Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΟΑΕΔ: Ηλεκτρονικά από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, η έκδοση δελτίου ανεργίας και η αίτηση επιδότησης ανεργίας


Από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, για πρώτη φορά, οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταυτόχρονη μείωση του συγχρωτισμού, λόγω του κορονοϊού.
Οι εγγραφές στο μητρώο για έκδοση δελτίου ανεργίας και οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αποτελούν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και είναι οι μόνες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 16 Μαρτίου και μετά.
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά.
Για όσους ανέργους έχουν ήδη προγραμματισμένα ραντεβού, μετά την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο μητρώο ή/και την ηλεκτρονική αίτησή τους για το επίδομα ανεργίας, το ραντεβού τους θα ακυρώνεται.
Για όσους ανέργους έχουν αιτηθεί ραντεβού που ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί, μετά την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο μητρώο ή/και την ηλεκτρονική αίτησή τους για το επίδομα ανεργίας, δεν θα προγραμματίζεται το ραντεβού.

Παράταση έως τις 11 Απριλίου των περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας


Παρατείνεται έως τις 11 Απριλίου, Σάββατο του Λαζάρου, η αναστολή Θείων Λειτουργιών στους χώρους λατρείας με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, που δημοσιεύτηκε σήμερα, η παράταση δίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Ακολουθεί η κοινή απόφαση με θέμα «Παράταση ισχύος της κοινής απόφασης των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας με αρ. 2867/Υ1/16-3-2020 (Β' 872) έως τις 11.4.2020»
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα
αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α΄ 42) και ιδίως της περ. στ' της παρ. 2 και της περ. δ΄ της παρ. 4 αυτού,
β. του π.δ. 18/2018 «Οργανισμός του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» (Α΄ 31),
γ. του π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α΄ 148),
δ. του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α' 119),
ε. του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121).
2. Την από 28.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
6. Την υπ' αρ. Β1α/οικ. 21224/27.3.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών
Αναφορών, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Σωτήρης Τσιόδρας: 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 95 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα και 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 1.156 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Συνολικά 69 νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Συνελήφθη ένα άτομο για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, σε περιοχή της Ηπείρου


Συνελήφθη, χθες (28-03-2020) το πρωί, σε περιοχή της Ηπείρου, ένας ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος λειτουργούσε, ως ιδιοκτήτης, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Κυριακή 29 Μαρτίου 2020)


Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Κυριακή 29 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
• Tα δύο (2) περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι.
Ο ηλικιωμένος από την Άρτα είναι σε σταθερή κατάσταση και το νεαρότερο άτομο από τα Ιωάννινα παρουσιάζει πολύ σημαντική βελτίωση.
• Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών το θετικό κρούσμα ατόμου του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας.
• Αναμένεται η διακομιδή από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ενός θετικού κρούσματος , το οποίο πρόκειται να νοσηλευθεί στη Μονάδα Λοιμωδών.
• Το περιστατικό από την Πρέβεζα που νοσηλεύεται στην ειδική καρδιολογική μονάδα ΜΕΚΠ, βρέθηκε αρνητικό για SARS-COV-2.
• Δεν υπάρχουν αποτελέσματα για άλλα θετικά δείγματα.
2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Αναμένονται αποτελέσματα από τα δύο (2) δείγματα.
• Όλα τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά.
3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα δύο νέα θετικά κρούσματα, τα οποία διαπιστώθηκαν εχθές, παραμένουν σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας , σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της επιστημονικής επιτροπής του Νοσοκομείου, αφού από την κλινική τους εξέταση και την διενέργεια των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων είναι καλά στην υγεία τους και δεν προκύπτει ανάγκη νοσηλείας.
• Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των ανωτέρω, ύστερα από την ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται, όπως εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιορισμό και να παρακολουθούνται και οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
• Αναμένονται αποτελέσματα από δέκα εννέα (19) δείγματα , επτά (7) εκ των οποίων ελήφθησαν στις 28/3 και δώδεκα σήμερα 29/3.
• Από το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας έχουν ληφθεί έως σήμερα ενενήντα (90) δείγματα εκ των οποίων τρία (3) ήταν θετικά. Όλα τα υπόλοιπα δείγματα είναι αρνητικά.
4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Ένα (1) εκ των υπόπτων κρουσμάτων, το οποίο είχε εισαχθεί προ ημερών στο Νοσοκομείο για καρδιολογικό νόσημα και διακομίσθηκε στο Γ.Π.Ν. Ιωαννίνων για καρδιολογική παρακολούθηση είναι αρνητικό για SARS-COV-2.
• Ένα (1) δείγμα νοσηλευόμενου υπόπτου κρούσματος επέστρεψε αρνητικό για SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύεται σε απομόνωση ένα (1) ύποπτο κρούσματα SARS-COV-2, το οποίο είχε εισαχθεί προ ημερών και του οποίου το αποτέλεσμα δείγματος αναμένονται αύριο.
• Τα αποτελέσματα από δύο (2) δείγματα υπόπτων κρουσμάτων, τα οποία δεν χρήζουν νοσηλείας και τα οποία βρίσκονται εδώ και ημέρες σε κατ΄ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., αναμένονται αύριο.
5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Δεν έχει απαιτηθεί η λήψη κάποιου νέου δείγματος προς διερεύνηση.
• Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα.
Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται δέκα πέντε (15) άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, για τους οποίους συνεχίζονται οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους. Επίσης με μέριμνα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας οι ανάγκες τους σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους αντιμετωπίζεται με συναλλαγή των ιδίων με πολυκατάστημα τροφίμων της περιοχής εντός του χώρου του Camping.

