Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Επικυρώθηκαν από τη Βουλή οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων Πατραϊκού, Κατακόλου και Ιωαννίνων

Παράταση για ένα ακόμη χρόνο στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα»
 Επικυρώθηκε από τη Βουλή πριν από λίγη ώρα η σύμβαση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Πατραϊκού,  Κατακόλου και Ιωαννίνων από την Energean Oil & Gas.Τις επόμενες ημέρες τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί -και κατέχει το ΥΠΕΚΑ- αναμένεται να παραχωρηθούν στην αναδοχο εταιρεία Energean Oil για περαιτέρω επεξεργασία.
Έως τον Νοέμβριο του 2015 παρατείνεται η άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» από την Energean, σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την κύρωση των συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.
Ο υπόγειος χώρος όπου βρίσκεται το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της «Νότιας Καβάλας» έχει αποφασιστεί να μετατραπεί σε φυσική αποθήκη φυσικού αερίου, που θα χρησιμοποιείται σε περιόδους έκτακτων αναγκών. Το δικαίωμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου για τη μετατροπή του σε αποθήκη έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Από τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ

Ως τη Δευτέρα οι αποφάσεις για τις μετεγγραφές

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των ΑΝΕΛ Σταυρούλας Ξουλίδου, ο κ. Δερμεντζόπουλος διευκρίνισε, εξάλλου, ότι έως τις 26 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τελειώνει η διαδικασία των εγγραφών των φοιτητών στις σχολές που έχουν πετύχει και από τις 29 Σεπτεμβρίου ανοίγει το σύστημα, με το οποίο θα μπορέσουν οι αιτούντες μετεγγραφή να τη διεκδικήσουν.
Ο υφυπουργός επανέλαβε τη θέση του υπουργείου ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή «το να αλλάξεις τους όρους μετεγγραφών θα ήταν ηθικά ανεπίτρεπτο», αν και υπογράμμισε ότι η πολιτική ηγεσία κατανοεί την ανησυχία χιλιάδων οικογενειών και θέλει να καλύψει όσο γίνεται τις ανάγκες που υπάρχουν.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 26,6% η ανεργία στην Ελλάδα στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2014

Στο 26,6% διαμορφώθηκε η ανεργία στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2014, έναντι 27,8% στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.539.085 άτομα και των ανέργων σε 1.280.101. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.
Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (30,4%) ήταν σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (23,5%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρήθηκε στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (52,0%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 57,5%.

Ειδοποιητήρια e-mail για κατασχέσεις από την Εφορία

Κινδυνεύουν με κατάσχεση μισθοί, συντάξεις, ενοίκια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή -καλογραμμένων μεν, απειλητικών δε- μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους φορολογουμένους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στις ΔΟΥ.
Με τον τρόπο αυτόν το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί, σε πρώτη φάση, να πιέσει όσους χρωστούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Τι αναφέρει το e-mail;
«Σας υπενθυμίζουμε ότι, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, εκκρεμούν οφειλές σας, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές. Παρακαλούμε να φροντίσετε για την τακτοποίηση των οφειλών σας εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης αυτής» αναφέρεται στο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα.
«Προσοχή: Για τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής Δ.Ο.Υ. δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα» προστίθεται.
Με το ίδιο, πάντως, e-mail οι οφειλέτες καλούνται να προσκομίσουν στη ΔΟΥ στην οποία ανήκουν τα απαιτούμενα έγγραφα για να πάρουν επιστροφή φόρου.

Τα απαραίτητα βήματα για την προσφυγή κατά του ΕΝΦΙΑ

Αναγκασμένοι να υποβάλλουν έως τις 22 Οκτωβρίου ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στις 22 Σεπτεμβρίου και θα θέλουν να προσφύγουν στα δικαστήρια για τη φορολογική διαφορά με το Δημόσιο.
Για όσους φορολογούμενους δεν υπάρξει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση ενδικοφανούς προσφυγής έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ο φορολογούμενος προκαταβάλει απαραίτητα το 50% του βεβαιωμένου φόρου, εκτός εάν είναι σε θέση να αποδείξει πλήρη οικονομική αδυναμία, οπότε δεν πληρώνει καθόλου το φόρο έως ότου εξετασθεί η υπόθεσή του από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ

Σε κυκλοφορία τίθεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 23 Σεπτεμβρίου το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ, ένα χρόνο περίπου μετά το λανσάρισμα του νέου τραπεζογραμματίου των 5 ευρώ.
Πρόκειται για χαρτονομίσματα της σειράς «Ευρώπη», τα οποία θα τεθούν σε κυκλοφορία σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών.
Τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» μέχρι νεωτέρας.
Ακόμη και όταν παύσουν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος, θα μπορούν να ανταλλάσσονται ανά πάσα στιγμή στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.
Όπως επισημαίνει σε ενημερωτικό της φυλλάδιο η ΕΚΤ, από τη στιγμή που τέθηκαν σε κυκλοφορία το 2002, τα τραπεζογραμμάτια ευρώ κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο κι έγιναν ένα από τα πιο αξιόπιστα μέσα πληρωμής.
Για να διασφαλιστεί ότι η εμπιστοσύνη αυτή θα παραμείνει αμετάβλητη, στη σειρά «Ευρώπη» έχουν ενσωματωθεί οι πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής τραπεζογραμματίων.
Πληροφορίες για το νέο χαρτονόμισμα μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:
www.nea-trapezogrammatia-euro.eu.

Διακόσια χρόνια από το μαρτύριο του Κονιτσιώτη Νεομάρτυρος Αγίου Ιωάννη (1814-2014) - Εγκύκλιος Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως

ριθΠρωτ. 64
ν Δελβινακί τ 15 Σεπτεμβρίου 2014
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  175η

ΘΕΜΑ:  Διακόσια χρόνια π τ μαρτύριο το Κονιτσιώτη Νεομάρτυρος γίου ωάννου (1814-2014)
        γαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
        Συμπληρώνονται φέτος διακόσια (200) χρόνια π τν μαρτυρικ θάνατο το Νεομάρτυρος γίου ωάννου το κ Κονίτσης (1814-2014). Κα μολονότι κύλησαν δύο αἰῶνες λόκληροι π τς 23 Σεπτεμβρίου 1814, ατ τ Κονιτσιωτόπουλο δν ξεχάστηκε, δν χάθηκε στν χοάνη το χρόνου. Πόσοι μεγάλοι κα σπουδαοι κατ κόσμον ζοσαν τότε. Σουλτνοι, πασάδες, γάδες, στρατηγο κα ναύαρχοι κα πλούσιοι κα σχυροί, κυριαρχοσαν, τότε, στ Βαλκάνια κα στν λλάδα, σπέρνοντας τν φόβο κα τν τρόμο στος ραγιάδες, στος ποδούλους, πο δν τολμοσαν καλά - καλά οτε τ νομά τους ν πονΚι’ μως νεαρς ωάννης, πο ταν πρωτύτερα Τορκος κα μουσουλμνος, γνωστς μ τ νομα Χασάν, ζ μέχρι σήμερα, λαμπρς κα πάντοτε νέος, στς καρδις τν χριστιανν καί, γενικά, στν ζω τς κκλησίας.

Την Πέμπτη η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ

Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 καταβάλλεται η 3η δόση των Οικογενειακών Επιδομάτων του 2014 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) και οικογενειακά επιδόματα που αφορούν αναδρομικά το έτος 2013.
Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 195.774.826,61€.
Ειδικότερα η πληρωμή αυτή αφορά σε 670.857 δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων:
α) 665.529 δικαιούχους που θα λάβουν την 3η δόση για τα οικογενειακά επιδόματα του έτους 2014.
 Η δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 192.076.415,24€.
β) 5.328 δικαιούχους που είχαν υποβάλει τροποποιητική αίτηση για το έτος 2013 και η αίτησή τους έχει εκκαθαριστεί. Η δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 3.698.411,37 €.
Ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης διευκρινίζει ότι:
α) Οι δικαιούχοι Οικογενειακών Επιδομάτων για το 2014 υποχρεούνται να υποβάλλουν νέες αιτήσεις Α21, δεδομένου ότι οι αιτήσεις Α21 του 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη.
β) Οι δικαιούχοι να προβαίνουν σε εκτύπωση του εντύπου Α21 και σε έλεγχο των στοιχείων που έχουν δηλώσει. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν τυχόν λάθος να προβαίνουν άμεσα σε διόρθωση ή τροποποίηση του Α21 για να μην καθυστερήσει η πληρωμή τους.

γ) Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους, μέσα από την ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr).

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ 6% δείχνει νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα 6% σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.
Αναλυτικά:
ΣΥΡΙΖΑ: 24%
ΝΔ: 18%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
Ποτάμι: 5,5%
ΚΚΕ: 5,5%
ΕΛΙΑ: 5,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3%
ΔΗΜΑΡ: 1%
Μεγάλο πάντως είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, που ανέρχεται σε 21%, ενώ το διόλου ευκαταφρόνητο 10% της πρόθεσης ψήφου συγκεντρώνουν τα λοιπά κόμματα.