Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Άκης Σκέρτσος: Τέλος τα self test από 1η Ιουλίου για τους εμβολιασμένους

 


Όπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκης Σκέρτσος, μιλώντας σήμερα στο  Mega οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιουλίου.

Σχετικά με τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ο κ. Σκέρτσος απέρριψε κατηγορηματικά τον όρο «προνόμια» και εξήγησε ότι αυτό το οποίο έχει συμβεί εδώ και ενάμισι χρόνο είναι ότι «εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων. Από τη στιγμή που εμβολιάζονται όμως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».

Από 14 έως 19 Ιουνίου θα γίνει διανομή τριών τεστ (self tests) σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

 


Από 14 έως 19 Ιουνίου θα γίνει διανομή τριών αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) από τα φαρμακεία όλης της επικράτειας (πλην Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας) σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και νέους 18-30 ετών.

Στην ΠΕ Αχαΐας η διανομή των τριών  τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα θα γίνει απευθείας από τις σχολικές μονάδες με οδηγίες που θα δοθούν από το Υπουργείο Παιδείας.

Ειδικά στην ΠΕ Θεσσαλονίκης από 14 έως 19 Ιουνίου πέραν των τεστ που αναλογούν στην εκπαιδευτική κοινότητα θα διατίθενται από τα φαρμακεία και τρία τεστ σε όσους εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν κατάφεραν να εξυπηρετηθούν την περασμένη εβδομάδα.

Μετά τη διάθεση και αυτών των τεστ ολοκληρώνεται η διανομή τους σε όλες τις ομάδες δικαιούχων για τον μήνα Ιούνιο.

ΕΟΔΥ: Δέκα επτά θάνατοι σήμερα, 297 νέα κρούσματα

 


2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα επτά θάνατοι σήμερα, 297  νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 13 Ιουνίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 297, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 414.933 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 35 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.370 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.422 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 358 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

To 88.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.562 ασθενείς.

Οι εισαγωγές 1 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 103 (ημερήσια μεταβολή -11.21%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 115 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δέκα τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 12 Ιουνίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 74.167 έλεγχοι, από τους οποίους οι 33.154 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 222 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις, ως ακολούθως:

145 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 144 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

22 στη Θεσσαλονίκη,

19 στο Βόρειο Αιγαίο,

18 στη Στερεά Ελλάδα,

18 στην Κεντρική Μακεδονία,

14 στην Ήπειρο,

12 στην Κρήτη,

13 στα Ιόνια Νησιά,

9 στο Νότιο Αιγαίο,

7 στην Αττική,

5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

3 στην Πελοπόννησο,

3 στη Δυτική Μακεδονία,

1 στη Δυτική Ελλάδα και

1 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 58.406 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 56.303 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.103 των 150 ευρώ.

62 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

18 στο Βόρειο Αιγαίο,

17 στη Θεσσαλονίκη,

7 στη Στερεά Ελλάδα,

6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

5 στο Νότιο Αιγαίο,

5 στην Κρήτη,

2 στα Ιόνια Νησιά,

1 στη Δυτική Μακεδονία και

1 στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.234 ομοειδείς παραβάσεις.

13 παραβάσεις και 4 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη, 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη εστιατορίου και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος,

- 3.000 ευρώ σε καφέ για παραμονή δύο πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη ταβέρνας για υπέρβαση ωραρίου,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη ουζερί για υπέρβαση ωραρίου.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 6.000 ευρώ σε προσωρινά υπεύθυνο καφετέριας με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας και εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στη Θεσσαλονίκη, από 5.000 ευρώ σε δύο καφέ μπαρ, για υπέρβαση ορίου πελατών και όρθιους πελάτες.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 5.000 ευρώ σε καφετέρια για εξυπηρέτηση μη καθήμενων πελατών.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφέ μπαρ για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στη Δυτική Ελλάδα, 3.000 ευρώ σε καφέ μπαρ, για υπέρβαση ορίου πελατών.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.728 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.062 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Έναρξη τη Δευτέρα 14 Ιουνίου των Πανελλαδικών Εξετάσεων

 


Ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Ιουνίου οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για πάνω από 100.000 υποψήφιους όλων των κατηγοριών, με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, ενώ οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) αρχίζουν την Τρίτη με τα Νέα Ελληνικά.

Εκτός από τα μέτρα προστασίας για την covid-19, που είναι παρόμοια με όσα ίσχυσαν κατά τη δια ζώσης παρουσία των μαθητών στα σχολεία, υπάρχουν κάποιες αλλαγές, που θα ισχύσουν από φέτος.

Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές του υπουργείου. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8.00 π.μ..

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 14 έως 18 Ιουνίου

 


Την πληρωμή αναδρομικών σε 10.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (που αφορούν σε υποθέσεις υψηλής πολυπλοκότητας αναφορικά με τον προσδιορισμό των δικαιούχων), καθώς και την επιστροφή των ποσών που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας Ιουνίου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, για την εβδομάδα 14-18 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

  Τακτικές πληρωμές

– 12 εκατ. ευρώ σε 22.863 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

– 11,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 390 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

– 7.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 13 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

Έκτακτες πληρωμές

– 4,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 10.000 δικαιούχους για αναδρομικά κληρονόμων από επιστροφή μνημονιακών μειώσεων.

– 1,35  εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 5.100 δικαιούχους για επαναφορά συντάξεων θανάτου.

ΠΡΑΤΤΩ: Η άρνηση στην αναγραφή της χώρας προέλευσης μελιού, εκθέτει την κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο

 


Είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη το πρόβλημα με την εκτεταμένη νοθεία στο μέλι. Γεγονός που καταγγέλθηκε επανειλημμένα από τους Έλληνες μελισσοκόμους, εισπράττοντας υποσχέσεις από το ΥπΑΑΤ για πάταξη των ελληνοποιήσεων, στήριξη του κλάδου, εξωστρεφείς δράσεις προώθησης και νέο πλαίσιο λειτουργίας.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Το αποκαλύπτει το κάτωθι περιστατικό που εκθέτει την κυβέρνηση και χρήζει άμεσων απαντήσεων από τον αρμόδιο υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2ο εξάμηνο 2020) η πλειοψηφία  των χωρών της ΕΕ (23 από 26) υιοθέτησε πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισης νέων αυστηρών κανόνων στην εμπορία και διακίνηση μελιού, με στόχο την πάταξη της εκτεταμένης νοθείας και την προστασία του καταναλωτή.

Η γερμανική πρόταση αφορούσε την αναγραφή επί της ετικέτας της χώρας προέλευσης και την απαγόρευση των φράσεων «εντός - εκτός ΕΕ» και «μείγμα μελιού», με κινέζικα κυρίως σορόπια που κυκλοφορούν στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σημαντική ασφαλώς πρωτοβουλία περιορισμού του παραεμπορίου, της διακίνησης ανώνυμου υποβαθμισμένου προϊόντος και παραπλάνησης καταναλωτή!

Με την πρόταση διαφώνησαν χωρίς καμιά επιχειρηματολογία και λογική η Ιταλία, η Τσεχία και η Ελλάδα! Ουσιαστικά η χώρα μας με την αρνητική της στάση δεν δέχεται την αναγραφή της χώρας τρύγου, υιοθετεί τη νοθεία με την ένδειξη «μείγμα», κλείνει το μάτι στις παράνομες ελληνοποιήσεις εμπαίζοντας τον Έλληνα μελισσοκόμο και υποθηκεύοντας το μέλλον του εθνικού μας προϊόντος.

Το ΠΡΑΤΤΩ καταδικάζει απερίφραστα τη συγκεκριμένη στάση, θεωρεί προσχηματικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και περιμένει σαφείς απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων! Η μέχρι τώρα σιωπή του δείχνει ενοχή και τον εκθέτει ακόμη περισσότερο στα μάτια των Ελλήνων μελισσοκόμων!

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για διακίνηση, ύστερα από αγοραπωλησία ναρκωτικών

 


Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός για αγορά και κατοχή ναρκωτικών 

Κατασχέθηκε συνολική ποσότητα -341,5- γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθη χθες (11-06-2021) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, 23χρονος ημεδαπός, που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών, απείθεια και παράβαση του Κ.Ο.Κ.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, αξιοποιώντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο 23χρονος διακινεί ναρκωτικά σε χρήστες της πόλης των Ιωαννίνων, τον εντόπισαν να εξέρχεται από το σπίτι του μαζί με ακόμη έναν ημεδαπό.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον ημεδαπό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους (5,3) γραμμαρίων, τις οποίες, όπως προέκυψε, είχε προμηθευτεί από τον 23χρονο και ακολούθως συνελήφθη.

