Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Με λαμπρότητα και ο εφετινός εορτασμός στη Παναγιά Σιταριάς

Με σύμμαχο τον καλό καιρό κάτω από τον παχύ ίσκιο των αιωνόβιων βελανιδιών εορτάστηκε και φέτος η εορτή της Παναγίας, στην Παναγιά Σιταριάς Πωγωνίου.
Παρόν ο πρώην υπουργός και συνδημότης  κ. Αντώνης Φουσάς, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βιρβίλης Σταύρος, ο Αντιδήμαρχος Άνω Καλαμά κ. Γκόγκος Χρήστος, ο συνδημότης καρδιορχειρούργος  κ. Στέφανος Φούσας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σιταριάς, κ. Μιτσιώνης και αρκετού κόσμου από το χωριό, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή, τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή της Παναγίας και απόλαυσαν το παραδοσιακό φαγητό, ρύζι  με προβατίνα, και υπό τους ήχους του κλαρίνου του γνωστού κλαρινίστα Ζέκιου.

Βροντισμένη Πωγωνίου: Δημήτρης Υφαντής «Τα λόγια και τα χρόνια», την Πέμπτη 20 Αυγούστου

Την  Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, όλοι οι δρόμοι, χωριανών και φίλων του χωριού μας οδηγούν στη Βροντισμένη!
Εκεί που το έντεχνο και το λαϊκό τραγούδι συναντούν το παραδοσιακό!
Το αζιμούθιο της διασκέδασης αναλαμβάνει υπεύθυνα ο Δημήτρης Υφαντής!
Κλαρίνο: Νίκος Τάσσης
Διοργανωτής: σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Βροντισμένης!
Είσοδος: 5 ευρώ
Μπύρα, σουβλάκι, λουκάνικο, αναψυκτικά: 1 ευρώ!!!

Έτοιμος για τα επίσημα ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά


Συνέχισε τις καλές εμφανίσεις στα φιλικά που δίνει ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά και δείχνει ότι θα αποτελέσει ένα καλό σύνολο στο πρωτάθλημα της Β' Ερασιτεχνικής.
Η ομάδα του Μπάμπη Νταλάκα παίζοντας καλή μπάλα κατά διαστήματα, νίκησε εκτός έδρας του Σταυράκι με 1-0.
Θα ακολουθήσει και ένα ακόμη φιλικό με τη Δαφνούλα. πριν το επίσημο ματς κυπέλλου.
Οι προπονήσεις συνεχίζονται καθημερινά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Κ.Θ.Β.Ε.: "Πλάτωνα, απολογία Σωκράτη" στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης την Τετάρτη 26 Αυγούστου, ώρα 20:00

 
Δελτίο τύπου
Θεσσαλονίκη 23-07-15

 Παράσταση στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα με υπότιτλους
“Πλάτωνος, Απολογία Σωκράτη” 
Σκηνοθεσία: Δήμου Αβδελιώδη

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου – ΩΡΑ: 20:00
Υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δ. Δωδώνης
Συνδιοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δ. Ιωαννιτών
Με την ευγενική συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
Το έργο του Πλάτωνα, «Απολογία Σωκράτη» θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου 2015 από το ΚΘΒΕ, με την υποστήριξη του Σωματείου «Διάζωμα», στα αρχαία ελληνικά (με υπέρτιτλους), σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου, αλλά και για τα φιλολογικά δεδομένα,  που θα  παρασταθεί από σκηνής η «Απολογία Σωκράτους» στην αρχαία ελληνική γλώσσα έτσι όπως την κατέγραψε και τη διαμόρφωσε ο Πλάτωνας.
Η «Απολογία Σωκράτη», που έχει γραφτεί πιθανόν το 397 π.χ., είναι το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα αλλά και το μόνο στο οποίο αναφέρει τον εαυτό του παρόντα και ενεργό κατά τη διαδικασία του Δικαστηρίου της Ηλιαίας.
Mε την «Απολογία» φθάνει στην πιο κορυφαία του έκφραση ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, γιατί σωματοποιείται, αποκτώντας πραγματική και αναμφισβήτητη υπόσταση με τον Σωκράτη, ο οποίος επιλέγει συνειδητά το θάνατο, αντί να στερηθεί της ελευθερίας και της χαράς να ζει και να δρα, έτσι και όπως πιστεύει.
Σκοπός λοιπόν της εκφοράς του ίδιου του αρχαίου πλατωνικού κειμένου κατά την παράσταση, δεν είναι κάποιος λόγος πρωτοτυπίας ή μιας στενά φιλολογικής ή ιστορικής αναζήτησης, αλλά η ανάγκη, από το άκουσμα της φωνής του αυθεντικού έργου, να αφουγκρασθούμε και να νοιώσουμε βιωματικά τα αισθήματα και το ήθος του Σωκράτη.
Οι υπέρτιτλοι της μετάφρασης θα είναι ένας οδηγός για την κατανόηση, η οποία θα γίνεται βαθειά και αποκαλυπτική μέσα από το άκουσμα του αρχαίου λόγου
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Εικαστική παρέμβαση : Αριστείδης Πατσόγλου
Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς
ΔΙΑΝΟΜΗ
Σωκράτης: Βασίλης Καραμπούλας, Μέλητος: Θανάσης Δισλής
Γενική είσοδος: 10€
Προπώληση εισιτηρίων: 
ROCK SHOP, ΙΡΙΣ, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, ΠΡΟΚΟΣ
Viva.gr Τ. 11876, Public & www.public.gr , Ιανός, Seven Spots
www.ticκethour.com , Γερμανός, ΟΤΕ Shops, Τράπεζα Πειραιώς (μηχανήματα aps)
ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Γ.Α.
ΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ Κ.Θ.Β.Ε.: Ηλίας Κοτόπουλος
Τηλ.: 2315 200072, 2315 200034, 6973432360

3ος Νάιος Δρόμος την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου

Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός συναντώνται, σε μία διοργάνωση, που γίνεται πλέον θεσμός και έρχεται να αναδείξει διαχρονικές αξίες.

