Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Λαογραφικό μουσείο Δελβινακίου: Ένα "όνειρο" πολλών ετών όλων των Δελβινακιωτών, έγινε πραγματικότητα!

Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό, με πάρα πολύ κόσμο ! και παρουσία του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλη, των καθηγητών κ.κ. Απόστολου και Γιώργου Παπαϊωάννου, έγιναν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Δελβινακίου.
Στον αγιασμό ήταν ο Πάπα Φάνης με τον Πάπα Χριστόδουλο.
Ομιλητές ήταν, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Φιλεκπαιδευτικού και Πολιτιστικού, κ.κ. Σωκράτης Μυριούνης και Νικηφόρος Γκουρομέτσιος!
Ευχαριστήρια πολλά στον Δήμο Πωγωνίου και ειδικά στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, για την παραχώρηση του κτιρίου!
Επίσης πολλά ευχαριστήρια στους ανωτέρω καθηγητές, για τις συμβουλές τους στην λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου!

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Εμπλουτισμός της λίμνης Ζαραβίνας με γόνο κυπρίνου


 
Ο Δήμος Πωγωνίου προχώρησε την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015 σε εμπλουτισμό της λίμνης Ζαραβίνας με γόνο  Κυπρίνου.
Παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Γαλίτση  Νικόλαο πραγματοποιήθηκε από υπαλλήλους του Δήμου Πωγωνίου ο εμπλουτισμός στο φυσικό λιμναίο της λίμνης Ζαραβίνας με γόνο  Κυπρίνου.


Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί Ρομά στην Άρτα, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρυσαφικά και υπολογιστής, τα οποία αποτελούν προϊόντα κλοπών καθώς και το χρηματικό ποσό των (3.800) ευρώ

Συνελήφθησαν, χθες (12-08-2015) το απόγευμα στην Περιφερειακή Οδό Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο ημεδαποί Ρομά, ένας 62χρονος άνδρας και μία 58χρονη γυναίκα, κατηγορούμενοι για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών για την εξιχνίαση κλοπών και εντοπισμό κλεμμένων αντικειμένων, βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών διάφορα αντικείμενα τα οποία αποτελούν προϊόντα κλοπών.
Συγκεκριμένα:
Σε έλεγχο που έγινε στο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο των δραστών βρέθηκε κρυμμένη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ταμπλό του οχήματος, μία σακούλα που περιείχε χρυσαφικά και τιμαλφή ενώ στην καμπίνα του οχήματος βρέθηκε το χρηματικό ποσό των (3.800) ευρώ, μια ζυγαριά ακριβείας για ζύγιση των χρυσαφικών, δύο μπουκαλάκια με υγρό ανάλυσης χρυσού και μία πλάκα ανίχνευσης χρυσού.
Επίσης, στην κατοχή των δραστών βρέθηκε ένας φορητός υπολογιστής, τον οποίο όπως προέκυψε, άγνωστος μέχρις στιγμής δράστης, είχε αφαιρέσει την 10-08-2015 στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρρηξη αυτοκινήτου και στη συνέχεια τον διέθεσε σε αυτούς έναντι χρηματικής αμοιβής.
Όλα τα παραπάνω αντικείμενα κατασχέθηκαν και ακολούθως ο φορητός υπολογιστής αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, προκειμένου να διερευνηθεί η προέλευση των κλεμμένων προϊόντων και να διαλευκανθεί πλήρως η δράση τους.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Κτίσματα Ιωαννίνων: Σύλληψη 23χρονου αλλοδαπού για παράνομη είσοδο στη χώρα και καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη, χθες (12-08-2015) το απόγευμα στα Κτίσματα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 23χρονος υπήκοος Αλβανίας, για καταδικαστική απόφαση και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε κατά τον έλεγχο, ο 23χρονος στερείται νομίμων προϋποθέσεων εισόδου και παραμονής στη χώρας μας και επιπρόσθετα σε βάρος του εκκρεμεί μέτρο απαγόρευσης εισόδου και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, ποινής φυλάκισης (6) μηνών και χρηματικής ποινής (3.000) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Βροντισμένη Πωγωνίου: Συνελήφθη 3μελης ομάδα Αλβανών διαρρηκτών για κλοπές

Προ της συλλήψεώς τους είχαν παραβιάσει καφενείο στη Βροντισμένη Πωγωνίου Ιωαννίνων
Επιπλέον, προέκυψε ότι οι δράστες ενέχονται σε διάρρηξη σπιτιού στην ίδια περιοχή

 Συνελήφθησαν, χθες (12-08-2015) το απόγευμα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρεις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 30, 21 και 25 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα οι δράστες, προ της συλλήψεως τους, ενεργώντας από κοινού, είχαν εισέλθει σε καφενείο στη Βροντισμένη Ιωαννίνων και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (230) ευρώ ενώ νωρίτερα είχαν διαρρήξει σπίτι στην ίδια περιοχή χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.
Εκδόθηκαν άμεσα αστυνομικές αναζητήσεις, στο πλαίσιο των οποίων οι παραπάνω δράστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
Οι συλληφθέντες με την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.