Ο 23χρονος συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα, αφού προηγουμένως είχε προσπαθήσει να διαφύγει πεζός, εγκαταλείποντας μοτοσικλέτα στην οποία είχε επιβιβαστεί μετά την έξοδό του από το σπίτι.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του και σε σημείο της πολυκατοικίας, όπου είχε αποκλειστική πρόσβαση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 συνολική ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -336,2- γραμμαρίων,

 (40) νάιλον συσκευασίες για τυποποίηση και διακίνηση ναρκωτικών,

 ζυγαριά ακριβείας,

 χρηματικό ποσό -115- ευρώ και

 (2) κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο 23χρονος οδηγούσε τη μοτοσικλέτα στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Κυριακή 13 Ιουνίου

 


Την Κυριακή 13 Ιουνίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Πλατεία Άρεως, Αρκαδία

Δημαρχείο Άρτας, 09:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας.

Βράβευση της Boehringer Ingelheim Ελλάς με το Silver EHS Award 2021 για τις δράσεις πρόληψης COVID–19

 


Με το βραβείο Silver EHS 2021 στην υποκατηγορία δράσεις πρόληψης COVID-19 βραβεύτηκε η Boehringer Ingelheim Ελλάς, κατά την εκδήλωση των EHS Awards. Τα βραβεία διοργάνωσε για 8η χρονιά η Boussias Communications υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας  (EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε).

Για την βράβευση της εταιρείας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς κος Δημήτρης Αναγνωστάκης δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε την αδιάλειπτη λειτουργία της εταιρείας και τη συνέχιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα μας φάρμακα σε παγκόσμιο επίπεδο. Με οδηγό τις εταιρικές μας αξίες, με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και την τήρηση των μέτρων που ελήφθησαν, πετύχαμε τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ανθρώπων μας, διατηρώντας παράλληλα την πλήρη αποδοτικότητα όλης της εταιρείας. Αποδείξαμε ότι, με τις κατάλληλες ενέργειες και τη δύναμη των εργαζομένων μας, το πολύ σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγής φαρμάκου στην  Ελλάδα, που είναι σημαντικό και για την οικονομία της χώρας, μπορεί να προστατευτεί. Με το βραβείο αυτό στέλνουμε το μήνυμα ότι η ποιότητα στην παραγωγή φαρμάκου στη χώρα μας είναι αδιαπραγμάτευτη. 

Έχουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα προστατεύοντας τόσο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων μας, όσο και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο».

Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία: Η COVID-19 αποδιοργανώνει το ορμονικό σύστημα των ασθενών

 


Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει τόσο πολύ το ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα, ώστε μπορεί να απορρυθμιστούν προϋπάρχουσες ενδοκρινικές και μεταβολικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υποβιταμίνωση D και η υπολειτουργία των επινεφριδίων, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ενδοκρινολογική Εταιρεία (ESE).

Μπορεί επίσης να πυροδοτηθεί η εκδήλωση αυτών των παθήσεων σε άτομα τα οποία μέχρι πρότινος ήταν υγιή, προσθέτει.

Σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Endocrine, η ESE τονίζει πως τα επιστημονικά δεδομένα για την εμπλοκή του ενδοκρινικού συστήματος στη λοίμωξη COVID-19 είναι τόσο ισχυρά, ώστε πλέον αναδύεται ένας ξεχωριστός «ενδοκρινικός φαινότυπος» της COVID-19.

Με τον όρο «φαινότυπος» περιγράφεται το σύνολο των εμφανών μορφολογικών χαρακτηριστικών που εκδηλώνει ένας οργανισμός σε μία δεδομένη στιγμή, εξαιτίας των γονιδίων του, του περιβάλλοντος όπου ζει ή της αλληλεπίδρασης αυτών των δύο. Στην περίπτωση του ενδοκρινικού φαινοτύπου της COVID-19, η αιτία είναι οι άμεσες και οι έμμεσες επιδράσεις που έχει ο κορωνοϊός στον οργανισμό γενετικά ευάλωτων ανθρώπων.

Όπως εξηγεί η ESE, ανέθεσε σε ομάδα ενδοκρινολόγων να εξετάσουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί το τελευταίο έτος. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η μία μελέτη μετά την άλλη επιβεβαιώνουν πως ο κορωνοϊός και η λοίμωξη COVID-19 επηρεάζουν τους ενδοκρινείς αδένες που παράγουν τις ορμόνες. Γι' αυτό το λόγο, στις αναθεωρημένες οδηγίες που εξέδωσε η ESE υπογραμμίζει την ανάγκη να βρίσκονται σε εγρήγορση όσοι είναι ήδη διαγνωσμένοι με κάποιο ενδοκρινολογικό πρόβλημα, καθώς και οι γιατροί που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19.