Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΔΑΝΕΙΑ: Πόσο αυξάνονται οι δόσεις

Σφίγγει ο κλοιός για πολλούς δανειολήπτες.



Σφίγγει ο κλοιός γύρω από εκατομμύρια δανειολήπτες που πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλότερες δόσεις σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ συμπαρασύρει προς τα πάνω τις δόσεις σε όλα τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ενώ παράλληλα οι τράπεζες σπεύδουν να ανακοινώσουν αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια των νέων χορηγήσεων.
Παράλληλα, ήδη το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 1,58% έχοντας όχι μόνο ενσωματώσει την αύξηση της Πέμπτης αλλά και προεξοφλήσει το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων μέσα στο έτος. Και αυτό γιατί όσο ο ευρωπληθωρισμός βρίσκεται σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ τόσο οι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι μέσα στο 2011 το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα «σκαρφαλώσει» στο 1,75% από 1% που ήταν στις αρχές του τρέχοντος έτους. Πάντως ο Ζ.Τρισέ, στις δηλώσεις του την Πέμπτη, άφησε να εννοηθεί ότι η νέα αύξηση δεν θα είναι άμεση.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ θα γίνουν μετά τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, «φουσκωμένους» λογαριασμούς σε δάνεια και κάρτες πληρώνουν εκατομμύρια δανειολήπτες. Από τον κλοιό του ακριβού χρήματος δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν ούτε οι ίδιες οι τράπεζες καθώς πληρώνουν ακριβά τη ρευστότητά τους, εντός ή και εκτός συνόρων. Παράλληλα, η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη άνοδο του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor εκτινάσσοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν δάνειο -στεγαστικό ή καταναλωτικό - με κυμαινόμενο επιτόκιο.


Όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα», επιπλέον επιβαρύνσεις έρχονται και για εκείνους που σκοπεύουν να «κλειδώσουν» τις δόσεις τους με σταθερό επιτόκιο. Και αυτό γιατί οι τράπεζες έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε σιωπηρές αυξήσεις έως και μίας μονάδας σε καταναλωτικά και κάρτες και έως 0,5% στα στεγαστικά ενώ έπεται συνέχεια.


Οι κερδισμένοι. Στον αντίποδα, κερδισμένοι από την άνοδο των επιτοκίων δεν είναι άλλοι από εκείνους που διαθέτουν ρευστότητα. Οι καταθέτες βλέπουν τα υπόλοιπά τους να αυξάνονται μήνα με τον μήνα καθώς ήδη οι αποδόσεις των προθεσμιακών έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα - ρεκόρ των τελευταίων δυόμισι ετών.


Πλέον, για τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια μπορεί κανείς σήμερα με ευκολία να αξιώσει επιτόκια της τάξης του 4,5% ή και του 5% σε προθεσμιακές καταθέσεις, κυρίως από μικρότερες τράπεζες. Ακόμα όμως και τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μπει στο παιχνίδι, προσφέροντας επίσης δελεαστικά επιτόκια, τουλάχιστον 3,5% ή και 4%. Τόσο ισχυρή δε είναι η ανάγκη των τραπεζών για ρευστότητα ώστε - στο κλίμα του ακριβού και λιγοστού χρήματος - υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δόθηκαν επιτόκια ακόμη και άνω του 7% για καταθέσεις που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ: Επικεφαλής ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος

«Έκλεισε» το κεντρικό πρόσωπο που θα αναλάβει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, πρόεδρος της χρηματιστηριακής της Eurobank και άλλοτε βασικός μέτοχος της εταιρείας συμβούλων Cantor AE.
Η πρόταση του πρόεδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, για την τοποθέτηση ενός μέλους κοινής αποδοχής στο ΔΣ του Ταμείου είναι ο 54χρονος οικονομολόγος, πρώην επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ κ. Αντώνης Βαρθολομαίος.
Επίσης, στο ΔΣ θα τοποθετηθεί και εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.
Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη πράξη πολιτικής συναίνεσης και μάλιστα στο επίμαχο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, αφού τρία κόμματα του Κοινοβουλίου θα έχουν παρουσία στο Ταμείο.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: «Λουκέτο» σε 5.200 συνεταιρισμούς

"Λουκέτο" σε 5.200 ανενεργούς αγροτικούς συνεταιρισμούς-"σφραγίδες" βάζει νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός κ. Κώστας Σκανδαλίδης. Υπολογίζεται ότι συνολικά υπάρχουν 6.200 συνεταιρισμοί των αγροτών εκ των οποίων σύμφωνα με τον υπουργό μόλις 1.000 ήταν εκείνοι που δεν είχαν μηδενικό κύκλο εργασιών.

