Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Ανοίγει στις 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

 


Η πρόεδρος της επιτροπής κα Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ανακοίνωσε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, να ανοίξει στις 20 Ιανουαρίου η  πλατφόρμα για τέταρτη δόση εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους.

Η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση και θα χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένους άνω των 12 ετών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στην συμπλήρωση 1 έτους από την έναρξη των εμβολιασμών και  δύο ετών από τις λοιμώξεις στην Ουχάν της Κίνας ανέφερε ότι έχει αποδειχθεί πλέον πως η χορήγηση των εμβολίων έχει  πολύτιμη συμβολή  για την αποφυγή των θανάτων  από την Covid 19.

Aνέφερε επίσης ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια από αυτήν των ανηλίκων.

Τα αντισώματα στα παιδιά διαρκούν πέραν των έξι μηνών σημείωσε και τόνισε ότι όλα δείχνουν πως τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της λοίμωξης.

Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό εισαγωγών των παιδιών στα νοσοκομεία. Αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή. Σταα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους η εισαγωγή γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους”.

Η κα Θεοδωρίδου ανφέρθηκε σε μια ακόμα μελέτη για τις εγκύους και τόνισε ότι από αυτήν συνάγεται ότι ο εμβολιασμός κατά την κύηση δεν προκαλεί προωρότητα.

Νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα i–agric από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μία νέα ψηφιακή υπηρεσία προηγμένης τεχνολογίας έχει αναπτύξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για την καλύτερη ενημέρωση πολιτών –αγροτών και επιχειρήσεων.

Η mobile πλατφόρμα i–AGRIC απευθύνεται σε πολίτες-αγρότες-επιχειρήσεις οι οποίοι, μέσω κινητού τηλεφώνου ή tablet, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για κάθε θέμα αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ και να υποβάλλουν ερωτήματα για τις υποθέσεις τους. 

«Έφυγε» από τη ζωή ο Bησσανιώτης βιολιστής και ερευνητής της μουσικής μας παράδοσης, Παντελής Καβακόπουλος

 


Έφυγε από την Ζωή, πλήρης Ημερών (99) ο Βησσανιώτης Παντελής (Πανταζής) Καβακόπουλος (Καβάκος) γόνος της μεγάλης οικογένειας των μουσικών του χωριού μας.

Μουσικός ο ίδιος, βιολιστής σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών υπότροφος, διακεκριμένο μουσικολόγος πολυγραφότατος έγραψε πολύτιμα βιβλία για την Ηπειρωτική Μακεδονική, Θρακιώτικη Νησιώτικη κ.λ. μουσικές του λαού μας δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, εκπρόσωπος της χώρας μας σε πάρα πολλά συνέδρια στο εξωτερικό και συνέχιζε να γράφει τους 2 τελευταίους τόμους τους οποίους μέχρι τις τελευταίες μέρες τους οποίους πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσουν οι γιοί του.

Τελευταία σε επικοινωνία μού ζήτησε να με δει για να μου δώσει μία σειρά από τα βιβλία του για τη Ιστορική Βιβλιοθήκη της Βήσσανης.

Η Αδελφότητα Βησσανιωτών τον είχε τιμήσει σε ειδική εκδήλωση όταν ζούσε ακόμη η σύζυγος του φιλόλογος και διακεκριμένη λογοτέχνης.

Στην αίθουσα καλλιτεχνών στο Αρρεναγωγείο είναι αναρτημένη φωτογραφεία του.

Η Αδελφότητα στο διακεκριμένο μέλος μας στέλνει στον τάφο του λίγα αγριολούλουδα από τις ράχες της Βήσσανης που τις περπάτησε μικρός.

 Καλό ταξίδι φίλε Πανταζή.

Γρηγόρης Αρμπιρος

Πρόεδρος της Αδελφότητος Βησσανιωτών

 


Παντελής Καβακόπουλος-Βιογραφικό 1923-2022

Γεννήθηκε στη Bήσσανη της Hπείρου το 1923, από μητέρα Zιτσιώτισα και πατέρα Bησσανιώτη.

Tα περισσότερα χρόνια μέχρι το 1936 τα έζησε στη Zίτσα όπου τελείωσε το Δημοτικό και την πρώτη τάξη του εκεί Hμιγυμνασίου.

Tη δεύτερη του Hμιγυμνασίου την τελειώνει στη Bήσσανη το 1937.

