Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Θεία Λειτουργία στη Μονή Προφήτη Ηλία (μετόχι της Ιεράς Μονής Σωσίνου), το Σάββατο 18 Οκτωβρίου

Θεία λειτουργία στο μοναστήρι του Αι-Λιά, που είναι μετόχι της Ιεράς Μονή Σωσίνου θα τελεστεί το ερχόμενο Σάββατο 18 Οκτωβρίου.
Το μοναστήρι ανακαινίσθηκε με πρωτοβουλία του π. Διονυσίου Τάτση και τη συνδρομή της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και πλέον έχει καταστεί λειτουργικό.

Για όσους δεν το γνωρίζουν βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα μετά τον συνοικισμό Παηδονιά και τον Πύργο του Μελά και είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο.


ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Παρακαλάμου βρίσκεται σε μια βραχώδη εσοχή στην απότομη ανατολική πλαγιά ενός αντερείσματος του Κασιδιάρη, που ονομάζεται «Ψηλότερα», πάνω από την Παηδονιά της ΤΚ Παρακαλάμου της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά, του Δήμου Πωγωνίου.

ΕΛΣΤΑΤ: Επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2013

2.500.000 Έλληνες απειλούνται από τη φτώχεια

Η ετήσια έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης στη χώρα μας, από την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφει την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2013.
Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και στερείται βασικά αγαθά από τη θέρμανση της κατοικίας του, το πλυντήριο ρούχων, τη δυνατότητα να πληρώσει λογαριασμούς, ή ακόμα και ελλείψεις στη διατροφή του (κρέας ή ψάρι) ξεπέρασε το 20%.
Αυτοί που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.
Η έρευνα αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Τα σημαντικότερα συμπεράσματα είναι τα εξής:

Παρακάλαμος: Με λαμπρότητα και φέτος οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Ηπειρώτη Μακεδονομάχο Παύλο Μελά

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Ηπειρώτη Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στον Παρακάλαμο Πωγωνίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, η εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής της Ν.Δ. κα Άννα Ασημακοπούλου, ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού, της Πυροσβεστικής, Συλλόγων και Τοπικών Φορέων και πλήθους κόσμου..
Της επιμνημόσυνης δέησης προέστη ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Ιωήλ, ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε και αγώνα δρόμου μεταξύ των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Παρακαλάμου, στην οποία απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό,  ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον εκπαιδευτικό κ. Σωκράτη Οικονόμου.

Παρέμβαση Περιφερειάρχη για τη συνέχιση του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον"

Την εξασφάλιση κονδυλίων για την ένταξη νέων αιτήσεων από την Ήπειρο, στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον" είχε ζητήσει με έγγραφο που είχε στείλει τον περασμένο Ιούνιο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 
Η παρέμβαση είχε θετικό αποτέλεσμα καθώς ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, σε απάντησή του με ημερομηνία 1η Οκτωβρίου 2014, αναφέρει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες προκειμένου όλες οι αιτήσεις να προχωρήσουν μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου.

O Γιώργος Θρασκιάς νέος προπονητής στην Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος

Μετά το συνεναιτικό  διαζύγιο με τον προπονητή Παναγιώτη Κάππη η διοίκηση της Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοίνωσε ότι νέος προπονητής της ομάδας είναι ο Γιώργος Θρασκιάς.
Η Διοίκηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ευχαριστεί τον Παναγιώτη Κάππη:

«Το Δ.Σ της ΑΕ Δελβινακίου Πωγωνάτος και όλη η οικογένεια του Πωγωνάτου ευχαριστεί τον Παναγιώτη Κάππη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην ομάδα.
Ο Παναγιώτης Κάππης βρίσκεται στην οικογένεια του Πωγωνάτου από 15 χρονών ως ποδοσφαιριστής και τα τελευταίο 8 χρόνια ως προπονητής.
Προσέφερε τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς βάζοντας και χρήματα από την τσέπη του και προσωπικό του χρόνια για την δουλειά στην ομάδα.
Ήταν από τους συντελεστές που ανέβηκε ο Πωγωνάτος στην Α' ερασιτεχνική και ενεργούσε πάντα για το καλό της ομάδας.
Οι δρόμοι μας δεν χωρίζουν αλλά διακόπτονται προσωρινά.
Παναγιώτη σε ευχαριστούμε και πάλι».