Εκτιμάται ότι 5.200 είναι ενώσεις-"φαντάσματα" και μέσα από το θεσμικό πλαίσιο τίθενται αυστηρά νέα κριτήρια και προϋποθέσεις για τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην αγορά.
Δίνεται επίσης διορία μέχρι το τέλος του χρόνου στους υπάρχοντες συνεταιρισμούς να συγχωνευτούν, διαφορετικά θα κλείσουν.
Οι συνεταιρισμοί δεν θα δραστηριοποιούνται μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά και επιχειρηματικά όπως στις εξαγωγές, στην τυποποίηση και στη μεταποίηση.
Γι' αυτό δημιουργούνται τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων και η συμβολαιακή γεωργία.
Βασικό εργαλείο για την ύπαρξη υγιών και ξεκάθαρων σχημάτων είναι το Εθνικό Μητρώο Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων, το οποίο και θα αξιολογεί τους συνεταιρισμούς κατατάσσοντάς τους σε δύο κατηγορίες τους "ενεργούς" και τους "μη ενεργούς".
Θα ελέγχονται μία φορά τον χρόνο και αν για τρεις συνεχόμενες χρονιές δεν έχουν δραστηριότητα, θα διαγράφονται.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Έχει δικαιωθεί η ΝΔ»

«Η ΝΔ έχει δικαιωθεί για τη σθεναρή στάση της» υποστηρίζει σε συνέντευξή του , στον «Τύπο της Κυριακής» ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ  κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Ο κ. Στυλιανίδης , επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα πρόωρων εκλογών προκειμένου όπως λέει μια νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί από θέση ισχύος τα συμφέροντα των Ελλήνων απέναντι στους δανειστές μας.
Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός θετικού πλειοψηφικού ρεύματος υπέρ της Ν.Δ. και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στρεβλώνει την πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία.
Παρά το γεγονός ότι η πρόταση έγινε αποδεκτή από την τρόικα λέει ο κ Στυλιανίδης η κυβέρνηση «ακυρώνει τη φιλοσοφία της και μετατρέπει την εφεδρεία σε επίδομα απόλυσης».

ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Kόβουν φοροαπαλλαγές - μειώνουν ΦΠΑ

"Ψαλίδισμα" ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών, μειώσεις φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και στον ΦΠΑ θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει εξαγγείλει απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και έναρξη διαλόγου για την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Μάλιστα έχει μιλήσει για ένα "Εθνικό Φορολογικό Σύστημα" που θα αίρει αδικίες και αντιφάσεις.
Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε γενναίες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 18% ή και ενδεχομένως στο 15% και μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%.
Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι "θα υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα μέτρα αυτά αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ".

Πιο αναλυτικά, τα σχέδια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπουν:
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ: Οι απανωτές αυξήσεις των συντελεστών δεν έφεραν τα αναμενόμενα έσοδα και ταυτόχρονα η φοροδιαφυγή "ζει και βασιλεύει", αφού 6 στους 10 εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν. Ετσι το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει στη μείωση των συντελεστών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% θα πέσει στο 20%, γεγονός που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές συσκευές, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.
Στο 10% από 13%.
Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 13% θα υποχωρήσει στο 10%. Με τον χαμηλό συντελεστή επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα, τα τιμολόγια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Τέλος, θα καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% και αγαθά και υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτόν (φάρμακα, διαμονή στα ξενοδοχεία, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα) θα πάνε στο 10%.
Φορολογία Επιχειρήσεων: Το υπουργείο σχεδιάζει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ, ΕΠΕ) φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 20%.
Η τρόικα φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις για περαιτέρω μείωση του συντελεστή ενδεχομένως στο 15%, με την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις.
"Μαχαίρι" στις απαλλαγές θα έχουμε και για φυσικά πρόσωπα. Υστερα από τις πρώτες περικοπές με τον Εφαρμοστικό Νόμο στις εκπτώσεις δαπανών για ιατρικά έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές και στεγαστικά δάνεια, στο στόχαστρο βρίσκονται τώρα οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Δύο πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Δύο μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν με διαφορά 24 περίπου ωρών σήμαναν συναγερμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πρέβεζας.


