Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ξεκίνησε σήμερα η δοκιμαστική λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων

Ξεκίνησε σήμερα η δοκιμαστική λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, στην περιοχή Ελευθεροχωρίου Ιωαννίνων. Την ανακοίνωση έναρξης της λειτουργίας έκανε από το βήμα του 6ου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που διεξάγεται σήμερα στα Ιωάννινα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο οποίος υπογράμμισε επίσης και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου με τη λειτουργία των ΧΥΤΑ (που μετατρέπονται πλέον σε ΧΥΤΥ) και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, δεν έχει επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ  πρόστιμο.
«Είμαστε περήφανοι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο, που οφείλεται στη συνεργασία. Στις δύσκολες στιγμές ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, συνήψε αυτή τη συμφωνία και πλέον η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει να φοβηθεί για την επιβολή κανενός προστίμου  από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το 2019. Είναι μεγάλη επιτυχία και ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη που έχει χρεωθεί το θέμα», τόνισε.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Κουκουλιοί Σουλίου: 53χρονος σκότωσε τον φίλο του από αμέλεια!




Συνελήφθη, σήμερα (17-12-2018) το μεσημέρι από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς, ένας 53χρονος ημεδαπός, ο οποίος στην προσπάθειά του να θανατώσει με κυνηγετικό όπλο, ζώο (μοσχάρι) σε στάβλο στους Κουκουλιούς Σουλίου Θεσπρωτίας, τραυμάτισε θανάσιμα από αμέλεια,  64χρονο ημεδαπό (ιδιοκτήτη του στάβλου).
Το όπλο κατασχέθηκε.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς.

Περιφέρεια Ηπείρου: Το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» χρηματοδοτεί με 5,606 εκ .ευρώ τη λειτουργία 11 Τοπικών Ομάδων Υγείας


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη δόθηκε από την Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 στη δημοσιότητα η πρόσκληση για την «Παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Περιφέρεια Ηπείρου».
 Η πρόσκληση-συνολικής δημόσιας δαπάνης 5.606.895 ευρώ-αφορά στη σταδιακή χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ στην Περιφέρεια Ηπείρου. 
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας προβλέπει, για την Περιφέρεια Ηπείρου τη λειτουργία 11 ΤΟΜΥ με φορέα λειτουργίας την 6η Υ.Π.Ε.. 
Μετά την έναρξη πιλοτικής λειτουργίας των ΤΟΜΥ, προβλέπεται η ένταξη πράξεων χρηματοδότησής τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020.
Η διάρκεια χρηματοδότησης λειτουργίας κάθε ΤΟΜΥ από το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 προβλέπεται για 3 έτη, με ημερομηνία έναρξης τις 15/1/2019.
Ειδικότητες και αριθμός μελών ΤΟΜΥ:
Οικογενειακοί Ιατροί/Παθολόγοι: από 11 ως 44
Οικογενειακοί Παιδίατροι: έως 11
Νοσηλευτές: 22
Επισκέπτες Υγείας: 22
Κοινωνικοί Λειτουργοί: 11
Διοικητικό Προσωπικό: 22
Σύνολο Προσωπικού για 11 ΤΟΜΥ: από 33 ως 132 (ανά ΤΟΜΥ ο ελάχιστος αριθμός μελών είναι 3 άτομα και ο μέγιστος 12 άτομα).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Άρτα: Συνελήφθη 39χρονος ημεδαπός, για κλοπή από φαρμακείο


Συνελήφθη, χθες (16-12-2018) νωρίς το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, ένας 39χρονος ημεδαπός, διότι λίγο νωρίτερα είχε αφαιρέσει από φαρμακείο στην πόλη της Άρτας διάφορα προϊόντα. 
Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτριά τους.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Σε έργο Διασυνοριακής Συνεργασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας σε επιχειρήσεις συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου


Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει στο έργο RESOR- Promoting best practices to support energy efficiency and renewable energy in European islands and remote regions, το οποίο είναι ένα από τα 54 έργα που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση μεταξύ 234 προτάσεων που υποβλήθηκαν στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg Europe. Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών.
Οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν τον εντοπισμό και την ανταλλαγή Καλών Πρακτικών στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης και την εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης από κάθε εμπλεκόμενη Περιφερειακή Αρχή το οποίο θα περιλαμβάνει τρόπους βελτίωσης των Περιφερειακών πολιτικών και των δράσεων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης.
Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου είναι 117.316,00 ευρώ, με το συνολικό προϋπολογισμό του Έργου να ανέρχεται σε 1. 772.682,00 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος από τον Αντιδήμαρχο Πωγωνίου κ. Νικόλαο Γαλίτση


Το θαύμα της γέννησης του Θεανθρώπου να φέρει στον καθένα υγεία, ελπίδα και ευτυχία.                            
Η νέα χρονιά εύχομαι να μας βρει ενωμένους και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για τους απανταχού Πωγωνίσιους.
Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά.

Ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου

Νικόλαος Γαλίτσης

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής σε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο στην Ηγουμενίτσα


Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 43χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή

Εξιχνιάστηκε, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, υπόθεση κλοπής σε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, που έγινε στην Ηγουμενίτσα.
Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 43χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι μεσημεριανές ώρες της 30-11-2018 στην Ηγουμενίτσα, αφαίρεσε από ανασφάλιστο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο ένα τσαντάκι που περιείχε χρηματικό ποσό, ένα κινητό τηλέφωνο και διάφορα έγγραφα.
Το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος από τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης, το Δημοτικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Δήμου Πωγωνίου, σας εύχονται καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένο και δημιουργικό το νέο έτος!

Ποιοτικό φαγητό σε 100 δημότες προσφέρει ο Δήμος Πωγωνίου


Σημαντική ανακούφιση προσφέρεται σε 55 οικογένειες του Δήμου Πωγωνίου μέσω του κοινωνικού συσσιτίου.
Περισσότεροι από 100 δημότες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση έχουν πλέον στο τραπέζι τους νόστιμο και ποιοτικό φαγητό μέσω του προγράμματος που υλοποιείται σε σύμπραξη του Δήμου Πωγωνίου με το Φορέα Παροχής Υποστηρικτικών Υπηρεσιών «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών» (Φ.Π.Σ.Υ.Υ. «Ε.Π.Ε.Κ.Α.») ενώ παράλληλα λειτουργεί στο Δήμο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Στόχος του Δήμου Πωγωνίου είναι η ανακούφιση των οικονομικά αδύναμων κατοίκων και σε αυτή την κατεύθυνση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των  κοινωνικών δομών.
Το προσωπικό του κοινωνικού συσσιτίου προετοιμάζει τις μερίδες με ιδιαίτερο μεράκι ώστε οι δημότες να απολαμβάνουν καλομαγειρεμένα και νόστιμα φαγητά που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα σπιτικά.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την Ε.Μ.Υ. για Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου


Από την Ε.Μ.Υ. εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για το επόμενο διήμερο, Δευτέρα (17-12-2018) και Τρίτη (18-12-2018), που για την Ήπειρο προβλέπει από τις απογευματινές ώρες σήμερα κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ενδεχομένως να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά.
Για το λόγο αυτό εφιστάται  η προσοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων -Δήμων - πολιτών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00 μ.μ.


Σας καλούμε στις 19 Δεκεμβρίου2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00 μ.μ. στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Διοικητήριο Περιφέρειας Ηπείρου Πλ. Πύρρου 1 Ιωάννινα, 2ος όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου σε εκθέσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019
2.Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ΠΕ Πρέβεζας και του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευναςγια την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΥΝΗΤΙΚΩΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΦΥΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ (Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2018-2019», προϋπολογισμού 9.964,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου/ ΠΕ Πρέβεζας, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
3.Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ΠΕ Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Ασφαλτοστρώσεις οδικών τμημάτων στο Δ.Δ Στεφάνης καθώς και στις θέσεις Ταράνα και Καλαμίτσι Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 160.000,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου/ΠΕ Πρέβεζας, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

Αιμορροΐδες: Μπορούν να προκαλέσουν αναιμία;


Σπάνια αλλά πιθανή είναι η πρόκληση αναιμίας εξαιτίας αιμορραγίας που οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια, μια πάθηση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες για την υγεία επιπτώσεις που δύνανται να προκληθούν από τη σοβαρή ανεπάρκεια σιδήρου, η  θεραπεία και των δύο παθήσεων πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική.
«Η αναιμία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, μεταξύ αυτών και η αιμορραγία. Η σημαντική έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό  εμποδίζει την παραγωγή αρκετής αιμοσφαιρίνης, η οποία βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ρόλος αυτής είναι η δέσμευση του οξυγόνου στους πνεύμονες  και η μεταφορά του στους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Έτσι, ο άνθρωπος νοιώθει αδυναμία και κόπωση, έχει πονοκεφάλους, κρύα άκρα και είναι χλωμός. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως η αναιμία μπορεί να γίνει τελικά αιτία σοβαρών επιπλοκών, όπως συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, ή να προκαλέσει ακόμα και θάνατο», προειδοποιεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr

).