Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Με 300 ευρώ μπορούν πλέον να νομιμοποιηθούν οι αυθαίρετες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις!


Τι δήλωσε χθες ο Αναπλ. Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος

Η γενναία αυτή ρύθμιση, με την οποία αντιμετωπίζεται ένας  «βραχνάς» για πολλούς κτηνοτρόφους και της Ηπείρου, περιλαμβάνεται στον νέο Νόμο του ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης» και όπως δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με την ψήφιση της διάταξης αυτής, δημιουργούνται νέες θετικές προοπτικές για την ελληνική αγροτοδιατροφική παραγωγή.
Για να μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του παραπάνω νόμου θα πρέπει οι ενδιαφέρομενοι να υποβάλλουν:
α) Αίτηση.
β) Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, με τα αντίστοιχα αποσπάσματα χάρτη, όπου θα αποτυπώνονται από τον μηχανικό τα σημεία των σταυλικών εγκαταστάσεων.
γ) Τεχνική έκθεση μηχανικού, όπου δηλώνεται ότι οι επιφάνειες του κτίσματος ή των κτισμάτων προσωρινής διαμονής δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 35,00 τ.μ., καθώς και ο τρόπος κατασκευής αυτών και των σταυλικών εγκαταστάσεων.
δ) Παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους τριακοσίων (300) ευρώ.

Συνελήφθη αλλοδαπός, ο οποίος κατείχε και πωλούσε παράνομα κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους στην παραλία της Καστροσυκιάς Πρέβεζας

Συνελήφθη χθες (04-08-2013) το απόγευμα στην παραλία της Καστροσυκιάς Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Γενικής Αστυνόμευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, 25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, κατηγορούμενος για παράνομη κατοχή και διακίνηση κλεψίτυπων ψηφιακών δίσκων.
Ειδικότερα, ύστερα από έλεγχο αστυνομικών, βρέθηκε να έχει παράνομα στην κατοχή του προς πώληση:
Εκατόν δεκαέξι (116) κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους ήχου (CD)
Ογδόντα έξι (86) κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους ήχου και εικόνας (DVD), χωρίς να φέρουν την ειδική υδατογραφημένη ταινία ασφαλείας και γνησιότητας.
Οι παραπάνω κλεψίτυποι ψηφιακοί δίσκοι κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Συνελήφθησαν δύο (2) διακινητές, σε διαφορετικές περιπτώσεις, για μεταφορά επτά (7) παράνομων μεταναστών

Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο διακινητές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων και το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά Ιωαννίνων, για μεταφορά επτά παράνομων μεταναστών.

*Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη χθες (04-08-2013) το μεσημέρι στο 19ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αντιρρίου, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, μετέφερε με το αυτοκίνητό του προς το εσωτερικό της χώρας, τρεις ομοεθνείς του, ηλικίας 27, 26 και 22 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.

*Στην δεύτερη περίπτωση , συνελήφθη χθες (04-08-2013) το μεσημέρι στην Σκλίβανη Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), ένας 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι όπως διαπιστώθηκε μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, τέσσερις ομοεθνείς του (δύο άνδρες και δύο γυναίκες), ηλικίας 31, 30, 55 και 16 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Τα δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για τις λαθρομεταφορές κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργούν η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων και το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά Ιωαννίνων.

«Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: Ο δημόσιος απολογισμός είναι δικαίωμα των πολιτών του Πωγωνίου

Δολιανά, 05/08/2013         
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ
ΦΟΥΜΑΡΑ ΜΕ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΣΤΟ ΠΩΓΩΝΙ

 Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 217 του Ν. 3463/2006 έπρεπε ήδη  μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, να έχει πραγματοποιηθεί Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα: «Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής οικον. έτους 2012», σε ότι αφορά την Οικονομική Κατάσταση, τη Διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος Δημοτικής δράσης».
ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ κ. ΚΑΨΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.
Να θυμίσουμε ότι και τον περασμένο χρόνο, μόνο κατόπιν δημοσιευμάτων και έντονων διαβημάτων της Παράταξής μας πραγματοποιήθηκε ο Δημόσιος Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής για  το 2011, εκπρόθεσμα μεν, ωστόσο πραγματοποιήθηκε (5 Αυγούστου 2012) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου.
Βεβαίως η ανοικτή αυτή συνεδρίαση αποτέλεσε Βατερλώ για τον κ. Καψάλη και καταλαβαίνουμε πολύ καλά γιατί αποφεύγει τη φετινή υποχρέωσή του να ενημερώσει τους πολίτες του Πωγωνίου.
Σήμερα, τον καλούμε να δείξει έστω και τώρα το ελάχιστο πολιτικό θάρρος και να προχωρήσει στον επιβεβλημένο Δημόσιο Απολογισμό.
Να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και να τους εξηγήσει, την τρύπα στα έσοδα του Δήμου, την ανυπαρξία έργου του μέσα στο 2012, την οσφυοκαμψία και την αμυντική του στάση απέναντι στο Κράτος των Αθηνών. Επίσης ξεκαθαρίζουμε ότι, δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια η πραγματοποίηση της συνεδρίασης αυτής, είναι υποχρέωση Νομική και Ηθική, είναι καθήκον του  απέναντι στους Πωγωνίσιους. Είναι μια διαδικασία που αποδεικνύει ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι ευθύνη όλων μας και όχι κάποιων «ειδικών» εκπροσώπων, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η ελπίδα για τη συλλογική και αλληλέγγυα διαδρομή προς μια δίκαιη, ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία που θα ευθυγραμμίζει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, με τις κατευθύνσεις των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που βαρύνεται τυπικά αυτής της ευθύνης.
Δεν περιμένουμε και πολλά πράγματα βέβαια από κάποιον που θεωρεί το Δήμο ιδιοκτησία του, από κάποιον που στην είδηση για επερχόμενο κλείσιμο των ΕΛΤΑ στο Πωγώνι , αντί να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, έτρεξε κατά την προσφιλή του τακτική στα ΜΜΕ για να δικαιολογηθεί και να αποσείσει τις δικές του ευθύνες επικαλούμενος τις κατ’ ιδίαν υποσχέσεις  που δήθεν του έδωσαν οι αρμόδιοι περί του αντιθέτου. Με την τακτική των κρυφών συμφωνιών του σε σκοτεινούς διαδρόμους μέχρι σήμερα, το Πωγώνι έχει απογυμνωθεί από μια σειρά Υπηρεσιών, και δεν του δίνουμε λευκή επιταγή να χειρίζεται τις υποθέσεις της πολύπαθης περιοχής μας.
Διαφωνούμε με την ένταξη των ΕΛΤΑ στο ΤΑΙΠΕΔ, και με το ξεπούλημά τους στους ιδιώτες.  Θεωρούμε ότι τα ΕΛΤΑ ως δημόσιος φορέας, έχει εκτός των άλλων υποχρέωση να επιτελεί τον κοινωνικο-αναπτυξιακό του ρόλο συμβάλλοντας στην διατήρηση και την ανάπτυξη της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο. Η κατάργηση των καταστημάτων συμβάλει στο μαρασμό της τοπικής κοινωνίας, αφού είναι μια από τις τελευταίες υπηρεσίες που έχουν απομείνει.
Τα καταστήματα των ΕΛΤΑ στο Πωγώνι καλύπτουν βασικές  ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι.
Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την επαναφορά των αναχρονιστικών θεσμών των «πρακτορείων», που θα λειτουργούν μέσα σε καφενεία και παντοπωλεία. Θεωρούμε ότι έτσι δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της αλληλογραφίας και δεν θα εξυπηρετούνται οι πολίτες (πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ , ΟΤΕ κλπ).
Προτείνουμε τη δωρεάν διάθεση κατάλληλων Δημοτικών οικημάτων για την ανέξοδη λειτουργία των καταστημάτων ΕΛΤΑ στο Πωγώνι, ζητούμε τη μη εφαρμογή του θεσμού των Ταχυδρομικών Πρακτορείων και τη συνέχιση της λειτουργίας τους στη σημερινή τους μορφή.    

Ο επικεφαλής της Παράταξης και
Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης

Γιάννης Ντόντης

ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Η θεατρική παράσταση «Η μέθοδος Γκρόνχολμ» του Γκαλθεράν Τζόρντι από την ομάδα «ΕΞΑΥΔΑ», τη Δευτέρα 5 Αυγούστου

Η ομάδα «ΕΞΑΥΔΑ» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Η μέθοδος Γκρόνχολμ» στην Καστάνιανη Πωγωνίου, την Δευτέρα 5 Αυγούστου  και ώρα 9:00 μ.μ..

Τα μαυροφορεμένα Ηπειρώτικα όνειρα. (Μπαίνω σε κινητικότητα- Κατσιαρτάω για τα Τζουμέρκα)


Το άγιο χώμα που πατάς, τα δάση που διαβαίνεις
τα μαύρα μάτια που κοιτάς, τ'αγέρι π'ανασαίνεις
τους ποταμούς, τα κρύα νερά, τα πλάγια τ'ανθισμένα
και τα βουνά μας τα ισκερά χαιρέτα κι' απο μένα.

                                                 Κώστας Κρυστάλλης

 Γράφει ο Χρίστος Α. Τούμπουρος
 
Βαρέθηκα να στέλνω από το άστυ, και ειδικά από την πρωτεύουσα, χαιρετίσματα  στ' άπιαστα γκρεμοτόπια, στα Τζουμέρκα.
Απηύδησα από την καθημερινή πρωτευουσιάνικη μονοτονία. 
Απόκαμα απ' το λιοπύρ' της Αθήνας και απ' το στριμωξίδ' στα Λεωφορεία...
Αποκάρωσα από την πρωτευουσιάνικη καθημερινότητα... 
Τσουρουφλίστηκα στο πρωτευουσιάνικο «τηγάνι».

Μπαϊλντισα από τον καθημερινό βομβαρδισμό (σωρηδόν οι ρουκέτες) με ψέματα και φιστούρες, απ' όλα τα οργανέτα, τους κολαούζους και τα υποπόδια.
«Η νύχτα θερίζει με χρωματιστό δρεπάνι τους ακίνητους ανέμους της ψυχής».