Η πρώτη εκδηλώθηκε στην θέση «Μάζι» του Αρχαγγέλου και είχε ως αποτέλεσμα να καούν 3 στρέμματα χορτολιβαδικής και ένα στρέμμα δασικής έκτασης και κινδύνευσε να καεί μια ηλικιωμένη γυναίκα.


Η δεύτερη πυρκαγιά σημειώθηκε στην θέση «Ανωγειατά» του Δήμου Ζηρού. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν άμεσα έξι πυροσβεστικά οχήματα της Π.Υ. Φιλιππιάδας και του Π.Κ Θεσπρωτικού με δώδεκα υπάλληλους, δύο πυροσβεστικά οχήματα της Π.Υ. Πρέβεζας με τέσσερις υπαλλήλους και ένα πυροσβεστικό όχημα της Π.Υ. Άρτας με δύο υπαλλήλους καθώς και πεζοπόρο τμήμα οκτώ ατόμων από τη Π.Υ. Φιλιππιάδας και την Π.Υ. Πρέβεζας.
Το έργο της κατάσβεσης συνέδραμε από αέρος ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CANADAIR CL-215.
Από την πυρκαγιά κάηκαν τριάντα στρέμματα χορτολιβαδικής και δέκα στρέμματα δασικής έκτασης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Στο στόχαστρο 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου

Υλοποιείται άμεσα η πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για την δραστική εκκαθάριση του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Την Παρασκευή πραγματοποιείται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Ι. Διώτη.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ανέλθει σε 41,1 δισ. ευρώ και αφορούν 14.700 οφειλέτες με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ.
Παράλληλα, αρχίζει ταχεία διαδικασία φορολογικού ελέγχου για τους φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), που δεν εντάχθηκαν στην τελευταία περαίωση και έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή υψηλό κύκλο εργασιών.


Οι αποφάσεις αυτές, ελήφθησαν, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, κ. Παντελή Οικονόμου, καθώς και των γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών του υπουργείου που εμπλέκονται σε ζητήματα δημοσίων εσόδων.
Στόχος, όπως δηλώθηκε από το υπουργείο, είναι να αντιμετωπισθεί η υστέρηση στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και να διαμορφωθούν νέοι μηχανισμοί, που θα διευκολύνουν στην επιτάχυνση του επιδιωκόμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος,
Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν και μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα εισαχθούν στη Βουλή πριν από το νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, ως αναγκαία προγεφυρώματα από το υφιστάμενο προς το νέο σύστημα. Τα μέτρα αυτά θα είναι σε συνδυασμό με τις διατάξεις που ήδη θεσπίστηκαν με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στον οποίο περιλαμβάνεται η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η ενίσχυση του ρόλου των τεκμηρίων διαβίωσης και το ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος και ελευθέρου επαγγέλματος. Επίσης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις για το "φορολογικό πιστοποιητικό" που χορηγούν οι ορκωτοί ελεγκτές και τα λογιστικά γραφεία.


Ειδικά για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές (με στοιχεία Ιουνίου 2011) από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δις. ευρώ.
Οι οφειλέτες των ποσών αυτών, είναι περίπου 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους 900.000 οφειλέτες, οι 892.000 οφείλουν ποσά έως 150.000 ευρώ, και από αυτούς οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις έως 3.000 ευρώ.
 Όλοι οι οφειλέτες (892.000 άτομα) που οφείλουν ποσά έως 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δις. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δις. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.
Σε αυτούς, τους 14.700 μεγαλοοφειλέτες, θα εστιαστεί αρχικά το υπουργείο. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκκαθαρίσει αμέσως το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης. Οι οφειλέτες που θα απομείνουν- - υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα-, θα εξεταστούν κατ' απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, δηλαδή δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών.
Η επιλογή των οποίων, θα γίνει ταχύρυθμα, καθώς η αμοιβή τους θα κινείται σε επίπεδα που επιτρέπουν την εφαρμογή ταχύρυθμης διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου.
Όσον αφορά στην περαίωση, για όσους δεν είχαν υπαχθεί σε αυτή, επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτομο ή λόγω μεγάλου κύκλου εργασιών για τις εταιρίες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων. Ο έλεγχος θα διεξαχθεί, σχεδόν στο σύνολό του, με αυτοματοποιημένο τρόπο, με τη βοήθεια των συστημάτων και των διασταυρώσεων της ΓΓΠΣ.