Έρχονται κατασχέσεις εξπρές

Ποιοι οφειλέτες θα μπουν σε πρώτη φάση στο στόχαστρο της εφορίας. Το σχέδιο με το ηλεκτρονικό γράμμα στις τράπεζες και την αυθημερόν δέσμευση καταθέσεων (σε καθεστώς capital controls).
Τα περιθώρια «ελιγμών» για όσους χρωστούν.
Όταν εγκαινιάστηκε το ηλεκτρονικό κατασχετήριο για τις καταθέσεις, πριν από περίπου δύο χρόνια, θεωρήθηκε επαναστατική αλλαγή.
Ο χρόνος, από την ώρα που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωναν την ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής έως την κατάσχεση ποσών από τον τραπεζικό λογαριασμό περιοριζόταν δραστικά.
Τώρα γίνεται το επόμενο βήμα, με το οποίο οι κατασχέσεις θα γίνονται πραγματικά εξπρές. Μέσα σε τρεις ημέρες. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο και σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία πάνω από 70.000 ευρώ. Η συγκυρία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Με δεδομένο ότι τα capital controls θα παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, όσοι χρωστούν στην εφορία πάνω από 70.000 ευρώ και έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, το μόνο που μπορούν να κάνουν για να γλιτώσουν την κατάσχεση είναι να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Να «φάνε» τις καταθέσεις, για να τις γλιτώσουν από το μακρύ χέρι της εφορίας, σε καθεστώς capital controls, είναι σχετικά δύσκολη υπόθεση.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομική Επιτροπής

Στη συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, ανέδειξε αναδόχους για τα εξής έργα:
«Αποκατάσταση οδού από Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης προς Πουρνιά, Αγία Παρασκευή και Φούρκα», προϋπολογισμού € 50.000. Ανάδοχος Μ. Κουμπής & ΣΙΑ Ε.Ε.
«Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Κράψη», προϋπολογισμού € 170.000. Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.
«Συντήρηση 16ης επαρχιακής οδού Γωνιά – Ανεμορράχη – Σγάρα – Άγναντα – Κτιστάδες – όρια νομού Ιωαννίνων», προϋπολογισμού € 60.000. Ανάδοχος Γ. Μπαλαούρας.
Συντήρηση δρόμου Αστροχώρι–Μεγαλόχαρη–Μεσόπυργος», προϋπολογισμού € 40.000. Ανάδοχος Κάλλια Ευαγγελία.

«Eγκλωβίζονται» 150.000 ασφαλισμένοι από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας

Περισσότεροι από 150.000 ασφαλισμένοι που έχουν μεν τα συντάξιμα έτη αλλά δεν πληρούν τα απαιτούμενα όρια ηλικίας, εκτιμάται ότι «εγκλωβίζονται» εκτός συνταξιοδότησης, από τις νέες ρυθμίσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές.
Μεγάλο πλήγμα θα δεχτούν οι σημερινοί 50αρηδες οι οποίοι με το ισχύον σύστημα θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν ακόμα και μέσα στο τρέχον εξάμηνο του φετινού έτους αλλά τώρα θα χρειαστεί να εργαστούν 5 χρόνια περισσότερο δηλαδή στα 55 έτη.
Αυτό θα ισχύει μέχρι και το 2022, καθώς τότε θα κλείσει κάθε πόρτα εξόδου πριν από τα 67, καθώς τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται κάθε χρόνο (για τους 50άρηδες) από 9 μήνες έως και 1,8 χρόνια.
Για παράδειγμα κάποιος που με το ισχύον σύστημα θα μπορούσε εντός του 2015 να συνταξιοδοτηθεί στα 50, το νέο όριο ηλικίας για το τρέχον εξάμηνο θα πάει στα 55. Το 2016 αυτό θα ανέλθει στα 56,7, το 2017 τα 58,4, το 2018 τα 60,1, το 2019 στα 61,9, το 2020 στα 63,6, το 2021 τα 65,3 και το 2022 τα 67.

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς με ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές

Με ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές κινδυνεύουν να ανοίξουν πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι η προσπάθεια κάλυψης όλων των κενών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα έχει αποτέλεσμα πριν από το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών που υπάρχουν στα ελληνικά σχολεία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Τριαντάφυλλο Οικονόμου φτάνουν τις 27.000.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Οικονόμου είπε: «Λείπουν 27.000 εκπαιδευτικοί. Οι προσλήψεις που μπορούν να γίνουν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ δεν ξεπερνούν τις 12.000. Άρα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που δεν θα εργαστούν τη φετινή χρονιά και θα υπάρχουν τα αντίστοιχα κενά. Έτσι, χιλιάδες σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο».

«Πρόστιμο» 150 ευρώ για όσους δεν περάσουν τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ

Πρόστιμο 150 ευρώ θα υποχρεούνται να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων εάν αμελήσουν να τα περάσουν από ΚΤΕΟ ένα εξάμηνο έπειτα από την καταληκτική ημερομηνία της σχετικής προθεσμίας.
Αυτά προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο το οποίο κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Βουλή.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η διάταξη αυτή και η επιβολή του προστίμου κρίνεται αναγκαία, διότι όσο μεγαλύτερος χρόνος παρέλθει από την καταληκτική προθεσμία διενέργειας εμπρόθεσμου περιοδικού τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης τεχνικών ελλείψεων στο όχημα.
Από το πρόστιμο θα γλιτώσουν μόνο όσοι φέρουν το όχημά τους για έλεγχο έναν μήνα μετά τη δημοσίευση του νόμου.