Μείωση της τιμής του συντελεστή ΦΠΑ, αλλά οι τιμές μένουν στο "ύψος" τους

Οι έμποροι υπόσχονται μειώσεις τιμών άνω του 5% στα είδη εστίασης, αλλά οι τιμές, παρά την εφαρμογή του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στο 13%, παραμένουν στο  ύψος τους.
Εκτιμάται ότι μέσα στον Αύγουστο οι επιχειρήσεις εστίασης που θα έχουν παραλάβει το σήμα θα φτάσουν και πιθανόν θα ξεπεράσουν τις 30.000
Εκτιμάται ότι μέσα στον Αύγουστο οι επιχειρήσεις εστίασης που θα έχουν παραλάβει το σήμα θα φτάσουν και πιθανόν θα ξεπεράσουν τις 30.000
Αν και από την περασμένη Πέμπτη ισχύει νέος μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, στις περισσότερες τουριστικές περιοχές -και όχι μόνο- δεν έχει καταγραφεί μείωση τιμών.
Πέραν του γεγονότος ότι μέχρι στιγμής οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ειδικού σήματος με το οποίο πιστοποιείται η μείωση του φόρου, το μέτρο δεν έχει τύχει εφαρμογής σε αρκετά νησιά της χώρας, λόγω έλλειψης τοπικών σωματείων εστίασης, καθώς οι ίδιοι οι φορείς (ομοσπονδία εστιατόρων, ΓΣΕΒΕΕ κ.λπ.) είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει να διακινήσουν τα ειδικά σήματα.

Πιο άγριος ο νέος φόρος στα ακίνητα

Η τρόικα δίνει δύο επιλογές στην κυβέρνηση

Ένα νέο, περισσότερο άγριο χαράτσι στα ακίνητα απαιτεί η τρόικα, με στόχο να επιβάλλεται σε 5.600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικός ετήσιος φόρος 4,15 δισ. ευρώ, αντί των 2,9 δισ. που είχε συμφωνηθεί αρχικά.
Η τρόικα υποστηρίζει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, από το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων (όπως σχεδιάζεται για το 2014) μπορεί να εισπραχθούν μόνο 2,2 δισ. ευρώ (έναντι αρχικού στόχου 2,9 δισ. ευρώ), καθώς ο φόρος αυτός δεν συνδέεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά με την Εφορία.
Άρα, πολλοί μπορεί να μην τον πληρώσουν και να τον βάλουν στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία.
Η τρόικα δίνει δύο επιλογές στην κυβέρνηση:
- Είτε να επιβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και το 2014, ώστε να εισπραχθούν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ (μαζί με την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2014).
- Είτε να επιβληθεί ένας πιο άγριος ενιαίος φόρος ακινήτων, ύψους 4,15 δισ. ευρώ, ώστε να καταφέρουν τελικά να εισπράξουν οι εφορίες τουλάχιστον το 70%, δηλαδή τα αναγκαία 2,9 δισ. ευρώ.
Το νέο χαράτσι των 4,15 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα πληρώσουν στην Εφορία υψηλότερους φόρους για τα ακίνητα που κατέχουν σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

ΠΗΓΗ: www.enikos.gr

Πλήθος κόσμου τίμησε την γιορτή των κτηνοτρόφων στο Δελβινάκι

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η γιορτή των κτηνοτρόφων στο Δελβινάκι.
Όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γευστικότατη και άφθονη  προβατίνα ψημένη στη λαδόκολλα σε φούρνο με ξύλα.

ΟΑΕΔ: 48ωρη απεργία Δευτέρα και Τρίτη

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα και την Τρίτη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κινητικότητα αλλά και την αποδόμηση του Οργανισμού, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, στις 10 το πρωί της Δευτέρας.
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ τονίζουν ότι η κοινωνική πρόνοια είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας. Σημειώνουν ότι η κινητικότητα "είναι ενέργεια πρώτα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και μετά εις βάρος των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ" και εκτιμούν ότι όποιος υπερβεί αυτή την "κόκκινη γραμμή", θα βγει στη διαθεσιμότητα από τον λαό.

Διαθεσιμότητα: Ποιοι υπάλληλοι γλιτώνουν την απόλυση

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τα υπουργεία σε μία προσπάθεια να περισώσουν όσους περισσότερους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή πρόκειται να τεθουν.
Προς διάσωση φαίνεται να οδεύουν, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" οι 1.618 εργαζόμενοι του ΕΣΥ, για τους οποίους υπάρχει μέριμνα από το υπουργείο Υγείας να μετακινηθούν σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες - εφόσον αποδεχθούν τη μετακίνησή τους. Μεγάλο μέρος των 2.122 εκπαιδευτικών Τεχνικών Λυκείων, οι οποίοι τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα και τα ονόματά τους ανακοινώθηκαν προχθές, δείχνουν να αποφεύγουν την οριστική απομάκρυνση.