Πρόκειται για τον Νάιο Δρόμο, ο οποίος φέτος και για πρώτη φορά, έχει την στήριξη του Δήμου Δωδώνης, ο οποίος μετέχει ως συνδιοργανωτής σε ένα σημαντικό γεγονός που έρχεται να αναδείξει την περιοχή.Πρωτεργάτες του Νάιου Δρόμου είναι η Ένωση Κλασσικού Αθλητισμού Δωδώνη και οι Σύλλογοι Δωδωναίας Κοιλάδας.
Θερμή είναι η υποστήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων και ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου και του Συλλόγου Δρομέων Ιωαννίνων.
Ο Νάιος Δρόμος έχει επίσης την αρωγή του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης.
Η προετοιμασία για την τρίτη διοργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει και η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων είναι συνεχής, με στόχο την αναβάθμιση του Νάιου Δρόμου και την προσέλκυση ακόμη περισσότερων αθλητών κι επισκεπτών.
Ο 3ος Νάιος Δρόμος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου.
Στην σχετική ιστοσελίδα  www.naiosdodonimarathon.gr  έχει αναρτηθεί ήδη η προκήρυξη καθώς και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες του αγώνα.
Οι διοργανωτές πιστεύουν, πως την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη, (εποχή που κατά την αρχαιότητα τελούνταν τα περίφημα «Νάϊα») στο αρχαίο στάδιο της Δωδώνης θα πραγματοποιηθεί, για μια ακόμη χρονιά, μια λαμπρή γιορτή του αθλητισμού και πολιτισμού.

Δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Ιωαννίνων την εβδομάδα 17/08-22/08/2015

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Ιωαννίνων, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (17-08-2015) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μάρμαρα – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι – Λύγκος Δραγοψά – Ψήνα – Ελευθεροχώρι – Πολύγυρος – Χίνκα – Κούρεντα – Βουτσαράς.
Τρίτη (18-08-2015) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέρδικα – Κοπάνη – Βαρυάδες – Αχλαδέα – Λίππα – Άγ. Ανδρέας – Αρτοπούλα – Παρδαλίτσα – Καταμάχη – Μπεστιά - Ρωμανός – Σιστρούνι – Παλαιοχώρι - Αλεποχώρι.
Τετάρτη (19-08-2015) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή - Ελεύθερο – Παλιοσέλλι - Πάδες – Άρματα – Δίστρατο.
Πέμπτη (20-08-2015) και ώρες από 18.00 έως 01.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Παρακάλαμος – Ρεπετίστα – Κουκλιοί – Ριάχωβο – Ιερομνήμη – Λίθινο – Ράικο – Δεσποτικό – Αετόπετρα – Λάβδανη.
Παρασκευή (21-08-2015) και ώρες από 18.00 έως 01.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (22-08-2015) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Καλπάκι – Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο.

ΚΕΡΑΣΟΒΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 16 Αυγούστου

Το Τοπικό και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου Πωγωνίου και η Αδελφότητα Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου προσκαλούν στο Πανηγύρι, την Κυριακή 16 Αυγούστου και ώρα 20:30 στο χώρο της κεντρικής Εκκλησίας του χωριού.
Τα πατροπαράδοτα έθιμα της επαρχίας, η ομαδική συνεστίαση, με τα παραδοσιακά φαγητά και σπεσιαλιτέ τον περίφημο «καβρουμά», και το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα κορυφωθεί με παραδοσιακό πωγωνήσιο γλέντι εγγυώνται την καλή διασκέδαση σας σε αυθεντικά γνήσιο πωγωνήσιο περιβάλλον μέχρι πολύ αργά το βράδυ.

«Ψήνεται» ο ΕΝΦΙΑ του 2015

Σε πέντε δόσεις η εξόφληση του φόρου.
 
Σεπτέμβρη το πολύ αρχές Οκτώβρη έρχονται τα «ραβασάκια» ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις. Τι αλλάζει για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης
Οι δόσεις κλείδωσαν. Το ποσό είναι δεδομένο. Αυτό που θα παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών είναι μήπως στο παρά ένα σώσει ότι μπορεί από την παρτίδα του ΕΝΦΙΑ , δίνοντας ένα ψήγμα αναδιανομής των φορολογικών βαρών μεταθέτοντας επιβαρύνσεις στα υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας προς όφελος των ασθενέστερων.
Οι διατάξεις νόμου όμως οι οποίες περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το Μνημόνιο δείχνουν το δρόμο και οι ελπίδες ουσιαστικών αλλαγών στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ είναι περιορισμένες.
Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
1. Δόσεις. Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε πέντε δόσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016. Στις 26 Αυγούστου λήγει και η τελευταία παράταση για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) και με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων την 1η Ιανουαρίου 2015 θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά. Ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις – εκλογές και ΕΝΦΙΑ είναι καταστροφικός συνδυασμός- τα ραβασάκια θα έρθουν κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο, το πολύ αρχές Οκτώβρη.