Tο 1938 έρχεται  στην Aθήνα, όπου τελειώνει και τις υπόλοιπες τέσσερις τάξεις στο νυχτερινό Γυμνάσιο “Kουτσούρη”, επί της οδού Mιχαήλ Bόδα.             

Kαταγόμενος από οικογένεια παραδοσιακών μουσικών ήξερε ήδη και ο ίδιος να παίζει από 9 χρόνων και να φτάνει ως πάνω τα χωριά της Bορ. Hπείρου, όπου συνόδευε λαϊκές κομπανίες σαν ξετελειωμένος Bιολιστής από τα γεννοφάσκια του. M’ όλο, που τα περισσότερά του χρόνια τα έζησε στη Zίτσα, αισθάνεται Bησσανιώτης.

ΕΟΔΥ: Εκατόν ένα θάνατοι σήμερα, 18.834 νέα κρούσματα

 


45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εκατόν ένα θάνατοι σήμερα 18.834, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.834 , εκ των οποίων 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.679.705 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 473 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.148 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 101, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.087 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (59.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

To 79.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 549 (81.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (18.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.904 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή -16.16%).

 Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 555 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Γιάννενα: Παρατείνεται έως και 30 Ιανουαρίου η απαγόρευση της παρουσίας συνοδών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα

 


Λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που επικρατεί στη περιοχή μας καθώς και την εμφάνιση κρουσμάτων σε συνοδούς ασθενών, παρατείνεται η απαγόρευση  έως και 30-1-2022 η παρουσία συνοδών στο Νοσοκομείο μας.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός εμβολιασμένου συνοδού, ο οποίος υποχρεούται πριν την έλευσή του στο Νοσοκομείο να προσκομίσει αρνητικό μοριακό έλεγχο (pcr).

Υπενθυμίζουμε ότι, απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου μας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ

ΕΡΤ3: «Βότανα Καρποί της Γης» – «Η συνταγή της γιαγιάς στο σύγχρονο εργαστήριο» την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, στις 13:30

 


 «Βότανα Καρποί της Γης»

«Η συνταγή της γιαγιάς στο σύγχρονο εργαστήριο»

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 στις 13:30

Με πρωταγωνιστές τα βότανα και τους καρπούς της εύφορης Ελληνικής γης, αυτή την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου στις 13:30, η εκπομπή της ΕΡΤ3 «Βότανα Καρποί της Γης» μας ταξιδεύει στην Κρήτη, όπου μας γνωρίζει «την συνταγή της γιαγιάς στο σύγχρονο εργαστήριο».O Σεπτέμβρης είναι η εποχή της δεύτερης συγκομιδής του δίκταμου. Εμβληματικό κρητικό βότανο που ονομάζεται και «έρωντας», επειδή απαιτεί πάθος για να το συλλέξεις από τις απόκρημνες πλαγιές στις οποίες φύεται. Λόγω της υπερσυλλογής, κινδύνεψε με εξαφάνιση, γι’ αυτό εδώ και χρόνια καλλιεργείται.Η παλιά κρητική συνταγή της εκχύλισης του δίκταμου πέρασε από την ενενηντάχρονη σήμερα κυρία Ελένη στο γιό και στην εγγονή της. Μετά από εκτεταμένη έρευνα για τα συστατικά και την αξία του, ακολούθησε η ευρωπαϊκή αναγνώριση του ως φαρμακευτικό φυτό. Μαζί με το τοπικό φασκόμηλο είναι τα μυστικά υγείας και ομορφιάς τα οποία ανακαλύπτει η Βάλια.

Σκηνοθεσία-αρχισυνταξία: Λυδία Κώνστα

Σενάριο: Ζακ Κατικαρίδης

Παρουσίαση: Βάλια Βλάτσιου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Κόγιας

Ήχος: Τάσος Καραδέδος

Μοντάζ: Απόστολος Καρουλάς

Διεύθυνση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα

Επανάληψη στις 18:00 την ίδια ημέρα

Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.

