Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Μαυρονόρος Πωγωνίου: Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Ι. Τζούλης


«Έφυγε» το βράδυ της Τρίτης 29 Οκτωβρίου σε ηλικία 63 ετών από την ζωή, ο συνδημότης  καθηγητής  Χρήστος Ι. Τζούλης.
Είχε υπηρετήσει ως καθηγητής στο Μουσικό Γυμνάσιο Δολιανών από το 1989 έως το 1993.
Από τις 13 Οκτωβρίου νοσηλευόταν  μετά από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 12:00 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Μαυρονόρους Πωγωνίου.
***
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΠΑΣ Γιάννινα-Βέροια 1-0 (Κύπελλο Ελλάδας)

Ο ΠΑΣ Γιάννινα  πήρε προβάδισμα πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς

Ο ΠΑΣ Γιάννινα  επικράτησε με 1-0 της Βέροιας στους "Ζωσιμάδες" πήρε προβάδισμα έστω και ισχνό ενόψει της πρόκρισης στους 16 του Κυπέλλου Ελλάδας.
Στο 47' ο Νάουμετς έκανε ωραία κίνηση και σέντρα από τα δεξιά με τον Παμλίδη να πιάνει την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής και να ανοίγει το σκορ.
Ο Πασάς στο 61' έκανε σκληρό φάουλ στον Ξύδα και αντίκρισε  την δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε από το παιχνίδι. 
Ο Λιάσος στο 86' επιχείρησε δυνατό δεξί σουτ το οποίο τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι της Βέροιας. 
ΠΑΣ Γιάννινα:
Χουτεσιώτης, Οικονομόπουλος, Παντελάκης, Ζιούλης, Μπουκουβάλς, Νάουμετς (75' Νικολιάς), Πίτου Γκαρσία, Κάστρο, Ξύδας (67' Λέο), Καρτάλης, Παμλίδης
Βέροια:
Μπλατσιώτης, Ζούρκος Α., Μανιώτης, Μουρατίδης, Πεταυράκης (46' Πασάς), Σκαθαρούδης, Πολύζος (79' Πέντα), Ζούρκος Ν. (67' Ταίρης), Μπλέτσας, Μεληκιώτης, Κανούλας

Τα κριτήρια για την χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης χειμερινής περιόδου 2019/20


Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και των Υφυπουργών κ.κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη, εγκρίθηκε η χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2019/2020.
Το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς και προσαυξημένο, σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εφέτος, και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Πιο συγκεκριμένα πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη.
Ωστόσο αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 15%), είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.
Φέτος για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να  πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. 
Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.
Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα Κυπέλλου, Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΒΕΡΟΙΑ Ν.Π.Σ., την Τρίτη 29-10-2019 και από ώρα 16:00


Προσωρινή απαγόρευση της στάθµευσης των οχηµάτων, επί των οδών Φ. Τζαβέλλα, Πινδάρου, Σταδίου, Μιχαηλίδη, Πουτέτση (το τµήµα µεταξύ των οδών Φ. Τζαβέλλα και Δοσίου), Μανάρη, Μαγγένου την Τρίτη 29-10-2019 και από ώρα 16:00’, έως πέρατος του ποδοσφαιρικού αγώνα.
Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχηµάτων, επί των οδών Φ. Τζαβέλλα, Σταδίου, Πινδάρου, Μιχαηλίδη, Μανάρη, Δεσπ. Ηπείρου, την Τρίτη 29-10-2019 και από ώρα 17:00, έως
πέρατος του ποδοσφαιρικού αγώνα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Ο.Ε. για αναδόχους έργων


Τους προσωρινούς αναδόχους νέων οδικών έργων ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Πρόκειται για τα εξής:
·  «Αποκατάσταση οδού Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι - Παλαιοσέλι», προϋπολογισμού 400.000 €. Ανάδοχος Γεώργιος Ντάφλης.
·  «Ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού κόμβος Ζωτικού – Άγιος Ανδρέας», προϋπολογισμού 377.000 €. Ανάδοχος ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.
·   «Άμεση αποκατάσταση οικιών από κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα επί του επαρχιακού οδικού δικτύου στη ΔΕ Αγνάντων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 124.000 €. Ανάδοχος Γ.Τάσσης- Γ. Δημητρίου Ο.Ε.
·   «Αποκατάσταση βατότητας οδού προς κτηνοτροφικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή του Παλαιοκάτουνου και σύνδεσή τους με την Ε.Ο. Άρτας - Τρικάλων», προϋπολογισμού 124.000 €. Ανάδοχος ΤΕΚΑΤ Ο.Ε.
·   «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Πύργο Κόνιτσας», προϋπολογισμού 125.000€. Ανάδοχος ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.
·  «Κατασκευή πεζοδρομίου κατά μήκος της επαρχιακής οδού στα όρια της Δ.Δ. Μπάφρας», προϋπολογισμού 74.400  €.  Ανάδοχος Α.ΚΡΙΚΩΝΗ-Α.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Ο.Ε.
Προσωρινός ανάδοχος (Π. Παπαδημητρίου και ΣΙΑ Ο.Ε.) αναδείχτηκε και για το έργο «Αποκατάσταση καθολικού Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Φραγκάδων Δήμου Ζαγορίου», προϋπολογισμού 175.000 €.
Η Οικονομική Επιτροπή κατακύρωσε επίσης το έργο: «Αποκατάσταση – κατασκευή συρματοκιβωτίων στην περιοχή Σαρακήνικου και Αγίας Παρασκευής για αντιμετώπιση κατολίσθησης», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ. Ανάδοχος αναδείχτηκε η ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Ε.
Ηλεκτροφωτισμός για Καναλάκι
Με άλλη απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου: «Ολοκλήρωση ηλεκτροφωτισμού στην οδό σύνδεσης Καναλακίου με Ε.Ο. Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα», προϋπολογισμού 367.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν τρεις διακινητές, μέλη κυκλώματος, που ενέχονται στη μεταφορά και διευκόλυνση παράνομης εξόδου από την ελληνική επικράτεια αλλοδαπών


Οι διακινητές θα λάμβαναν ως χρηματική αμοιβή το χρηματικό ποσό των -12.000- ευρώ

Η εμπεριστατωμένη έρευνα και οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, οδήγησαν στη σύλληψη μελών κυκλώματος που δραστηριοποιείται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών στο εξωτερικό, μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν χθες (28-10-2019) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, τρεις αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 44, 19 και 20 ετών, μέλη κυκλώματος, για μεταφορά και διευκόλυνση παράνομης εξόδου από τη χώρα έξι αλλοδαπών.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για τον εντοπισμό ατόμων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη προώθηση μη νόμιμων αλλοδαπών στο εξωτερικό και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν στην πόλη των Ιωαννίνων Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο, όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο, οι διακινητές μετέφεραν έξι αλλοδαπούς (πέντε άντρες, ηλικίας 19, 20, 23, 26 και 31 ετών καθώς και μία 19χρονη γυναίκα), προκειμένου να μεθοδευτεί η προώθησή τους στο εξωτερικό.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, οι έξι αλλοδαποί παρελήφθησαν από τους διακινητές το πρωί της ίδιας ημέρας από την Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη μεταφορά τους στο εξωτερικό, μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ ο καθένας, ως αμοιβή στους διακινητές.
Το ανωτέρω όχημα, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των αλλοδαπών, κατασχέθηκε καθώς και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύμφωνη Γνώμη Ε.Υ.Δ. για το Ενετικό Κάστρο Δ. Ηγουμενίτσας


Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» με έγγραφό της προς το Δήμο Ηγουμενίτσας, διατυπώνει   σύμφωνη γνώμη για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το έργο «Ανάπλαση αστικού δασυλλίου και ανάδειξη Ενετικού Κάστρου», συνολικού προϋπολογισμού 680.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εξιχνιάστηκε πλήθος κλοπών δικύκλων που διαπράχθηκαν το τελευταίο πεντάμηνο στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων


Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 24 και 17 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές δικύκλων
Όπως προέκυψε από την έως τώρα έρευνα, εμπλέκονται μεμονωμένα ή από κοινού, σε (28) υποθέσεις κλοπών και (2) απόπειρες κλοπών δικύκλων
Η ανάλυση του τρόπου δράσης και η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, είχαν ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση πολυάριθμων περιπτώσεων κλοπών μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, που διαπράχθηκαν το τελευταίο πεντάμηνο στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.
Ως δράστες των παραπάνω υποθέσεων ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 24 και 17 ετών, οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν την 24 και 25-10-2019 στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές δικύκλων κατ’ εξακολούθηση.
Αναλυτικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε έξαρση κλοπών δικύκλων στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και για το λόγο αυτό συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες δρούσαν κυρίως απογευματινές ώρες όπου αφαιρούσαν σταθμευμένα δίκυκλα μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες από δημοτικές οδούς καθώς και πυλωτές πολυκατοικιών, τα οποία στη συνέχεια, είτε τα χρησιμοποιούσαν για μικρό χρονικό διάστημα και τα εγκατέλειπαν σε διάφορα σημεία της πόλης, είτε τα αποσυναρμολογούσαν και διέθεταν προς πώληση τα ανταλλακτικά τους.
Ειδικότερα, από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών, διαπιστώθηκε ότι οι δύο κατηγορούμενοι μεμονωμένα ή από κοινού, κατά το χρονικό διάστημα από 21-05-2019 έως και 24-10-2019, διέπραξαν (28) κλοπές και (2) απόπειρες κλοπής μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.
Σημειώνεται, ότι σε προγενέστερο χρόνο είχαν εντοπισθεί στο πλαίσιο περιπολιών, εγκαταλελειμμένα σε διάφορα σημεία της πόλης τα μισά από τα κλεμμένα δίκυκλα, τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της παράνομης δράσης τους.

ΕΜΥ: Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από την Τετάρτη, με βροχές, καταιγίδες, ακόμη και χιόνια στα ορεινά


Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου ο καιρός θα χαλάσει και θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες, ακόμη και χιόνια στα ορεινά.
Αναλυτικά:
Τετάρτη 30-10-2019
Αρχικά στα νοτιοδυτικά, από το μεσημέρι στα υπόλοιπα δυτικά και την Κρήτη και από το απόγευμα στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, ενώ από τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αίθριος καιρός ενώ από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά.
Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια πελάγη δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Σταδιακά από το μεσημέρι στα βόρεια θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων, οι οποίοι από το βράδυ θα ενισχυθούν τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια από το βράδυ.
Πέμπτη 31-10-2019
Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Τη νύχτα λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. 
Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.
Παρασκευή 1-11-2019
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και νότια, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα στα κεντρικά και τα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 στρεφόμενοι από τις απογευματινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία στα νοτιοανατολικά σε νότιους 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά.
Σάββατο 2-11-2019
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και κυρίως στα νότια που βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Κυριακή 3-11-2019
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο. Από το βράδυ τα φαινόμενα στα δυτικά θα ενταθούν και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση από το μεσημέρι στα δυτικά.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για άσκηση πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια


Στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, συνελήφθησαν προχθές (27-10-2019) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 50 και 55 ετών, για άσκηση πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια.
Συγκεκριμένα, οι δύο αλλοδαποί κατελήφθησαν προχθές το μεσημέρι στην πλατεία Μαβίλη να έχουν στην κατοχή τους και να διαθέτουν προς πώληση συνολικά -43- είδη παρεμπορίου (τσάντες & υποδήματα).
Κατασχέθηκαν τα παραπάνω είδη παρεμπορίου, ενώ επιβλήθηκαν στους δράστες τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρσεις της ακμής


Ορισμένες διατροφικές συνήθειες, το έντονο στρες και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με τις εξάρσεις της ακμής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από τη Γαλλία εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 6.700 εθελοντές από έξι χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης, διαπιστώνοντας πως όσοι είχαν ακμή είχαν περισσότερες πιθανότητες να τρώνε καθημερινά ορισμένα τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά ή σοκολάτες.
Οι εθελοντές με ακμή είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εκτίθενται συχνά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο στρες.
Η ακμή επηρεάζει έναν στους 10 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, γεγονός που την καθιστά την όγδοη συχνότερη νόσο παγκοσμίως. Μέχρι πρότινος οι γιατροί την θεωρούσαν πρόβλημα της εφηβικής ηλικίας. Ωστόσο τώρα πια ξέρουν ότι έως και το 40% των ενηλίκων, κυρίως γυναίκες, πάσχουν από αυτήν. Ανεξάρτητα από την ηλικία εκδήλωσης, η εμφάνισή της μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας (EADV2019), που πραγματοποιήθηκε 9-13 Οκτωβρίου 2019 στη Μαδρίτη.
«Η νέα μελέτη είναι η πρώτη του είδους που δεν εξετάζει ένα συγκεκριμένο παράγοντα του τρόπου ζωής ή του περιβάλλοντος, αλλά επικεντρώνεται στο συνολικό  εκθεσίωμα (exposome) των ενηλίκων», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Με τον όρο "εκθεσίωμα" περιγράφονται όλοι οι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες (όπως ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον και οι διατροφικές συνήθειες) που επηρεάζουν την υγεία. Στην παρούσα μελέτη όμως εξετάστηκε το εκθεσίωμα σε συνάρτηση με την ακμή».
Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη όρισαν ως εκθεσίωμα της ακμής «όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση, τη διάρκεια και τη σοβαρότητά της». Οι παράγοντες αυτοί έχουν επίσης επιπτώσεις στην αντίδραση των πασχόντων στις θεραπείες και στη συχνότητα των εξάρσεων της ακμής, καθώς επεμβαίνουν στον φραγμό του δέρματος, τους σμηγματογόνους αδένες, την εγγενή ανοσία και το μικροβίωμα (δηλαδή το σύνολο των βακτηρίων) του δέρματος.
Οι παράγοντες που αποτελούν το εκθεσίωμα της ακμής ταξινομήθηκαν σε έξι κύριες κατηγορίες: διατροφικοί, ψυχολογικοί και παράγοντες του τρόπου ζωής, επαγγελματικοί (συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών), ατμοσφαιρικοί (ρύποι), φαρμακευτικοί και κλιματικοί.