Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Καλπάκι Πωγωνίου: Christmas Party Β΄ & Γ΄ Λυκείου Δολιανών, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στο ΕΛΑΙΑ Café Bar, ώρα 9:00 μ.μ.

Η Β΄ & Γ΄  Λυκείου Δολιανών διοργανώνει Christmas Party, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στο  ΕΛΑΙΑ Café Bar, στο  Καλπάκι Πωγωνίου.

ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος 3-1

Βαθιά βαθμολογική  ανάσα πήρε ο  ΠΑΣ που νίκησε 3-1 τον Πανιώνιο
Ο ΠΑΣ νίκησε 3-1 τον Πανιώνιο, με 3 από τα 4 γκολ της αναμέτρησης να μπαίνουν στο τελευταίο δεκάλεπτο.
Στο 51΄ ο Παμλίδης κινήθηκε ωραία από τ’ αριστερά, γύρισε στον Αθανασιάδη, αυτός σέρβιρε στον Νικολιά που με ψύχραιμο πλασέ άνοιξε το σκορ.
Στο 82΄ ο Τσιλούλης έκανε ωραία κίνηση, γύρισε στον Μασούρα κι αυτός έδωσε στον Ντουρμισάι που έκανε το 1-1 για τον Πανιώνιο.
Στο 85΄ ο Γιάκος με φανταστικό πλασέ έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι του Κότνικ, για το 2-1 του ΠΑΣ.
Στο 87΄ ο Παπαπέτρου υπέδειξε πέναλτι.
Την εκτέλεση ανέλαβε ο Γιάκος, που έγραψε το τελικό 3-1.
ΠΑΣ Γιάννινα (Πετράκης): Μιχαήλ Νεόφ., Λίλα (67΄ Σιόντης), Νικολιάς, Μιχαήλ Α., Τζημόπουλος, Αποστολόπουλος, Γιάκος(89’ Σκόνδρας), Μπουκουβάλας, Κριζμάν, Παμλίδης (90΄ Βιδάλ), Αθανασιάδης.
Πανιώνιος (Μάντζιος): Κότνικ, Τσιλούλης (85΄ Οικονομίδης), Μασούρας,  Παπαγεωργίου (80΄ Άλμπεργκ), Κούρντι, Ντομίγκες, Κόρμπος, Σαραμαντάς, Σταυρόπουλος, Σπιριντόνοβιτς (76΄ Αλί), Ντουρμισάι.

Πώς θα υπολογιστούν οι φόροι στα φετινά εισοδήματα

Οι διατάξεις με βάση τις οποίες θα υπολογιστούν οι τελικές φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων του 2018, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι, δεν παρουσιάζουν ουσιαστικές αλλαγές σε σύγκριση με αυτές που ίσχυσαν φέτος, κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2017.
Οι μόνες αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2018 θα είναι:
*  η παροχή της δυνατότητας στους συζύγους και τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης να υποβάλουν χωριστά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (να υποβάλουν δύο δηλώσεις αντί για μία κοινή δήλωση),
* η εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος ορισμένων ακόμη κατηγοριών φορολογουμένων (αδρανών επιχειρήσεων, πτωχευμένων ή υπό εκκαθάριση εταιρειών, αγροτών ενταγμένων σε συνεταιρισμούς, αγροτικών και σχολικών συνεταιρισμών, φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας).
Κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν εντός του 2019 τα φυσικά πρόσωπα θα ισχύσουν, ειδικότερα, οι εξής βασικοί κανόνες:
1. Εφαρμογή φορολογικής κλίμακας με συντελεστές 22%-45% για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες. Τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες (από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, από ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή από την ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος) θα φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα, αφού προηγουμένως αθροιστούν.

ΕΜΥ: Έρχονται ξανά ισχυρά φαινόμενα με χιόνια και καταιγίδες


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) νέο κύμα κακοκαιρίας, με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανόν κατά τόπους να είναι ισχυρές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους αναμένεται να σαρώσει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η πιο δύσκολη ημέρα μέσα στην εβδομάδα που έρχεται θα είναι η Τρίτη, όπου χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.
Για την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και αρχικά στο Ιόνιο.
Τα φαινόμενα πιθανόν πρόσκαιρα να είναι ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά νοτιοανατολικοί 3 με 4, βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
Στα ανατολικά νοτιοανατολικοί 5 με 7 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Βαθμιαία βελτίωση του καιρού.
Οι άνεμοι αρχικά νοτιοανατολικοί 3 με 4 και πολύ γρήγορα βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης ανέργων για 2.082 θέσεις πλήρους απασχόλησης στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα


Αναρτήθηκε στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) www.oaed.gr , o οριστικός πίνακας κατάταξης ανέργων και ο οριστικός πίνακας αποκλειομένων για το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ (Τοπικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης) και Δομές προσωρινής υποδοχής (Γ΄ Κύκλος), για 2.082 θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κατάρτιση των πινάκων πραγματοποιήθηκε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ, με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της εγκεκριμένης από το ΑΣΕΠ Ν. 10/2018 Δημόσιας Πρόσκλησης.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ηλεκτρονική αίτησή τους και τη μοριοδότησή τους με τους ακόλουθους τρόπους:
Από το Μητρώο τους, μέσω του e-Services IIS, στην καρτέλα της αντίστοιχης αίτησής τους.
Από τους πίνακες κατάταξης με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους και, σε περίπτωση αποκλεισμού τους, για το λόγο που αποκλείστηκαν, από τον πίνακα αποκλειομένων.
Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ, στην ενότητα πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και Δομές προσωρινής υποδοχής ή φιλοξενίας, μέσω δήμων, Περιφερειών και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής–Γ΄ Κύκλος».

Δήμος Πωγωνίου: Θεμάτα που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της 12-12-2018


Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική συνεδρίαση  του Δ.Σ.  της  12-12-2018 [Πρακτικό Nο 14/12-12-2018]
ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος έργων Δήμου Πωγωνίου, έτους 2019.  ΑΠΟΦΑΣΗ  264
2. Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής υπηρεσιών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  265
3. Ορισμός διάρκειας σύμβασης ακινήτου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  266
4. Τροποποίηση απόφασης Δ.Σ. 195/2018.  ΑΠΟΦΑΣΗ  267
5. Χορήγηση παράτασης μίσθωσης υλοτομίας δημοτικού δάσους Βασιλικού. ΑΠΟΦΑΣΗ  268
6. Παραχώρηση εκτροφείου αγριόχοιρων Τ.Κ. Δελβινακίου στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  269
7. Αποδοχή επιχορηγήσεων  ΣΑΕΠ  Περιφέρειας Ηπείρου, για την εκτέλεση έργων. ΑΠΟΦΑΣΗ  270
8.Αποδοχή χρηματοδότησης 150.000,00 ευρώ,  από ΥΠ.ΕΣ. για την εκτέλεση εργασιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας.  ΑΠΟΦΑΣΗ  271
9. Αποδοχή χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ, για την εκτέλεση του έργου: «Επανάχρηση Δημοτικού κτηρίου πρώην  Αρρεναγωγείου-Παρθεναγωγείου Τ.Κ. Δελβινακίου. ΑΠΟΦΑΣΗ  272
10.    Έγκριση στάσης μετακινούμενων κτηνοτρόφων στην Τ.Κ. Λάβδανης. ΑΠΟΦΑΣΗ  273.
ΕΚΤΑΚΤΑ  ΘΕΜΑΤΑ
1. Κατανομή επιχορήγησης από το ΥΠ.ΕΣ. για λειτουργικές δαπάνες σχολικών επιτροπών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  274 
2. Έγκριση σύναψης διαβαθμικής συνεργασίας Δήμου Πωγωνίου με την Περιφέρεια Ηπείρου για τη διάθεση Ηλεκτρολόγου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  275

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΚΟΓΚΟΣ

Κόνιτσα: Η Κιβωτός του Κόσμου και ο Δήμος Κόνιτσας διοργανώνουν ημερίδα την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.


Η Κιβωτός του Κόσμου και ο Δήμος Κόνιτσας σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα: «Προστασία και στήριξη του παιδιού σε κίνδυνο».
Η ημερίδα γίνεται την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00, στην αίθουσα Tελετών Δημαρχείου Κόνιτσας.
Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς, επαγγελματίες παιδαγωγικών και ανθρωπιστικών επαγγελμάτων, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με την παιδική κακοποίηση και παραμέληση.

Συγκινητικό το μήνυμα των γονιών του Κ. Κατσίφα: «Μην μας ξεχνάτε»


Στη Βόρειο Ήπειρο, που γέννησε Εθνικούς Ευεργέτες και ήρωες, μετέβησαν ο πρώην Υπουργός Αντώνης Φούσας και ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσας, προκειμένου να παραστούν στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. 
Το συγκινητικό μήνυμα που τους απηύθυναν οι χαροκαμένοι γονείς αποτυπώνεται στα ακόλουθα λόγια: «Σας ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση. Μην μας ξεχνάτε».

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 17-12-2018 έως 23-12-2018)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 17 έως 23 Δεκεμβρίου του έτους 2018) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1η  ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (17-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (18-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Τετάρτη (19-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (20-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά – Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο – Μηλιωτάδες.
Παρασκευή (21-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Κυριακή (23-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (17-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος - Δολό.
Τρίτη (18-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Τετάρτη (19-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (20-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (21-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος - Πετροβούνι - Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες.
Σάββατο (22-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (17-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρεβιά – Πηγές.
Τρίτη (18-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Τετάρτη (19-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Πέμπτη (20-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Παρασκευή (21-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Σάββατο (22-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Δευτέρα (17-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγία Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (18-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (19-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (20-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (21-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά-Γωνιά-Δρυμώνας-Κερασώνας-Άγιος Γεώργιος-Παντάνασσα-Πέτρα.
Σάββατο (22-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο-Κορώνη-Κυψέλη-Τζάρα-Θέμελο-Χόχλα -Κουκούλι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (17-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (18-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (19-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (20-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (21-12-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Κυριακή (23-12-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα-Τσαγκάρι-Φροσύνη-Αυλότοπος-Κουκλιοί-Γλυκή.

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για τα μάτια και την όραση


Η προσεγμένη διατροφή μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τα μάτια, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαφόρων σοβαρών οφθαλμοπαθειών.
Οι διαταραχές της όρασης είναι πάρα πολύ συχνές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι περισσότεροι από ένας στους έξι κατοίκους του πλανήτη πάσχει από κάποιο νόσημα που μειώνει την όρασή του.
Αναλυτικότερα, σχεδόν 189 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήπια διαταραχή της μακρινής όρασής τους, 217 εκατομμύρια μέτρια έως σοβαρή και 36 εκατομμύρια είναι τυφλοί. Αντίστοιχα, περισσότερα από 825 εκατομμύρια έχουν διαταραχή στην κοντινή όρασή τους.
«Στους ενήλικες που κατοικούν σε ανεπτυγμένες χώρες, οι κύριες αιτίες της μειωμένης όρασης είναι ο καταρράκτης, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Στα παιδιά είναι κυρίως η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας. Ωστόσο τα περιστατικά της παιδικής ηλικίας είναι σπάνια. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με μειωμένη όραση έχουν ηλικία άνω των 50 ετών».
Ο ΠΟΥ εκτιμά οι παθήσεις που μειώνουν την όραση μπορούν να προληφθούν σε ποσοστό που φθάνει το 80%.