Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Ιερά Σύνοδος: Κλείνουν οι εκκλησίες

Ανοιχτές οι εκκλησίες μόνο για κατ' ιδίαν προσευχή των πιστών

Η Ιερά Σύνοδος  το βράδυ της Δευτέρας 16 Μαρτίου αποφάσισε να μείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες μόνο για κατ΄ ιδίαν προσευχή, ενώ αναστέλλει γάμους και βαφτίσεις καθώς και τις καθημερινές ιερές Ακολουθίες.
Μετά και την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος παραβρέθηκε και ενημέρωση την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για κατ' ιδίαν προσευχή, και κάλεσε «τους ηλικιωμένους πιστούς να παραμένουν σπίτια τους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΙΣ:

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Τσίπρα για τον κορονοϊό


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρα 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα για την έξαρση του κορωνοϊού και τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα.
Στην συνομιλία ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το κυβερνητικό σχέδιο, απάντησε στις ερωτήσεις του και τόνισε ότι οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι καλοδεχούμενη, τόσο από τον ίδιο όσο και από τα αρμόδια υπουργεία.
Και οι δύο τόνισαν τη σημασία του μηνύματος «Μένουμε Σπίτι».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, μετά την τηλεδιάσκεψη δήλωσε: «Δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης».
Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε τις προτάσεις του για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας στην οικονομία, προτρέποντας τον πρωθυπουργό, να μην διστάσει να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ που άφησε η δική του κυβέρνηση.

Αναστέλλεται από την Τετάρτη 18 Μαρτίου, η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου


Ποια καταστήματα δεν θα κλείσουν
Διεύρυνση ωραρίου super markets

Με νέα Π.Ν.Π. που θα δημοσιευθεί, αναστέλλεται από την Τετάρτη 18 Μαρτίου η λειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό (των εμπορικών καταστημάτων δηλαδή).
Η αναστολή λειτουργίας από την  Τετάρτη 18 Μαρτίου δεν αφορά στα:
- Σούπερ μάρκετ
- φαρμακεία
- φούρνους
- κρεοπωλεία
- μανάβικα
- μπακάλικα
- μίνι μάρκετ
- delivery (στη διατροφή)
- περίπτερα
- πρατήρια υγρών καυσίμων
- τράπεζες
- υπηρεσίες courier
- συνεργεία αυτοκινήτων
- pet shops
- καταστήματα γεωργικών προϊόντων
- καταστήματα που σχετίζονται με επισκευές (ενδεικτικά, οπτικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας).
Διεύρυνση ωραρίου super markets
Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας από τις 07:00-22:00
Θα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές.

Δήμος Πωγωνίου: Αναβολή δημοπρασιών


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Στα πλαίσια των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό, ανακοινώνει την αναβολή των δημοπρασιών που θα διεξάγονταν 18/03/2020 που αφορά την διακήρυξη δημοπρασιών για την εκμίσθωση υλοτομίας των συστάδων 2ε Χαραυγής και 3γ Δολού (ΑΔΑ: 64Η6Ω1Ω-1ΝΞ).

Η αρνητική επίδραση της ζάχαρης στον εγκέφαλο

Φωτογραφία: Aranprime / unsplash.com

Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης μπορεί να είναι εξίσου εθιστική με την κοκαΐνη. 


Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από κάθε άλλο όργανο στο ανθρώπινο σώμα και η γλυκόζη αποτελεί την πρωταρχική πηγή από την οποία τροφοδοτείται με ενέργεια. Όμως, τι συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος είναι εκτεθειμένος σε μια υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στην τυπική δυτική διατροφή;
Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης επιδεινώνει τις γνωστικές δεξιότητες και τον αυτοέλεγχό μας. Σε πολλούς ανθρώπους παρατηρείται ότι η κατανάλωση μίας μικρής ποσότητας ζάχαρης διεγείρει την επιθυμία για την κατανάλωση περισσότερης, καθώς έχει επιδράσεις όμοιες με τα ναρκωτικά στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι οι γλυκές τροφές- μαζί με τις αλμυρές και τις λιπαρές τροφές- μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο επιδράσεις όμοιες με εκείνες του εθισμού, οδηγώντας στην απώλεια του αυτοελέγχου, την υπερφαγία και την επακόλουθη αύξηση του σωματικού βάρους. 
Στους πρωτόγονους ανθρώπους, αυτή η διέγερση τους βοηθούσε να επιλέγουν τροφές πλούσιες σε θερμίδες, οι οποίες βοηθούσαν την επιβίωσή τους όταν η τροφή ήταν ελάχιστη. Τώρα όμως, αυτή η πρωτόγονη διέγερση συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Τα συμπεριφορικά και νευροβιοχημικά χαρακτηριστικά της κατάχρησης ουσιών και της υπερφαγίας είναι αρκετά παρόμοια και η ιδέα του εθισμού στο φαγητό κερδίζει έδαφος μεταξύ των επιστημόνων.

Απόκριση Ανταμοιβής

Στους ανθρώπους έχει βρεθεί ότι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ενεργοποιούν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόκριση ανταμοιβής και προκαλούν πιο έντονα αισθήματα πείνας σε σύγκριση με τις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι τροφές που προκαλούν μια μεγαλύτερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα δίνουν μεγαλύτερη ώθηση για εθισμό στον εγκέφαλο.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition0 χρησιμοποίησε τον γλυκαιμικό δείκτη (GI)- μια μέτρηση που υπολογίζει πώς συγκεκριμένες τροφές μετατρέπονται σε ζάχαρη στο σώμα, για να ελέγξει αυτήν τη διαδικασία και βρήκε ότι η κατανάλωση ενός γεύματος με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη GI, πυροδότησε μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με τη διατροφική συμπεριφορά, την ανταμοιβή και την επιθυμία για φαγητό.


Εθισμός στην Ζάχαρη

Επιπλέον μελέτες πάνω στην εγκεφαλική δραστηριότητα παρέχουν στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η υπερφαγία αλλάζει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας, το οποίο στη συνέχεια μας ωθεί περαιτέρω στην υπερφαγία. Η ίδια αυτή διαδικασία θεωρείται ότι αποτελεί την βάση για την ανοχή που σχετίζεται με τον εθισμό.
Σταδιακά, μεγαλύτερες ποσότητες της ουσίας απαιτούνται για να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο ανταμοιβής. Οι μελέτες υπαινίσσονται ότι η υπερφαγία έχει ως αποτέλεσμα μια μειωμένη απόκριση ανταμοιβής και μια προοδευτική επιδείνωση του εθισμού σε τροφές φτωχές σε θρεπτικά συστατικά, πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS One1 βρήκε ότι οι γλυκές τροφές μπορεί να είναι περισσότερο εθιστικές από την κοκαΐνη.
Παρ’ όλο που η έρευνα διεξήχθη σε ζώα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η έντονη γλυκύτητα μπορεί να υπερβεί την ανταμοιβή που προκαλείται από την κοκαΐνη, ακόμα και στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και εθισμένοι στα ναρκωτικά. 

Μνήμη

Η υπερβολική ζάχαρη είναι βλαβερή σε όλο το σώμα. Ακόμη και μια μόνο ένδειξη αυξημένης γλυκόζης στο κυκλοφορικό σύστημα μπορεί να είναι βλαβερή για τον εγκέφαλο, έχοντας ως αποτέλεσμα πιο αργή γνωστική λειτουργία και ελλείμματα στην μνήμη και στην προσοχή.
Ορισμένες έρευνες προτείνουν ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο, οδηγώντας έτσι σε μνημονικές δυσκολίες.
Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Behavioral Brain Research2 βρήκε ότι υπήρχαν ενδείξεις φλεγμονής στον ιππόκαμπο αρουραίων που ακολούθησαν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά όχι στον ιππόκαμπο εκείνων που ακολούθησαν μια συνήθη διατροφή.
Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι αυτή η φλεγμονώδης βλάβη που προκαλείται από τη ζάχαρη, ίσως να μην είναι μόνιμη.
Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite3 βρήκε ότι η βλάβη που προκαλείται στην μνήμη από την κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αναιρεθεί, αν ακολουθήσουμε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα στο γλυκαιμικό δείκτη GI.
Επιπροσθέτως, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients4 βρήκε ότι η μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης και τα συμπληρώματα με Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και κουρκουμίνη, βελτιώνουν τη μνήμη εργασίας. 