Εξήντα οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο το Σάββατο 28 Μαρτίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 28 Μαρτίου:
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.400) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(547) στην Αττική,
(120) στην Κρήτη,
(104) στα Ιόνια Νησιά,
(87) στη Θεσσαλονίκη,
(72) στη Στερεά Ελλάδα,
(71) στη Δυτική Ελλάδα,
(66) στην Κεντρική Μακεδονία,
(65) στην Πελοπόννησο,
(62) στη Θεσσαλία,
(60) στην Ήπειρο,
(54) στο Νότιο Αιγαίο,
(50) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(23) στο Βόρειο Αιγαίο και
(19) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (6.606) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (7) παραβάσεις και συνελήφθησαν (7) άτομα, ως ακολούθως:
(3) στην Αττική,
(1) στην Πελοπόννησο,
(1) στην Κεντρική Μακεδονία,
(1) στην Ήπειρο και
(1) στη Θεσσαλία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (286) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (296) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Γιάννινα: Ληστεία τα μεσάνυκτα σε βάρος πολίτη


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων, μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι σήμερα (29-03-2020) μετά τα μεσάνυκτα, διέπραξαν ληστεία σε βάρος ενός ημεδαπού στην πόλη των Ιωαννίνων. 
Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, οι δύο δράστες προσέγγισαν τον παθόντα και με τη χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν από την κατοχή του χρηματικό ποσό.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Σύλληψη αλλοδαπών και του διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας λιμένα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ένας 35χρονος αλλοδαπός οδηγός Φ/Γ οχήματος, μετέφερε κρυμμένους εντός ειδικά διαμορφωμένης κρύπτης στο χώρο του φορτίου του επικαθήμενου, δύο (02) αλλοδαπούς ηλικίας 19 και 20 ετών, οι οποίοι στερούνταν των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα. Παράλληλα, για τον 20χρονο υπήρχε καταχώρηση με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου ξεκινά η προμήθεια της «Κάρτας του Αγρότη»


Από την Δευτέρα 30 Μαρτίου θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν την Κάρτα του Αγρότη θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί.
Όπως τόνισαν πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες αναφέρουν ότι οι όποιες τεχνικές δυσκολίες δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) έχουν πλέον ξεπεραστεί.
Το πρόβλημα σχετικά με την προμήθεια της Κάρτας του Αγρότη δημιουργήθηκε από την απόφαση να σταματήσει προσωρινά η λειτουργία του ΟΣΔΕ, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές το πρόβλημα επιλύθηκε έπειτα από συμφωνία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών και οι επανεκδόσεις γίνονται με βάση τα στοιχεία ΟΣΔΕ που είχαν υποβληθεί το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση ανακοίνωση του υπουργείου από τις 17 Μαρτίου, το ΟΣΔΕ ανεστάλη για 15 ημέρες και αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία στις αρχές Απριλίου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Παρατείνετε έως και την 11η Απριλίου το κλείσιμο των ιδιωτικών επιχειρήσεων


Δημοσιεύθηκε νέα ΚΥΑ με την οποία παρατείνεται το κλείσιμο ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 28.3.2020 έως και 11.4.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Με την συγκεκριμένη ΚΥΑ αποφασίζεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 28.3.2020 έως και 11.4.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 26.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ουροποιητικό: Ποια συμπτώματα χρειάζονται επειγόντως ιατρικό έλεγχο


Η εμφάνιση του κορωνοϊού COVID-19 έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά μας. Η παραίνεση των ειδικών να μην βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς σημαντικό λόγο και να πηγαίνουμε ακόμα και στον γιατρό μόνο για επείγοντα περιστατικά, είναι καθημερινή και συνεχής. 
Πώς μπορεί, όμως, να ξέρει κανείς αν έχει κάτι επείγον ή όχι;
«Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να προειδοποιήσουν τον ασθενή ότι ενδεχομένως έχει κάτι σοβαρό», λέει ο χειρουργός-ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Τα συμπτώματα αυτά είναι κατά κανόνα μη ειδικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν πολλές πιθανές αιτίες. Επειδή όμως ανάμεσα σε αυτές τις αιτίες συμπεριλαμβάνονται μερικές πολύ σοβαρές, όποιος εκδηλώνει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να συμβουλεύεται αμέσως έναν ουρολόγο ιατρό. Είναι πιθανό να πρέπει να κλείσει επειγόντως ραντεβού για έλεγχο».
Μερικά ενδεικτικά συμπτώματα, που θα πρέπει να σας παρακινήσουν να τηλεφωνήσετε στον ουρολόγο ιατρό, είναι αυτά που παρατίθενται στη συνέχεια. Ο Δρ. Πούλιας εξηγεί τι θα μπορούσαν να υποκρύπτουν στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Διακοπή της ούρησης (επίσχεση ούρων). Κατ' αυτήν, ο ασθενής δεν μπορεί ξαφνικά να ουρήσει και παρουσιάζει ψηλαφητή,  επώδυνη διόγκωση της ουροδόχου κύστης χαμηλά στην κοιλιά (υπερηβική χώρα). Σύντομα, εξάλλου, αρχίζει να πονάει πάρα πολύ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται η άμεση συμβουλή του ουρολόγου, διότι αν η κατάσταση αυτή χρονίσει, υπάρχει κίνδυνος για τη νεφρική λειτουργία.