Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Σε Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προώθησης Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου


Στο δίκτυο AREPO, την ένωση των ευρωπαϊκών Περιφερειών για την προώθηση και προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και Ε.Π.Ι.Π.) συμμετέχει πλέον επίσημα η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία για το σκοπό αυτό έλαβε μέρος στο Συνέδριο με θέμα "Η Νέα ΚΑΠ για υψηλής ποιότητας προϊόντα" που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα  στις Βρυξέλλες.
Το δίκτυο AREPO στοχεύει, παράλληλα, και στην προάσπιση και προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών των ευρωπαϊκών περιοχών που εμπλέκονται στην παραγωγή των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης.  Συμμετέχουν 32 Περιφέρειες από 8 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάνω από 700 ενώσεις παραγωγών, με στόχο την καλύτερη προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), των Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Π.Γ.Ε.) και των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (Ε.Π.Ι.Π.) στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
 Η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο δίκτυο και στις εργασίες της AREPO αποτελούν συνέχεια της στοχευμένης προσπάθειας  για την ανάδειξη και προώθηση των πιστοποιημένων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντων της. Η αντιπροσωπεία της, παράλληλα συμμετείχε στη διαδικασία προπαρασκευής προτάσεων, μέσω των τεχνικών συναντήσεων, για τις αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ότι αφορά τις Γεωγραφικές Ενδείξεις (Γ.Ε.) και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα Ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.
 Στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Ποιοτικά προϊόντα και προϊόντα ποιότητας" του δικτύου AREPO, η Περιφέρεια Ηπείρου, είχε τη ευκαιρία να παρουσιάσει στο πλήθος των συμμετεχόντων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείγμα από  ορισμένα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα της, όπως:
Κρασιά: Βλάχικο ΠΓΕ Ιωάννινα Κτήμα Γκλίναβος ΑΕ, Primus Ζίτσα 2016 ΠΟΠ Ζίτσα Κτήμα Γκλίναβος ΑΕ, Rossiu di Munte Γινιέτς ΠΓΕ Μέτσοβο Κατώγι Αβέρωφ, Alba di Munte Traminer ΠΓΕ Μέτσοβο Κατώγι Αβέρωφ,  ZITSA SEMI- SPARKLING ΠΟΠ Ζίτσα Ζοίνος ΑΕ, Ζίτσα Classico ΠΟΠ Ζίτσα Ζοίνος ΑΕ, Αρκτούρος ΠΓΕ Ήπειρος Ζοίνος ΑΕ και Τσίπουρο Ζοίνος ΑΕ
Λουκούμια Βελογιάννη, Ελιές και Πάστα Ελιάς OLIVART OLIVES –κονσερβολιά Άρτας ΠΓΕ, κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ και φέτα ΠΟΠ ΔΩΔΩΝΗ και ΚΑΡΑΛΗΣ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: «Ψηφιακές Υπηρεσίες στα Μνημεία» στην Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου


Μια νέα δράση, στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής για την Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, δρομολογείται από την Περιφέρεια Ηπείρου μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 «Ψηφιακές Υπηρεσίες στα Μνημεία».
Η πρόσκληση – συνολικής δημόσιας δαπάνης 300.000 ευρώ - στοχεύει σε ενιαίες ψηφιακές διαδικτυακές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων (Νικόπολης, Κασσώπης, Γιτάνων, Δωδώνης και Αμβρακίας), και στην παροχή περισσοτέρων και βελτιωμένων ποιοτικών υπηρεσιών, ώστε οι χώροι να καταστούν περισσότερο ελκυστικοί για τους επισκέπτες.
Η δράση περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων -  τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης πολιτιστικών, τουριστικών και άλλων δεδομένων σχετικών με την Διαδρομή, ενός παρατηρητηρίου (dashboard) που θα δίνει στατιστικά δεδομένα, καθώς και εφαρμογών σε κινητές συσκευές προκειμένου να μπορεί να γίνεται η εισαγωγή και επεξεργασία των στοιχείων τόσο από τους τελικούς χρήστες όσο κι από τους διαχειριστές του συστήματος.
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (και οι εποπτευόμενοι φορείς αυτού) και η Περιφέρεια Ηπείρου.
Οι προτάσεις θα υποβληθούν από την 16-04-2018 έως 15-06-2018.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Ολόκληρο το Πωγώνι ήταν Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά


Δεν έχω λόγια. Πραγματικά μέσα από την καρδιά μου, θέλω να εκφράσω ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όλους τους ΠΩΓΩΝΙΣΙΟΥΣ.
Από την κεφαλή του Δήμου μας κ.κ. Δήμαρχο, Αντ/ρχους, πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, Αρχηγό Αντιπολίτευσης,  Δημοτικούς Συμβούλους, Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, έως και τον μικρότερο σε ηλικία φίλαθλο, που παρακολούθησε τον τελικό κυπέλλου στο στάδιο των «Ζωσιμάδων».
Η μεγαλύτερη ανταμοιβή στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι η αγάπη του κόσμου, η ενθάρρυνση του για την ομάδα που εκπροσωπεί το χωριό του. Τον Δήμο του.
Την ευρύτερη περιοχή του. Το ΠΩΓΩΝΙ μας. Τώρα ήταν ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά. Ο Παρακάλαμος.
Πριν, ήταν το Καλπάκι. Στο μέλλον εύχομαι να είναι ο Πωγωνάτος Δελβινακίου και η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου. Πάντα όμως, όπως κάνατε αυτήν την φορά αγαπημένοι φίλοι. Όλοι μαζί.
Παρακαλαμιώτες, Δελβινακιώτες, Καλπακιώτες, Κεφαλοβρυσίτες, από Άγιο Κοσμά, Ρεπετίστη, Ριάχοβο, Δολιανά, αλλά και των υπολοίπων χωριών του Δήμου μας.
          Κλείνοντας, υποκλίνομαι για άλλη μια φορά στους ανθρώπους της Διοίκησης της ομάδος που δίνουν τα πάντα γι’ αυτήν, στον προπονητή (Πωγωνίσιος κι αυτός) αλλά και στους ποδοσφαιριστές, όπου είχα την τιμή να είμαι συμπαίχτης τους.
ΑΓΡΟΤΙΚΕ ΑΣΤΕΡΑ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ!
Με τιμή
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Παρακαλάμου
Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ βόρεια της Πάργας


Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε  στις 11:12 την Τρίτη 27 Μαρτίου,  12 χλμ βόρεια της Πάργας.
Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 10 χιλιόμετρα.

Επίσκεψη διεθνή ποδοσφαιριστή στο Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου, την Πέμπτη 29 Μαρτίου, ώρα 12:00


Το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου στα πλαίσια του προωθητικού προγράμματος  της Ε.Π.Ο. "Πάσα στα θρανία" έχει επιλεγεί να συμμετέχει στην  υλοποίησή του.
Αντιπροσωπεία της Ε.Π.Ο. θα επισκεφτεί το Δ.Σ. Καλπακίου  την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:00 με έναν διεθνή ποδοσφαιριστή  και ένα προπονητή εθνικών ομάδων, θα μοιράσουν δώρα στους μαθητές  και οι μαθητές θα δωρίσουν με τη σειρά τους ζωγραφιές που έχουν  φτιάξει με θέμα το ποδόσφαιρο.

Ημιβύθιση Α/Κ σκάφους στην Πρέβεζα


Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας για περιστατικό εισροής υδάτων, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, στο επαγγελματικό Α/Κ σκάφος “ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ”  Λ.Π. 1719 που βρισκόταν στο αλιευτικό καταφύγιο Πρέβεζας.
Άμεσα στο σημείο έσπευσαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου διαπίστωσαν την ημιβύθιση του ανωτέρω σκάφους.
Από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκε ο πλοιοκτήτης του αλιευτικού για τις δικές του ενέργειες, ενώ τοποθετήθηκε προληπτικά αντιρρυπαντικό υλικό, περιμετρικά του σκάφους.

Ιονία Οδός: Διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Αντίρριο-Μεσολόγγι


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ιονίας οδού, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στο τμήμα Αντίρριο-Μεσολόγγι, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών ρευματοδότησης παρακείμενου αιολικού πάρκου. 
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για το χρονικό διάστημα από τις 08:00 το πρωί της Τρίτης 27 έως τις 08:00 το πρωί της Τετάρτης 28 Μαρτίου και θα ισχύσει ολική διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα, στο τμήμα μεταξύ του Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Αντιρρίου και του Α/Κ Μεσολογγίου, με ταυτόχρονα αποκλεισμό των κλάδων εισόδου των Ανισόπεδων Κόμβων: Γαβρολίμνης και Ευηνοχωρίου (με κατεύθυνση προς Ιωάννινα και Αντίρριο), Μεσολογγίου (με κατεύθυνση προς Αντίρριο) και Αντιρρίου (με κατεύθυνση προς Ιωάννινα).
Κατά το ανωτέρω διάστημα, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Α/Κ Αντίρριου και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα επανεισάγονται σε αυτόν μέσω του Α/Κ Μεσολογγίου.
Αντιστοίχως, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Αντίρριο, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Α/Κ Μεσολογγίου και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα επανεισάγονται σε αυτόν μέσω του Αντίρριου.
Επισημαίνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των προαναφερθέντων ρυθμίσεων, ο μετωπικός σταθμός διοδίων της Κλόκοβας θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ενώ οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων Μεσολογγίου θα λειτουργούν κανονικά, χρεώνοντας πλήρως αναλογικά τους οδηγούς για τη χρήση του τμήματος Α/Κ Νότιος Αγρινίου - Α/Κ Μεσολογγίου, τμήμα το οποίο είτε θα έχουν διανύσει (οι κινούμενοι προς Αντίρριο) είτε πρόκειται να διανύσουν (οι κινούμενοι προς Ιωάννινα).

Κληρώνει την Τρίτη 27 Μαρτίου η φορολοταρία


Την  Τρίτη 27 Μαρτίου, ώρα 6:00 μ.μ. θα διενεργηθεί η φορολοταρία για τις συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον Φεβρουάριο.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στη διεύθυνση www.aade.gr  και από εκεί στις «Δημόσιες Κληρώσεις» για τους λαχνούς που αντιστοιχούν στις συναλλαγές τους αλλά και να δουν εάν είναι ανάμεσα στους 1.000 τυχερούς.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ θα αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό των τυχερών στο TAXIS, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση των χρημάτων είναι η δήλωση του λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ στον δικτυακό τόπο www.aade.gr , στην επιλογή MyTAXISnet – «Ο λογαριασμός μου» – Δήλωση Λογαριασμού – ΙΒΑΝ.
Τα 1.000 ευρώ που μοιράζει η φορολοταρία σε 1.000 τυχερούς είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου. Ο αριθμός των λαχνών τους οποίους δικαιούται μηνιαίως κάθε φορολογούμενος, καθορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του.

Εκδήλωση από την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων με θέμα: «Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σημείο αναφοράς στην Ισότητα, στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνική Δικαιοσύνη», την Τετάρτη 28 Μαρτίου, ώρα 17:30 στο Ξενοδοχείο «Du Lac»


Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων Περιφέρειας Ηπείρου, διοργανώνουν την Τετάρτη 28 Μαρτίου, ώρα 17:30 στο Ξενοδοχείο «Du Lac» στα Ιωάννινα, εκδήλωση με θέμα: 
«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σημείο αναφοράς στην Ισότητα, στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνική Δικαιοσύνη».
Η εκδήλωση η οποία διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα αναλύσει ζητήματα στο πλαίσιο τριών θεματικών ενοτήτων, με τη συμμετοχή πολιτικών, υπηρεσιακών στελεχών, φορέων και εκπαιδευτικών. 
Μεταξύ των ομιλητριών θα είναι η κα Φωτεινή Βρύνα, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), η κα Αγγελική Φωτεινού, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης και η κα Ελένη Μαραγκουδάκη, πρώην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Φ.Π.Ψ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων: Απάντηση στο ψήφισμα για την δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση του Δημοτικού Συμβουλίου


Ο Σύλλογος  Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων με δελτίο τύπου απαντά στις δηλώσεις  του Προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ Ιωαννίνων, κ. Φιλίππου Τσουμάνη, αλλά και το ψήφισμά του στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά του Νόμου της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