Το Δ.Σ. της ΑΕΔ Πωγωνάτος

Ποιοι θα δουν «φουσκωμένα» τα εκκαθαριστικά το 2015;

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους το 2015 με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», μισθωτοί που συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι», αγρότες, εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος, αλλά και όσοι αποκτούν πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, όπως οι φοιτητές, θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2015 με μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Στον αντίποδα, οι φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν φέτος εισοδήματα από ενοίκια θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, αφού μπορεί μεν να αυξάνεται από 10% σε 11% ο φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% - 3% στα εισοδήματα αυτά, καθώς και η προκαταβολή φόρου 55%.

''Πατρίδες...'': Επετειακό αφιέρωμα μνήμης από τον Πανηπειρώτικο Σύλλογο Πατρών, την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014, ώρα 20:00 στον κινηματογράφο ΠΑΝΘΕΟΝ, Γούναρη 34, Πάτρα

Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για τον ΕΝΦΙΑ

Αρ. Πρωτ.: 2516
Αθήνα 9-10-2014
ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει γίνει δέκτης πολλών και έντονων διαβημάτων από απόδημους Ηπειρώτες για την κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιωτικών ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που ψήφισε η Βουλή και εφαρμόζει η Κυβέρνηση σε συνέχεια του «χαρατσιού» που εισπράττονταν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Με το νέο δυσβάσταχτο χαράτσι φορολογείται άγρια το πατρογονικό σπίτι που κληρονόμησαν οι απόδημοι από τους παππούδες και τους γονείς τους ή που προτίμησαν να κτίσουν στο χωριό τους με χίλιες στερήσεις για να μην αποκοπούν από τις ρίζες τους, και που το επισκέπτονται για λίγες μέρες το χρόνο, παρά τους αποτρεπτικούς παράγοντες - το μεγάλο κόστος μετακίνησης (πανάκριβη βενζίνη, υπέρογκα διόδια και τέλη) και τα αυξημένα δημοτικά τέλη.
Φορολογούνται επίσης τα άγονα χωράφια τους που δεν επιφέρουν κανένα εισόδημα, όπως επίσης και τα οικόπεδά τους.
Με την αυξημένη φορολογία, την τεράστια ανεργία, τους κουτσουρεμένους μισθούς και την καταλήστευση των συντάξεων οι απόδημοι Ηπειρώτες αιμοδότες της κοινωνικοοικονομικής ζωής των χωριών τους, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την όποια περιουσία τους στα χωριά τους, γιατί ούτε πρόσοδο παρέχει, ούτε πωλείται.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της και να προβεί άμεσα στην κατάργηση της φορολόγησης τόσο της πρώτης κατοικίας, όσο και της πρώτης εξοχικής κατοικίας που για μας ταυτίζεται με την πατρογονική κατοικία στον τόπο καταγωγής μας, καθώς και της άγονης, φτωχικής σε απόδοση  και ακαλλιέργητης γης (χωράφια, οικόπεδα).
Καλούμε επίσης τους Δήμους της Ηπείρου να προβούν άμεσα για τους παραπάνω λόγους στη μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για τους απόδημους και την απαλλαγή των ανέργων από αυτά.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Σύλληψη δύο διακινητών στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη

Χθες (12-10-2014) το βράδυ στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, αστυνομικοί του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, συνέλαβαν δύο διακινητές, έναν 52χρονο ημεδαπό και έναν 38χρονο υπήκοο Αλβανίας, για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, διαπιστώθηκε ότι οι δύο διακινητές, μετέφεραν από κοινού, έναν 27χρονο Αλβανό λαθρομετανάστη με προορισμό την Ανθούσα Πρέβεζας, έναντι χρηματικής αμοιβής.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών. 