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν κατά 42% οι πωλήσεις αυτοκινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2011

Νέα μεγάλη πτώση της τάξης του 42% εμφάνισαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 72.048 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας μείωση 42 % ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Αντίστοιχα, μείωση 14,6% είχε καταγραφεί το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009.


Επίσης, η κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών (άνω των 50 cc) κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011 ανήλθε σε 25.475, έναντι 33.280 το 2010, παρουσιάζοντας μείωση 23,5%, ενώ μείωση 9,9% είχε καταγραφεί το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Την Τρίτη 12-07-2011 και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:


1.Επικύρωση πρακτικών των προηγούμενων, από 30-06-2011 και 04-07-2011 συνεδριάσεων.
2.Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια υλικών, για την εφαρμογή του προγράμματος Δακοκτονίας της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
3.Έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια εντομοκτόνων – ελκυστικών ουσιών Δακοκτονίας στα πλαίσια του Προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2011 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και έγκριση των όρων της διακήρυξης.
4.Έγκριση παράτασης σύμβασης μίσθωσης ακινήτου για τις ανάγκες του Κέντρου Διάγνωσης –Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) πρώην Κ.Δ.Α.Υ. της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
5.Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
6.Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικός λόγω αύξησης των απολογιστικών της ασφάλτου) του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Συντήρηση-Αποκατάσταση ζημιών στο Αγροτικό δίκτυο Ν. Πρέβεζας», αναδόχου Κων/νου Κώστα ΕΔΕ.
7.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Βελτίωση - ασφαλτόστρωση οδού: Ανώγειο - Αγία Φανερωμένη Ξηροβουνίου», αναδόχου Δημητρίου Φούκα, μέχρι την 30-12-2011
8.Έγκριση χορήγησης παράτασης συνολικής προθεσμίας περαίωσης, μετ’ αναθεωρήσεως των εργασιών του έργου της Π.Ε. Άρτας «Έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ των Δήμων Αθαμανίας, Αράχθου, Αμβρακικού, Κομποτίου και Ξηροβουνίου του Νομού Άρτας», αναδόχου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΥΧΤΗ & ΣΙΑ Ε.Ε., μέχρι την 30-08-2011.
9.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση Ι.Μ. Σωσίνου», αναδόχου Καφτάνη Αντωνίου, μέχρι την 31-12-2011.