 «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συστηματική και αγωνιώδης προσπάθεια καταστρατήγησης της απόφασης για καθιέρωση του θεσμού της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου Ιωαννιτών στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και το ψήφισμα που κατέθεσε ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά του Νόμου της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης συνεχίζοντας την πολιτική εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.
 Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, δηλώνουμε ότι οι προαναφερθείσες δηλώσεις μας θίγουν και αισθανόμαστε, τουλάχιστον, ηθικό χρέος να αντιδράσουμε για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και κυρίως την αποκατάσταση της αλήθειας.
 Η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αποτελεί σύγχρονη κοινωνική ανάγκη, αποτέλεσε δε αίτημα του κλάδου για δεκαετίες και είναι απόρροια μακροχρόνιων αγώνων, διεκδικήσεων, επιστημονικών ερευνών και είναι πλέον Νόμος του Ελληνικού Κράτους που δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση, όσο κι αν προσπαθείτε με προκλητικές δηλώσεις και με ψηφίσματα κ. Πρόεδρε του ΟΚΠΑΠΑ να υπονομεύσετε την εφαρμογή του. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η φράση σας «Αμφιβάλλω αν θα υλοποιηθεί ορθά…». Για να υλοποιηθεί ορθά χρειάζεται τη βοήθεια και τη συμβολή όλων και όχι την υπονόμευση.
 Κύριε Πρόεδρε, δηλώσατε ότι συνδιαλέγεστε μόνο με το κράτος, συνεπώς από πλευράς μας τίθεται το εύλογο ερώτημα: Με το ψήφισμά σας εσείς και τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ακυρώνεται εκ προοιμίου έναν Νόμο του Κράτους; Είστε αντίθετοι με όλα όσα υποστηρίζει και εκθέτει η επιστημονική κοινότητα για τη δίχρονη προσχολική αγωγή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό; Επιπλέον, αναφέρατε τα εξής: «Για να υλοποιηθεί χρειάζονται χιλιάδες αίθουσες εκτός αν κάνουμε πολιτική φιλίας με τους νηπιαγωγούς… ενόψει πολιτικών εκλογών που φαίνεται ότι επίκειται τέτοιο θέμα».
 Πρώτον, οι χιλιάδες αίθουσες που επικαλείστε από ποια αριθμητικά στοιχεία απορρέουν; Τα ίδια παιδιά στους Παιδικούς σταθμούς δεν θα χρειαστούν χιλιάδες αίθουσες για να στεγαστούν;
 Δεύτερον, αναφέρεστε σε πολιτική φίλιας με τις/τους νηπιαγωγούς. Εμείς κ. Πρόεδρε δεν σας είδαμε ποτέ ως αντιπάλους. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε…! Αναφερόμαστε σε δύο διαφορετικούς κοινωνικούς θεσμούς, με διαφορετικό σκοπό και στοχοθεσία, απευθυνόμαστε σε διαφορετικές ηλικίες που διέπονται από διαφορετική φιλοσοφία.
 Τρίτον, η εκπαίδευση είναι δικαίωμα των παιδιών και υποχρέωση της πολιτείας και δεν υπόκειται σε μικροπολιτικά παιχνίδια και εκλογικές ζυμώσεις.
 Να θυμίσουμε δε ότι στις 8 Μαΐου του 2007, μετά από κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Δ.Ο.Ε. και της  ΠΟΕ-ΟΤΑ., οι δύο Ομοσπονδίες συμφώνησαν στο αίτημα της καθιέρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΠΘ. Το θέμα επομένως, δεν είναι πρόσφατο. Αμφιταλαντεύσεις δεν χωρούν! Απαιτείται να δοθεί άμεσα μια οριστική απάντηση από πλευράς της δημοτικής αρχής.
 Η εκπαιδευτική κοινότητα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει τη θέση και τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Δήμαρχος στην τριμερή επιτροπή που συγκροτήθηκε από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου σύμφωνα με τον Ν. 4521/2018 με Πρόεδρο τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και μέλη τον ίδιο και τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας και που πρόκειται να συνεδριάσει το προσεχές χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του».

Χολολιθίαση: Κινδυνεύουν περισσότερο οι ασθενείς με νόσο του Crohn;


Υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης λίθων στη χολή αντιμετωπίζουν όσοι υποφέρουν από νόσο του Crohn. Πιο ευάλωτοι είναι εκείνοι τους οποίους η νόσος έχει επηρεάσει τον ειλεό, δηλαδή τα κατώτερα τρία πέμπτα του λεπτού εντέρου. Σύμφωνα με στοιχεία, οι πιθανότητες να σχηματιστούν χολόλιθοι σ’ αυτούς τους ασθενείς κυμαίνονται μεταξύ 13% έως 34%. Οι αιτίες περιλαμβάνουν τη δυσαπορρόφηση των χολικών αλάτων, την απότομη απώλεια του σωματικού βάρους και την υπερανάπτυξη βακτηριδίων στο πεπτικό σύστημα των ασθενών με τη φλεγμονώδη αυτή νόσο του εντέρου.
«Η δημιουργία χολολίθων είναι συχνή στον γενικό πληθυσμό, όμως οι πιθανότητες ανάπτυξής τους στους ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο του Crohn είναι σχεδόν διπλάσιες. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τα άτομα που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα, οι πιθανότητες για τους οποίους συμπίπτουν μ’ αυτές του συνολικού πληθυσμού», σημειώνει ο διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).