Η ζάχαρη επηρεάζει την διάθεση

Η ικανότητα για διαχείριση του συναισθήματος σε υγιείς νέους ανθρώπους, συνδυάζεται με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα με μια μελέτη απεικόνισης εγκεφάλου.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care5 βρήκε ότι οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 ανέφεραν αυξημένα αισθήματα λύπης και άγχους, κατά την διάρκεια οξείας υπεργλυκαιμίας (αυξημένα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα).
Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που συνδέουν την ζάχαρη με την κατάθλιψη- μια ανάλυση της διατροφικής κατανάλωσης και της διάθεσης 23.245 ατόμων που δήλωσαν συμμετοχή στην μελέτη Whitehall II, βρήκε ότι τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ζάχαρης σχετίζονταν με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό Scientific Reports6 βρήκε ότι οι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης ζάχαρης ήταν 23% πιθανότερο να διαγνωστούν με μια ψυχική διαταραχή από ότι εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης ζάχαρης.


Πνευματική ικανότητα

Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία. Η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία είναι η κυριότερη αιτία των αγγειακών επιπλοκών στον διαβήτη, οδηγώντας έτσι σε άλλα προβλήματα, όπως βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και στα μάτια, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει αμφιβληστροειδοπάθεια.
Μελέτες σε μακροχρόνια διαβητικούς δείχνουν προοδευτική εγκεφαλική  βλάβη που οδηγεί σε ελλείμματα στη μάθηση, τη μνήμη, την κινητική ταχύτητα και σε άλλες γνωστικές λειτουργίες.
Η συχνή έκθεση σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης εξασθενεί τις νοητικές ικανότητες, καθώς υψηλότερα επίπεδα HbA1c έχουν σχετιστεί με υψηλότερο βαθμό εγκεφαλικής συρρίκνωσης.
Ακόμη και σε όσους δεν πάσχουν από διαβήτη, η υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ που εξετάζουν την γνωστική λειτουργία. Αυτά τα αποτελέσματα θεωρείται ότι οφείλονται σε ένα συνδυασμό υπεργλυκαιμίας, υπέρτασης, αντοχής στην ινσουλίνη και αυξημένης χοληστερόλης.
Επιπρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή υψηλή σε πρόσθετα σάκχαρα μειώνει την παραγωγή του νευροτροφικού παράγοντα (BDNF) που προέρχεται από τον εγκέφαλο, μια χημική ουσία του εγκεφάλου απαραίτητη για τον σχηματισμό νέας μνήμης και για την μάθηση.
Χαμηλότερα επίπεδα του παράγοντα BDNF συνδέονται επίσης με την άνοια και την νόσο Alzheimer, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia7.
Όπως δείχνουν οι έρευνες, οποιαδήποτε ποσότητα ζάχαρης προστίθεται στο φαγητό μας, είναι επικίνδυνη. Μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιου είδους κινδύνους, ικανοποιώντας την επιθυμία μας για γλυκές τροφές με φρέσκα φρούτα, αντί για επεξεργασμένα σάκχαρα.
Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων προσφέρει την ικανοποιητική γλυκύτητα των λιχουδιών που έχουν πολλή ζάχαρη, με το πρόσθετο πλεονέκτημα των φυτικών ινών των φρούτων, των αντιοξειδωτικών και των φυτοχημικών που περιορίζουν την απότομη αύξηση της ζάχαρης στο κυκλοφορικό σύστημα και εμποδίζουν τις αρνητικές της επιδράσεις.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr

Δήμος Πωγωνίου: Από το "Βοήθεια στο σπίτι" η εξυπηρέτηση των ωφελούμενων του ΚΗΦΗ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά την αναστολή λειτουργίας του ΚΗΦΗ στα πλαίσια των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, γίνεται γνωστό ότι οι υπηρεσίες του ΚΗΦΗ Δήμου Πωγωνίου όπως σίτιση, νοσηλευτική φροντίδα κ.λπ. θα παρέχονται στους ωφελούμενους σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
«Αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στην υπόσχεσή μας ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό των δημοτών. Οι ωφελούμενοι του ΚΗΦΗ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν φροντίδα και εξυπηρέτηση, στα πλαίσια του δυνατού, από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για όσο διάστημα διαρκέσουν τα μέτρα που επιτάσσει η προστασία της δημόσιας υγείας. Απευθύνω έκκληση σε όλους να σεβαστούν τα μέτρα συμβάλλοντας στον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Μποντίνης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» (Δεκέμβριος 2019-Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2020)


Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» (Δεκέμβριος 2019-Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2020)







Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από την Τρίτη 17 Μαρτίου


κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αγοράσει έως τρία μπουκάλια αντισηπτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα σειρά μέτρων στην οποία θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από τις 7:00 π.μ. έως και τις 10:00 μ.μ.. και το άνοιγμα τους για τις επόμενες 4 Κυριακές, ενώ οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών θα ισχύσουν για όλα τα εμπορικά καταστήματα.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα αναφέρεται:
Ο περιορισμός εισόδου πελατών με βάση τη σχέση 1 πελάτης ανά 10 τ.μ. του καταστήματος.
Θα τηρούνται κανόνων υγιεινής, όπως η υποχρεωτική απόσταση 2 μέτρων μεταξύ καταναλωτών και υπαλλήλων, η διάθεση αντισηπτικών υγρών, η χρήση γαντιών.
Θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ρύθμιση για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ.
Θα υπάρξει η δυνατότητα λειτουργίας των σούπερ μάρκετ τις επόμενες 4 Κυριακές. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει επιτραπεί το ντελίβερι των αγορών από τα σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές.
Οι πελάτες μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ με κάρτα εισόδου, ενώ από την Πέμπτη οπότε και θα ξαναμπούν στα ράφια τα αντισηπτικά, θα υπάρχει πλαφόν και κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αγοράσει έως τρία μπουκάλια.

Ελληνική Αστυνομία: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Συνολικά από την  Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί (122) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (127) άτομα σε όλη την επικράτεια
Συνεχίζονται οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (122) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (127) άτομα και συγκεκριμένα:
• (48) στην Αττική,
• (25) στη Δυτική Ελλάδα,
• (10) στη Θεσσαλία,
• (7) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
• (7) στο Νότιο Αιγαίο,
• (5) στη Δυτική Μακεδονία,
• (5) στην Κεντρική Μακεδονία,
• (5) στην Κρήτη,
• (4) στην Πελοπόννησο,
• (3) στη Θεσσαλονίκη
• (3) στη Στερεά Ελλάδα,
• (2) στην Ήπειρο,
• (2) στο Βόρειο Αιγαίο και
• (1) στα Ιόνια Νησιά
Από τις παραπάνω περιπτώσεις:
• την Πέμπτη 12 Μαρτίου βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις,
• την Παρασκευή 13 Μαρτίου βεβαιώθηκε 1 παράβαση με 1 σύλληψη,
• το Σάββατο 14 Μαρτίου βεβαιώθηκαν 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις και
• την Κυριακή 15 Μαρτίου βεβαιώθηκαν 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις.
Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους (κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2


Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;
Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.
Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;
Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.
Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;
Ένα  περιστατικό  θεωρείται  περισσότερο  μεταδοτικό  όταν εμφανίζει συμπτώματα,  αλλά  θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή
Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;
Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.
Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;
Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.
Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;
«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.
Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;
Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:
Οδηγίες ατομικής υγιεινής
Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;
Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 ή στο 1135 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.
Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;
Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.
Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;
Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.