10.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση Μονοπατιού προς Ιερά Μονή Βύλιζας», αναδόχου Αλεξάνδρου Ε. Λάμπρου, μέχρι την 30-11-2011.
11.Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 29-06-2011 δημοπρασίας με διαγωνισμό μεταξύ περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση ζημιών στο Α4 Αντλιοστάσιο Ροδοτοπίου» προϋπολογισμού € 45.000,00 με ΦΠΑ.
12.Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (υπερβάσεως λόγω του από 20-12-2010 Πρωτοκόλλου Διαπίστωσης Βλαβών) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συντήρηση 41ης επαρχιακής οδού» αναδόχου κ. Θεόδωρου Κώστα Ε.Δ.Ε. και έγκριση σύναψης νέας συμπληρωματικής σύμβασης, παρεπόμενης της κύριας.
13.Έγκριση κατανομής σε βάρος των πιστώσεων του κονδυλίου «Μετατοπίσεις – επεκτάσεις στύλων ΔΕΗ σε ΟΤΑ του νομού», του Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων Π.Ε. Ιωαννίνων έτους 2011.
14.Συγκεκριμενοποίηση του γενικού κονδυλίου «Για εξόφληση οφειλών έτους 2010 και παλαιοτέρων» του Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων Π.Ε. Ιωαννίνων έτους 2011.
15.Έγκριση μη άσκησης του ενδίκου μέσου της αναίρεσης εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, κατά της αριθμ. 87/2011 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων.
16.Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια υλικών, για την εφαρμογή του προγράμματος σαλμονέλωσης στα ορνίθια κρεοπαραγωγής, της Π.Ε. Ιωαννίνων.
17.Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια κτηνιατρικού υλικού, για τις ανάγκες του Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων.
18.Έγκριση δαπάνης προμήθειας ανταλλακτικών και επισκευή Μηχανημάτων – Οχημάτων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
19.Έγκριση μετακινήσεων της Ελένης Καλαμπόκα, υπαλλήλου της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, για τη συμμετοχή της σε συνεδριάσεις Επιτροπών Παρακολούθησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και έγκριση της σχετικής δαπάνης.
20.Έγκριση συμμετοχής της Π.Ε. Πρέβεζας, στη διοργάνωση διήμερου σκακιού στην Πρέβεζα και έγκριση των σχετικών δαπανών.
21.Έγκριση διοργάνωσης από την Π.Ε. Πρέβεζας, πολιτιστικών εκδηλώσεων και έγκριση των σχετικών δαπανών.
22.Έγκριση μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, στην Αθήνα από 11 έως 12 Ιουλίου 2011 προκειμένου να παρευρεθεί σε Ημερίδα για τον Τουρισμό.
23.Έγκριση διοργάνωσης από την Περιφέρεια Ηπείρου του εορτασμού «Μνήμη Γυναίκας της Πίνδου, ηρώων Αξιωματικών Κων/νου Δαβάκη και Αλ. Διάκου και όλων των ηρώων του 1940», την 20-07-2011 στην Τ.Κ. Φούρκας του Δήμου Κόνιτσας Ιωαννίνων και έγκριση των σχετικών δαπανών.
24.Έγκριση συνδιοργάνωσης με την Ελληνική Εταιρεία Αυτοκινήτου, του 5ου ράλι σπριντ Δωδώνης Ιωαννίνων, στις 16 και 17-07-2011 και έγκριση των σχετικών δαπανών.
25.Έγκριση δαπάνης για την προσφορά μικρής δεξίωσης, στη σύσκεψη που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου την 15-07-2011 στα Ιωάννινα, ενόψει της επίσκεψης εργασίας Ευρωβουλευτών, μελών της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΔΝΤ: «Πράσινο» για την πέμπτη δόση

Το «πράσινο φως» για την καταβολή της συμμετοχής του ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην πέμπτη δόση του δανείου, που χορηγεί από κοινού με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς την Ελλάδα, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ .


Το παραπάνω ποσό αποτελεί μέρος του πακέτου βοήθειας ύψους 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και ΔΝΤ προς την Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Καίριο πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης ηρωίνης

Τις βραδινές ώρες της Πέμπτης συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων τρεις 33χρονοι στην κατοχή των οποίων βρέθηκε ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους 3,3 γραμμαρίων, σε δύο χάρτινες συσκευασίες.


Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια δύο εκ των τριών δραστών βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σπίτι του ενός μισό ναρκωτικό χάπι.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι είχαν προμηθευθεί τις ναρκωτικές ουσίες από έναν 28χρονο, ο οποίος συνελήφθη στη συνέχεια έξω από το σπίτι του και ύστερα από σωματική έρευνα βρέθηκε να κατέχει το χρηματικό ποσό των 2.460 ευρώ, το οποίο και κατασχέθηκε ως προϊόν προερχόμενο από εγκληματική δραστηριότητα.


Στην έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 28χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χάρτινη συσκευασία που περιείχε ποσότητα ηρωίνης βάρους 2,2 γραμμαρίων, υπολείμματα ηρωίνης σε σελίδες βιβλίου και τηλεκάρτες συνολικού βάρους ενός γραμμαρίου, ¾ ναρκωτικού χαπιού, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, ένα περίστροφο κρότου και 22 αβολίδωτα φυσίγγια.


Συνελήφθησαν επίσης ένας 52χρονος και ένας 57χρονος, οι οποίοι κατά τη στιγμή της σύλληψης του 28χρονου, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς προκειμένου να αποτρέψουν τη σύλληψη του.
Επίσης, και μία 22χρονη, η οποία, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, πριν πραγματοποιηθεί έρευνα από τους αστυνομικούς στο σπίτι του 28χρονου, πέταξε στη λεκάνη της τουαλέτας ποσότητα ηρωίνης βάρους δέκα γραμμαρίων.