Δήμος Πωγωνίου: Νέο όχημα για την Πολιτική Προστασία

 


Ένα νέο επιβατικό όχημα τύπου pickup 4x4 που θα ενισχύσει το στόλο της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πωγωνίου παρέλαβε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα παρουσία του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου και του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η προμήθεια του οχήματος έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του Προγράμματος «Προμήθεια επιβατηγών οχημάτων και ειδικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Στοχευμένοι έλεγχοι για την πρόληψη της εγκληματικότητας στην Ήπειρο

 


Στοχευμένοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν προχθές (Σάββατο 15-01-2022) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου με γνώμονα την πρόληψη της εγκληματικότητας.

Ειδικότερα, οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τη διακρίβωση του νόμιμου της κυκλοφορίας των οχημάτων και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό:

Ελέγχθηκαν 842 άτομα και 601 οχήματα

Προσήχθησαν 17 άτομα

Συνελήφθησαν 9 άτομα, εκ των οποίων:

4 για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών

2 για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών

2 για σωματική βλάβη και βία κατά υπαλλήλων και

1 για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Βεβαιώθηκαν 231 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 195 για Κ.Ο.Κ. και ενδεικτικά από αυτές:

88 για ταχύτητα

 27 για μη χρήση ζώνης ή κράνους

4 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα / αντικανονικό προσπέρασμα και

2 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

Κατασχέθηκαν:

319 κιλά και 232 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

όχημα

900 ευρώ.

Παρόμοιες επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλες της περιοχές της Ηπείρου, με απώτερο στόχο την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Είκοσι επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 53.388 έλεγχοι, από τους οποίους οι 18.524 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 442 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 5 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 11 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

363 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 362 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

92 στην Αττική,

74 στη Θεσσαλονίκη,

27 στην Ήπειρο,

25 στο Βόρειο Αιγαίο,

25 στην Κεντρική Μακεδονία,

24 στα Ιόνια Νησιά,

22 στην Κρήτη,

20 στην Πελοπόννησο,

15 στη Στερεά Ελλάδα,

12 στη Δυτική Ελλάδα,

11 στη Θεσσαλία,

  6 στη Δυτική Μακεδονία,

  5 στο Νότιο Αιγαίο και

  5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 90.013 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 86.567 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.446 των 150 ευρώ.

7 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων οι 3 στη Κεντρική Μακεδονία, 3 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.539 ομοειδείς παραβάσεις.

72 παραβάσεις και 5 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστήματος.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση των 300 ευρώ για μη κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών, από πελάτη.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 1.500 ευρώ πρόστιμο σε ιερέα, για είσοδο ατόμων σε ιερό ναό χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις των 300 ευρώ στα άτομα,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων. Επιπλέον, 10 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας.

Στην Κρήτη, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτη οχήματος.

Στην Πελοπόννησο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενο καταστήματος.

Στο Νότιο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτη οχήματος.

Στα Ιόνια Νησιά, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 29.710 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.929 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις

 


Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις». Κατά συνέπεια η τελευταία θα είναι τον Φεβρουάριο του 2023.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει  τονίσει ότι «έχουμε ήδη συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό τον Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο, αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία, ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών».

Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος συγχρονισμός και να μην παρουσιαστούν αρρυθμίες που θα πάνε πίσω το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου

 


Τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας, 09:00-15:00

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 10:30-17:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-14.00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09.00-11.00.

Απώλεια βάρους και COVID-19: Πώς σχετίζονται;

 

 

Κλείνουμε περίπου δύο χρόνια ζώντας με την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση της γενιάς μας, την πανδημία της COVID-19.

Σαφώς και γνωρίζουμε σήμερα πολύ περισσότερα για τη νόσο,  ενώ στη μάχη εναντίον της έχουμε πλέον και εξελιγμένα εμβόλια.

«Όμως, όλο αυτό το διάστημα και η επιστήμη της Διατροφής - Διαιτολογίας έκανε επίσης ερευνητικά άλματα προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης στο σύγχρονο αυτό πόλεμο κατά του SARS-CoV-2.

Έτσι για παράδειγμα, σήμερα γνωρίζουμε ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης, αυξημένη οξύτητα συμπτωμάτων και αυξημένη πιθανότητα εισαγωγής στην εντατική και θανάτων» επισημαίνουν ο δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και η Μαρία Βοϊτσίδου Διαιτόλογος – Διατροφολόγος.

«Ομοίως», προσθέτουν «συσχετίσεις έχουν δειχθεί ερευνητικά για τη βιταμίνη C, άλλα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο και γενικότερα διατροφή που προάγει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού.