Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου σε Άρτα και Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου  την Άρτα και τα Γιάννενα.
Ο κ. Τσίπρας θα φτάσει στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άρτα.
Στην Άρτα θα μιλήσει στην αίθουσα του συλλόγου «Σκουφάς».
Την ίδια ημέρα και στις 7:00 το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει με τους πολίτες στην ανοιχτή συνέλευση που οργανώνει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac.

Σύλληψη επικίνδυνων κακοποιών, που διέπραξαν ένοπλη ληστεία στην Πάργα


Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συμμορία επικίνδυνων κακοποιών που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε τράπεζες και πυροβόλησαν χθες κατά αστυνομικών στην Αρχαία Κόρινθο.
Ειδικότερα, σε χθεσινή επιχείρηση για τη σύλληψη μελών της εγκληματικής οργάνωσης, αστυνομικοί πλησίασαν το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι τρεις συλληφθέντες.
Τότε, σύμφωνα με την αστυνομία, δύο από τους επιβαίνοντες αποβιβάστηκαν από το αυτοκίνητο και επιχείρησαν να διαφύγουν σε παρακείμενες χαράδρες, ενώ πυροβόλησαν συνολικά τρεις φορές κατά των αστυνομικών, που ανταπέδωσαν τα πυρά.
Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκαν δύο Αλβανοί κακοποιοί που συνελήφθησαν και διακομίστηκαν αμέσως μετά στο Θριάσιο και το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, αντίστοιχα, όπου νοσηλεύονται φρουρούμενοι εκτός κινδύνου.
Παράλληλα, συνελήφθη και ομοεθνής συνεργός τους, ο οποίος προέβαλε σθεναρή αντίσταση.
Από τις έρευνες στο σημείο και το όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα δύο πιστόλια που χρησιμοποίησαν οι δράστες, καθώς και καλάσνικοφ με 2 γεμιστήρες πλήρεις φυσιγγίων, που βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο.
Το όχημα είχε ενοικιαστεί προχθές, στην Πρέβεζα, από δύο Έλληνες, μέλη της συμμορίας, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν, χθες, στην ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν ακόμα δύο αλλοδαποί, οι οποίοι αναζητούνται.
Έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί ένοπλη ληστεία που διέπραξαν οι δράστες στις 2 Δεκεμβρίου 2019 σε τράπεζα, σε περιοχή της Μεσσηνίας, απ' όπου αφαίρεσαν πάνω από 208.000 ευρώ, ενώ είχαν πυροβολήσει στο εσωτερικό του υποκαταστήματος με πιστόλι και πολεμικό τυφέκιο.
Σημειώνεται, επίσης, ότι για δύο από τα μέλη της συμμορίας, έναν από τους συλληφθέντες και έναν αναζητούμενο, εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για ληστεία, στις 5 Αυγούστου 2019, σε υποκατάστημα τράπεζας στην Πάργα.
Παράλληλα, σε βάρος άλλου συλληφθέντα εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για σύσταση συμμορίας, ληστεία και αρπαγή.
Σε έρευνες στις οικίες των δύο Ελλήνων που συνελήφθησαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετικό όπλο, καθώς και πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.
Σε βάρος των μελών της εγκληματικής οργάνωσης σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρες ανθρωποκτονίας και ληστεία κατά συναυτουργία και οδηγούνται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.
Τέλος, σύμφωνα με την αστυνομία, τα περισσότερα μέλη της συμμορίας είναι σεσημασμένα και έχουν απασχολήσει παλαιότερα για σοβαρά αδικήματα, όπως ληστείες, κλοπές και υποθέσεις περί όπλων και αλλοδαπών, ενώ ένας από τους αναζητούμενους έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Από τον ερχόμενο Ιούνιο ηλεκτρονικό απουσιολόγιο για 100.000 εργαζομένους


Αναμένεται να θεσμοθετηθεί  από τον ερχόμενο Ιούνιο και να μπει σε εφαρμογή η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για 100.000 υπαλλήλους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με στόχο να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί και σε άλλους κλάδους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», το νομοσχέδιο που θα εισαγάγει την «Εργάνη ΙΙ» πρέπει να αναμένεται προς τα μέσα Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί με μεταβατική διάταξη χρόνος 2-3 μηνών ώστε να προετοιμαστούν τα συστήματα και οι επιχειρήσεις για την εφαρμογή του μέτρου.
Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα είναι μια κάρτα εισόδου - εξόδου και στο κάθε κατάστημα θα υπάρχει ειδικό «τερματικό» το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο online με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «Εργάνη ΙΙ». 
Τα στοιχεία ωραρίου του μισθωτού θα καταγράφονται στο ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα στο πληροφοριακό σύστημα.
Η κάθε κάρτα θα είναι προσωποποιημένη και ο μισθωτός θα τη «χτυπά» κατά την είσοδο και κατά την έξοδό του από το κατάστημα.

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου: Απόδημοι και κάτοικοι του Πωγωνίου απαιτούν


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου. Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί και παρέστησαν όλες οι Αδελφότητες του Δήμου Πωγωνίου, όπως και πολλοί Πωγωνίσιοι.
Έγινε η συνεδρίαση σε βαρύ και φορτισμένο κλίμα μετά τις νέες ανακοινώσεις για το μέλλον της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού ως ένας κλειστός και σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Γρηγόρης Άρμπυρος, μετά από ενημέρωση που είχε από τον τέως Υφυπουργό Δημοσίων Έργων και νυν Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Καλογιάννη, που επί θητείας του υπήρξε η εμπλοκή και το σταμάτημα της ολοκήρωσης του έργου λόγω των κοντόφθαλμων και απαράδεκτων αιτιάσεων “αρχόντων” της Αυτοδιοίκησης, ενημέρωσε τους συγκεντρωθέντες για την πορεία του έργου,
Μετά από διεξοδική συζήτηση διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις και αποφασίστηκε να προβούμε σε μια σειρά από προπαρασκευαστικές ενέργειες με επισκέψεις στα εμπλεκόμενα για το έργο Υπουργεία, συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Δήμαρχο Πωγωνίου και Βουλευτές Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας. Έτσι, ανάλογα με τις δεσμεύσεις των επισήμων η δράση των Πωγωνησίων θα κλιμακωθεί.
Διατυπώθηκαν και οι κόκκινες γραμμές που τέθηκαν ομόφωνα, όπως και οι γενικές σκέψεις για το επίμαχο αυτό θέμα:
1. Ο άξονας Γιάννενα - Κακαβιά, επειδή αποτελεί φυσική συνέχεια της Ιόνια Οδού, απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στο ώριμο από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων τμήμα Γιάννενα - Καλπάκι. Να εξαντληθούν προς τούτο από την Κυβέρνηση όλες οι δυνατότητες που της δίνει η Ευρωπαϊκή και η Εθνική Νομοθεσία για να χρηματοδοτηθεί το έργο. Όχι άλλη καθυστέρηση.
2. Η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει αμέσως τη μελέτη για το υπόλοιπο μέχρι την Κακαβιά τμήμα για να προχωρήσουν άμεσα οι αδειοδοτήσεις που χρειάζονται σύμφωνα με το νόμο.
3. Καλούμε όλους τους φορείς και τις Ηπειρωτικές οργανώσεις της αποδημίας, που δεν ενεργοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, σε δράση και συντονισμό των ενεργειών μας.
4. Σίγουρα η ολοκλήρωση του έργου έως την Κακαβιά μπορεί να γίνει με επέκταση της παραχώρησης που πρόσφατα σταμάτησε στον άξονα της Εγνατίας Οδού. Ο άξονας Γιάννενα-Κακαβιά αποτελεί φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού, γι’ αυτό απαιτούμε να ολοκληρωθεί.
Aποτελεί έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο ενταγμένο στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.
5. Το Πωγώνι των θυσιών και των μεγάλων αγώνων, που έδωσε στο Έθνος πολιτισμό, ιδρώτα και αίμα και αφού ακρωτηριάσθηκε και αποδεκατίστηκε τη δεκαετία 1940-1949, απαιτεί να μη το αγνοεί κανείς. Η μητέρα Ελλάδα του το οφείλει και περιμένουμε τη δικαίωση. Όχι άλλος εμπαιγμός, όχι άλλη αναβολή. Ή τώρα ή ποτέ.
Αντιπαρερχόμεθα τις όψιμες φωνές για δήθεν συμπάθεια.
Τί έκαναν τα τελευταία χρόνια ώστε το θέμα να βγει από τη βαθειά κατάψυξη; Όλοι τώρα θα κριθούν, γιατί ο αγώνας τώρα αρχίζει.

Tο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου

Σύλληψη γιατρού για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος δημόσιου Νοσοκομείου της Ηπείρου


Από Υπηρεσία Ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος γιατρού δημόσιου Νοσοκομείου της Ηπείρου, για δωροληψία υπαλλήλου και παράβαση καθήκοντος.
Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο συλληφθείς ζήτησε χρηματικό ποσό, για ιατρική διαδικασία.
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε την 7 Φεβρουαρίου 2020, κατά τη διάρκεια συνάντησης και μετά την παραλαβή προσημειωμένου χρηματικού ποσού, το οποίο και κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Ε3 για τις φορολογικές δηλώσεις 2020


Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε το νέο έντυπο Ε3 για τη δήλωση εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το νέο έντυπο Ε3 θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από όλες τις επιχειρήσεις, αγρότες, και τους ελεύθερους επαγγελματίες με τις φορολογικές δηλώσεις 2020.
 Την απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο του εντύπου Ε3 για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 από τα νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα η μορφή και οι κωδικοί που θα έχει η «κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα» εξέδωσε η ΑΑΔΕ.
Το νέο έντυπο θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από όλες τις επιχειρήσεις, αγρότες, και τους ελεύθερους επαγγελματίες μαζί με τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και θα αποτελέσει τη βάση για την διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.
Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται με τις εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις με τα έντυπα «Ε1» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων) και «Ν» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας ή σε χειρόγραφη μορφή στη Δ.Ο.Υ. κατά περίπτωση.

Η μοναξιά συναγωνίζεται το κάπνισμα και την παχυσαρκία στη μείωση του προσδόκιμου ζωής

Φωτογραφία:  xusenru / www.pixabay.com
Η υπερνίκηση της μοναξιάς έρχεται μέσω της αποδοχής και της συμπόνοιας.

Από τη φύση μας ως ανθρώπινα όντα, είμαστε κοινωνικά πλάσματα. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, η προσωπική δυναμική και ο τρόπος ζωής μας αλλάζουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μοναξιά και την απομόνωση.
Με τους ηλικιωμένους να μετακομίζουν με ανοδική τάση σε κοινότητες στέγασης ηλικιωμένων ή κοινότητες συνταξιούχων, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, προσπάθησαν να εντοπίσουν τα κοινά χαρακτηριστικά των κατοίκων που αισθάνονται μοναξιά μέσα σε αυτά τα περιβάλλοντα.
Η μοναξιά συναγωνίζεται το κάπνισμα και την παχυσαρκία ως προς τις επιπτώσεις της στη μείωση του προσδόκιμου ζωής, δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Ντίλιπ Β. Τζεστ, πρόεδρος του Κέντρου Υγιούς Γήρανσης και διακεκριμένος καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
Πρόκειται για μία αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία και είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε τις υποκείμενες αιτίες της μοναξιάς από την οπτική των ηλικιωμένων, έτσι ώστε να συμβάλλουμε στην επίλυσή τους και να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία, την ευημερία και την μακροζωία του γηραιότερου πληθυσμού μας, προσθέτει.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν λίγες δημοσιευμένες ποιοτικές μελέτες σχετικά με τη μοναξιά που βιώνουν οι ηλικιωμένοι στα κέντρα στέγασης ηλικιωμένων, όπου οι κοινόχρηστοι χώροι, οι προγραμματισμένες κοινωνικές έξοδοι και οι κοινοτικές δραστηριότητες αποσκοπούν στην προώθηση της κοινωνικοποίησης και στη μείωση της απομόνωσης. Γιατί ωστόσο, πολλοί ηλικιωμένοι οι οποίοι ζουν μέσα σε αυτό το είδος διαβίωσης, βιώνουν ακόμη έντονα αισθήματα μοναξιάς;
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Aging and Mental Health, βρήκε ότι η εμπειρία των ανθρώπων που βιώνουν μοναξιά καθορίζεται από έναν αριθμό προσωπικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.


Οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσωπικές συνεντεύξεις, διάρκειας μιάμισης ώρας σε 30 ενήλικες ηλικίας 67 έως 92 ετών, ως μέρος μιας μεγαλύτερης μελέτης η οποία αξιολογούσε τη σωματική υγεία και τις γνωστικές λειτουργίες 100 ηλικιωμένων, οι οποίοι ζουν σε ένα κέντρο ανεξάρτητης διαβίωσης για τη στέγαση ηλικιωμένων, στο Σαν Ντιέγκο.
Μέσα σε αυτό το κοινοτικό πλαίσιο, το 85% των κατοίκων ανέφερε μέτρια έως αφόρητα επίπεδα μοναξιάς. Η μοναξιά είναι υποκειμενική, δηλώνουν οι ερευνητές. Διαφορετικοί άνθρωποι αισθάνονται μοναξιά για διαφορετικούς λόγους, παρά τις ευκαιρίες και τους διαθέσιμους πόρους για κοινωνικοποίηση.
Τρία βασικά θέματα προέκυψαν μέσα από την έρευνα:
  • Οι απώλειες και οι ανεπαρκείς κοινωνικές δεξιότητες, οι οποίες σχετίζονται με την ηλικία, θεωρήθηκαν βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες για την αίσθηση μοναξιάς. Μερικοί κάτοικοι μίλησαν για την απώλεια συζύγων, αδελφών και φίλων ως αιτία της μοναξιάς τους. Άλλοι ανέφεραν πως η δημιουργία νέων φίλων σε ένα κέντρο στέγασης ηλικιωμένων, δε μπορεί να αντικαταστήσει τη φιλία με τους αποθανόντες φίλους τους, με τους οποίους είχαν μεγαλώσει μαζί, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
  • Το αίσθημα της μοναξιάς συχνά συνδεόταν με την έλλειψη σκοπού στη ζωή. Ακούστηκαν πολύ συγκινητικά σχόλια όπως: νιώθουμε ότι ζούμε μέσα σε μία γκρι φυλακή. Άλλοι εξέφρασαν την αίσθηση ότι: δεν είμαστε δεμένοι με τίποτα, δεν υπάρχει νόημα στη ζωή μας και δεν αισθανόμαστε πολύ αισιόδοξοι ή νιώθουμε χαμένοι χωρίς να έχουμε κανένα έλεγχο, λένε οι ερευνητές.
  • Η ερευνητική ομάδα επίσης βρήκε ότι η σοφία, συμπεριλαμβανομένης της συμπόνιας, φάνηκε να είναι ένας παράγοντας πρόληψης της μοναξιάς. Μία συμμετέχουσα μίλησε για μια τεχνική που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια, η οποία υποστηρίζει ότι “αν αισθάνεσαι μόνος, τότε βγες έξω και κάνε κάτι για κάποιον άλλο”. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα προορατική τεχνική, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Άλλοι προστατευτικοί παράγοντες ήταν η αποδοχή της γήρανσης και η εξοικείωση με τη μοναξιά. Μια κάτοικος είπε: Έχω αποδεχτεί τη διαδικασία της γήρανσης. Δεν τη φοβάμαι. Συνήθιζα να κάνω αναρρίχηση στα βουνά. Θέλω να τη συνεχίσω, ακόμα κι αν πηγαίνω πιο αργά. Πρέπει να είμαι ρεαλίστρια σχετικά με το ότι μεγαλώνω, αλλά θεωρώ και αποδέχομαι τη ζωή ως μια μετάβαση. Ένας άλλος κάτοικος είπε: Ίσως αισθάνομαι μόνος, ωστόσο αυτό δε σημαίνει, πως στην ουσία είμαι μόνος μου. Είμαι περήφανος που μπορώ να ζήσω καλά με τον εαυτό μου.
Αποτελεί πρωταρχικό στόχο η εστίαση στην ευημερία των γηραιότερων, είτε είναι φίλοι, γονείς, παππούδες της νεότερης γενιάς. Η έρευνά μας σχετίζεται με την καλύτερη κατανόηση της μοναξιάς μέσα στα κέντρα στέγασης ηλικιωμένων καθώς και σε άλλα περιβάλλοντα, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αποτελεσματικές παρεμβάσεις, συνοψίζουν οι ερευνητές.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr

ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν οι δύο προκηρύξεις για προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών


Εκδόθηκαν οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ 1ΓΤ/2020 και 2ΓΔ/2020, που αφορούν στη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, κατά κλάδο και ειδικότητα, καθώς και ανά μουσική ειδίκευση, υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης κατηγορίας Τ.Ε. και κατά κλάδο και ειδικότητα, υποψήφιων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης κατηγορίας Δ.Ε.
Καλούνται οι υποψήφιοι των προκηρύξεων 2ΓΔ/2020 και 1ΓΤ/2020 για τις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ.
Το ΦΕΚ της προκήρυξης 2ΓΔ/2020 και 1ΓΤ/2020 έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα) και από το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).
Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα Δ΄).
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αρχίζει στις 18 Φεβρουαρίου ημέρα Τρίτη και λήγει στις 6 Μαρτίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00.

Καψάλης Κωνσταντίνος: "Αναμένουμε την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων του κ. Χρυσοχοΐδη"

Με αφορμή τη σύσκεψη παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τις δεσμεύσεις του για την προστασία των συνόρων ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με ικανοποίηση δεχτήκαμε τις δεσμεύσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την προστασία των συνόρων.
Ως Δήμος Πωγωνίου επανειλημμένα είχαμε απαιτήσει τα προηγούμενα χρόνια από το αρμόδιο υπουργείο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της παραμεθορίου για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και την μείωση της εγκληματικότητας.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότερη φύλαξη της μεθορίου και την ενίσχυση της αστυνόμευσης ώστε τα σύνορα να γίνουν απόρθητα και οι κάτοικοι της περιοχής να αισθάνονται επιτέλους ασφαλείς.  Οι αστυνομικές δυνάμεις θα ενισχυθούν με θερμικές κάμερες, οχήματα και drones ενώ η δύναμη της Frontex θα είναι πλέον επιχειρησιακή και θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό.
Δηλώνουμε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι ο υπουργός υιοθετεί αυτό που χρόνια τώρα «φωνάζουμε» ως Δήμος Πωγωνίου ότι ασφαλής μεθόριος σημαίνει ασφαλής Ελλάδα και αναμένουμε την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων».

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Τεστοστερόνη: Πότε είναι απαραίτητη η θεραπεία υποκατάστασης;


Έως και το 25% των ανδρών που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης δεν έχουν εξετάσει τα επίπεδα της ορμόνης τους πριν από την έναρξη της θεραπείας! Υψηλό είναι και το ποσοστό εκείνων που παίρνουν την ορμόνη χωρίς να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που θα επέβαλαν τη χορήγησή της. Στα συμπεράσματα αυτά έχουν καταλήξει μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την αυξητική τάση χρήσης της συγκεκριμένης θεραπείας τα τελευταία χρόνια από μεσήλικες άνδρες.
«Η τεστοστερόνη στους άνδρες έχει αναβολική δράση, βοηθά δηλαδή στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της αντοχής, την αύξηση της οστικής πυκνότητας και της ωρίμανσης των οστών και την παραγωγή αίματος, μεταξύ άλλων. Με την πρόοδο, ωστόσο, της ηλικίας ένα ποσοστό ανδρών παρουσιάζει υπογοναδισμό», μας εξηγεί ο Χειρουργός Ουρολόγος  Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης, MD, MSc, DIC (Imperial College), PhD, FEBU, Αs. Member European Association of Urology Guidelines Office. «Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από ανεπάρκεια ανδρογόνων, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία πολλών οργάνων αλλά και την ποιότητα ζωής των ανδρών. Η ανεπάρκεια των ανδρογόνων αυξάνεται ελαφρώς με την ηλικία ακόμα και σε υγιείς άνδρες. Ο υπογοναδισμός εμφανίζεται συχνότερα στους ηλικιωμένους (όψιμος), σε άνδρες με παχυσαρκία, με άλλες παθολογίες ή/και με κακή κατάσταση υγείας. Στον όψιμο υπογοναδισμό οι μειώσεις των συγκεντρώσεων τεστοστερόνης ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων».
Η διάγνωση απαιτεί την παρουσία χαρακτηριστικών ενδείξεων και συμπτωμάτων, σε συνδυασμό με μειωμένη συγκέντρωση τεστοστερόνης στον ορό. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι σεξουαλικά και μη σεξουαλικά. Τα πρώτα περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία, τη μειωμένη συχνότητα των πρωινών στύσεων και τη χαμηλή λίμπιντο, δυσκολία στην επίτευξη οργασμού και μειωμένη ένταση οργασμού.