ΙΕΛΚΑ: Ανοιχτή επιστολή με συστάσεις προς τους καταναλωτές


Το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) σε ανοιχτή επιστολή παροτρύνει τους καταναλωτές να ψωνίζουν με σύνεση και να αποφεύγουν τον συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ.
Το ΙΕΛΚΑ διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι:
- Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ κάνουν τα πάντα προκειμένου τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν όλα τα απαραίτητα είδη.
- Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ ακολουθούν όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
- Τα αποθέματα ειδών επαρκούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και ο εφοδιασμός των καταστημάτων λειτουργεί και θα λειτουργεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.
- Η πολιτεία, τα σουπερμάρκετ και οι προμηθευτές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να συνεχιστεί αυτό, σύμφωνα και με τη σημερινή εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το ΙΕΛΚΑ παροτρύνει όλους τους καταναλωτές να πραγματοποιούν αγορές με σύνεση, να μην αγοράζουν περισσότερα είδη από όσα χρειάζονται, καθώς μπορεί βραχυπρόθεσμα να τα στερήσουν από άλλους.
Επίσης, τους παροτρύνει να πραγματοποιούν μικρές χρονικά επισκέψεις στα καταστήματα και σε όσο πιο αραιά διαστήματα γίνεται, ώστε να μην υπάρχει αδικαιολόγητος συνωστισμός και να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής για την προστασία τη δική τους, αλλά και του προσωπικού.
Όπως τονίζει στην ανοικτή επιστολή του το ΙΕΛΚΑ «υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα για όλους, αλλά πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για τη σωστή διάθεση τους, προκειμένου να μην τα στερηθούν αυτοί που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα. Μόνο μαζί θα φροντίσουμε όσους είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο και είναι σημαντικό να προστατευτούν».

Έκτακτα μέτρα λειτουργίας των ΚΕΠ για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού


Έκτακτα μέτρα σχετικά με την λειτουργία των ΚΕΠ για την προστασία υπαλλήλων και των πολιτών παίρνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη κατεπειγόντων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, και μέχρι νεωτέρας τα ΚΕΠ θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, με ωράριο7.30 π.μ. έως 15.00 μ.μ..
Η προσέλευση των πολιτών θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης (ραντεβού), ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συνωστισμός και να διεκπεραιώνονται χωρίς καθυστερήσεις και αναμονή τα αναγκαία αιτήματα των πολιτών.
Επιπλέον, θα αναρτηθούν στην είσοδο των καταστημάτων ΚΕΠ και στις ιστοσελίδες των δήμων τα τηλέφωνα επικοινωνίας μέσω των οποίων μπορούν να καλούν οι πολίτες για προσυνεννόηση ή πληροφορίες. 
Οι διευθυντές έχουν την ευθύνη της χρονικής ιεράρχησης για τη διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων. 
Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και εγκυκλίου λειτουργίας, έπειτα από συνεννόηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά.
Tέλος, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εισαγωγή περαιτέρω ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην πύλη "ΕΡΜΗΣ" (www.ermis.gov.gr ), με στόχο την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μείωση προσέλευσής τους στα ΚΕΠ.

Γιάννης Βρούτσης: «Για την εξυπηρέτηση στον e-ΕΦΚΑ και στον ΟΑΕΔ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ! Χρησιμοποιούμε τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες»


Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πρόκλησης του κορονοϊού, αλλά και της ανάγκης του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλες τις υπηρεσίες του ανακοίνωσε τη ριζική αλλαγή του τρόπου εξυπηρέτησης από τους δύο μεγαλύτερους κοινωνικούς βραχίονες του κράτους, τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, όλες οι συναλλαγές του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ με τους πολίτες θα γίνονται πλέον χωρίς ουρές και αναμονή είτε στους αντίστοιχους δικτυακούς τόπους είτε με προγραμματισμένα ραντεβού στα υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, αναφέρει: «Για την εξυπηρέτηση στον e-ΕΦΚΑ και στον ΟΑΕΔ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ! Χρησιμοποιούμε τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Υποβάλλουμε ηλεκτρονικά το αίτημά μας και επισκεπτόμαστε τις φυσικές δομές, μόνο μετά από ραντεβού».
«Έτσι, ερχόμαστε πιο κοντά σε αυτό που ως κυβέρνηση έχουμε δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εξαγγείλει.
Ένα κράτος αποτελεσματικό, λειτουργικό, σύγχρονο, χωρίς γραφειοκρατία, το οποίο θα σέβεται και θα υπηρετεί τον πολίτη και τις επιχειρήσεις» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι, στη δύσκολη συγκυρία, που βιώνουμε, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, επιτάχυναν το δρομολογημένο ψηφιακό μετασχηματισμό και στους δύο οργανισμούς, συμβάλλοντας στον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών και στη δραστική μείωση του συγχρωτισμού στις υπηρεσίες.
Ειδικότερα, με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, ο e-ΕΦΚΑ και ο ΟΑΕΔ προχωρούν σε ανασχεδιασμό του τρόπου εξυπηρέτησης των πολιτών, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που παρέχουν στις ιστοσελίδες τους www.efka.gov.gr  και www.oaed.gr , αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα, αναστέλλουν τη συναλλαγή με φυσική παρουσία για όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά και εισάγουν, από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, την εξυπηρέτηση του κοινού με φυσική παρουσία μόνο κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Συγκεκριμένα, από αύριο το πρωί, οι υφιστάμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ καθίστανται πλέον υποχρεωτικές για όλους τους συναλλασσόμενους.
Για όσες συναλλαγές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, προγραμματίζονται ραντεβού, ως εξής:

Τάκης Θεοδωρικάκος: Τα δέκα κατεπείγοντα μέτρα


Ο  υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνεντεύξεις του στον ΑΝΤ1 και στα ραδιόφωνα «Αθήνα 9,84» και «Πρώτο Θέμα FM» ανέφερε:
«Έχουμε ανηφόρα μπροστά μας και πρέπει να συμπεριφερθούμε με μεγάλη υπευθυνότητα όλοι για να την αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε».
«Κράτος και πολίτες πρέπει να είμαστε ένα. Να λειτουργούμε ως ένας άνθρωπος. Είναι μια μάχη που πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Είναι μια έκτακτη κρίση για την Ελλάδα, όπως και για όλον τον κόσμο και θα την αντιμετωπίσουμε με σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απολύτως ενωμένοι. Δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Βασικός μας στόχος είναι να είμαστε όλοι εδώ, όταν τελειώσει αυτή η κρίση».
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε σε δέκα μέτρα που έχουν ληφθεί:
1. Ύστερα από αίτημα του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργου Γεωργαντά και σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Πρόεδρο των εργαζομένων στα ΚΕΠ κ. Αναστάσιο Βραδή, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα λειτουργούν από τις 7.30 έως τις 15.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή, θα εξυπηρετούν δε τους πολίτες μόνο με ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
2. Οι ευπαθείς ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, όπως καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι, θα μπορούν να λάβουν ειδική άδεια.
3. Δίνεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020, στην δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, για τη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στους Δήμους.
4. Οι συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων μπορούν να γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων είτε οι αποφάσεις να λαμβάνονται δια περιφοράς. Στις περιπτώσεις που η συνεδρίαση είναι επιβεβλημένη θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.
5. Επεκτείνεται σε συνεργασία με ΑΑΔΕ η δυνατότητα τηλεργασίας. Παντού το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους πολίτες και αποφεύγουν τον συγχρωτισμό για να εξασφαλισθεί ο ρυθμός επιβράδυνσης στην εξάπλωση του ιού.
6. Επιβάλλεται να οργανώσουν οι Δήμοι τουλάχιστον δύο βάρδιες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ώστε σε περίπτωση ασθένειας κάποιων εργαζομένων να μπορεί ο τομέας καθαριότητας να λειτουργήσει.
7. Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρούν σε απ' ευθείας αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα, συγκεκριμένου έργου και χρόνου για τη στήριξη του τομέα καθαριότητας.
8. Οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αντί για δίμηνες να συνάπτουν τετράμηνες συμβάσεις, για προσωπικό που θα εξυπηρετεί έκτακτες ανάγκες.
9. Τα χρήματα που το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στους Δήμους ως έκτακτη επιχορήγηση να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την προστασία και τη στήριξη των εργαζομένων στην καθαριότητα. Δήμοι και Περιφέρειες να αξιοποιήσουν την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που δόθηκε (10,7 εκατ. ευρώ στους Δήμους και 5 εκατ. στις Περιφέρειες) προκειμένου να υπάρξουν μέτρα θωράκισης του πληθυσμού.
10. Τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που αφορούν χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο εφαρμόζονται αναλογικά και από τους Δήμους όλης της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν ιδιώτες, επαγγελματίες λόγω της κρίσης που έχει πλήξει την οικονομία από τον κορονοϊό.

ΕΛΤΑ: Μέτρα για την προστασία εργαζομένων και πελατών από την διασπορά του κορονοϊού


Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) έχουν προχωρήσει στη λήψη μίας σειράς μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των πελατών τους και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ταχυδρομικής εξυπηρέτησης της χώρας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, έχουν ήδη ενσωματώσει σε όλο το δίκτυό τους τις επίσημες οδηγίες των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας τόσο για τα μέτρα πρόληψης και την τήρηση κανόνων υγιεινής όσο και για τη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων (πιθανών ή επιβεβαιωμένων).
Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει απολυμάνσεις, από εξειδικευμένα συνεργεία σε όλα τα καταστήματα και τους χώρους εργασίας, ενώ θα απολυμανθεί σταδιακά και ο στόλος των οχημάτων.
Τα ΕΛΤΑ διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη ταχυδρομική εξυπηρέτηση της χώρας και παράλληλα συνιστούν στους πελάτες τους:
· Να μην συνωστίζονται στα ταχυδρομικά καταστήματα και να διατηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις ο ένας από τον άλλο.
· Να ακολουθούν τις υποδείξεις των ταχυδρομικών υπαλλήλων αναφορικά με τα μέτρα προστασίας εντός των ταχυδρομικών καταστημάτων.
· Να προτιμούν την χρήση καρτών και να αποφεύγουν την χρήση μετρητών για τις οικονομικές τους συναλλαγές στα ταχυδρομικά καταστήματα.
· Να επικολλούν τα γραμματόσημα αποκλειστικά με την χρήση δακτυλοβρεκτήρα.
· Να απευθύνονται τηλεφωνικά στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών - 8001182000-στις περιπτώσεις που αναζητούν κάποια πληροφορία και δεν απαιτείται η φυσική τους παρουσία στο ταχυδρομικό κατάστημα.
· Να λαμβάνουν τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής στην επαφή τους με τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους.

Αιμορροΐδες: Τα άγνωστα συμπτώματα


Η αιμορραγία, ο πόνος και ο κνησμός είναι οι κλασικές επιπτώσεις των αιμορροΐδων, αλλά δεν είναι οι μοναδικές. 
Οι ασθενείς μερικές φορές αναφέρουν ποικίλες άλλες ενοχλήσεις. 
Η έρευνα για τα λειτουργικά συμπτώματα των ασθενών με αιμορροΐδες 3-4 βαθμού είναι σχετικά περιορισμένη, αναλογικά με το μέγεθος του πληθυσμού που ταλαιπωρείται από αυτές. 
Μια εξ αυτών που συνέκρινε τα λειτουργικά και τα ορθοπρωκτικά συμπτώματα των ασθενών με εκείνα του γενικού πληθυσμού φώτισε τους επιστήμονες για τις διαφορές στις συνήθειες του εντέρου που βιώνουν όσοι υποφέρουν από αυτές.
Όπως σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, παρόλο που οι αιμορροΐδες ευθύνονται για σημαντικό οικονομικό κόστος και για προσωπική ταλαιπωρία, έχουν λάβει εκπληκτικά μικρή προσοχή στην έρευνα. Πρόκειται για την τρίτη συνηθέστερη πάθηση που σχετίζεται με το πεπτικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περίπου 4 εκατομμύρια επισκέψεις σε ιατρεία και τμήματα επειγόντων περιστατικών ανά έτος.