υποχρέωσή σας, έναντι όλων εκείνων που εξακολουθούν να ζουν και να κρατούν όρθια την Ηπειρωτική ύπαιθρο, να προβείτε σε διόρθωση του απάνθρωπου «λάθους» που έχετε διαπράξει και να εντάξετε τους νομούς της Ηπείρου σε ανώτερες γεωγραφικές ζώνες».

Super League: ΠΑΣ Γιάννινα – Λεβαδειακός 1 – 0

Πρώτη νίκη χάρη σε γκολ του Κοροβέση.

Οι δύο ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με εμφανή τα σημάδια του άγχους.
Με την πάροδο του χρόνου, ο ΠΑΣ άρχισε να παίρνει μέτρα στο γήπεδο και να αναγκάζει τον Λεβαδειακό να κλειστεί στα καρέ του και να ψάξει μόνο με αντεπιθέσεις το γκολ.
Όλα πήγαιναν καλά για τους Βοιωτούς μέχρι το τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου. Ο Ναπολεόνι σε εκείνο το σημείο ανέτρεψε τον Κοροβέση, όμως ο Ιλιτς που ανέλαβε την εκτέλεση έστειλε την μπάλα άουτ.
Παρά το χαμένο πέναλτι όμως, οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που μπήκαν δυνατά και στο δεύτερο ημίχρονο και έψαξαν για την επιτυχία και κατάφεραν να την πετύχουν στο 54' με τον Κοροβέση, ο οποίος έκανε έτσι το ιδανικό ντεμπούτο.
Στη συνέχεια του αγώνα και ειδικά στα τελευταία λεπτά, ο Λεβαδειακός προσπάθησε να αντιδράσει. Πίεσε ασφυκτικά τα αντίπαλα καρέ με κάθε τρόπο, όμως το γκολ της ισοφάρισης δεν ήρθε.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γ. Χριστόπουλος): Φεγκρούς, Ίλιτς, Βίλα, Γεωργίου (71΄ Τζάνης), Κοροβέσης (85΄ Αυγενικού), Λίλα, Τσουκαλάς, Οικονόμου (67΄ Πατσατζόγλου), Κολοβέτσιος, Πάντος, Ντάσιος
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Γ. Παράσχος): Κυριακίδης, Ναπολεόνι, Μουλόπουλος, Χοσέμι, Κόρμπος (65΄ Μαχαίρας), Ροτζέριο (81΄ Ζαουΐ), Πόι, Βασιλείου, Ζησόπουλος, Μεντί, Λισγάρας