«Songs for Kommeno» στην Αθήνα την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, 8.30 μ. μ. Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14 -16

Με την εκδήλωση της Αθήνας κλείνει ο κύκλος των 5 συναυλιών που προγραμμάτισε και πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο μεγάλος Γερμανός κρουστός Gunter Baby Sommer. Μαζί τους συνεργάτες του Σαβίνα Γιαννάτου στα φωνητικά, Φλώρο Φλωρίδη στα πνευστά, Ευγένιο Βούλγαρη στο γιαϊλί, ταμπούρ και ούτι και Σπήλιο Καστάνης στο κοντραμπάσο, αποδίδει τη μέγιστη ως τώρα τιμή στη μνήμη των 317 θυμάτων του Κομμένου, που στις 16 Αυγούστου 1943 δολοφονήθηκαν με τον πιο ειδεχθή τρόπο από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
«Θέλω η μουσική μου να έχει σχέση με τον κόσμο. Πιστεύω σε έναν καλύτερο κόσμο και θέλω να συμβάλω σ’ αυτό. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μουσικός. Αυτό που μπορώ να δώσω είναι η μουσική. Γι’ αυτό και αποφάσισα να συνθέσω ένα μουσικό έργο που φέρει το όνομα του χωριού, στη μνήμη των θυμάτων», δηλώνει ο Gunter Baby Sommer, ο οποίος με την τέχνη του και τη μουσική παραγωγή «Songs for Kommeno» είναι σήμερα ο μεγάλος πρεσβευτής της μαρτυρικής σελίδας του Κομμένου σε όλο τον κόσμο.
Η παρουσία των φίλων του Κομμένου την Τρίτη 14 Οκτωβρίου και 8.30 μ. μ. στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14 -16, θα είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής που οφείλουμε στους 317 του Κομμένου, στα 36 βρέφη και νήπια 4 μηνών έως 5 χρονών που έγιναν στάχτη μέσα στην κούνια τους, στη νύφη Αλεξάνδρα που δεν πρόλαβε να βγάλει το νυφικό της και να χαρεί την πρώτη νύχτα του γάμου της, στους επιζώντες που γνώρισαν τον εφιάλτη του ναζισμού και περιέφεραν τις σκιές τους ανάμεσα στις αγαπημένες μορφές των νεκρών τους, στα χαλάσματα, στις στάχτες και τους καπνούς που άφησαν πίσω τους τροπαιούχοι και νικητές οι στρατιώτες της γερμανικής Βέρμαχτ.

Θα είμαστε εκεί.  

Είσοδος ελεύθερη

Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Ποιοι δήμοι θα το πάρουν!

Με κάθε επισημότητα και παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, η παρουσίαση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα , στην Αίγλη του Ζαππείου, από τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους, από τις Περιφέρειες όλης της χώρας, για διάστημα έξι μηνών και απευθύνεται σε πολίτες που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, τους οποίους θα στηρίζει με ένα ποσό 100 ευρώ ανά ενήλικα, 50 ευρώ ανά ανήλικο τέκνο και 100 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Αναλυτικά:
Άγαμος χωρίς παιδιά 200€ μηνιαίο, 2.400€ ετήσιο.
Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο
Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350€ μηνιαίο 4.200€ ετήσιο
Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο
Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά 450€ μηνιαίο 5.400€ ετήσιο

Ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 16.600 άνεργους

Οι δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Ξεκινά η διαδικασία των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου,που αφορά 16.600 άνεργους κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, ηλικίας 29-64 ετών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνδυασμένες δράσεις κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, πιστοποίησης των δεξιοτήτων και απασχόλησης.
Αυτές είναι:
Πρόγραμμα θεωρητικής άσκησης 100 ωρών.
Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (διάρκειας 300 ωρών).
Δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων τα οποία θα αποκτήσουν οι ωφελούμενοι, κατά τη διάρκεια του προγράμματος.